Καλεσμένος των αποψινών Ασμάτων και Μιασμάτων, που ξεκινούν σε μία ώρα ακριβώς στον www.clipartradio.gr, είναι ο νέος συνθέτης Γιώργος Βολίκας. Θα μιλήσουμε για την ενασχόληση του με την οργανική μουσική κυρίως, αλλά δε θα μείνουν εκτός και κάποια τραγούδια του, σαν το Oceano d' amore που ηχογράφησε ο Χρήστος Δάντης (φωτ.) και την απρόβλεπτη διασκευή του Στης Λαρίσης το ποτάμι, με αφορμή το θέατρο. Αυτά για μία ώρα, διότι για το επόμενο δίωρο, από τις 01.00 μέχρι τις 03.00 τα χαράματα, θα σας παίξω μουσικές και τραγούδια που περιλαμβάνουν τους Tino Rossi, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Σοφία Βέμπο, Billie Holiday, Ethel Ennis, Μιχάλη Δέλτα, Λένα Πλάτωνος, Λίνα Σωπιάδου, Γιώργη Χριστοδούλου, Etta James, Electric Litany κ.α. Συντονιστείτε σε λίγη ώρα, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, στον www.clipartradio.gr
ΤΟ BLOG ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΕΡΥΣ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΤΕΠΕΣ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΤΗ FATA MORGANA, ΤΟΥΣ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ MAYA DEREN, ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ WOODSTOCK, ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012
Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012
έκανα-ότι-μπορούσα...
Έκανα ότι μπορούσα...
Το βρήκα μεσ' στον κήπο μου τυλιγμένο με τον ομφάλιο λώρο του, το ''ελευθέρωσα'', το πήρα μέσα, το τάισα, μέχρι και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος του αγόρασα, αλλά ένα γατάκι νεογέννητο έχει πιθανότητες 20% να επιβιώσει δίχως τη φροντίδα της μάνας του...
Αν σας τύχει, καλύτερα οδηγήστε το στο γιατρό για ευθανασία...
Για να γλιτώσετε το κλάμα που ρίχνω εγώ σήμερα...
Ήδη ετοίμασα ένα μικρό λάκκο στον κήπο...
Έζησε μόνο τρία εικοσιτετράωρα και ευτυχώς που δεν είχαν ανοίξει τα μάτια του...
Τρίτη 26 Ιουνίου 2012
ο-φασισμός-της-ανώνυμης-δημοσιογραφίας
Η τρολιά στο διαδίκτυο έχει και τα όρια της! Δεν μπορείς να παίζεις με την υγεία ενός ανθρώπου, σ' αρέσει - δε σ' αρέσει ως καλλιτέχνης, μόνο και μόνο για να κάνεις ντόρο γύρω απ' τη δική σου ανύπαρκτη ύπαρξη. Πριν από μερικές ώρες, το blog troMPAxtiko δημοσίευσε το ακόλουθο post (το μεταφέρω αυτούσιο μιας και οι διαμαρτυρίες του κόσμου βοήθησαν ευτυχώς στο άμεσο κατέβασμα του):
Η καρδιά του <<πρόδωσε>> τον 55χρονο που βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του, όταν έπεσε θύμα αδίστακτων ληστών! Ο άτυχος καλλιτέχνης ξυλοκοπήθηκε αλύπητα ενώ ήταν ημίγυμνος, φιμωμένος και με τα πόδια δεμένα, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα από τον τρόμο και τα χτυπήματα.
Οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν ακόμη να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών που. Κανείς δεν ξέρει αν οι δράστες βρήκαν χρήματα να πάρουν από το σπίτι ή αν βασάνισαν τον 55χρονο για να τους πει που τα έκρυβε. Ήταν η δεύτερη φορά που ο άτυχος άνδρας γινόταν στόχος κακοποιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν αποπειραθεί να τον ληστέψουν Μεγάλη Πέμπτη, όμως έβαλες τις φωνές και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή χωρίς να προλάβει κάποιος να τους δει.Εμείς να ευχηθούμε Καλό ταξίδι.
Κι αυτό ειν' αστείο τώρα; Γελάσαμε...Φίλε ή φίλοι που έχεις/έχετε το blog troMPAxtiko, θα σας πρότεινε να παρατήσετε το blogging και να πάτε να γραφτείτε στη Χρυσή Αυγή, διότι φασισμός δεν είναι μόνο το ξύλο του Κασιδιάρη στην Κανέλλη, αλλά και η αναρχιδίζουσα λογική ''Ενοχλώ, άρα υπάρχω''. Ντροπή και αίσχος απέναντι σ' έναν άνθρωπο που πριν χρόνια πέρασε περιπέτεια με την καρδιά του κιόλας! Κάντε τίποτα άλλο πιο εποικοδομητικό, ρε μάγκες, ''δουλειά δεν είχε το μουνί και μάθαινε τσαγκάρης'' είσαστε...
Σάββατο 23 Ιουνίου 2012
ο-συνθέτης-και-ερμηνευτής-θανάσης-μωραΐτης-απόψε-στον-clipartradio
Ο Θανάσης Μωραΐτης είναι ένας σημαντικός πολυσχιδής καλλιτέχνης: ερμηνευτής του ''Διόνυσου'', του άλμπουμ του Μίκη Θεοδωράκη που υπήρξε η πρώτη παραγωγή στον Σείριο τουΧατζιδάκι το 1985. Τον ίδιο καιρό επίσης που επρόκειτο να τραγουδήσει την αναθεωρημένη εκδοχή του κύκλου ''Για την Ελένη'' του Χατζιδάκι. Πέραν της τραγουδιστικής του ιδιότητας, ο Μωραΐτης έχει μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο πλευρό του Μάρκου Δραγούμη στο Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ. Οι μελέτες του αναφορικά με την αρβανίτικη μουσική, όπως και η ηχογράφηση σχετικών δίσκων, θεωρούνται ντοκουμέντα. Τελευταία ο Μωραΐτης μας εξέπληξε και ως συνθέτης συμφωνικής μουσικής, αφού από την EMI CLASSICS κυκλοφόρησαν σε διπλό cd έργα του υπό τον γενικό τίτλο ''Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης'' με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών και της σοπράνο Sonia Theodoridou. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Μαρία Δημητριάδη, η Νένα Βενετσάνου, η Λυδία Κονιόρδου κ.α. Με τον Θανάση, τέλος, μας συνδέει φιλία χρόνων, εφόσον, όντας κοντά στη Φλέρυ Νταντωνάκη, ως δάσκαλος μουσικής της κόρης της, της Ζωής, με είχε βοηθήσει πολύ στην πραγμάτωση του ντοκιμαντέρ γι' αυτήν! Με μεγάλη χαρά και τιμή, λοιπόν, θα τον φιλοξενήσω στα σημερινά Άσματα και Μιάσματα στον www.clipartradio.gr όπου θα μιλήσουμε για ένα σωρό πράγματα και θ' ακούσουμε όλοι μαζί τις εξαιρετικές μουσικές και τα τραγούδια του. Συντονιστείτε στον www.clipartradio.gr για δύο ώρες, από τις 20.00 έως τις 22.00 το βράδυ!
* Η ''Αρκούδα'' του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα συγκλονιστικό λαϊκό τραγούδι, γραμμένο σήμερα - θα έλεγε κανείς - για ότι περνάει η έρημη τούτη χώρα!
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
προτελευταίο-παρασκευοσάββατο-για-τα-άσματα-και-μιάσματα-στον-clipartradio
Επειδή και ο ClipArtRadio θα πάει διακοπές φέτος, τα Άσματα και Μιάσματα θα εκπέμψουν γι' αυτό και το επόμενο Παρασκευοσάββατο. Μετά από Σεπτέμβρη πάλι, νά' μαστε καλά! Για το λόγο αυτό, λέω απόψε να το ''τραβήξω'' λιγάκι παραπάνω και να σας παίξω μουσικές και τραγούδια, που είχατε την ευκαιρία ν' ακούτε συχνά από τις εκπομπές μου καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Συντονιστείτε, λοιπόν, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα θ' ακούσετε, μεταξύ άλλων, τους Bon Iver, Nalyssa Green, Hungry Ghosts, Marianne Faithfull, Rufus Wainwright, Κόρε.Ύδρο., Λόλεκ, Σαβίνα Γιαννάτου - Λένα Πλάτωνος, Antony & The Johnsons, Sufjan Stevens, R.E.M., Rene Aubry, Berlin Brides, Etten, Σόνια Θεοδωρίδου, Μαρίζα Κωχ - Filtig, Avishai Cohen, Anna German. Αποκλειστικά στον www.clipartradio.gr, απόψε 24.00 - 03.00 τα ξημερώματα Σαββάτου!
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012
όταν-ο-δαρείος-χαλίλι-φωτογράφισε-τη-ζωή-σαν-καλά-αρχιτεκτονημένη-σονάτα
Θυμάμαι κάποιο βράδυ που έβλεπα τηλεόραση. Είχα πήξει σε μία ψευδογκλαμουριά με ηθοποιούς και παρουσιαστές - καρικατούρες που έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν αμείωτο το ανύπαρκτο ενδιαφέρον των άτυχων θεατών τους. Μέχρι που έπεσα στην ΕΤ3 και σε μία μαυρόασπρη βουλγάρικη ταινία - το Κέρατο της κατσίκας του Μετόνι Αντόνοφ πρέπει να ήταν -, στην οποία μία φτωχή εργάτρια δούλευε σε έναν μεσαιωνικό αργαλειό. Μεγαλείο! Με τέσσερις μόνο λέξεις, επρόκειτο για το Παν του Ελαχίστου!
Την ίδια σπάνια αίσθηση ψυχικής ανάτασης ξαναβρήκα αρκετά χρόνια αργότερα στο φωτογραφικό άλμπουμ http://www.flickr.com/photos/kasetophono/ του Ελληνο-Ιρανού Δαρείου Χαλίλι.
Οι φωτογραφίες του Χαλίλι αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας το life - style και την απεικόνιση μίας ευμάρειας που ούτως ή άλλως αυτή την εποχή θα ήταν ολότελα άκυρη. Στον αντίποδα, ούτε η μιζέρια όμως έχει θέση στο έργο του.
Είναι ο μοναδικός φωτογράφος που ''γνώρισα'' με τη δουλειά του μοιρασμένη ισάξια μεταξύ του Ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον του και με τη λεγόμενη Νεκρή Φύση σε απόλυτη αυτοτέλεια. Τα πρόσωπα που συχνά τον απασχολούν είναι απ' τη μια οι νέοι, οι συνομήλικοι του, αγόρια και κορίτσια, στο ζενίθ του ερωτισμού πριν το πρώτο άγγιγμα, κι απ' την άλλη, οι απλοί άνθρωποι, οι δοσμένοι στην και μέσα από την καθημερινότητα τους.
Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον Δαρείο Χαλίλι έως και μοντέρνο καλλιτέχνη του...σοσιαλιστικού ρεαλισμού, αν δεν ενημερωνόμουν πως πρόκειται απλά για ένα νέο παιδί που γυρίζει με τις φωτογραφικές μηχανές του και συλλέγει εικόνες, τόπους και πρόσωπα. Είναι σίγουρο πως χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει στις φωτογραφίες του συνυπάρχουν η Μέση Ανατολή του Γιώργου Σεφέρη, η αποβάθρα του τρένου που ο Χατζηιησούς συνάντησε τον Ιωβήλ, τα φτηνά Τουρινέζικα ξενοδοχεία (σ' ένα απ' αυτά κατέλυσε κάποτε ο Τσεζάρε Παβέζε) και ολόκληρο το Εαρινό Ντεπώ. Κι ας θέλει να μοιάσει κι αυτός ώρες - ώρες στην ''καλλιτεχνίζουσα'' νέα γενιά, τη δική του δηλαδή, που πατάει με τό'να πόδι στην Ανατολή και με τ' άλλο στη Δύση. Η εθνική καταγωγή του, αυτό το κράμα Μεσογείου και Ασίας, τον έχει φορτώσει - ως φαίνεται - με βαθιές και υποψιασμένες ματιές κάτω από μεσιασμένα τσίνορα και όλη την περισυλλογή σε μία μόνιμη στάση ακινησίας.
Όσο κι αν ηχούν βαρύγδουπα και μεγαλόσχημα όλα αυτά, μπορεί άραγε η photo μιας παλιάς σκούπας με μια πέτρα, αφημένη ποιος ξέρει πόσο καιρό δίπλα της, να μεταφέρει τον ψυχανεμισμό και τον πόνο για ελευθερία; Η απάντηση δίνεται με μία επίσκεψη εν είδει...αρμένικης βίζιτας, με ένα κόλλημα δηλαδή, στο άλμπουμ του Δαρείου Χαλίλι, εκεί όπου η ζωή παρουσιάζεται καλά αρχιτεκτονημένη σαν σονάτα κι όχι σκόρπια στα σκοτάδια των εμπόρων.
Ετικέτες
ΔΑΡΕΙΟΣ ΧΑΛΙΛΙ,
ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ο-νίκος-πορτοκάλογλου-γιόρτασε-τα-30-χρόνια-του-στο-ελληνικό-τραγούδι
Ουδέποτε υπήρξα φαν του Νίκου Πορτοκάλογλου, ούτε καν επί των ημερών του στους Φατμέ, πράγμα που σημαίνει πως δε θα είχα παρακολουθήσει την πορεία του αν δεν εργαζόμουν στα μουσικά έντυπα, στα οποία πάντα κατέφτανε προς κριτική κάθε καινούργιος δίσκος του. Πολύ δε περισσότερο μάλλον δεν θα πήγαινα σε κανέναν εορτασμό για τα 30 χρόνια του στο τραγούδι αν δεν έπαιζε δωρεάν πρόσκληση. Σαν και χθες στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, όπου όλα είχαν το χαρακτήρα γιορτής και άρα μπορούμε τώρα να μιλάμε για μία άκρως επιτυχημένη συναυλία!
Η επιτυχία νομίζω ότι οφειλόταν εν πολλοίς στη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
Όχι ότι η μπάντα του Πορτοκάλογλου δεν έσκισε πραγματικά ή ότι και οι υπόλοιποι ''καλεσμένοι'' του (Πάνος Μουζουράκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σοφία Σαρρή) δεν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, η Αρβανιτάκη όμως, όπως και να το πάρει κανείς, είναι η Αρβανιτάκη!
Στο Τι λείπει (τι φταίει), το ethno - trance κομμάτι του τραγουδοποιού, η φωνή της Ελευθερίας συνοδεία της Κρητικής λύρας και των ηλεκτρονικών ήχων, ένωσε τις χιλιάδες του κοινού σε έναν διονυσιακό χορό.
Το ίδιο κλίμα κρατήθηκε και σε όλα τα τραγούδια του Πορτοκάλογλου που ερμήνευσε, από το ''δικό'' της Όλα αρχίζουν εδώ μέχρι το Πες το κι έγινε,
που απέδωσαν όλοι οι τραγουδιστές μαζί: από αριστερά ο Μουζουράκης, η Αρβανιτάκη, στη μέση ο Πορτοκάλογλου και δεξιά του η Μποφίλιου και η Σαρρή.
Όσο για το επιβεβλημένο encore, αυτό περιορίστηκε στο Να με προσέχεις, την ωραία μπαλάντα του Πορτοκάλογλου για το αναξιοπρεπές στοιχείο του έρωτος, με τον ίδιο και την κιθάρα του, καθώς και στο Καλοκαιράκι των Φατμέ με σύσσωμο για μία ακόμη φορά το team των guests τραγουδιστών. Παρ' όλα αυτά, αν και δήλωσα εξ αρχής απλός ακροατής του Πορτοκάλογλου και σε καμία περίπτωση φαν του, δε μπορώ να μην παραδεχτώ ότι έπιασα τον εαυτό μου καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας να ξέρει απ' έξω τα τραγούδια του: Παιχνίδια με τον διάβολο, Βγαίνουμε απ' το τούνελ, Ψέματα, Άσωτος υιός, Θάλασσα μου σκοτεινή κ.α. Κακά τα ψέματα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου τόσο με τους Φατμέ, όσο και με τη σόλο καριέρα του έχει κάνει τομή στο ελληνικό τραγούδι, ξεκινώντας από τη rock σκηνή, φλερτάροντας στη συνέχεια με το αμιγώς ''έντεχνο'', ακόμη και με τη λαϊκή μουσική, για να καταλήξει να θεωρείται ένας δημιουργός αυτόνομος, ένας ''σουξεδοποιός'' χωρίς να εσωκλείω καμία μομφή μέσα στην τελευταία λέξη - χαρακτηρισμό του. Απόδειξη ότι όταν είχε βγει το τραγούδι Θάλασσα μου σκοτεινή κι είχε σαρώσει, οι δισκογραφικές εταιρείες έκαναν συνέχεια meetings και ζητούσαν από τους τραγουδοποιούς τους να γράψουν κάτι παρεμφερές! Τέλος, έχει ακούσει κανείς το Να με προσέχεις με τη Μαρία Φαραντούρη; Το λέει συγκλονιστικά! Άντε και στα 50 χρόνια του Νίκου Πορτοκάλογλου στο ελληνικό τραγούδι, όπως του ευχήθηκε και η φίλη του, Ελευθερία Αρβανιτάκη!
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012
ο-κωνσταντίνος-τσιώλης-γράφει-τη-μουσική-του-ντοκιμαντέρ-για-την-κατερίνα-γώγου
Μια και δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ με τα αποτελέσματα των εκλογών (με κάλυψε απόλυτα η κυρία Άντζυ Σαμίου με τη δήλωση της ''Όσοι αυτοκτονούν ν' αφήνουν σημείωμα με το τι ψήφισαν για να ξέρουμε αν θα λυπηθούμε''), λέω να γυρίσω στα του ντοκιμαντέρ και συγκεκριμένα στα της μουσικής του. Την οποία μουσική έχει επωμιστεί ο Κωνσταντίνος Τσιώλης και μάλλον θα μας την παραδώσει ως τα τέλη αυτής της εβδομάδας.
Εδώ ο μοντέρ Κώστας Μακρινός υποδεικνύει στον Κωνσταντίνο τα σημεία που θα χρειαστούμε πρωτότυπη μουσική - κυρίως στις δραματοποιημένες σκηνές με τη Λουκία Μιχαλοπούλου, στους τίτλους αρχής και τέλους, αλλά και ''κάτω'' από μερικές συνεντεύξεις.
Τι ωραίο να δουλεύεις με νέους ανθρώπους, συνομήλικους σου, καυλωμένους με αυτό που κάνουν και μ' αυτό που χτίζετε από κοινού! Πολλές συζητήσεις γίνονται, λοιπόν, μεταξύ του μοντέρ, του συνθέτη και εμού, λίγο πριν δούμε για πρώτη φορά τα πλάνα συνοδεία μουσικής.
Μην περιμένεις από μένα να σου γράψω γλυκερές μουσικούλες, μού'χε πει ο Κωνσταντίνος τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν του ζήτησα να αναλάβει το soundtrack του ντοκιμαντέρ. Αλίμονο αν ήθελα κάτι τέτοιο σε μία ταινία για τη Γώγου του απάντησα κι εγώ και τα συμφωνήσαμε! Άλλωστε έχω στα χέρια μου το πρώτο ολοκληρωμένο (σχεδόν) άλμπουμ του με το συγκρότημα Τεφλόν που τιμάει χωρίς υπερβολή την ελληνική αντεργκράουντ σκηνή και που χρωστάει πολλά από ηχητικής άποψης στον John Cale και τους James Chance & The Contortions - το τελευταίο τό'χω ξαναγράψει μου φαίνεται...Μήπως τελικά γράφω τα ίδια και τα ίδια; Τέλος πάντων, καλή συνέχεια μάς εύχομαι, έχοντας την πεποίθηση ότι σε δύο εβδομάδες από τώρα το ντοκιμαντέρ Κατερίνα Γώγου - Για την Αποκατάσταση του Μαύρου θά'ναι έτοιμο για την πρώτη ιδιωτική προβολή του!
Ετικέτες
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ BOSKO,
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ,
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ,
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΩΛΗΣ
Σάββατο 16 Ιουνίου 2012
η-ελένη-πορτάλιου-στον-clipartradio
Μη χάσετε τα σημερινά ραδιοφωνικά Άσματα και Μιάσματα στον www.clipartradio.gr με καλεσμένη την καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και πολιτική ακτιβίστρια Ελένη Πορτάλιου. Με την Ελένη θα μιλήσουμε για πολλά και διάφορα, ένα 24ωρο πριν την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, με εστίαση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό, καθώς και στο ζήτημα αν υπάρχει σήμερα πολιτική Τέχνη. Ενδιαμέσως θα παρεμβληθούν μουσικές και τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Κατερίνας Γώγου κ.α. Συντονιστείτε για δύο ώρες, από τις 20.00 έως τις 22.00 το βράδυ, στον www.clipartradio.gr
Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012
μνήμη-μάνου-χατζιδάκι-απόψε-στον-clipartradio
Σήμερα που συμπληρώνονται 18 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, ο www.clipartradio.gr και η εκπομπή ''Άσματα και Μιάσματα'' τιμούν τη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους με ένα τρίωρο αφιέρωμα. Θα μεταδοθούν κομμάτια από την επίσημη δισκογραφία του, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, αποσπάσματα από ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και εκπομπές του, ενώ θα διαβαστούν και ποιήματα από τις δύο ''Μυθολογίες'' του, καθώς και δύο αδημοσίευτα ποιήματα των συνθετών Λένας Πλάτωνος και Μιχάλη Τρανουδάκη, γραμμένα γι' αυτόν! Κατά τη γνώμη μου, το...κλου της αποψινής εκπομπής θα είναι η αναμετάδοση δύο αποσπασμάτων από ένα παλαιότερο αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι που είχα κάνει Στο Κόκκινο 105,5 με καλεσμένο τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο.
Συντονιστείτε στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα στον www.clipartradio.gr
Καλή ακρόαση! Η αποψινή νύχτα ανήκει στον Μάνο Χατζιδάκι!
Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012
ο-θηλυκός-κόσμος-της-μάρως-κουρή-στο-μουσικό-αναλόγιο-της-μαρίζας-κωχ
Ο
Θηλυκός Κόσμος της Μάρως Κουρή
στο
Μουσικό Αναλόγιο της Μαρίζας Κωχ
Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 9.00 το βράδυ
Την Πέμπτη
14 Ιουνίου
η Μαρίζα Κωχ φιλοξενεί τη φωτορεπόρτερ
Μάρω Κουρή για να μας ταξιδέψουν μουσικά
αλλά και μέσα από το φακό στον «Θηλυκό
Κόσμο» πολλών περιοχών της γης στις
9.00
το
βράδυ στο Εργαστήρι της οδού Προπυλαίων
του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής.
Η φωτορεπόρτερ
Μάρω Κουρή θα παρουσιάσει την φωτογραφική
προβολή με θέμα γυναίκες της διπλανής
πόρτας στην καθημερινότητα τους. Γυναίκες
που μάχονται με όλη τη σημασία της λέξης,
στη δουλειά, στην οικογένεια, στον έρωτα,
σε στιγμές που κατέγραψε ο φακός της
κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών
αποστολών ανά τον κόσμο - από την Ελλάδα,
στο Μπαγκλαντές, από την Κίνα στη Νέα
Ζηλανδία, από την Τανζανία στη Μαλαισία,
την Παλαιστίνη, την Τυνησία, το Πράσινο
Ακρωτήρι.
Η Μαρίζα
Κωχ, έχοντας ταξιδέψει ανά τον κόσμο
και έχοντας γνωρίσει τις μορφές αυτών
των γυναικών, θα αυτοσχεδιάσει φωνητικά
και θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση που
κουβαλά από τα πρόσωπά τους. Στο λαούτο
θα τη συνοδέψει ο Μιχάλης Νικόπουλος
και στο τραγούδι η Ζωή Βεργάκη.
Θα υπάρχει
κέρασμα με κρασί από τη Σαντορίνη και
αναψυκτικά για τα παιδιά.
Είσοδος:
€8,00/
Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά
Κέντρο
Βιωματικής Μουσικής
Αστική
μη κερδοσκοπική εταιρεία
Προπυλαίων
31,
Ακρόπολη 11742 (Κάθετος Διονυσίου
Αρεοπαγίτου, Μετρό: Στάση Ακρόπολη)
Κρατήσεις
θέσεων: 210-9227687
corpus-christi-στο-θέατρο-χυτήριο-ή-ο-ιούδας-φιλούσε-υπέροχα
Οι παραστάσεις του έργου Corpus Christi στο θέατρο Χυτήριο, ενώ - υποτίθεται - θα τελείωναν χθες βράδυ, πήραν παράταση! Διόλου περίεργο, θα έλεγε κανείς, έχοντας υπ' όψιν του τον πρόσφατο ντόρο με τη σύλληψη τριών ηθοποιών του θιάσου κατόπιν μήνυσης από μερικές θεοσεβούμενες κυρίες. Αν είχαμε ουρές μέχρι το δρόμο θα μπορούσα να πω ότι έπαιξε ρόλο η αρνητική διαφήμιση, μου έλεγε η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου, η καλλιτεχνική δ/ντρια του θεάτρου, η αλήθεια είναι όμως πως το έργο ''τράβηξε'' εξ αρχής και δε χρειαζόταν να γίνει ότι έγινε!
Στο διά ταύτα τώρα, ομολογώ πως αν και γνώριζα τον Αμερικανό δραματουργό Terrence Mc Nally, το συγκεκριμένο έργο του μού ήταν άγνωστο. Και δεν θα πήγαινα να το δω σε καμία περίπτωση αν δεν είχα εξασφαλισμένη πρόσκληση - για τέτοια είμαστε εν μέσω κρίσης; Ωστόσο, τη φράση Το έργο ''τράβηξε'' εξ αρχής την καταλαβαίνω! Παλιότερα λέγαμε Τα παιδιά και οι τρελοί πουλάνε στο σινεμά. Εγώ θα πρόσθετα πλέον ότι πουλάνε και οι gay καρικατούρες!
Στην παράσταση, λοιπόν, που σκηνοθέτησε ο Λαέρτης Βασιλείου με έναν θίασο αποτελούμενο αποκλειστικά από άρρενες ηθοποιούς παρακολουθήσαμε βασικά το καταδικασμένο ειδύλλιο μεταξύ του Ζόσουα (Ιησού) και του Ιούδα - οποία πρωτοτυπία, θα αναφωνούσε πάλι κανείς λίγο πιο ενημερωμένος περί της διαχρονικής τάσης της Τέχνης να τα βάζει με τη θρησκεία. Δυστυχώς έφυγα στο διάλειμμα και δεν είδα τη Σταύρωση του γκέι Θεανθρώπου, 70 λεπτά όμως που διήρκησε το α΄ μέρος ήταν αρκετά για το review μου αυτή τη στιγμή. Να ξεκαθαρίσω ότι τα βέλη μου δε στοχεύουν τόσο στην εργασία του Βασιλείου και των ηθοποιών (κάποιοι απ' αυτούς ήταν πολύ καλοί με κορυφαίο τον ανέκφραστο Ζόσουα), όσο στο ίδιο το έργο του McNally.
Ούτε θέλω να μπω στη διαδικασία σκέψης για το πως θα μπορούσε να σκηνοθετηθεί αυτό το παραληρητικό κείμενο με τις ατάκες των ηθοποιών απλώς να...πέφτουν στο πάτωμα, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για περαιτέρω ''αναγνώσεις''. Έτσι, τι έμεινε στο τέλος απ' όλο αυτό; H επέλαση των queer 12 Αποστόλων, εμπλουτισμένη με σεξίστικα αστειάκια α λα Δελφινάριο, ολίγη από αλμοδοβαρικό κιτς και τηλεοπτική σάτιρα, νευρωτικούς ρυθμούς και έναν αχταρμά μουσικών επιλογών που περιελάμβανε μελοποιημένα σονέτα του Σαίξπηρ, το Βαπόρι απ' την Περσία του Τσιτσάνη, Elvis Presley και Pet Shop Boys! Κάνοντας να φύγω, έπιασα την κυρία Τζένη Χειλουδάκη που καθόταν δίπλα μου, να δηλώνει στην παρέα μου πως αν και άθεη, άνετα θα έχωνε δυο χαστούκια στους τύπους που κάθονταν πίσω μας και όλη την ώρα χαχάνιζαν με οτιδήποτε έλεγαν οι ηθοποιοί. Και στοιχηματίζω πως οι συγκεκριμένοι τύποι σίγουρα θα πήγαν χθες βράδυ στο θέατρο Χυτήριο, ορμώμενοι από το πρόσφατο επεισόδιο...
Τρίτη 12 Ιουνίου 2012
απόψε-στο-κανάλι-της-βουλής-το-ντοκιμαντέρ-μου-για-τη-φλέρυ-νταντωνάκη
Απόψε στο Κανάλι της Βουλής, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ μου για την ερμηνεύτρια του ''Μεγάλου Ερωτικού'', Φλέρυ Νταντωνάκη. Να σημειώσω ότι η ταινία θα κάνει την πρώτη τηλεοπτική της πρεμιέρα, ακριβώς μία δεκαετία μετά την πραγμάτωση της και τη συμμετοχή της στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Καλή προβολή εύχομαι!
Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012
η-σόνια-θεοδωρίδου-θα-τραγουδήσει-τον-καρυωτάκη-της-λένας-πλάτωνος
Η ''δουλειά'' κλείστηκε χθες βράδυ στην οικία της συνθέτριας Λένας Πλάτωνος: Η ερμηνεύτρια Σόνια Θεοδωρίδου θα τραγουδήσει ολόκληρο τον Κύκλο Καρυωτάκη, που αποτελούσε όνειρο της επί σειρά ετών, ενορχηστρωμένο εκ νέου από τον σύζυγο της, αρχιμουσικό Θεόδωρο Ορφανίδη. Το κονσέρτο θα πραγματοποιηθεί πρώτα στην Ελλάδα και κατόπιν στο Βερολίνο, ενώ θα ηχογραφηθεί κιόλας για να κυκλοφορήσει από την εταιρία The Human Voice των Θεοδωρίδου - Ορφανίδη.
Η Σόνια Θεοδωρίδου είχε να συναντηθεί με τη Λένα Πλάτωνος από τους διαδρόμους του Τρίτου Προγράμματος, σχεδόν 30 χρόνια δηλαδή. Μάρτυρας η κορυφαία πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου, δασκάλα της Σόνιας και συμμαθήτρια της Λένας στο Ωδείο Αθηνών. Καλή επιτυχία σε όλη την παρέα!
Κυριακή 10 Ιουνίου 2012
οι-συλλήψεις-ηθοποιών-το-athens-pride-και-οι-φασίστες
Τρεις ηθοποιοί συνελήφθησαν χθες το απόγευμα επειδή η παράσταση, στην οποία έπαιζαν, παρουσίαζε τον Χριστό και τους Δώδεκα Αποστόλους γκέι. Την καταγγελία έκανε η Ιερά Σύνοδος για προσβολή θρησκευτικής συνείδησης. Κανείς δε λέει βέβαια πως αν περάσεις έξω απ' την Ιερά Σύνοδο και πιάσεις κουβέντα μ' έναν παπά, σε δύο λεπτά το κινητό του τηλέφωνο θά'χει γεμίσει με sms από τις ρασοφόρες λυσσάρες που θα ρωτάνε ''Που το ψώνισες, μωρή, το τεκνό;'' Την ίδια ώρα που οι καλλιτέχνες συλλαμβάνονταν, πάντως, στο Athens Pride λικνίζονταν με ιμιτασιόν Άντζελα Δημητρίου και οι μειονότητες περνούσαν καλά, αδιαφορώντας για την έξαρση του φασισμού δίπλα τους ακριβώς. Ενημερώθηκα πως φέτος δεν έγιναν επεισόδια με πρωτεργάτες τα ρατσιστόμουτρα της Χρυσής Αυγής. Διόλου περίεργο! Σάμπως ο Μιχαλολιάκος δεν έχει μυριστεί πως τον ψηφίζουν γκέι και τρανσέξουαλς, αυτοί με πειραγμένο τον εγκέφαλο τους από τη λακ; Είναι μεγάλη πουτάνα ο Φύρερ απ' τη Μάνη! Να χάσει ψήφους την ερχόμενη Κυριακή;
Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012
η-γεωργία-βεληβασάκη-στον-clipartradio
Εν όψει του αυριανού live της στο cafe ''Υπογλυκαιμίες'' στο Ίλιον, η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Γεωργία Βεληβασάκη θα βρίσκεται στο home studio του bosko, καλεσμένη της αποψινής εκπομπής ''Άσματα και Μιάσματα'' στον www.clipartradio.gr
Θα μιλήσουμε για την τέχνη που ασκεί διακριτικά τα τελευταία χρόνια, θα ακούσουμε κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία της (από κοινού, ως επί το πλείστον, με τον συνθέτη Κώστα Αθυρίδη), ενώ η Γεωργία θα παίξει και τραγούδια με την κιθάρα της, αποκλειστικά για τους ακροατές του www.clipartradio.gr
Συντονιστείτε στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα και για ένα δίωρο με το ποτό σας και τα τσιγάρα σας!
Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012
ΣΟΚ
Δείτε αυτό το σοκαριστικό βίντεο!
Σήμερα λίγο πριν τις 9 το πρωί ζωντανά στον ΑΝΤ-1.
Ο Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής πετάει νερό στη Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ και γρονθοκοπεί τη Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ...
Σοκ, ξεφτίλα, ντροπή και αίσχος!
Θάνατος στους φασίστες και σε όλα τα ζώα που τους ψήφισαν!
Καμία ανοχή στον τραμπουκισμό και τον φασισμό!
Όποιος έχει διαφορετική άποψη, έστω και στο ελάχιστο, ας μη σχολιάσει.
Θα ξεχάσω κι εγώ ότι έχουμε Δημοκρατία και δεν θα τον δημοσιεύσω!
από-το-σπικάζ-στο-στούντιο-στη-δισκοπαρουσίαση-του-αντώνη-λιοπύρη-και-στο-γονυπετές-τραγούδισμα-της-σόνιας-θεοδωρίδου
Ο Δημήτρης Παπαδάτος είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και το γεγονός ότι έχει περάσει από την Επίδαυρο και όχι από τα σήριαλ του συρμού συνηγορεί στον επιθετικό προσδιορισμό που διάλεξα να βάλω δίπλα στην ιδιότητα του. Συνεργαζόμαστε στο ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου αυτόν τον καιρό, καθώς αναζητούσα μία ιδιαίτερη ερμηνεία. Κι ας πρόκειται μόνο για τη φωνή του που θ' ακούγεται σε μια - δυο σκηνές, άλλωστε ο Παπαδάτος εδώ και χρόνια βιοπορίζεται από το λεγόμενο σπικάζ, το δανεισμό δηλαδή της φωνής του ακόμη και σε animation ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες.
Τον ηχογράφησε χθες η ηχολήπτρια Ροζάννα Μπάγια στο Akron Studio του Βαγγέλη Φάμπα, εκεί που μοντάρεται καθημερινά το ντοκιμαντέρ.
Κι αυτός με τις σημειώσεις του και το Ιδιώνυμο ανά χείρας ντουμπλάρισε τον λόγο του Παλαιστίνιου Ασράφ, ο οποίος μεσ' στην ταινία διαβάζει ένα από τα πιο γνωστά και σκληρά ποιήματα της Γώγου για τη Μοναξιά με αφορμή το, φλέγον από τη δεκαετία του 1980, ζήτημα του μεταναστευτικού.
Αμέσως μετά το σπικάζ με τον Παπαδάτο και τη συνέχιση του μοντάζ στο στούντιο, η βραδιά έκλεισε με τον πλέον μαγευτικό τρόπο στην παρουσίαση του cd Icons του μουσικού Αντώνη Λιοπύρη. Στην οικία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου και του αρχιμουσικού Θεόδωρου Ορφανίδη στα Εξάρχεια στήθηκε μία συγκέντρωση φίλων αγαπημένων που βρέθηκαν εκεί για ν' απολαύσουν τα κομμάτια των Roland Dyens, Erik Satie, Leo Brouwer, Jorge Cardoso κ.α. με την άποψη του νεαρού Ροδίτη κιθαριστή.
Ήταν απίστευτο το ότι έξω, στην πλατεία Εξαρχείων, οι μπάτσοι με τους πυροτεχνουργούς έψαχναν για...βόμβα, ενώ εμείς μέσα στο νεοκλασικό ακούγαμε τον Λιοπύρη να μας παίζει μουσική σε όλη την αληθινή της διάσταση!
Παρόντες και ο Νίκος Ξυδάκης, ο Θανάσης Μωραΐτης, όπως και ο Σταύρος Λάντσιας, ο ποιητής Παναγιώτης Μπούρας, ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης και φυσικά ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, του οποίου την ομιλία-εισαγωγή στη βραδιά δεν πρόλαβα ν' ακούσω, με αποζημιώνει όμως τούτη τη στιγμή το σημείωμα του στην έκδοση του cd του Λιοπύρη.
Καλά της τό'λεγα πάντα της ίδιας: η Σόνια Θεοδωρίδου είναι η πλέον ακομπλεξάριστη ερμηνεύτρια που διαθέτει το εγχώριο λυρικό τραγούδι! Απόδειξη ότι εκεί που κινδύνευε η εκδήλωση να γίνει...φιλολογικό τσάι, κυρίως λόγω της υφής της, την παρουσίαση δηλαδή κλασικών συνθέσεων, εκείνη έβγαλε τα υποδήματα της και γονατιστή στο πάτωμα ερμήνευσε Federico Garcia Lorca! Όση ώρα τη συνόδευε ο Αντώνης Λιοπύρης στην κιθάρα, η σπουδαία πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση παρακολουθούσε εκστασιασμένη.
Μεγάλη στιγμή, πραγματικά, απ' αυτές που χαίρεσαι τα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία της προσωπικότητας ενός καλλιτέχνη - και η Σόνια Θεοδωρίδου, ως γνωστόν, έχει τραγουδήσει στις όπερες και στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου!
Νά την κι εδώ με την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, μούσα του Γιάννη Οικονομίδη, και τον ίδιο τον σκηνοθέτη - ψήνεται μία συνεργασία που θα συζητηθεί, μου ζητήθηκε όμως να μην αποκαλύψω περισσότερα, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τουλάχιστον.
Σόνια Θεοδωρίδου - Γιώργος Β. Μονεμβασίτης μετά το τέλος της εκδήλωσης. Τότε που βγαίνοντας έξω συνειδητοποίησα για πολλοστή φορά πόσο ζωντανή παραμένει η πλατεία Εξαρχείων, ες αεί πεδίο γόνιμων καλλιτεχνικών συνευρέσεων. Κι ας μην ήμασταν χθες βράδυ ακριβώς στην πλατεία, αλλά στην οικία των Θεοδωρίδου - Ορφανίδη λίγα μέτρα παραπάνω.
* το cd Icons κυκλοφορεί από την εταιρεία The Human Voice. Ο δημιουργός, Αντώνης Λιοπύρης, θα είναι καλεσμένος της εκπομπής Άσματα και Μιάσματα στον www.clipartradio.gr αυτό το Σάββατο, 10 Ιουνίου, 20.00 - 22.00 το βράδυ.
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012
ο-νίκος-καββαδίας-την-πέμπτη-στο-μουσικό-αναλόγιο-της-μαρίζας-κωχ
Τα
ποιήματα του Νίκου
Καββαδία
στο
Μουσικό Αναλόγιο της Μαρίζας Κωχ
Πέμπτη
7
Ιουνίου στις 9.00
το βράδυ
Στη ρότα
που χάραξε ο Νίκος Καββαδίας θα μας
οδηγήσει η Μαρίζα Κωχ με
μια ενότητα ποιημάτων και τραγουδιών
του ποιητή της θάλασσας την Πέμπτη
7 Ιουνίου
στις 9.00
το βράδυ στο Εργαστήρι της οδού Προπυλαίων
του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής.
Η Μαρίζα
Κωχ θα τραγουδήσει δικές της μελοποιήσεις
πάνω στο έργο του ποιητή και θα μας
παρασύρει από τη Θεσσαλονίκη έως τη
Σαγκάη. Στο λαούτο θα τη συνοδέψει ο
Μιχάλης Νικόπουλος και στο τραγούδι η
Ζωή Βεργάκη. Η ηθοποιός Ελένη Κωνσταντίνου
θα απαγγείλει αποσπάσματα από το έργο
του ποιητή.
Θα υπάρχει
κέρασμα με κρασί από τη Σαντορίνη και
αναψυκτικά για τα παιδιά.
Είσοδος:
€8,00/
Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά
Κέντρο
Βιωματικής Μουσικής
Αστική
μη κερδοσκοπική εταιρεία
Προπυλαίων
31,
Ακρόπολη 11742 (Κάθετος Διονυσίου
Αρεοπαγίτου, Μετρό: Στάση Ακρόπολη)
Κρατήσεις
θέσεων: 210-9227687
Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
το-μοντάζ-που-προχωράει-και-η-οικονομία-στον-κινηματογράφο
Με τον μοντέρ του ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου, τον Κώστα Μακρινό, πού'ναι και low bap τύπος, περιμένουμε να...ωριμάσει το ουίσκι και για την ακρίβεια ν' αδειάσει η κουίντα του μοντάζ από μία άλλη εργασία του AKRON Studio. Ενδιαμέσως, σκεφτόμαστε πόσο σημαντική είναι η οικονομία στον κινηματογράφο και δη στα ντοκιμαντέρ ή στις ταινίες τεκμηρίωσης, όπως λέγονται τα τελευταία χρόνια ελληνιστί.
Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, ας πούμε, το κιν/φικό πορτραίτο ενός μεγάλου λαϊκού μουσικού πού'χε φτιάξει κάποιος συνάδελφος και που διαρκούσε 160 λεπτά - κοινώς, είχαμε γονατίσει κανονικά μέσα στην αίθουσα. Έβλεπα ξανά σήμερα τις ασπρόμαυρες πλέον δραματοποιημένες σκηνές με τη Λουκία Μιχαλοπούλου στην πλατεία Εξαρχείων να απαγγέλλει με τον τρόπο της, Γώγου, Παγουλάτο, Νιάρχο, Βλαχογιάννη και Αραβανή και χαιρόμουν πραγματικά με την επιλογή μας να αποτελέσουν τη sequence - κλειδί του ντοκιμαντέρ εν μέσω talking heads και σπάνιο υλικό αρχείου.
Χωρίς καφέδες δεν παλεύεται το μοντάζ. Με βοηθούν άλλωστε να είμαι μονίμως σε υπερένταση και να μη βαριέμαι το πήγαινε - έλα με το μετρό και τον ποδαρόδρομο. Για να επιστρέψω στο θέμα μας, αν και μέχρι τώρα η ταινία βρίσκεται στα 40 λεπτά, δεν πιστεύω να ξεπεράσει τα 60, μάξιμουμ 65. Θα έχει δηλαδή ακριβώς την ίδια διάρκεια με το Ζωντανοί στο Κύτταρο-Σκηνές Ροκ του 2006, το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ μου.
Εδώ βλέπετε την Κατερίνα Γώγου με τον Μίμη Χρυσομάλλη, το ζευγάρι από το Βαρύ πεπόνι του Τάσιου, να αποδίδουν ντουέτο ένα ρετρό τραγουδάκι από παλιά εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Λίγα μόνο δευτερόλεπτα αρκούν για να δέσουν με την αφήγηση του φίλου της Γώγου, ποιητή Γιώργου Δάγλα, για την τάση που είχε η συχωρεμένη να διατηρεί ρούχα και καπέλα εποχής στο διαμέρισμα - βεστιάριο της οδού Τροίας.
Αν ήθελα, λοιπόν, να...αυνανιστώ δημοσία θέα, θα μπορούσα να κάνω την ταινία και μιάμισι και δύο ώρες - υλικό ''τραβηγμένο'' υπάρχει πολύ - όσο ενδιαφέρον όμως κι αν είναι το θέμα της, δε μου φταίει σε τίποτα ο έρμος ο μελλοντικός θεατής. Καλύτερα, επομένως, ένα σφιχτοδεμένο ντοκιμαντέρ με την ευχή τού μόλις τελειώνει να ευχόσουν νά'χε άλλο τόσο! Αύριο θα μπει στο στούντιο και ο κ. Δημήτρης Παπαδάτος, ηθοποιός, ο οποίος θα μας δανείσει τη φωνή του στη θέση του Παλαιστίνιου Ασράφ που διαβάζει το συγκλονιστικό ποίημα της Γώγου για τη Μοναξιά. Χαιρετώ εν αναμονή του καινούργιου post!
ο-γιώργος-β.-μονεμβασίτης-για-το-τρίτο-πρόγραμμα
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μικρογραφία σου
Ελλάδα
του Γιώργου Β. Μονεμβασίτη
* το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύθηκε ελαφρώς αλλαγμένο στο ΠΟΛΥΤΟΝΟ
* το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύθηκε ελαφρώς αλλαγμένο στο ΠΟΛΥΤΟΝΟ
Τον Φεβρουάριο
του 2008 ο Νίκος Δήμου, γνωστός συγγραφέας,
και καλός γνώστης της μουσικής και της
ραδιοφωνικής πραγματικότητας, δημοσίευσε
στο ιστολόγιό του σχόλιο με όνομα «Το
Τρίτο που ντρέπεται». Το λιτό και ...
διαγνωστικό αυτό σχόλιο, άρχιζε με τη
διαπίστωση «Τα τελευταία χρόνια το
Τρίτο Πρόγραμμα έχει περιπέσει στο
θανάσιμο αμάρτημα του λαϊκισμού»,
γεγονός που είχε προκαλέσει αίσθηση
και είχε αναπαραχθεί από πολλά ηλεκτρονικά
και έντυπα μέσα, του Πολυτόνου μη
εξαιρουμένου (τεύχος 27 Μάρτιος – Απρίλιος
2008, σελ. 14).
Σήμερα, μετά
τέσσερα χρόνια, ο αντικειμενικός
παρατηρητής μπορεί να καταλογίσει στο
Τρίτο, πολλά ακόμη αμαρτήματα, θανάσιμα
ή μη. Η παρακμή του άλλοτε αξιοσέβαστου
προγράμματος της ΕΡΑ, σταματημό δεν
έχει.
Ο συντάκτης του
παρόντος από τετραετίας περίπου, έχει
σταματήσει να ακούει το Τρίτο, μια και
δεν άντεχε προσβλητικά για τη νοημοσύνη
του σχόλια όπως «... ο φίλος του Σοπέν
Τζωρτζ Σαντ...», «... η αδελφή του Τζωρτζ
Γκέρσουιν, Ήρα Γκέρσουιν...», «Τα μέρη
του έργου είναι αλέγκρο, γκρέιβ...».
Περιστασιακά άκουγα – και ακούω, ακόμη
- τα πρωινά και τα απόβραδα Σαββάτου και
Κυριακής, όταν το Τρίτο διατηρεί την
αξιοπρέπειά του, αφού τότε εξέπεμπαν
παραγωγοί, οι οποίοι σέβονται τη μουσική,
τη γλώσσα, τον ακροατή, όπως ο Στέλιος
Μούστος, ο Ανδρέας Ρικάκης, ο Γιάννης
Ευσταθιάδης, ο Χρίστος Παπαγεωργίου, ο
Γιώργος Μανιάτης, ο Μενέλαος Καραμαγκιώλης...
Υπήρξαν και
υπάρχουν άξιοι. Αυτοί όμως αποτελούν,
δυστυχώς, την εξαίρεση, που επιβεβαιώνει
τον κανόνα. Συνήθως, όποτε μπορώ, ακούω
την εκπομπή «Έξι χορδές σαν μια ορχήστρα»
του προσφιλούς Στέλιου Μούστου, που
μεταδίδεται κάθε Σάββατο 9:00-10:00 το πρωί,
επειδή, εκτός των προαναφερθέντων,
εστιάζει στην κιθάρα, αγαπημένο μου
μουσικό όργανο.
Έτσι άρχισα να
ακούω, το Σάββατο 24.12.2011 μετά τις 10 το
πρωί, εκπομπή με χριστουγεννιάτικα
τραγούδια, την οποία παρουσίαζε κυρία,
το όνομα της οποίας μου διέφυγε. Λίγο
μετά την έναρξή της είπε: «Και τώρα, από
μια σπάνια ηχογράφηση του 1957, ο
δεκαεπτάχρονος τότε Έλβις Πρίσλεϋ
τραγουδά για τα Μπλε Χριστούγεννα». Το
εγκεφαλικό δεν ξέρω πώς το γλίτωσα!
Εντάξει, δεν γνωρίζει η κυρία ότι ο
Πρίσλεϋ γεννήθηκε το 1935, οπότε το 1957
βάδιζε στα 22 του, αλλά Μπλε
(!) Χριστούγεννα; Δηλαδή θα μετέφραζε
τους στίχους του τραγουδιού “I’ll
have a Blue Christmas without…” ως, «Θα είναι
μπλε τα Χριστούγεννά μου χωρίς εσένα...»;
Ντροπή! Άκουσα λίγο ακόμη, διαπίστωσα
ότι τα «αμαρτήματα» συνεχίζονταν, και
άλλαξα σταθμό, για να αποφύγω τα χειρότερα.
Μετά μιαν ακριβώς εβδομάδα (31 Δεκεμβρίου),
την ίδια ώρα, στις 10 το πρωί, μετά την
εκπομπή του Μούστου, μεταδόθηκε,
προηχογραφημένη προφανώς, ωριαία
εκπομπή, του επίσης προσφιλούς Κυριάκου
Λουκάκου, για την οποία είχε επιλέξει
ερμηνείες λαϊκών τραγουδιών από λυρικούς
τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Η
όμορφη, κατά τα άλλα, εκπομπή άρχισε με
το «Καλησπέρα σας» και τέλειωσε με το
«Καληνύχτα σας»!!!
Το
ουσιώδες πρόβλημα
H παρακμή του
Τρίτου άρχισε με την ανάληψη της ευθύνης
του από τον κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου,
το 2002. Το στελέχωσε με ημέτερους, αγνοώντας
τις έννοιες αξιοκρατία και διαφάνεια.
Έτσι πορεύεται μέχρι σήμερα, όπως φάνηκε
και από τις επιλογές που έγιναν μετά
την προκήρυξη του 2010 για την πρόσληψη
μουσικών παραγωγών. Είχα υποβάλλει και
εγώ εκδήλωση ενδιαφέροντος, όχι για να
με προσλάβουν, βεβαίως, αλλά για να ...
κερδίσω ένα στοίχημα – το οποίο, πράγματι
κέρδισα, μια και κρίθηκα ανεπαρκής!
Κατά τα λοιπά
περιμένουμε από τον κ. Παπαδημητρίου
να υλοποιήσει τις εξαγγελίες που
καταγράφηκαν σε συνέντευξή του, προς
τον Δημήτρη Κανελλόπουλο (24η
Οκτωβρίου 2010, «Επτά», ένθετο της
Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας), μετά την
τοποθέτησή του στη θέση του Γενικού
Διευθυντή της ΕΡΑ. Μεταφέρω δυο φράσεις
του:
«Σύντομα θα
υπάρξει νέος διευθυντής (σ.σ. στο
Τρίτο). «Το όνομά του θα δημιουργήσει
έκπληξη.»
«Έχω ανακαλύψει
τον νέο Παπαστεφάνου, τον νέο Γεραμάνη,
τον νέο Πετρίδη, τον νέο Γιαννουλόπουλο
μέχρι και τη νέα Ρηνιώ Παπανικόλα».
Μα, πού μας τους
κρύβει όλους αυτούς;
Επί των ημερών
του κ Παπαδημητρίου η πρωινή ζώνη, που
αποτελεί την αιχμή του προγράμματος,
αναδείχθηκε στον πλέον αδύναμο κρίκο
του, που έγινε ακόμη πιο αδύναμος με την
ένθεση του φίλου Χρήστου Μιχαηλίδη σε
αυτήν, στις αρχές του 2008 – υποψιάζομαι
ότι υπήρξε η αφορμή για την γραφή από
τον Νίκο Δήμου του προμνημονευθέντος
σχολίου.
Τον Χρήστο
γνωρίζω από την εποχή της «συγκατοίκησής»
μας στην Ελευθεροτυπία. Παλιότερα, του
είχα στείλει μηνύματα, με φιλική διάθεση,
επισημαίνοντας σφάλματα στα σχετικά
με τη μουσική γραφόμενά του. Τον
προσφωνούσα μάλιστα «φίλτατο». Ανέτρεξα
στα αρχεία μου και εντόπισα μήνυμα που
του έστειλα στις 11.10.2005 με το οποίο τον
μάλωνα με χιούμορ επειδή σε κείμενό
του, 200 περίπου λέξεων, για τον Ιάννη
Ξενάκη, που είχε δημοσιευτεί την προτέραν,
είχα εντοπίσει 9 (ναι εννέα, που εκ των
υστέρων έγιναν δέκα!) ουσιαστικά λάθη!
– έχω και την απολογητική απάντησή του
στο μήνυμά μου.
Άκουσα με
ενδιαφέρον τις πρώτες του εκπομπές στο
Τρίτο. Θυμάμαι καλά αναφορές στην «Κάρμεν
του Μπίζε», στον «Αρχιτραγουδιστή της
Νυρεμβέργης», στον «Νυχτοβάτη του
Μπελλίνι», στο «Κομμάτι του Μότσαρτ με
κάπα-βήτα...». Μετά έπαψα να θυμάμαι,
γιατί ... έπαψα να ακούω. Μάθαινα, ωστόσο,
είτε από γνωστούς και φίλους, είτε από
σεργιάνι στο διαδίκτυο, ότι τα σφάλματα
συνεχίζονταν με αδιάπτωτο ρυθμό. Δυο,
τρία, πέντε, οκτώ λάθη να τα συγχωρήσει
(;) κανείς. Στην περίπτωση αυτή όμως, κατά
πως φαίνεται πρόκειται για λάθη κατά
συρροήν! Όχι λάθη απόδοσης ονομάτων,
αλλά λάθη ουσίας.
Και αυτά
συνεχίζονται, όπως απέδειξε έρευνα των
τελευταίων ημερών, που ακολούθησε το
αίτημα, στις αρχές Φεβρουαρίου, να
συντάξω αυτό το κείμενο για το Τρίτο.
Μου εστάλησαν αρκετές ηχογραφημένες
μαρτυρίες, από πρόσφατες μεταδόσεις,
από τις οποίες ανθολόγησα ενδεικτικά
πέντε, διαφορετικής υφής (1).
Παραθέτω τις απομαγνητοφωνήσεις
με ελάχιστα διευκρινιστικά σχόλια.
1) «Χμ,
χμ. Αυτή ήταν η Μαριάνθη των ανέμων,
τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι. Αξέχαστη
η ερμηνεία, αξεπέραστη μάλλον, η ερμηνεία
από τη Φλέρυ Νταντωνάκη. Διασκεύασαν,
τώρα, το τραγούδι αυτό για κιθάρα ο Νότης
Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης
που το ερμήνευσαν κιόλας.»
(σ.σ. Η Φλέρυ Νταντωνάκη, ουδέποτε
ερμήνευσε το τραγούδι αυτό).
2) «Καμίλ
Σαιν-Σανς: Ο Κύκνος, από το Καρναβάλι
των Ζώων. Την Ζακλίν Μπισέ στο τσέλο
συνοδεύει, εδώ με την άρπα, ο σπουδαίος
Ουαλός Όσιαν Έλις. » (σ.σ. Ζακλίν Μπισέ
τσελίστρια ΔΕΝ υπάρχει. Ηθοποιός με
τέτοιο όνομα, ναι).
3)
«Θα την ακούσουμε
από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπόρνμουθ,
υπό τη διεύθυνση του Αμερικανού μαέστρου
και βιολονίστα Μαρίν Όλσοπ ---
ακολουθεί η μετάδοση --- Ακούσαμε
λοιπόν τη 2η
Συμφωνία του Κουρτ Βάιλ, είπαμε μερικοί
τη χαρακτήρισαν ένα από τα ξεχασμένα
αριστουργήματα του 20ου
αιώνα. Τρία ήταν τα μέρη της Σοστενούτο,
Λάργκο το δεύτερο και Αλέγκρο βιβάτσε
το τρίτο. Την ακούσαμε από τη Συμφωνική
Ορχήστρα του Μπόρνμουθ, υπό τη διεύθυνση
του Αμερικανού μαέστρου και βιολονίστα
Μαρίν Όλσοπ.» (σ.σ.
Είναι, βεβαίως, η βραβευμένη αρχιμουσικός
και βιολονίστα Μάριν Όλσοπ).
4) «Μάλιστα.
Ακούσαμε δυο κομμάτια από την μουσική
που έγραψε για την ταινία κινουμένων
σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ Ποκαχόντας,
ο Άλαν Μένκεν…»
(σ.σ. Ο Ντίσνεϋ
πέθανε το 1966, η ταινία γυρίστηκε το
1995).
5) «Συνεχίζουμε
με τη μουσική που έγραψε ο Νικόλα Πιοβάνι
για την ταινία Λα βίτα
ε μπέλα – Η ζωή είναι ωραία.
Ανακαλύψαμε μια ωραιότατη Βαρκαρόλα
στη μουσική της ταινίας αυτής.»
Ακολουθεί μετάδοση της Βαρκαρόλας από
τα Παραμύθια του Χόφμαν, του Όφφενμπαχ,
με την ισπανίδα σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ
- έτσι ακουγόταν και στην ταινία του
Μπενίνι - και μετά τη μετάδοση ακολουθεί
το σχόλιο: «Μια
ωραιότατη Βαρκαρόλα από τη μουσική που
έγραψε ο Νίκολα Πιοβάνι για την
ταινία Λα βίτα ε
μπέλα…».
Αξιοπερίεργο
είναι ότι ουδείς από τους ακροατές της
εκπομπής του, τηλεφώνησε κατά τη μετάδοση,
ώστε να του υποδείξει τα λάθη.
Συντάσσοντας
αυτό το σχόλιο το πρωί της Πέμπτης 9
Φεβρουαρίου, άνοιξα γύρω στις εννιά το
ραδιόφωνο στη συχνότητα του Τρίτου,
θέλοντας να αποκτήσω «ιδίαν γνώσιν»
του σήμερα. Ιδού τι άκουσα:
«Ακούμε το
πρώτο μέρος Η θάλασσα και το πλοίο του
Σίνμπαντ. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του
Λονδίνου διευθύνει ο Γιεβγένι Σβετλάνοφ».
--- μετάδοση μουσικής --- και μετά «Το
εναρκτήριο μέρος Η θάλασσα και το πλοίο
του Σίνμπαντ, από τη συμφωνική σουίτα
Σεχραζάτ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ
…» (σ.σ. Σεβάχ τον λέμε στα ελληνικά,
όχι Σίνμπαντ). Ενδιάμεσα τηλεφώνησα
στο σταθμό και ζήτησα τον Χρήστο για να
τον ενημερώσω για το λάθος. Με πληροφόρησε
ο τεχνικός ότι η εκπομπή ήταν
προηχογραφημένη...
Την επομένη,
10.02, την ίδια ακριβώς ώρα άκουσα: «Από
το έργο του Άρβο Περτ Αλίνα θα ακούσουμε,
τώρα, το κομμάτι Σπίγκελ ιμ Σπίγκελ. Το
ερμηνεύουν ο Βλαντιμίρ Σπιβάκοφ, στο
βιολί, και ο Σεργκέι Μπεσρόντνι στο
πιάνο». Μεταδίδεται η μουσική και
μετά: «Ήταν το Σπίγκελ ιμ Σπίγκελ, από
την σύνθεση του Άρβο Περτ ‘Αλίνα’, στο
βιολί ο Βλαντιμίρ Σπιβάκοφ και στο πιάνο
ο Σεργκέι Μπεσρόντνι». (σ.σ. Έργο του
Περτ με όνομα Αλίνα δεν υπάρχει. Υπάρχει
το ‘Φιρ Αλίνα’ για σόλο πιάνο. Το Σπίγκελ
ιμ Σπίγκελ είναι άλλο έργο, ανεξάρτητο
και αυτοδύναμο!).
Στο
«δια ταύτα»...
Ας σκεφτούμε
λοιπόν, μετά από αυτά, ποιο είναι το
Τρίτο, τι αντιπροσωπεύει ή τι θα έπρεπε
να αντιπροσωπεύει. Ιδίως σήμερα. Πώς να
εκτιμήσει κανείς ένα πρόγραμμα που
χαρακτηρίζεται, εκτός των αναφερθέντων,
από ημιτελείς μεταδόσεις μουσικής,
χάσματα, απουσία αποφωνήσεων, ομιλίες
τη στιγμή που μεταδίδεται η μουσική και
γενικά απουσία δεοντολογίας; Πέραν δε
τούτων οι συνεχείς επαναλήψεις,
δημιουργούν διαρκώς προβλήματα
παραπληροφόρησης.
Τέλος, με λυπεί,
αφάνταστα ότι υπάρχουν αυτόκλητοι (?)
υπερασπιστές του. Είτε είναι κόλακες,
είτε εθελοτυφλούν, είτε είναι άμουσοι,
είτε ημιμαθείς.
Μετά από όλα
αυτά τι άλλο από «Καληνύχτα σας», μπορεί
να πει κανείς; Αν, βεβαίως, ζούσε η
αλησμόνητη Μαρία Ρεζάν, άλλη φράση θα
εκστόμιζε...
Υ.Γ. Η σύνταξη
του παρόντος σχολίου ολοκληρώθηκε στις
19 Φεβρουάριου 2012. Απεστάλη τότε για να
δημοσιευτεί στο τεύχος 51 (Μάρτιος –
Απρίλιος) του περιοδικού. Αυτό δεν
κατέστη εφικτό λόγο πληθώρας ύλης.
Έκτοτε έχουν συμβεί τα ακόλουθα που
διογκώνουν το πρόβλημα «Τρίτο».
1) Η μονοετής
σύμβαση του Χρήστου Μιχαηλίδη, που είχε
λήξει ανανεώθηκε για ένα ακόμη χρόνο,
τον Φεβρουάριο.
2) Ανανεωμένο
πρόγραμμα της πρωινής ζώνης του Τρίτου
(8:00-14:00) άρχισε να μεταδίδεται περί τα
τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς τον Χρήστο
Μιχαηλίδη, αλλά με παραγωγούς-παρουσιαστές,
κατά σειράν, τους Γιώργο Φλωράκη, Διονύση
Μαλούχο και Χρίστο Παπαγεωργίου.
3) Μετά μιαν
εβδομάδα εκπομπών με τους προαναφερθέντες,
η ανθρώπινη παρουσία σχεδόν εξαφανίστηκε
από την πρωινή ζώνη. Μόνο κάποια ολιγόλεπτα
ένθετα και η παρουσία κάθε Τρίτη και
Πέμπτη 10:00-12:00 της Τζουλιέτας Καρόρη
υπενθυμίζουν και δικαιολογούν την
ύπαρξη του προγράμματος.
4) Κατά τα λοιπά,
τουλάχιστον μέχρι σήμερα 19 Απριλίου,
οπότε ολοκληρώθηκε η παρούσα αναθεωρημένη
μορφή του σχολίου, μεταδίδονται, συνήθως
«ατάκτως ερριμμέναι», επιλογές
λόγιας-κλασικής μουσικής χωρίς ίχνος
πληροφόρησης. Υψίστη περιφρόνηση προς
τον ακροατή, αφού η πληροφόρηση αποτελεί
βασική υποχρέωση του καλού και σωστού
ραδιοφώνου. Ο επίσημος ιστότοπος του
Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής
Ραδιοφωνίας,
http://www.ert.gr/trito/index.php/programma.html, επιμένει,
βεβαίως, ότι το πρόγραμμα καλώς έχει,
συνεχίζοντας να αναφέρει ονόματα και
ραδιοακροάματα που δεν υπάρχουν!
Επιπλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός
ότι δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη
ανακοίνωση, που να αιτιολογεί και
δικαιολογεί τη χαώδη και απογοητευτική
αυτή κατάσταση. Ούτε καν ότι ... «Λεφτά
δεν υπάρχουν»!
_____________________________________________
Ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης
είναι Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ,
κριτικός και ιστορικός μουσικής. Για
μία εικοσαετία περίπου (1982-2000), συνεργάστηκε
αδιαλείπτως με το Τρίτο Πρόγραμμα. Από
το 1996 έως το 1999 υπήρξε Διευθυντής του
Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΑ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)