Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ποίηση-και-μουσική-με-τη-μαρία-φαραντούρη-στο-θέατρο-άλσους-ηλιούπολης

Χθες βράδυ η Μαρία Φαραντούρη έδωσε μία καταπληκτική συναυλία στο θέατρο του άλσους Ηλιούπολης με τίτλο Ποίηση και Μουσική - Στην κόψη του τραγουδιού. Κοντά της είχε τον Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο, τον Αλέξανδρο Μποτίνη στο τσέλο, την ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη στις ποιητικές απαγγελίες και δύο νέα παιδιά, που θα δούμε παρακάτω.
Από νωρίς το θέατρο είχε γεμίσει από ένα κοινό που όπως αποδείχτηκε δεν αποζητούσε απλά μία ψυχαγωγική βραδιά. Αυτό φανέρωσαν οι αντιδράσεις του σε κομμάτια σαν το Άννα μην κλαις και την Ελένη του Θάνου Μικρούτσικου που ερμήνευσε η Φαραντούρη. 
Πολύ καλές παρουσίες αυτές της νέας τραγουδίστριας Μπέτυς Χαρλαύτη και του νέου συνθέτη Πέτρου Σατραζάνη, μελους - θα λέγαμε - της θεοδωρακικής οικογένειας. Το τραγούδι του σε στίχους Βασίλη Καψάσκη που απέδωσε η Χαρλαύτη με την ασκημένη φωνή της είναι από τα πλέον πολιτικοποιημένα της τρέχουσας περιόδου. 
Να στηρίζετε τους νέους που τους έχουμε ανάγκη, υπόδειξε η Μαρία Φαραντούρη στο κοινό, παρουσιάζοντας τον Σατραζάνη και τη Χαρλαύτη. Λίγο πριν, το κοινό την αποθέωσε στο Κάποτε θά'ρθουν του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, στον στίχο ειδικά Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα
Μου άρεσε και η Αιμιλία Υψηλάντη στην απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου - αφιερωμένο στον Μάνο Κατράκη. Τέλεια επίσης και η επιλογή της πριν τον Κεμάλ να προλογίσει το τραγούδι με τα ποιητικά λόγια του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι. Δεν πάει καιρός άλλωστε που το εν λόγω τραγούδι δαιμονοποιήθηκε ως...ισλαμιστική προπαγάνδα!
 
Μία υπέροχη βραδιά που τράβηξε αλλού μέχρι πρωίας με συζητήσεις και με τραγούδια, αλλά και με την επίθεση φίλου στο fb που με κατηγόρησε ότι παίρνω...εντολές (από που άραγε;) για να στηρίζω τη μεγαλύτερη Ελληνίδα ερμηνεύτρια, με την οποία - σημειωτέον - συνδεόμαστε με φιλία εδώ και μία δεκαετία. Τόση κακεντρέχεια πια δεν αντέχεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: