Αυτό που έγινε χθες βράδυ στον προαύλιο χώρο του Ηρωδείου με τις προσκλήσεις δεν έχει ξαναγίνει! Η τεράστια ''άτακτη'' ουρά έφτανε πολλά μέτρα, αφού ήταν πάρα πολλοί κι εκείνοι που είχαν εξασφαλίσει προσκλήσεις από ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαδικτυακά sites. Δεν μου είχε ξανατύχει να περιμένω σχεδόν μια ώρα στην ουρά, προκειμένου να πάρω στα χέρια μου το πολυπόθητο εισιτήριο μηδενικής αξίας. Αποτέλεσμα ήταν να μας βάλουν όλους από το πάνω διάζωμα, καθώς ο Θάνος Μικρούτσικος είχε ήδη πάρει τη θέση του στο πιάνο και η συναυλία σχεδόν βρισκόταν στο ξεκίνημα της. Βάλε και το γεγονός ότι δεν πρόλαβα ούτε ένα τσιγάρο να καπνίσω, βάλε και τις ταξιθέτριες που μας απαγόρευσαν τις φωτογραφίες, ενώ από παντού άστραφταν φλας, και τα νεύρα μου είχαν ήδη σπάσει.
Έμπειρος ο Μικρούτσικος στον χώρο του θεάματος, εξωστρεφής ως άνθρωπος και show-man ως καλλιτέχνης, επωμίστηκε και τον ρόλο του παρουσιαστή της βραδιάς. Επειδή τυχαίνει να τον γνωρίζω, με εντυπωσίασε ακόμη μία φορά η γενναιοδωρία του απέναντι στους μουσικούς και τους τραγουδιστές, τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, τον πνευστό Θύμιο Παπαδόπουλο, τον μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου, τον ηλεκτρικό κιθαρίστα Χρήστο Περτσινίδη, τον ντράμερ Άκη Γαβαλά, φυσικά τον παλιό του συνεργάτη, Νίκο Τουλιάτο, με οχτώ μέλη του συγκροτήματος κρουστών ''Ηχόδραση'' και βέβαια τον Κώστα Θωμαΐδη, τη νεαρότερη Άννα Λινάρδου και, κορυφαία, τη Μαρία Φαραντούρη. Όλοι αυτοί, μουσικοί και ερμηνευτές, βγήκαν διαδοχικά στη σκηνή, αφού το πρόγραμμα άνοιξε ο ίδιος ο Μικρούτσικος σόλο πιάνο στο μπρεχτικό Άννα μην κλαις. Ακολούθησαν ένας εντυπωσιακός Κώστας Θωμαΐδης σε τρία τραγούδια σε ποίηση Καβάφη και Ρίτσου και η 26χρονη Άννα Λινάρδου σε ακόμη τρία τραγούδια σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη, Μάνου Ελευθερίου και σε στίχους Κώστα Λαχά. Όχι μόνο δεν τέθηκε θέμα σύγκρισης με τις παλιότερες εκτελέσεις, αλλά ειδικά στο εμβληματικό Κι ήθελε ακόμη, που ο Μικρούτσικος αφιέρωσε στη μνήμη του Αναγνωστάκη και της Δημητριάδη, η Λινάρδου απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα.
Στην άνωθεν photo, ο υποβασταζόμενος 87χρονος Μίκης Θεοδωράκης εναγκαλίζεται με τον Θάνο Μικρούτσικο...κρύβοντας τον ταυτόχρονα! Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του έργου του Μίκη, Κατάσταση πολιορκίας, σε ενορχήστρωση του Θάνου Μικρούτσικου με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Κώστα Θωμαΐδη - στη δισκογραφημένη έκδοση, την ενορχήστρωση είχε κάνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος και τραγουδούσαν η Φαραντούρη με τον Αντώνη Καλογιάννη. Θα περίμενα ωστόσο, μια και ο Μικρούτσικος ήταν πολύ καλός - όπως ανάφερα ήδη - ως παρουσιαστής της συναυλίας, στον πρόλογο του γι' αυτό το έργο να μην αναλωνόταν σε ''ιστορικά'' θέματα, αλλά να έκανε μία σύνδεση και με τη σημερινή Κατάσταση Πολιορκίας. Από κάτω μάλιστα, στις πρώτες θέσεις, βρίσκονταν η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ και ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους ο Μικρούτσικος αστειεύτηκε κιόλας σε κάποια φάση, επομένως δε μπορώ να καταλάβω την έλλειψη ενός πιο ξεκάθαρου πολιτικού λόγου εκ μέρους του. Το καλύτερο τό'πε η διπλανή μου: Κοίτα τους όλοι πως χειροκροτάνε με τον Αναγνωστάκη και μπορεί νά'χουν ψηφίσει Χρυσή Αυγή...Δε νομίζω, της απάντησα, εδώ μέσα βρισκόμαστε 4.000 άνθρωποι που ξέρουμε πολύ καλά τι ήρθαμε να δούμε και ν' ακούσουμε.
Στο δεύτερο μέρος το πρόγραμμα μοιράστηκε σε τραγούδια κυρίως του Θάνου Μικρούτσικου, των Μάνου Χατζιδάκι, Kurt Weill - Bertolt Brecht και Μίκη Θεοδωράκη με αποκλειστική ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη. Η απόδοση της στο Song Blues των Μικρούτσικου - Τριπολίτη και η τοποθέτηση της βαθιάς κοντράλτο φωνή της σε ένα αμιγώς rock-blues ήταν σίγουρα μία καλή στιγμή στη συνάντηση επί σκηνής της με τον Μικρούτσικο.
Όταν έπεσαν οι πρώτες νότες από τον Σταυρό του Νότου του Καββαδία και η Φαραντούρη τραγούδησε ''έβραζε το κύμα του Γαρμπή'', σείστηκε το θέατρο. Της πάνε πολύ της Φαραντούρη τα τραγούδια αυτά του Μικρούτσικου. Δεν ξέρω, ίσως να οφείλεται και στο γεγονός πως ο Μικρούτσικος ανέκαθεν εξηλέκτριζε τη μουσική του, τα κομμάτια του, κάτι το οποίο η Φαραντούρη στερήθηκε καθ' όλη τη μεγάλη πορεία της από ηχητικής άποψης.
Όταν την είδαμε να κάθεται παραπίσω, όπως και τον Μικρούτσικο στο πιάνο, καταλάβαμε ότι ήρθε η ώρα του ''σουξέ'' Οι Επτά Νάνοι του Καββαδία. Το δημοφιλέστερο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικο, που σφράγισε ο ίδιος ως ερμηνευτής, και που πάντα του δίνει την ευκαιρία στα live να αυτοσχεδιάσει στο πιάνο. Το πλέον όμως πολιτικό τραγούδι αποδείχτηκε το, ούτως ή άλλως πολιτικοποιημένο, Ελένη σε στίχους του Μπάμπη Τσικληρόπουλου. Τη στιγμή που η Φαραντούρη τραγουδούσε Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο κι άλλο αυτή να σε πεθαίνει, το χειροκρότημα του κοινού σχεδόν διέκοψε τη ροή του τραγουδιού. Μια αληθινά συγκινητικά στιγμή!
Στο ανκόρ, για το οποίο δε χρειάστηκε οι καλλιτέχνες να φύγουν και να ξανάρθουν, Φαραντούρη και Μικρούτσικος μοιράστηκαν τον Γουίλι, τον μαύρο θερμαστή από το Τζιμπουτί, προτού η βραδιά κλείσει με το Ποιος τη ζωή μου των Μ. Θεοδωράκη - Μ. Ελευθερίου. Μεταξύ των θεατών, το παρόν έδωσαν και οι ηθοποιοί Χρήστος Στέργιογλου, Σταύρος Ζαλμάς, η στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα, η δημοσιογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη κ.α.