Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


Θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στο διαμέρισμα του και το ποιητικό σκηνικό που κυριαρχούσε παντού: πορτρέτα γυναικών του μεσοπολέμου, πολλές παλιές ραπτομηχανές και στον τοίχο μια γραπτή αφιέρωση του Μάνου Χατζιδάκι: στον Λουδοβίκο των Ανωγείων και της καρδιάς μου, 1983! Ανέκαθεν με συγκινούσαν τα τραγούδια του, το Μεϊντάνι, η Πύλη της Άμμου, η Κουρασμένη Νεράιδα με τη Νένα Βενετσάνου, η Μήδεια με τη Μελίνα Κανά, ο κύκλος του Ερωτόκριτου με τη Λιζέτα Καλημέρη. Θυμάμαι σε μια συναυλία του μακριά απ' την Αθήνα να ερμηνεύει το συγκλονιστικό μοιρολόι του για τη Μάνα και έναν νεαρό να σηκώνει το βλέμμα του στον ουρανό με τα δάκρυα να τρέχουν απ' το πρόσωπο του. Είναι ο μόνος τραγουδοποιός που έχει υμνήσει τόσο πολύ τη Γυναίκα- Μάνα- Αγαπητικιά- Φίλη- Αδερφή, όπως και ο μόνος που τόλμησε επίσης να μελοποιήσει τα Πάθη από τον Έρωντα από την Ερωφίλη του Χορτάτζη, μετά τον Μάνο Χατζιδάκι και τη μούσα του, τη Φλέρυ Νταντωνάκη! Ποια πάθη από τον Έρωντα ονομάζεται η τελευταία δισκογραφική έκδοση του, που θα παρουσιάσουμε σήμερα στα Άσματα και Μιάσματα στο Κανάλι 1 του Πειραιά (90,4). Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα βρίσκεται στο στούντιο και για δύο ώρες (18.00- 20.00) θα έχουμε πολλά να πούμε εμείς και να ακούσετε εσείς! Συντονιστείτε!

2 σχόλια:

Θράσος είπε...

Ο Λουδοβίκος είναι αγαπημένος της μητέρας μου και υπάρχουν κομμάτια του που συγκινούν και εμένα, όπως το Αι Γιώργης που συγκλονιστικά ερμήνευσε η Μαριώ.
Τι έμπλεξε με τη Νατάσα Καραμανλή, δεν μπορώ να καταλάβω.

BOSKO είπε...

θράσος...
το σχόλιο σου περί Νατάσσας, σα να' χεις πιει λίγο...κόμπρα τζους μου φαίνεται! Να σου πω ό,τι έχεις άδικο; Όχι, δε μπορώ να σ'το πω αυτό...Ο 'Αϊ- Γιώργης" με τη Μαριώ είναι ένα αριστούργημα, πραγματικά, για πιάνο- φωνή! Μπορεί να το παίξω σήμερα στην εκπομπή!