Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΜΝΗΜΗ ΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ!

Δε θα φανταζόμουν ποτέ ό,τι μια βραδιά στη μνήμη του νεοκυματικού- λαϊκού στιχουργού Άκου Δασκαλόπουλου θα κατάφερνε να συγκεντρώσει περισσότερα από 300 άτομα, όχι μόνο φίλους καλλιτέχνες του εκλιπόντος, μέσα σ' ένα μικρό χώρο μάλιστα όπως είναι το cafe του Ιανού! Εδώ ο βιρτουόζος της φυσαρμόνικας Μάνος Αβαράκης έχει μια συζήτηση με τον ερμηνευτή Παντελή Θεοχαρίδη λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Το μουσικό μέρος άνοιξε λυρικά με τον συνθέτη Μιχάλη Τερζή στο πιάνο να παίζει τη Νυχτωδία της Σαπφούς στην απόδοση του Δασκαλόπουλου. Το θυμόσαστε το υπέροχο αυτό τραγούδι; Είχε αποσπάσει εύφημο μνεία στους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας το 1981!

Τότε η Νυχτωδία είχε περάσει στη δισκογραφία με τη φωνή της Κρίστης Στασινοπούλου και λίγα χρόνια αργότερα μ' αυτήν της Νένας Βενετσάνου. Χθες βράδυ πάντως αποδόθηκε από τη σπουδαία Σοφία Μιχαηλίδη, συνεργάτιδα κι αυτή του συνθέτη από το ξεκίνημα του!
Φίλος και συνοδοιπόρος του Άκου Δασκαλόπουλου από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60, ο Νότης Μαυρουδής θυμήθηκε στην ομιλία του τα πρώτα αντιπολεμικά τραγούδια που έγραψαν μαζί, αλλά και τις συναντήσεις τους στο σπίτι του Αλέκου Πατσιφά της Lyra, παρουσία του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Καρούζου. Τι το' θελε το τελευταίο; Δεν ήξερε ο καημένος ο Νότης ό,τι από κάτω βρισκόταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος;

Ακολούθησε ένας σύντομος περιεκτικός λόγος από τον Γιώργο Νταλάρα, ερμηνευτή των μεγαλύτερων επιτυχιών του Δασκαλόπουλου. Κρατάω τα λόγια του Νταλάρα ό,τι ο Άκος έζησε χύμα, σαν αυθεντικός ποιητής και μακάρι να μπορούσαμε όλοι να το κάνουμε αυτό...Συμφώνως με τις επευφημίες του κοινού, ήταν επόμενο ο δημοφιλής τραγουδιστής να πιάσει την κιθάρα του και να τραγουδήσει Που' ναι τα χρόνια!

Αυτή που μού αποκαλύφτηκε κυριολεκτικά ήταν η Πειραιώτισσα Αναστασία Μουτσάτσου! Την είχα δει παλιότερα να τραγουδάει σε κάποιες συναυλίες, η ένωση της όμως με τον Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη σε νοσταλγικές μπαλάντες του Νέου Κύματος φανέρωσε νομίζω μια ερμηνεύτρια με ψυχή και γνήσιο συναίσθημα!

Ας ακουστεί έως και ιεροσυλία, η άποψη όμως της Μουτσάτσου στο Φώναξε με του Μαυρουδή και του Δασκαλόπουλου κατάφερε ν' αφήσει πίσω τις ανάλογες πρώτες ερμηνείες της Αρλέτας και της Χάρης Αλεξίου!
Guest της βραδιάς ο Χρήστος Θηβαίος! Ερμήνευσε το Τριαντάφυλλο, προϊόν της συνεργασίας του Δασκαλόπουλου με τον Μάνο Χατζιδάκι, όπως και το Κι αν τα μάτια σου, το μοναδικό τραγούδι που έγραψε ο Μάνος Λοΐζος σε στίχους πάντα του τιμώμενου προσώπου. Για το πρώτο έχω μια ένσταση σχετικά με την ερμηνευτική προσπάθεια του Θηβαίου, το δεύτερο όμως πιστεύω ό,τι ανήκε τελείως στον κόσμο του, εξ ου και απόσπασε το πιο ζεστό χειροκρότημα!

Τι να τα κάνεις όλα αυτά; Ήταν μέχρι να πάρει τον λόγο ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και να σαρώσει τα πάντα! Εν κατακλείδι: στόλισε με διάφορα κοσμητικά επίθετα τον Άγγελο Σφακιανάκη, διοργανωτή της βραδιάς, επειδή- λέει- είπε ό,τι ο Λοΐζος σε ένα και μοναδικό τραγούδι του με τον Δασκαλόπουλο συνόψισε όλο του το έργο. Δηλαδή, εγώ που έγραψα τριάντα τραγούδια με τον Λοΐζο, έκανα μαλακίες; αναρωτήθηκε δημόσια ο Παπαδόπουλος, προξενώντας εύλογα το ξέφρενο γέλιο του ακροατηρίου! Η μπάλα πήρε και τον Θηβαίο (αυτόν, επειδή προηγουμένως είχε πει ό,τι οι άνθρωποι που τον καθόρισαν ήταν ο Καρούζος στην ποίηση και ο Δασκαλόπουλος στον στίχο), όπως και τον Μαυρουδή, γιατί ισχυρίστηκε- ψευδώς κατά τον Παπαδόπουλο- ό,τι είχε συνευρεθεί στο σπίτι του συντηρητικού και εστέτ Πατσιφά με τον αριστερό Καρούζο! Τέλος, για μιαν ακόμη φορά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γνωστοποίησε την αντιπάθεια του προς τον Μάνο Χατζιδάκι, αμφισβητώντας το γεγονός της συνεργασίας του με τον Άκο Δασκαλόπουλο και επαναλαμβάνοντας την ιστορία με τον Κεμάλ που τελικά έγραψε ο Γκάτσος. Τώρα, τι σχέση είχαν όλα αυτά που ακούσαμε με μια βραδιά αφιερωμένη σε έναν συνάδερφο του που έφυγε πρόωρα απ' τη ζωή, μόνο εκείνος θα γνώριζε...

Ίσως γι' αυτό ο, μπουχτισμένος από τα...μεγάλα λόγια, κόσμος να καταφχαριστήθηκε το αμιγώς λαϊκό μέρος του προγράμματος με 25 τραγούδια (από το Να διώξω τα σύννεφα μέχρι το Πουκάμισο το θαλασσί) που ερμήνευσαν τρεις νέοι καλοί τραγουδιστές, ο Ανδρέας Λάφης, η Μαρία Λούκα και η Νόνα Βουδούρη, έχοντας δίπλα τους τον εμπειρότερο Παντελή Θεοχαρίδη! Όχι που είναι κολλητός μου, αλλά ο Παντελής πρέπει να ανήκει αυτή τη στιγμή μέσα στη δεκάδα των σημαντικότερων Ελλήνων τραγουδιστών! Κι ας μην είναι τόσο προβεβλημένος, τα' χουμε ξαναπεί αυτά...
Μια αγκαλιά στο τέλος της εκδήλωσης- μαμούθ από τον Βασίλη του Ιανού στον Άγγελο Σφακιανάκη και μια τελευταία σύντομη ιστορία για τον Άκο Δασκαλόπουλο!
Έτσι είναι οι παρέες των αληθινών φίλων: ενθυμούνται, αγαπούν, κλαίνε, βρίζονται και τσακώνονται, ακόμη κι όταν ένας απ' τους φίλους έχει εγκαταλείψει εδώ και μια δεκαετία τα εγκόσμια.

15 σχόλια:

το αερικό είπε...

Ευχαριστουμε φιλε Bosko για την λεπτομερη περιγραφη της βραδυας!
Προσωπικα, ενιωσα σαν να ημουν εκει!
Παντως μου κινησε την περιεργεια, αυτο που ανεφερες,οτι δηλαδη η Α.Μουτσατσου ξεπερασε ερμηνευτικα την Αρλετα και την Αλεξιου...Αυτο θα θελα να τ'ακουσω!
Καλο απογευματακι και καλη εκπομπη!
Ε!ναι καλε θα' μαστε συντονισμενοι, εννοειται!

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μποσκάκι...αα,τί ωραίο το ποστάκι αυτό! πολύυυυ ωραίο..αγαπώ πολύυυ το Νέο κύμα..πάρα πολύ..και τους τραγουδιστές του και συνθέτες που άφησαν εποχή με τις δημιουργίες τους και με τις ερμηνίες τους (οι τραγουδιστές).. ήταν ίσως για μένα μιά από τις καλύτερες στοιχουργικά και μουσικά και πιό δημιουργικές εποχές εκεί οι ερμηνευτές και οι δημιουργοί έδωσαν πραγματικά πολλά μικρά 'διαμαντάκια'....δε ξέρω γιατί αλλά αυτά τα τραγούδια πάντα έτσι με συγκινούν ιδιαίτερα και ξυπνούν το παιδάκι μέσα μου!και φυσικά ο 'Ακος Δασκαλόπουλος,ένας πολύυυ μεγάλος και σημαντικός δημιουργός...από τους πιό σημαντικούς...ωραίος ο Παπαδόπουλος...χιιιιχχιχιχχι!πολύ μ άρεσε αυτό που είπε!...είναι πολύ καλό να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους συχνά και να τους τιμούμε...μας άφησαν σπουδαίο έργο...ανεκτίμητης αξίας..φιλάκια,Αθανασία.Υσ-από δώ και πέρα θα βγαίνω μπλέ και γώ επειδή πρόσφατα άνοιξα και γώ το δικό μου μπλογκάκι!επιτέλους!.

BOSKO είπε...

το αερικό...
ελπίζω ν' άκουσες την εκπομπή με τον ποιητή των Εξαρχείων και τέως δάσκαλο μου! Δεν ξέρω αν αυτό βγαίνει στον πρόσφατο δίσκο του Μαυρουδή με τη Μουτσάτσου, στο λάιβ πάντως η τελευταία ήταν έξοχη στην απόδοση του "Φώναξε με"!

BOSKO είπε...

αθανασία...
καλορίζικο το μπλογκοσπιτάκι σου! Επιτέλους! Η Αθανασία περνάει σε μια νέα εποχή του blogging! Κοίτα να γράφεις συχνά, πιο συχνά απ' όταν έμπαινες σε όλους μας και μας έγραφες! Για να σου γράφουμε κι εμείς πλέον!
υ.γ. σου άρεσε αυτό που είπε ο Παπαδόπουλος; περίεργο...εγώ πίστευα ό,τι θα εκνευριστείς που αναφέρεται πάντα υποτιμητικά στον αγαπημένο σου/ μας Χατζιδάκι!

Β.Σ. είπε...

ωραία Βραδιά για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη - και ωραία ανταπόκριση.

όμως έχω κάποιες απορίες για τον ΛΕ.ΠΑ.( ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κάτα τον Τζιμάκο)

από που και ώς που αυτή η εχθρότητα προς τον Καρούζο και η εμπάθεια στον Μάνο Χατζηδάκι;

και όπως σωστά παράτηρεις και εσύ, τι σχέση είχε όλη αυτή η συμπεριφόρα με την εκδήλωση;

( αλλά μάλλον το δεύτερο ερώτημα όπως πάλι σωστά λές το ξέρει μόνο ίδιος).

BOSKO είπε...

πλησίον του ποιητή...
δεν τα βάζει με τον Καρούζο ο Παπαδόπουλος, αντιθέτως φροντίζει πάντα να τονίζει τη φιλία που είχαν και την παρέα που κάνανε. Με τον Χατζιδάκι, η κόντρα ξεκινάει απ' τα 1972 όταν του έδωσε τις μπομπίνες με τις μουσικές των Reflections και του παρήγγειλε στίχους. Κάπου εκεί ενεπλάκη η ιστορία ενός σκύλου με τ' όνομα Κεμάλ που τελικά ναυάγησε τη συνεργασία Μάνου Χατζιδάκι- Λευτέρη Παπαδόπουλου πριν ξεκινήσει καν. Απ' ό,τι δηλαδή ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ο στιχουργός...

καλή φάση που μετέφερες στα ελληνικά το μπλογκικόν σου ψευδώνυμο! Μου έβγαιναν τα μάτια να το γράψω σωστά τις προηγούμενες φορές...

Ανώνυμος είπε...

FROM DR. BAKARY COULIBALLY,
AUDITING AND ACCOUNTING UNIT,
BANK OF AFRICA BURKINA FASO,
OUAGADOUGOU .

MY DEAR, GREETINGS TO YOU, I AM DR. BAKARY COULIBALLY, THE ACCOUNT MANAGER OF LATE MR. MORRIS THOMPSON IN BANK OF AFRICA, HERE IN BURKINA FASO. HOWEVER I GOT YOUR CONTACT THROUGH THE INTERNATIONAL WEB DIRECTORY AND I DECIDED TO CONTACT YOU BY EMAIL BECAUSE I FEEL THAT IT IS MORE SECURED AND PRIVATE. RECENTLY WE DISCOVERED A DORMANT ACCOUNT WITH A HUGE AMOUNT OF MONEY VALUED USD14, 000,000.00 (FOURTEEN MILLION DOLLARS ONLY) THAT BELONGS TO ONE OF OUR LATE CUSTOMER WHO DIED IN A PLANE CRASH. DURING OUR INVESTIGATION AND AUDITING IN THIS BANK, MY DEPARTMENT CAME ACROSS THIS VERY HUGE SUM OF MONEY BELONGING TO LATE MR. MORRIS THOMPSON AN AMERICAN GREAT INDUSTRIALIST AND A RESIDENT OF ALASKA, WHO UNFORTUNATELY LOST HIS LIFE IN THE PLANE CRASH OF ALASKA AIRLINES FLIGHT 261 WHICH CRASHED ON JANUARY 31 2000, INCLUDING HIS WIFE AND ONLY DAUGHTER. YOU SHALL READ MORE NEWS ABOUT THE CRASH ON VISITING THIS SITE WHICH I GOT DURING MY INVESTIGATION; http://www.cnn.com/2000/US/02/01/alaska.airlines.list/
THE FUND HAS BEEN DORMANT IN HIS ACCOUNT WITH THIS BANK WITHOUT ANY CLAIM OF THE FUNDS IN OUR CUSTODY EITHER FROM HIS FAMILY OR RELATION BEFORE OUR DISCOVERY OF THIS DEVELOPMENT. THIS FUND WILL BE FORFEITED TO THE BANK TREASURY AS AN UNCLAIMED BILL IF ANY ONE DID NOT COME AS THE NEXT OF KIN TO THIS FUND AND IT IS ONLY A FOREIGNER THAT CAN STAND AS THE NEXT OF KIN, THEREFORE, UPON THIS DISCOVERY, I DECIDED TO CONTACT YOU TO COLLABORATE WITH YOU TO PULL OUT THIS DORMANT FUND. IN ORDER TO AVERT THIS NEGATIVE DEVELOPMENT, I SEEK YOUR PERMISSION TO HAVE YOU STAND IN AS THE NEXT OF KIN TO OUR LATE CUSTOMER SO THAT THE FUND WILL BE RELEASED AND PAID INTO YOUR ACCOUNT AS THE BENEFICIARY’S NEXT OF KIN NOW THAT THE BANK IS STILL EXPECTING A NEXT OF KIN OR RELATIVE OF THE DECEASED, LATE MR. MORRIS THOMPSON. IN FACT I COULD HAVE DONE THIS DEAL ALONE BUT BECAUSE OF MY POSITION IN THIS COUNTRY AS CIVIL SERVANT, WE ARE NOT ALLOWED TO OPERATE A FOREIGN ACCOUNT AND THAT WOULD EVENTUALLY RAISE AN EYE BROW ON MY SIDE DURING THE TIME OF TRANSFER SINCE I STILL WORK IN THIS BANK, THIS IS THE ACTUAL REASON WHY I REQUIRED A SECOND PARTY OR FELLOW WHO WILL ASSIST ME FORWARD CLAIMS AS THE NEXT OF KIN AND ALSO PROVIDE EITHER AN EXISTING BANK ACCOUNT OR TO SET UP A NEW BANK A/C IMMEDIATELY TO RECEIVE THIS FUND, EVEN AN EMPTY A/C CAN ALSO SERVE FOR THIS PURPOSE. ON SMOOTH CONCLUSION OF THIS TRANSACTION, YOU WILL BE ENTITLED TO 40% AS GRATIFICATION FOR ASSISTING ME, AND 50% WILL BE FOR ME WHILE 10% WILL BE USED TO DEFRAY ALL EXPENSES INCURRED DURING THE TRANSFER. WHAT I WANT FROM YOU IS FOR YOU TO ACT AS THE DECEASED NEXT OF KIN. I HAVE IN MY POSITION, ALL THE NECESSARY DOCUMENTS TO SUCCESSFULLY ACCOMPLISH THE OPERATION. BEAR IN MIND THAT THIS PROPOSAL IS 100% RISK FREE. FURTHER INFORMATION WILL BE GIVEN TO YOU AS SOON AS I RECEIVE YOUR POSITIVE RESPONSE. I SUGGEST YOU GET BACK TO ME AS SOON AS POSSIBLE STATING YOUR WISH THROUGH MY ALTERNATIVE E-MAIL ADDRESS (dr_bakarycoulibally@yahoo.com) I AWAIT YOUR URGENT RESPONSE. REGARDS,
DR. BAKARY COULIBALLY.

BOSKO είπε...

ανώνυμος...
sorry, my friend, αλλά άλλη δουλειά δεν έχω, ν' απαντάω σε σεντόνια από την...Ουαγκαντούγκου και μάλιστα στ' αγγλικά!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μποσκάκι...να,κοίτα εννοώ ότι μου άρεσε στο επίπεδο ότι με έκανε να γελάσω!σ αυτό...και βέβαια θυμώνω φρικτά όταν βλέπω να μιλάνε έτσι για τη μεγάλη μου αγάπη!...(τον Μάνο φυσικά!)...με ενοχλεί...δεν ξέρω γι α τί ο κύριος Παπαδόπουλος (με όλο το σεβασμό που έχω σ αυτόν)μιλάει έτσι για τον Μάνο μας...αλλά ναί, είναι ενοχλητικό....και μερικές φορές πολύυυυ...φιλάκια,Αθανασία.

BOSKO είπε...

αθανασία...
ε, γι' αυτό στα' λεγα εγώ, Αθανασία μου! Γρήγορα να κάνεις τη δεύτερη σου ανάρτηση να μας περάσεις όλους!

Rena Fan είπε...

Τι "κουλά" ήταν αυτά που συνέβησαν με τον Λευτέρη; Κρίμα. Ομολογώ ότι αγνοούσα τα περί αντιπάθειάς του για τον Χατζιδάκι (αν και είχα προσέξει μια έλλειψη έκφρασης συμπάθειας που τη θεωρούσα όμως μάλλον συμπτωμπατική). Τι μαθαίνει κανείς, ε;
Τέλος πάντων, αφού μουσικά και τραγουδιστικά το πράγμα "σώθηκε", όλα καλά!

BOSKO είπε...

rena fan...
εγώ πάλι τα ήξερα, εδώ και πολλά χρόνια ο Παπαδόπουλος επιτίθεται στον Χατζιδάκι, παρ' όλο που ο μουσικοσυνθέτης δεν είναι πια εν ζωή. Σου θυμίζω, αν δεν το ξέρεις ήδη, πως ο Παπαδόπουλος μαζί με τον Γεωργουσόπουλο ήταν στο πλευρό της χήρας Σακελλάριου στη δικαστική διαμάχη για τα τραγούδια της παράστασης από τη γνωστή ταινία του ΄50. Ξέρω ακόμη πως ο Χατζιδάκις, πέραν της πρώτης αποτυχημένης συνεργασίας τους στον εξελληνισμό των Reflections, είχε τάξει έναν άλλο ολόκληρο κύκλο τραγουδιών στον Λευτέρη Παπαδόπουλο και όποτε συναντιόντουσαν, του έλεγε όλο "προχωράει...", μα τίποτα δε γινότανε. Λογικό να έγινε έξαλλος ο στιχουργός κάποια στιγμή τότε, όχι όμως να το συνεχίζει μέχρι σήμερα, που κοντεύει 15ετία από το θάνατο του Χατζιδάκι. Αυτή ειν' η γνώμη μου!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι με τον Λευτέρη. Για να λέει ότι λέει έχει τους λόγους του.

BOSKO είπε...

ανώνυμος...
άλλαξα την απάντηση μου για να σου πω ό,τι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στην ουσία στράφηκε σχεδόν και κατά του Νταλάρα όταν είπε ό,τι οι Έλληνες τραγουδιστές έκαναν καριέρα και έβγαλαν λεφτά στις πλάτες τους (δηλαδή των στιχουργών). Και δεν ήταν μόνο δική μου αντίληψη αυτή, όλοι έτσι το εξέλαβαν μέσα στο καφέ του Ιανού. Εδώ εμένα θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο μαζί του! Τώρα, τα περί Χατζιδάκι δε θέλω να τα σχολιάσω, τη στιγμή που ο συνθέτης έχει φύγει από τη ζωή.

Ανώνυμος είπε...

αερικό:
"Παντως μου κινησε την περιεργεια, αυτο που ανεφερες,οτι δηλαδη η Α.Μουτσατσου ξεπερασε ερμηνευτικα την Αρλετα και την Αλεξιου...Αυτο θα θελα να τ'ακουσω!"

Αυτό το τραγούδι το παίζουν και στη μουσική σκηνή Μετρό. Θα συμφωνήσω με τον κ. Μποσκοΐτη για την ερμηνεία της Αναστασίας Μουτσάτσου! Δεν θέλω να φανεί σαν "διαφήμηση", αλλά το πρόγραμμά τους στο Μετρό είναι υπέροχο! Θα εμφανιστούν εκεί για άλλα 2 Παρασκευοσάββατα (μέχρι το τέλος Νοεμβρίου) και επειδή έχω πάει αρκετές φορές, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν αυτή τη μουσική να πάνε να τους ακούσουν!
Για να πω την αλήθεια, αν και "φαν" του Νταλάρα, στον Ιανό αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν τα 4 τραγούδια που έπαιξε αυτό το σχήμα, παρά το "Πού 'ναι τα χρόνια" που είπε ο Νταλάρας, παρόλο που η ερμηνεία του ήταν απίστευτη!

Και κάτι άλλο... Μήπως ξέρει κάποιος πώς λέγεται ένα τραγούδι που λέει "λάμπουν καράβια στο πέλαγος ??? στα μάτια σου δυό αστραπές, πού σε πηγαίνω τον έρωτα ρώτα κάνε μ' απόψε ό,τι θες" και ποιός είναι ο συνθέτης του; Το έπαιξαν στον Ιανό προς το τέλος της βραδιάς, είναι πασίγνωστο τραγούδι και δεν μπορώ να θυμηθώ με τίποτα αυτά τα στοιχεία!

Xρύσα.