Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

moonriver-post-ή-από-τον-ιανό-στις-κούκλες

Από που ν' αρχίσει και να τελειώσει κανείς μ' αυτό το post, εν προκειμένω με τη χθεσινή νύχτα που τα είχε όλα μέσα: νεορεμπέτες, ροκάδες, blueswomen και λαϊκές τραγουδίστριες, πούστηδες και παλικάρια, τραβεστί και drag shows - κοινώς, ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει! Βρέθηκα στον Ιανό στις 22.30 ακριβώς για να προλογίσω το συναυλιακό ντεμπούτο των Trio Tekke στην Αθήνα. Πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι το πατάρι του Ιανού ήταν γεμάτο, κάτι που φανερώνει πως έχει αρχίσει να γίνεται κατάσταση και στη χώρα μας με τους τρεις αυτούς ρεμπετοχίπηδες και τα ανατρεπτικά τραγούδια τους. Δεν είναι τυχαίο που, όπως έμαθα, μέχρι και ο Γιάννης Αγγελάκας στο προχθεσινό live τους στη Θεσσαλονίκη πήγε και τους άκουσε. Γιατί, η αλήθεια είναι πως η επιτυχία των παραστάσεων των Trio Tekke σε χώρες της Ευρώπης, που έχουν ήδη παίξει, θεωρείται δεδομένη. Και λογικό, εφόσον το ξένο κοινό τους ανέκαθεν αποζητούσε την επαφή με το ρεμπέτικο, όχι όμως με μια τουριστική λογική, αλλά υπό το πρίσμα μιας αντεργκράουντ και πιο πειραματικής διάθεσης, η οποία έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει τον Αντώνη, τον Λευτέρη και τον Colin. Τζουράς, κοντραμπάσο και κιθάρα ήταν τα όργανα που χρειάστηκαν για να αποδώσουν επί σκηνής τις συνθέσεις τους, μένοντας πιστοί στο ακουστικό κλίμα των δύο δίσκων τους. Προλόγισα, λοιπόν, τους φίλους μουσικούς, τους ευχήθηκα να ξαναπαίξουν σύντομα στην Αθήνα, ώστε να μπορέσω κι εγώ να τους παρακολουθήσω και την έκανα σφαίρα για την Ακαδημία Πλάτωνος και τη μουσική σκηνή Quilombo, όπου τραγουδούσε ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Μήτσης σε μία απ' τις σπάνιες εμφανίσεις του στα μέρη μας.


Εκτιμώ πολύ τον Μήτση, τόσο από τη θητεία του στα Ξύλινα Σπαθιά, όσο και από την προσωπική διαδρομή του. Ένας τραγουδοποιός που κατά τη γνώμη μου άργησε λίγο να ακουστεί ευρέως και που πιθανώς υπό άλλες συνθήκες να διεκδικούσε ισάξια θέση δίπλα στον Σωκράτη Μάλαμα, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τους λοιπούς κοσμαγάπητους δημιουργούς ανάλογου ύφους. Κι όταν λέω ισάξια θέση, φυσικά δεν αναφέρομαι στην καλλιτεχνική δυναμική των τραγουδιών του, αλλά στην αναγνωρισιμότητα του.

Εδώ ο pisoglendis δηλώνει για μία ακόμη φορά τον έρωτα του στον τ2φ, ο οποίος βέβαια έχει βλέμμα του στυλ Υποφέρω, υποφέρω, συνεπικουρούμενος από τη maira del mar πάντα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ανά χείρας! Έλα, έλα, φτάνει, φώναζε η Maria_Adouaneta (Δε με λενε Μαρία) στον pisoglendis, τρομάζοντας να τον ξεκολλήσει απ' τον αγαπημένο της!


Ήταν που σε λίγο θ' ανέβαινε στη σκηνή του Quilombo στο πλάι του Γιάννη Μήτση κι ήθελε νά'χει ήσυχο το κεφάλι της από κάτω!







Τον Μήτση τίμησε με την παρουσία της και η ερμηνεύτρια Φωτεινή Βελεσιώτου, ίσως η πιο καθαρόαιμη λαϊκή φωνή που διαθέτει σήμερα το ελληνικό τραγούδι! Σημειωτέον, ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Βελεσιώτου κυκλοφόρησε μόλις την περασμένη εβδομάδα με τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Καζαντζή και στίχους πολλών αξιόλογων στιχουργών.

Η Βελεσιώτου, μάλιστα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Μήτση και ανέβηκε για να μας τραγουδήσει το συγκλονιστικό Σαν απόκληρος γυρίζω του Βασίλη Τσιτσάνη με ένα γρέζι στη φωνή της, που είχαμε ν' ακούσουμε από την εποχή ή, σωστότερα, τις ηχογραφήσεις της Σωτηρίας Μπέλλου!

Μου αρέσει που ο Μήτσης αντιλαμβάνεται το τραγούδι σαν ένα είδος...ζεν, γι' αυτό ίσως δεν έγινε ποτέ Μάλαμας ή Παπακωνσταντίνου, απ' την άποψη - ξαναλέω - της φήμης του και μόνο. Ο δε τ2φ δίπλα μου θυμήθηκε ένα παλιότερο live του Μήτση στη βόρεια Ελλάδα, όπου είχε αφήσει το δικό του πρόγραμμα και επί μιάμισι ώρα τραγουδούσε αποκλειστικά Μάνο Χατζιδάκι!

Όταν η Λίνα Σωπιάδου με τη μοναδική της εμφάνιση εικαστικού ενδιαφέροντος - κάτι μεταξύ Φρίντα Κάλο και Μπίλι Χολιντέι - πήρε τη θέση της στη σκηνή, το αρτίστικο μαγαζί μετατράπηκε με τη μία σε blues...καταγώγι!












Αναρωτιόμουν αν όντως η Λίνα είναι μεγάλη τραγουδίστρια ή απλά εμείς την αγαπάμε πολύ μεσ' στην παρέα και μας φαίνεται μεγάλη, χωρίς ενδεχομένως να είναι. Έψαχνα με άλλα λόγια να βρω για ποιο λόγο με συγκίνησε τόσο πολύ χθες, εμένα, που έχω ακούσει και δει live σχεδόν όλες τις τραγουδίστριες της γενιάς της.


Όταν όμως γύρισα και είδα τον pisoglendis και τη maira del mar δακρυσμένους και τον τ2φ περιχαρή, κατάλαβα πως η ερμηνεύτρια αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία περίπτωση.
Ευτυχώς δηλαδή που με το τραγούδι της καθήλωσε και τον pisoglendis, ο οποίος συνεχώς...αυτοσχεδίαζε! Τι έλεγε το άτομο! Καλά ε, το βιολί γαμάει, σχολίασα κάποια στιγμή στον τ2φ, οπότε πετάγεται κι ο ακατονόμαστος: Ωραία, αφού γαμάει, συμφέρει!

Ή το άλλο; Γνωρίζοντας πως η Λίνα γελάει πολύ με τις ατάκες του Πάνου Μιχαλόπουλου και της Καίτης Φίνου απ' τις αείμνηστες τραγελαφικές κοινωνικές ταινίες των 80s, ζήτησα απ' τον pisoglendis να της φωνάξει Μ' έχεις κάνει χώμα, ρε κοπέλα μου, βρίσε με τον αλλλλήτη! Αυτό να το πεις εσύ, είναι πολύ στρέιτ - μου απάντησε - εγώ θα της φωνάξω "Είσαι θεά"! Και φυσικά το φώναξε!






Και τι δεν τραγούδησε η Λίνα χθες! Marilyn Monroe, Radiohead, David Bowie, το λατρεμένο White Rabbit των Jefferson Airplane, αλλά και υπέροχα τραγούδια του Μήτση, όπως το Βουβή ασθενής!
















Ακούστηκε ακόμη και το τραγούδι του σε στίχους του Κώστα Φασουλά που άνοιγε το τελευταίο άλμπουμ της Ελευθερίας Αρβανιτάκη! Εκτός της Σωπιάδου και της Βελεσιώτου, λοιπόν, που μοιράστηκαν τη σκηνή μαζί του, παρόντες στο live του Μήτση ήταν επίσης ο Φασουλάς, ο παραγωγός του, Άγγελος Σφακιανάκης, και ο τραγουδοποιός Θέμος Σκανδάμης.


Εννοείται πως κατά το τέλος του live, τους έσυρα όλους στην...τουαλέτα (ήταν ο μόνος χώρος με τον κατάλληλο φωτισμό) για τα δέοντα, δηλαδή τις αναμνηστικές φωτογραφίες για τα Άσματα και Μιάσματα: από αριστερά, ο Γιώργος, η Λίνα που εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη της στη Φωτεινή, ο Κώστας και η maira.

Κι εδώ, παραλλαγή της προηγούμενης photo,










λίγο πριν απαθανατίσω τις δύο ερμηνεύτριες στο πιο ατμοσφαιρικό και ίσως αντεργκράουντ ενσταντανέ του post τούτου!





Το πρόγραμμα μετά είχε Κούκλες! Μην ξεχνιόμαστε κιόλας, σε μία βδομάδα ξεκινάω γυρίσματα, όπως όλα δείχνουν, επομένως η παρουσία μίας τραβεστί που θα διαβάσει το ποίημα της Γώγου για τη Σόνια, επιβάλλεται!


Δε συγκράτησα τα μικρά ονόματα των κυριών που υποδύθηκαν με πραγματικό ταλέντο τις Μελίνα Μερκούρη - εδώ βλέπετε την εκπληκτική ιμιτασιόν Ίλια Ντάρλινγκ στα Παιδιά του Πειραιά -, τη Madonna, την Άντζελα Δημητρίου, τη Celine Dion και πολλές ακόμη περσόνες φαμ φατάλ. Οι άνθρωποι το γλεντάνε με την ψυχή τους εκεί μέσα και όπως είδα, αλλά και όπως με πληροφόρησε ο Γιώργος, το κοινό τους έχει διευρυνθεί τόσο πολύ, που κάθε Παρασκευοσάββατο το μαγαζί τιγκάρει από στρέιτ ζευγάρια και παρέες, ενώ συχνοί θαμώνες είναι η Λάσκαρη, η Βίσση και άλλες προσωπικότητες της σόου μπιζ! Είδαμε και τον Νικόλα, ένα φοβερό τύπο που κάνει drag show και που παλιότερα υποδυόταν μέχρι και τη...Μαρίζα Κωχ! Έβγαινε, λέει, με μια ξανθιά περούκα που την...πατούσε και τραγουδούσε, playback φυσικά, το Παναγιά μου - Παναγιά μου! Αυτό θα ήθελα να το δω και, μου φαίνεται, θα τραβήξω και τη Μαρίζα κάνα βράδυ να κάνουμε καινούργιο συκώτι απ' το γέλιο!


Όλα τα λεφτά ήταν επίσης το λαϊκό πρόγραμμα που έκλεισε τη βραδυά! Ολόκληρος ο φελλινικός θίασος επί σκηνής αποδίδοντας τραγούδια του Καζαντζίδη, του Μενιδιάτη, της Γιώτας Λύδια και της Πόλυς Πάνου! Ο κακός χαμός, κάηκε το μαγαζί! Και για να ξαναγυρίσω στα του ντοκιμαντέρ και να κλείσω, τελικά το ποίημα της Γώγου θα το διαβάσει η κυρία Εύα Κουμαριανού. Πρόκειται για έναν ευγενέστατο και ζεστό άνθρωπο, που γνώριζε μάλιστα τη δολοφονημένη Σόνια και με μεγάλη χαρά - απ' ότι έδειξε - θ' ανταποκριθεί στο κάλεσμα μου. Σε θέλω τελείως αμακιγιάριστη, της είπα κι εκείνη μου απάντησε επί λέξει Άντε καλέ, ότι θες, δεν έχω ΄γω τέτοια κολλήματα! Νά'ναι καλά η γυναίκα και σε λίγες μέρες συμφωνήσαμε να βρεθούμε για να πάρει το κείμενο στα χέρια της και να το προβάρει!

Στο σπίτι, τις πρώτες πρωινές ώρες, με περίμενε ο γιός μου ο Ζέπος, που τον είχα κλείσει μέσα για πρώτη φορά για να γλιτώσει το ψοφόκρυο της αυλής. Άναψα τον αργιλέ, τραβήξαμε από δυο-τρεις τζούρες μαζί και αμέσως μετά την πέσαμε για ύπνο. Είχα να ξενυχτήσω πολύ καιρό, χρόνια νομίζω, μα τώρα που τέλειωσα αυτό το post αίσθηση μου είναι πως χθες συμμετείχα σε μία κανονική παρέλαση ανθρώπων, μουσικών και χρωμάτων!

8 σχόλια:

ασωτος γιος είπε...

ΟΚ τώρα ζήλεψα για τα καλα.
Η Βελεσιωτου μαρεσει , είναι η ένα μεγάλη μου αγαπη,
Επίσης μαρεσει πολύ και η φωνή της Λινας (Μαρίας δε λένε κοκ)
Καλα οι "κούκλες" είναι αξεπέραστες.
επίσης ένας δε-μαν μας βρίζει στο ποστ κείνο κι αποκλειεται κι αυτός να ναι η ανδρομεδα
\τον πηραξε που αποκάλεσα τα παιδιά του γκιαζιου παιδιά με αδεια βλεματα
\ε-ρε-γκαζ-ανοιχτό να σας κλείσω όλες με τη θεα σας μαζι σ ένα δωμάτιο (τη βισση βρε)

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
φυσικά και δεν είναι η andromeda αυτός, μην τα φορτώνουμε κι όλα εκεί.
έννοια σου όμως και στον τύλιξα ήδη σε κόλλα χαρτί τον παπάρα!
έχασες που δεν ήρθες χθες, πραγματικά:-))

ασωτος γιος είπε...

Το διάβασα ήδη και γέλασα πολύ, ναι το ξέρω ότι έχασα γαμώτο αλλα δεν μπορούσα έπρεπε να τιμήσω κολητο) που γιόρταζε (νεκταριο) και είχε σουαρέ
μεσα στη βδομάδα προλαβαίνεις να πάμε επιτελους για Καφε?

George Tsitiridis είπε...

mori t Kalitera then egrapses..
opos to mouni kapelo

kai episis o theis takis perimenei na dikaiothei !!!

bosko eisai thea..
tin epomeni fora pame dimenes

cross dresser

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
χλωμό, νίκο.
τρέχω με τα οργανωτικά των γυρισμάτων.
θα ενημερώσω πάντως να περάσεις εσύ από κάνα γύρισμα αρχές του επόμενου μήνα.

BOSKO είπε...

pisoglendis...
cross dresser, ε;
μαζί σου που έμπλεξα όλα είναι πιθανά σ' αυτή τη ζωή...

despinach. είπε...

φαντάζομαι την ατμόσφαιρα!! δεν υπάρχει το ποστ & οι φώτος σου...πραγματικά πολύ καλές! :)
άντε στα επόμενα θα τα καταφέρω πιστεύω να έρθω! αγαπώ τέτοια λάιβ

BOSKO είπε...

despinach. ...
πράγματι, κι εσύ έπρεπε να ήσουν μαζί μας χθες! θα σου άρεσαν όλα τα live σίγουρα, από τον Ιανό μέχρι τις Κούκλες! Θ' άκουγες και τη Λίνα που το ήθελες και που αντικειμενικά είναι ερμηνεύτρια με όλη την έννοια της λέξης.