Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

η-γαλάνη-στο-passport-και-στη-lifo-η-νατάσσα-παπαδοπούλου-στο-δεύτερο-πρόγραμμα-και-ο-πάνος-τζαβέλλας-στο-ρυθμός-stage

Την περασμένη Τρίτη ανταποκρίθηκα κι εγώ στην πρόσκληση του ραδιοσταθμού ΔΙΕΣΗ για την ανεπίσημη πρεμιέρα της Δήμητρας Γαλάνη στο Passport του Πειραιά. Η βραδιά ήταν αποκλειστικά για δημοσιογράφους και σύμφωνα με την ίδια την καλλιτέχνιδα επρόκειτο για μία πρόβα τζενεράλε, ανοιχτή σε συγκεκριμένο κόσμο, όπως συνέβαινε και τα παλιά καλά χρόνια. Δε λέω τίποτα περισσότερο εδώ, αφού το review μου θα αναρτηθεί αύριο στο διαδικτυακό Προσκλητήριο της LIFO. Για τη LIFO επίσης η Γαλάνη μου παραχώρησε προ ημερών μία απολαυστική συνέντευξη - ποταμό, για την οποία μόνο καλά σχόλια άκουσα και πολύ χαίρομαι. Γενικά, μπορώ να πω ότι νιώθω απόλυτη ικανοποίηση, γράφοντας στο εν λόγω free press και στον διαδικτυακό του τόπο. Δεν είναι μόνο ότι με διαβάζουν πολλοί - το βλέπω από τις στατιστικές καθημερινά -, είναι βασικά ότι ο Τσαγκαρουσιάνος και ο Μιχαήλ, οι δύο κινητήριες δυνάμεις της LIFO, άμα δουν ότι έχεις να δώσεις πράγματα, και σου δίνουν ώθηση, και σε αμοίβουν κιόλας. Σκέψου ότι πλέον ζω με τα λίγα μεν, αξιοπρεπή δε, χρήματα που παίρνω από τη LIFO, εκεί που το ΠΟΝΤΙΚΙ δυσκολεύεται να μας πληρώσει κι όλο λέω ότι θα τα παρατήσω και θ' ασχολούμαι αποκλειστικά με τη LIFO και το Δεύτερο Πρόγραμμα, κι όλο τελικά ξαναδίνω κείμενα. Επιπλέον, τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Στάθη, που το 2001, πριν το ντοκιμαντέρ για τη Φλέρυ Νταντωνάκη κάνει τη φεστιβαλική του πρεμιέρα, τό'χα γράψει σε μία VHS κασέτα και τό'χα στείλει στο σπίτι του στο Κολωνάκι, γνωρίζοντας την εξαιρετική συνέντευξη πού'χε αξιωθεί να πάρει από την ερμηνεύτρια. Και τέλος πάντων φαινόταν εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε που η LIFO πάντα ασχολιόταν με τις μουσικές - κινηματογραφικές μου δραστηριότητες, ότι θα'ρχόταν ο καιρός που θα εντασσόμουν στο συντακτικό της team.
 
Ξαναπάω στο Passport και στη Γαλάνη και κρατώ το ντουέτο της με τη Νατάσσα Μποφίλιου, πέραν φυσικά της αναδρομής που επιχείρησε σε όλη τη μεγάλη πορεία της στο έντεχνο τραγούδι. Το ντουέτο αυτό, λοιπόν, μου άφησε την αίσθηση πως οι δύο γυναίκες ασκούν την ίδια ακριβώς μορφή τραγουδιού: Ένα τραγούδι εξωστρεφές μεσ' στην φαινομενική εσωστρέφεια του, επικοινωνιακό, λαϊκό κατά βάση - για να μην πω σουξεδιάρικο - και κατά κόρον αυτό που λέμε ερωτικό. Η Μποφίλιου για την ακρίβεια μοιάζει με τη φυσική συνέχεια της Γαλάνη και η μεταξύ τους χημεία, έστω και σε ένα μόνο τραγούδι, ήταν κάτι που άρεσε στον κόσμο και γι' αυτό τις καταχειροκρότησε.
Εδώ με τη Νατάσσα Παπαδοπούλου, τη χήρα του αείμνηστου ανταρτο-ρόκερ Πάνου Τζαβέλλα, πριν από μερικές ώρες στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Αφορμή για την εκπομπή ήταν η παράσταση - αφιέρωμα στον Τζαβέλλα που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη Δευτέρα, 27/1, στο Ρυθμός Stage της Ηλιούπολης. Θα τραγουδήσουν μεταξύ άλλων η Καλλιόπη Βέττα, η Νατάσσα Μωυσόγλου, οι Magic de Spell, αλλά και η Νατάσσα Μποφίλιου μαζί με τον πατέρα της, Νίκο Μποφίλιο. Σημειωτέον, η Μποφίλιου ζήτησε να πει το κομμάτι του Τζαβέλλα, Μάημ - Μάημ, πού'χε ηχογραφηθεί με την Αλεξίου σε εκείνον τον θρυλικό live δίσκο από τη μπουάτ Λήδρα το 1975. Ως δώρο για το...Προσκλητήριο στο ραδιόφωνο, η Νατάσσα Παπαδοπούλου μού έφερε μερικά πολύτιμα δώρα: σπάνιους δίσκους και βιβλία του Πάνου Τζαβέλλα, καθώς και το 45άρι δισκάκι του από τα 1973 με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Έτσι, κοντεύω να εγκατασταθώ στο Ρυθμός Stage, μου φαίνεται - το Σάββατο είναι η δεύτερη παράσταση αφιερωμένη στον Μανώλη Ρασούλη με τη Νένα Βενετσάνου κ.α. (ο Παντελής Θεοχαρίδης έρχεται αύριο από Θεσσαλονίκη) και μετά από δυο μέρες θά'χουμε το αφιέρωμα στον Πάνο Τζαβέλλα.

* στο link αυτό μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη 
της Δήμητρας Γαλάνη στη LIFO:
http://www.lifo.gr/mag/features/4132

1 σχόλιο:

Γιώργος είπε...

Καλησπέρα Αντώνη.
Υπάρχει περίπτωση να ακούσω τους σπάνιους δίσκους του Πάνου Τζαβέλλα; Κάνω εγώ την ψηφιοποίηση αν θες.