Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

η-κατά-λευτέρη-ξανθόπουλο-πικρή-ιστορία-του-αντρέι-γκορένκο-στο-αποψινό-παρασκήνιο-της-ετ-1

Επειδή πια στο αχανές τρελοκομείο ή και πτωχοκομείο- ότι προτιμάτε- που ζούμε, τα μόνα όπλα αντίστασης είναι οι τέχνες και τα γράμματα, μη χάσετε στο σημερινό Παρασκήνιο στην ΕΤ-1 την Πικρή ιστορία του Αντρέι Γκορένκο, που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Ξανθόπουλος. Εδώ και αρκετές μέρες έφτασε το dvd στα χέρια μου, μα σκόπιμα απέφευγα να το δω, έτσι, για νά 'χω κι εγώ την ηδονή της πρώτης τηλεοπτικής προβολής. Πιστεύω πως μετά από πολύ καιρό θα στηθώ στην TV για να παρακολουθήσω κάτι αξιόλογο- ταινίες βλέπω κατ' ευθείαν απ' την αγορά του dvd, ειδήσεις ελάχιστα και δημοσιογραφικές εκπομπές καθόλου, διότι πάσχω κι απ' τα νεύρα μου. Εφόσον μάλιστα ο Ξανθόπουλος μού εκμυστηρεύτηκε πως πρόκειται και για μια από τις καλύτερες δουλειές του, αυτός, με τη μεγάλη και σοβαρή θητεία στο ντοκιμαντέρ, καθώς και με το χαμηλό προφίλ ως άνθρωπος, έχω έναν επιπλέον λόγο για να βρεθώ μπροστά στη μικρή οθόνη στις 23.00 ακριβώς το βράδυ. Ποια είναι όμως η Πικρή ιστορία του Αντρέι Γκορένκο και γιατί αξίζει πρώτα απ' όλα να τη μάθει κανείς;
κκκ
Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 1920, η μικρή αθηναϊκή κοινωνία μάθαινε έκπληκτη από τα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των εφημερίδων για την «διπλή αυτοκτονία ζεύγους Ρώσων συζύγων». Επρόκειτο για τον Αντρέι Γκορένκο και την σύζυγό του Μαρία, που είχαν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, καθώς στην πατρίδα τους εμαίνετο η επανάσταση των μπολσεβίκων και ο εμφύλιος πόλεμος.
Ο Γκορένκο δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο: Ρώσος ευγενής, με λαμπρές σπουδές, σπουδαίος ελληνιστής και ελληνολάτρης ήταν ο αδελφός της Άννας Αχμάτοβα (1889-1966), της μεγάλης Ρωσίδας ποιήτριας, που υπέφερε τα πάνδεινα από το σταλινικό καθεστώς.
Από εκείνη τη μοιραία απόπειρα αυτοκτονίας με υπερβολική δόση μορφίνης, ο Αντρέι δεν θα αντέξει και θα υποκύψει, σε αντίθεση με την γυναίκα του Μαρία ή οποία θα επιβιώσει και το κυριότερο, στο νοσοκομείο που την παρακολουθούν θα της ανακοινώσουν ότι είναι έγκυος!
Ο Αντρέι Γκορένκο ο νεώτερος θα γεννηθεί λίγους μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα του Αντρέι, θα πολιτογραφηθεί Έλληνας, δεν θα μάθει ποτέ τις λεπτομέρειες της τραγικής ιστορίας των γονιών του, θα υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία ως ανώτερος αξιωματικός και μεταπολεμικά ως Αρχηγός της Σχολής Ικάρων και μέχρι τον θάνατό του το 1976, θα διαπρέψει ως ένα εξαιρετικά δραστήριο και εξέχον μέλος της μεταπολεμικής αθηναϊκής κοινωνίας.
κκκ
Η πικρή ιστορία του Αντρέι Γκορένκο
Μια παραγωγή της Cinetic
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Ημερομηνία & ώρα προβολής: Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ΕΤ-1, 23.00

6 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

ΘΑ ΤΗΝ ΔΩ Κ΄ΕΓΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ,ΜΗΜΠΩΣ ΚΑΙ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΩ ΛΙΓΩ.ΠΕΡΝΑΩ ΔΥΣΚΟΛΗ ΦΑΣΗ.ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

μαριάννα είπε...

Απίστευτη ιστορία, ζωή σαν παραμύθι. Δεν την ήξερα και έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά γιατί έχω διαβάσει τόσα πολλά για τη ζωή της Άννας Αχμάτοβα, της εκπληκτικής αυτής ποιήτριας και γοητευτικότατης γυναίκας. Ελπίζω να την πετύχω ον λάιν την εκπομπή που θα χάσω απόψε, αλλιώς σε καλώ σε δείπνο με το πολύτιμο dvd σου. Το κοινοποιώ κι εγώ στο facebook να το δουν οι φίλοι.
Καλημέρα!

Αθανασία είπε...

Ε,καλημέρα καλό μου δυστυχώς δε προλαβαίνω να διαβάσω,το πόστ σου αλλά πέρασα να σου πώ,ότι μετέφερα αλλού το σπιτάκι μου και ότι θα με βρίσκεις τώρα εδώ αν θες-ahtida.wordpress.com φιλάκιααααα!...

BOSKO είπε...

Περαστικό θά 'ναι ότι κι αν είναι.
τους χαιρετισμούς μου στην Έφη και στην κόρη σας.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
μπράβο, Μαριάννα, για την ανάρτηση στο facebook!
με ρώταγε κι ο Λευτέρης αν έφτασε το βιβλίο του στα χέρια σου. Δεν πειράζει, σε λίγο θα τό 'χεις μαζί με το ντοκιμαντέρ του πλέον.
αν και σου εύχομαι να καταφέρεις να το δεις απόψε!

BOSKO είπε...

Αθανασία...
γεια σου, αχτίδα Αθανασία, που είχες χαθεί και μού 'λειψες!
θα το τιμήσω το μπλογκοσπιτάκι σου, μόλις γράψεις βέβαια κάτι!
καλημέρα