Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

Η Μαρία Φαραντούρη γιόρτασε τα 50 χρόνια της στο τραγούδι με την έκδοση ενός CD - DVD

Θυμάμαι μιαν άλλη δισκοπαρουσίαση της Μαρίας Φαραντούρη στο Περιβόλι του Ουρανού στην Πλάκα. Ήτανε 2002 και το άλμπουμ της με τίτλο Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι είχε γίνει χρυσό, σηματοδοτώντας μία νίκη του αυθεντικού έντεχνου τραγουδιού που καθ' όλη την προηγούμενη δεκαετία είχε παραγκωνιστεί από τα ραδιόφωνα - μία άποψη που μέχρι σήμερα διατυπώνει δημόσια η κορυφαία ερμηνεύτρια. Εκείνο το άλμπουμ επίσης είχε σηματοδοτήσει την αποχώρηση της από την εταιρεία MINOS EMI, ύστερα από 35 ολόκληρα χρόνια συνεργασίας, και την ένταξη της στον Όμιλο Γιαννίκου, ο οποίος Όμιλος έμελλε να καταρρεύσει μία δεκαετία μετά μαζί με ολόκληρη την εγχώρια δισκογραφία.
Θυμάμαι μιαν άλλη δισκοπαρουσίαση της Μαρίας Φαραντούρη στο Περιβόλι του Ουρανού στην Πλάκα. Ήτανε 2002 και το άλμπουμ της με τίτλο Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι είχε γίνει χρυσό, σηματοδοτώντας μία νίκη του αυθεντικού έντεχνου τραγουδιού που καθ' όλη την προηγούμενη δεκαετία είχε παραγκωνιστεί από τα ραδιόφωνα - μία άποψη που μέχρι σήμερα διατυπώνει δημόσια η κορυφαία ερμηνεύτρια. Εκείνο το άλμπουμ επίσης είχε σηματοδοτήσει την αποχώρηση της από την εταιρεία MINOS EMI, ύστερα από 35 ολόκληρα χρόνια συνεργασίας, και την ένταξη της στον Όμιλο Γιαννίκου, ο οποίος Όμιλος έμελλε να καταρρεύσει μία δεκαετία μετά μαζί με ολόκληρη την εγχώρια δισκογραφία. Πηγή: www.lifo.gr
Ως φαίνεται, όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα. Κι έτσι, ενώ η εταιρεία του κ. Μάτσα είχε αρνηθεί να δισκογραφήσει το 2001 το αφιέρωμα της Φαραντούρη στον Lorca από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 2013 ήρθε και ζήτησε να εκδώσει σε cd μαζί με dvd μάλιστα, την εορταστική συναυλία του Ηρωδείου για τα 50 χρόνια της στο τραγούδι!
Ο Μάκης Μάτσας στην ομιλία του στο πάνελ αναφέρθηκε στη μακροχρόνια συνεργασία της εταιρείας του με τη Φαραντούρη, θυμήθηκε νόστιμα περιστατικά με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και με τη Μελίνα Τανάγρη, η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση, ενώ με αφορμή το τραγούδι Σαν τον μετανάστη και εκείνον τον ιστορικό δίσκο Φαραντούρη - Ζυλφί Λιβανελί, δε δίστασε να αναφερθεί στην άνοδο του φασισμού στη χώρα μας. Στο ίδιο πάνελ για τη Μαρία Φαραντούρη, τη μεγάλη πορεία και τη στάση της απέναντι στο τραγούδι, μίλησαν ακόμη ο πιανίστας και ενορχηστρωτής της, Τάκης Φαραζής, η ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά, ο εικαστικός - συγγραφέας Ανδρέας Μαράτος και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ξενοφών Ραράκος.
Ωραία όλα αυτά, ωστόσο δίπλα μου κάθονταν η συνάδελφος Λιάνα Μαλανδρενιώτη και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς με τον ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα και όταν ρώτησα τον δεύτερο πώς πάει ο δίσκος που κάνουν με τον Στέλιο Βαμβακάρη, μου απάντησε πως τελείωσαν, μα δε βρίσκουν εταιρεία να τους το εκδώσει! Αν είναι δυνατόν! Αν ο Νταλάρας που οι εταιρείες πλούτισαν απ' τη φωνή του - ασχέτως αν πλούτισε κι ο ίδιος, δούλεψε σκληρά και ουδείς το αμφισβητεί αυτό - δε μπορεί να εκδώσει τον καινούργιο δίσκο του, συγνώμη, αλλά το τοπίο είναι ακόμη πολύ θολό στην ''επίσημη'' δισκογραφία και εμένα κανένα live CD δε μπορεί να με κάνει λιγότερο επιφυλακτικό για την πορεία των πραγμάτων.
Πάντα όμως η χαρά είναι μεγάλη όποτε η Μαρία Φαραντούρη κυκλοφορεί νέα δισκογραφική εργασία, ασχέτως αν μέσα σ' αυτή περιλαμβάνονται για πολλοστή φορά live ο Εφιάλτης της Περσεφόνης, ο Γερο-νέγρο Τζιμ ή οι Δρόμοι παλιοί. Εν προκειμένω, είχαν εξασφαλιστεί οι συμμετοχές των Διονύση Σαββόπουλου, Έλλης Πασπαλά και Σαβίνας Γιαννάτου στη συναυλία του Ηρωδείου, άρα οι φωνές τους διασώθηκαν ως ιστορικό ντοκουμέντο και στην παρούσα έκδοση. Μία έκδοση με δύο CD και ένα DVD, εξαιρετικά καλόγουστη, την οποία θα παρουσιάσω σε επόμενο post με δισκοκριτικές.
Συγκίνηση απλώθηκε στην αίθουσα όταν προβλήθηκε στο video wall το απόσπασμα από τη συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη να τραγουδάει Στο περιγιάλι το κρυφό μαζί με τη Φαραντούρη - εκείνη στη σκηνή κι εκείνος από κάτω στο ειδικό κάθισμα του, με το οποίο είχε προσέλθει στο Ηρώδειο. Ίσως είναι η τελευταία καταγραφή του Θεοδωράκη στη δισκογραφία σχολίασε ο Μάτσας και προκάλεσε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Ύστερα από το τέλος των ομιλιών, συνοδεία του Τάκη Φαραζή στο πιάνο η Φαραντούρη τραγούδησε δύο κομμάτια που δεν συμπεριλήφθηκαν στη συναυλία του Ηρωδείου, το Οι στίχοι αυτοί των Μίκη Θεοδωράκη - Μανώλη Αναγνωστάκη και το Κύμα των Λένας Πλάτωνος - Θόδωρου Ποάλα. Ακολούθησαν τα χατζιδακικά Σκοτεινή Μητέρα και Μητέρα κι αδερφή για να ανέβουν στη σκηνή αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι φίλοι και συνάδελφοι της ερμηνεύτριας:
Η Έλλη Πασπαλά που τραγούδησε εκπληκτικά το Σε ποιο βουνό των Μίκη Θεοδωράκη - Χρήστου Κολοκοτρώνη
 και ο Μανώλης Μητσιάς με τον Γιάννη τον φονιά των Μάνου Χατζιδάκι - Νίκου Γκάτσου και το Φεγγάρι μάγια μού'κανες των Μίκη Θεοδωράκη - Ερρίκου Θαλασσινού.
Κι ενώ ο Νταλάρας είχε ήδη αποχωρήσει όταν ξεκίνησαν οι συμμετοχές (τζάμπα συναυλία, όπως σχολίασε με χιούμορ η Φαραντούρη), η βραδιά έκλεισε με την 9χρονη Ελένη Καρτελιά να τραγουδά το Εκκρεμές των Μίκη Θεοδωράκη - Νίκου Γκάτσου.
Η Ελενίτσα είναι η κόρη του ποιητή Κώστα Καρτελιά, στιχουργού του τελευταίου κύκλου τραγουδιών του Θεοδωράκη για τη φωνή της Φαραντούρη με τίτλο Οδύσσεια, που είχε κάνει το ντεμπούτο της το περασμένο καλοκαίρι στο Ηρώδειο πλάι στη Φαραντούρη. Στο καφέ του Public εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά με την καθαρότητα της φωνής της και ένα θάρρος πρωτοφανές πραγματικά για τόσο μικρό παιδί που εκφράζεται καλλιτεχνικά μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο!
 (Μάκης Μάτσας, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας)
 (Μαρία Φαραντούρη, Λιάνα Μαλανδρενιώτη, Απόλλων Μπόλλας, Μελίνα Τανάγρη, Μανώλης Μητσιάς)
(Μπόσκο, Λένα Αρώνη, Τηλέμαχος Χυτήρης, Ανδρέας Μαράτος, Λιάνα Μαλανδρενιώτη)
 
Την παρουσίαση του CD - DVD Χθες άρχισα να τραγουδώ της Μαρίας Φαραντούρη παρακολούθησαν ακόμη οι δημοσιογράφοι - ραδιοφωνικοί παραγωγοί Θανάσης Λάλας, Λάμπης Ταγματάρχης, Λιάνα Μαλανδρενιώτη, η Λένα Αρώνη από την τηλεόραση, ο σύζυγος της ερμηνεύτριας και πρώην Υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης, οι ποιητές - στιχουργοί Γιώργος Χρονάς, Αγαθή Δημητρούκα και Κώστας Καρτελιάς, ο μουσικός Κώστας Χατζόπουλος (ΑΝΕΜΟΣ) κ.α.
 * οι photos του post είναι των Κώστα Χατζόπουλου, Αντώνη Μποσκοΐτη, Απόλλωνα Μπόλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: