Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Για τη Jennifer του Bert Sommer...


Όταν τον πρωτοείδα στο ντοκιμαντέρ του D. A. Pennebaker με υλικό από το Woodstock που δεν είχε συμπεριληφθεί στην τρίωρη ταινία του Mike Wadleigh, νόμισα πως ήταν η...Grace Slick των Jefferson Airplane. Αν και η μπαλάντα Jennifer που ερμήνευε, μού ήταν οικεία σαν άκουσμα, έσπαγα το κεφάλι μου να βρω ποια μπορούσε να ήταν η τύπισσα αυτή. Διότι ακόμη και το όνομα Bert Sommer δεν ήταν ικανό να προσδιορίσει το φύλο του καλλιτέχνη. Ούτε είχα καμιά σχέση με το internet ώστε να ψάξω κάτι. Πριν λίγα χρόνια, ένας φίλος, γνωρίζοντας το ψώνιο μου με obscured αντεργκράουντ μουσικούς των 60s- 70s, μου χάρισε ένα συλλεκτικό βινύλιο του κυρίου, όπως τελικά αποδείχτηκε, Bert Sommer ή Sommers! Ένας πολύ ιδιαίτερος τραγουδοποιός και ηθοποιός (είχε υποδυθεί τον διαβόητο Woof στο θρυλικό μιούζικαλ Hair), που κυκλοφόρησε τρεις - τέσσερις δίσκους όλους κι όλους κλασικού folk- rock ύφους και που συμμετείχε κι αυτός στο Woodstock μαζί με τους Creedence Clearwater Revival, τους Keef Hartley Band και τους Incredible String Band- τους άλλους συναδέρφους του, επίσης κομμένους, από το ντοκιμαντέρ του Wadleigh. Με τον Bert Sommer έχουμε γεννηθεί την ίδια μέρα, αυτός στις 7 Φεβρουαρίου του 1949 κι εγώ του 1974. Σήμερα θα ήταν ακριβώς 60 ετών, αν το 1990 δεν έχανε πρόωρα τη ζωή του από επιπλοκές που προκλήθηκαν στο συκώτι του- φαντάζεται κανείς τι θα' πινε ο άνθρωπος...Η Jennifer είναι ένα τραγούδι που συγκινεί ακόμη με την απλή μελωδική γραμμή του και τη σπουδαία φωνή του Sommer, του Αμερικανού ερμηνευτή και τροβαδούρου με το ερμαφρόδιτο παρουσιαστικό, που λίγα χρόνια αργότερα θα επηρέαζε τον πολύ διασημότερο του, Βρετανό David Bowie.

5 σχόλια:

Фе́ммe скатале είπε...

Ωχχχ
αντρας είναι;
και η φωνη;

BOSKO είπε...

Maria_Adouaneta (Δε με λένε Μαρία)...
αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι φέρνει λίγο στο τούτο του με την...Καίτη Κουλλιά, την τραγουδίστρια, ναι, άντρας υπήρξε ο Bert. Φωνάρα, όμως, δε μπορείς να πεις. Ανέκαθεν μου άρεσαν οι τραγουδιστές με τις άφυλες φωνές, από τον Bert Sommer και τον David Surkamp των Pavlov's dog μέχρι τους ερμηνευτές του Χατζιδάκι!
καλημερίζω

Kostas L.A. είπε...

η αληθεια ειναι οτι τον κυριο Bert τον περνουσε κανεις για γυναικα ακομα κι απο την εμφανιση..(αλλα δε με παιρνει να μιλησω γιατι τα περασα κι εγω)..

παντως σχετικα με τη φωνη,φωναρα χωρις αντιρρηση,μου'ρθε κι εμενα αμεσως στο μυαλο ο κυριος των Pavlov's dog!!

καλην ημεραν

BOSKO είπε...

Kostas L.A. ...
αμ, εγώ δεν τα πέρασα; είδα κι έπαθα να φυτρώσουν μούσια στα 18 μου να γλυτώσω το...καμάκι στο δρόμο. Νομίζω όμως πως ο Bert δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα μ' αυτό, αντιθέτως το πέρασε και στην τέχνη του!

maya είπε...

κορυφαίο ...

και δεν το ήξερα
και πόσο το γουστάρω αυτό :
να ανακαλύπτω τα παλιά !

αντίξοο και :)))))

καλησπέρα
χχχχχχχχχ