Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ!


Ο Παντελής Θεοχαρίδης αφίχθη χθες βράδυ για τη σημερινή πρόβα με τον Μιχάλη Τρανουδάκη, αλλά και την ηχογράφηση του καβαφικού τραγουδιού τους (γίνεται αυτή την ώρα στο στούντιο), καθώς και για την αυριανή κοινή μας φωτογράφηση με τον Ηλία Λιούγκο και τη Λίνα Νικολακοπούλου με αφορμή, βέβαια, το κουνδουροτράγουδο!

Εκκρεμούν ακόμη οι ηχογραφήσεις των τραγουδιών του Μιχάλη Τερζή και του Χρήστου Λεοντή με τη φωνή του, αλλά αυτές μάλλον θα πραγματοποιηθούν κάποια άλλη στιγμή που θα ξαναέρθει στην Αθήνα.

Η σύντομη πρόβα τους με τον Τρανουδάκη πριν από λίγη ώρα ήταν πραγματικά μια όαση! Το ποίημα Μακριά του Καβάφη που μελοποίησε ο Μιχάλης και που θα ενορχηστρωθεί τελικά με τον ίδιο στο πιάνο και τον Μιχάλη Πορφύρη στο τσέλο σίγουρα θα ευχαριστούσε τον μέντορα του, Μάνο Χατζιδάκι. Και δεν είναι καθόλου κοινότοπη η άποψη μου- όποιος ακούσει το κομμάτι, όταν με το καλό κυκλοφορήσει το τεύχος της Οδού Πανός με το cd, θα συμφωνήσει 100%!

Γνωρίζω άλλες δύο πρόσφατες μελοποιήσεις στο Μακριά, τη μία δισκογραφημένη και την άλλη ανέκδοτη. Η πρώτη ανήκει στο δίσκο Το πρόσωπο της αγάπης με τη Νένα Βενετσάνου σε μουσική της Καλλιόπης Τσουπάκη και η δεύτερη, η αδισκογράφητη, είναι της Λένας Πλάτωνος. Αν, όπως είπα, η τωρινή μελοποίηση του Τρανουδάκη θα ευχαριστούσε τον Χατζιδάκι, με της Πλάτωνος θα ευφραίνονταν οι...Prodigy! Αυτό μόνο μπορώ να πω!

Παρατηρούσα τον Παντελή να ρωτάει τον Μιχάλη λεπτομέρειες σχετικά με την άρθρωση των λέξεων του ποιήματος μέσα από τη μουσική. Του άρεσε αυτό του Μιχάλη, καθώς- όπως είπε- συνδημιουργοί ενός τραγουδιού κάθε φορά είναι ο συνθέτης, ο στιχουργός και ο ερμηνευτής. Θυμήθηκε μάλιστα την ηχογράφηση της Μυθολογίας του Σαββάτου με τη Μαρία Δημητριάδη στο στούντιο. Κάνε ότι θες με την ορχήστρα και τους μουσικούς σου, τον είχε απελευθερώσει τότε ο Χατζιδάκις. Η μόνη παρέμβαση του ήταν η διδασκαλία της Δημητριάδη την ώρα της εγγραφής. Πραγματικό σχολείο, συνέχισε ο Μιχάλης, να κάθομαι λοιπόν κι εγώ σε μια μεριά και να βλέπω τον Χατζιδάκι να διευθύνει τη Μαίρη!

Εξπέρ ο Τρανουδάκης στη μουσική δημιουργία, απορρέουσα από τον λόγο των ποιητών, εξπέρ και ο Θεοχαρίδης στην ερμηνεία της. Ίσως αν ζούσαν σε άλλη χώρα ή έστω αν η εποχή δεν ήταν τόσο παρακμιακή στα του πολιτισμού, καλλιτέχνες σαν κι αυτούς να έκαναν περισσότερο αισθητή και συχνότερη την σημαντική παρουσία τους.

Σε μερικές ώρες θα έχω στην κατοχή μου το cd με το τραγούδι στην τελική μορφή του. Αύριο- μεθαύριο και του Lolek, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ένα αριστούργημα, ενδεχομένως ωραιότερο και από τα κομμάτια του Alone. Όσο για τη Μάιρα και τον Τάσο, απ' όσο γνωρίζω, επίσης τούτη την ώρα ολοκληρώνουν κάπου μακριά απ' την Αθήνα τη μουσική επένδυση τους πάνω στην Εν τη οδώ απαγγελία του Θάνου!
Στον αστερισμό της Οδού Πανός και του Κωνσταντίνου Καβάφη, λοιπόν, μέχρι να παραδώσω όλο το υλικό στον Γιώργο Χρονά! Το dead- line πλησιάζει κι εγώ για την ώρα τρέχω τους μουσικούς!

6 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Τέλεια! Εν αναμονή λοιπόν...
Καλή δύναμη σε όλους τους δημιουργούς! Η επιτυχία σίγουρη. :)

BOSKO είπε...

μαριάννα...
σίγουρη, ναι, πρωτίστως σε καλλιτεχνικό επίπεδο που είναι και το ζητούμενο!

Ελένη Μπέη είπε...

Εκτιμούσα ήδη πολύ τον Παντελή Θεοχαρίδη, μ' αυτό που έγραψες τον εκτίμησα ακόμη περισσότερο.

Συμμερίζομαι την άποψή σου πως κάπου αλλού ή (γιατί εμένα αυτό με καίει) σε μια διαφορετική Ελλάδα τέτοιοι δημιουργοί θα είχαν περισσότερο αισθητή παρουσία στα πολιτιστικά μας πράγματα.

BOSKO είπε...

Νερένια...
και που ν' ακούσεις την τραγουδάρα! το' χω λιώσει το cd από χθες βράδυ!

zarzuela είπε...

Μποσκουλίνι την έχω καταβρεί. καλό το τραγούδι δε λέω αλλά ο Θεοχαρίδης θεός βρε αγόρι μου τι φωνή αισθησιακή είναι αυτή ρίγος με πιάνει να τον ακούω. παθαίνω! το στειλα σε όλες τις φίλες μου και από το πρωί δε σταμάτησε να χτυπάει το τηλέφωνο. όλες θέλουνε να τον γνωρίσουνε. αμ δε βρε κάργιες έλεγα εγώ από μέσα μου, σε μένα θα τον συστήσει ο Μπόσκο που είναι φίλος του (να του κάνω το ζωδιό του ντε, με καταλαβαίνεις το κίνητρο είναι καθαρά αστρολογικό). άντε βρε μανάρι μου κάνε τίποτα, που ο θεός να κόβει χρόνια από τη Βανδή (και τη Βίσση μαζί) και να στα δίνει δευτερόλεπτα....

BOSKO είπε...

zarzuela...
εδώ αποκάλεσαν εμένα "εντεχνοτεκνό", φαντάσου τι θα λένε για τον Παντελάκο που' χει ολόκληρο φαν- κλαμπ από εικοσάρες μέχρι σαράντα φεύγα...