Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ!


Και αφορμή για το επεισόδιο που έλαβε χώρα δεν ήταν ούτε ο δικός μου πρόλογος, ούτε τα γλυκοπαρεΐστικα σχόλια της Νατάσσας Μποφίλιου για τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη και τη Δανάη Παναγιωτοπούλου, ούτε καν η όλο πνεύμα και χιούμορ σύντομη ομιλία της Στέλλας Βλαχογιάννη.

Ήταν η έκρηξη του Γιώργου Χρονά που επίπληξε τον χαβαλετζή Εμμανουηλίδη, υποστηρίζοντας πώς δεν μπορείς να μελοποιείς Γιώργο Σεφέρη και ταυτόχρονα να γίνεσαι φαιδρός. Διότι αυτό είπε με λίγο διαφορετικά λόγια!

Προηγουμένως ο τραγουδοποιός, τελειώνοντας την παρουσίαση της μελοποίησης του στους Θεατρίνους του Σεφέρη, είχε αστειευθεί για τα μαύρα τραγούδια του και το χρωματιστό του πουκάμισο.

Ενοχλημένος, όμως, από το σχόλιο του Χρονά ή ενδεχομένως και σοκαρισμένος, αντέδρασε λέγοντας στο κοινό πώς πέραν του Σεφέρη έχει μελοποιήσει και Μάνο Ελευθερίου!

Η Δανάη Παναγιωτοπούλου εν τω μεταξύ προσπαθούσε με την κιθάρα της και τις χαμηλότονες μπαλάντες της να ηρεμήσει τα πνεύματα!

Κάπου εκεί πετάχτηκε και η Αλίκη Καγιαλόγλου να διαμαρτυρηθεί για τη μη στήριξη του διφώνου προς το πρόσωπο της, για το ότι πέρσι νοίκιασε το Ηρώδειο ιδίοις εξόδοις και για το ότι η συνέντευξη της που προοριζόταν για το δίφωνο εξοβελίστηκε τελικά σ' ένα άλλο έντυπο. Τι κι αν προσπάθησε να την αντικρούσει η Μαριάνθη Πελεβάνη, η διευθύντρια του περιοδικού, η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει με τον οικοδεσπότη Μιχάλη Γελασάκη να στέκεται εμβρόντητος στην καρέκλα του. Ίσως αν η Μαριάνθη έλεγε στην Αλίκη πώς το culture, στο οποίο τελικά είχε μπει η συνέντευξη της, πουλάει πολύ περισσότερο απ' ότι το δίφωνο, να μη γινόταν όλο αυτό!

Και η Δανάη τραγουδούσε! Στην τσάντα σου έχεις σαρκασμό/ και δέκα τόνους χιούμορ/ μα δεν προλάβαμε να μετρηθούμε/ γιατί ακούστηκε ένα μπαμ! Ούτε να το' ξερε τι θα γινόταν μελλοντικά σε μία παρουσίαση, όταν έγραφε το κομμάτι αυτό!

Η Βλαχογιάννη, απ' την άλλη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πιο δημιουργική -κατά τη γνώμη της- τριάδα του νέου ελληνικού τραγουδιού, δηλαδή τη Μποφίλιου, τον Ευαγγελάτο και τον Καραμουρατίδη και στη συνέχεια στη Δανάη και στον Αλέξανδρο. Μίλησε ακόμη για ένα απολυταρχικό καθεστώς πολιτιστικού τύπου που έχει επιβληθεί τελευταία. Πάνω- κάτω, δηλαδή, γιατί είναι αδύνατο να θυμάμαι σήμερα τι ακριβώς ειπώθηκε από τον καθένα χθες βράδυ.

Φάουλ μάλλον σημείωσε και η Μαρία Παπαγεωργίου, η νεαρή ερμηνεύτρια των ανέκδοτων ακόμη καινούργιων τραγουδιών του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη. Την ώρα που μιλούσε ο Γιώργος Χρονάς κι αφού είχε επιπλήξει τον τραγουδοποιό, η Μαρία θεώρησε σωστό το timing- που λένε- να πάει προς το καμαρίνι. Που πάτε, δεσποινίς, δυσανασχετείτε μ' αυτά που λέω; της απηύθυνε τον λόγο ο Χρονάς, εκλαμβάνοντας ως υποτιμητικό το πέρασμα της δίπλα από το πάνελ, δίχως να έχει ολοκληρώσει την ομιλία του.

Αφενός ο Χρονάς δεν γνώριζε ότι η Παπαγεωργίου έπρεπε από ώρα να βρίσκεται αλλού, αφετέρου η Μαρία θα μπορούσε να περιμένει δύο- τρία λεπτά ακόμη ώστε πάλι να μη συνέβαινε όλο αυτό. Κι έτσι θα μέναμε με τις ψυχωμένες ερμηνείες της στα κομμάτια του Αλέξανδρου και στο Blues της Δανάης!

Αντ' αυτού, πολύ λυπάμαι για ότι έγινε, μια και συμμετείχα κι εγώ στην εκδήλωση του Γελασάκη. Αν μου επιτρέπεται τώρα ένα προσωπικό σχόλιο, αίσθηση μου είναι πώς οι περισσότεροι που βρίσκονταν εκεί χθες ήθελαν να πουν τα δικά τους- ο καθένας με το μακρύ του και το κοντό του, που λέγανε κι οι γιαγιάδες μας. Γνωρίζω πολύ καλά, τόσο τον Αλέξανδρο, όσο και τη Μαρία, εξ ου και δέχτηκα να μιλήσω για τη δουλειά τους. Η Μαρία θα θυμάται καλά, φαντάζομαι, μία συνάντηση μας προ λίγων εβδομάδων που κόντεψε να εξελιχθεί σε καυγά τρικούβερτο- εννοείται για μουσικά πάντα θέματα. Και σ' αυτήν και στον Αλέξανδρο συγχωρούνται η νεανική τσαντίλα, αυτή η ομαλή τάση αμφισβήτησης, ακόμη και η αφέλεια τους. Θεωρώ ατόπημα ακόμη αυτό που είπε ο Αλέξανδρος περί μελοποίησης του στον Ελευθερίου. Όσο κι αν μου εξήγησε μετά ότι δεν είχε καθόλου τέτοια πρόθεση και λυπήθηκε που τελικά ακούστηκε έτσι, έστω και σε μερικούς μέσα στην αίθουσα, είναι λίγο...γηπεδικής λογικής να έχεις απέναντι σου τον Χρονά και να δηλώνεις πως μελοποιείς τον Ελευθερίου. Εν ολίγοις, δεν είναι Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός οι ποιητές κι οι στιχουργοί, αγαπητέ Αλέξανδρε, θα έπρεπε να έχεις ενημερωθεί λίγο περισσότερο για το τι έχει κάνει ο Α και ο Β που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην παρουσίαση σου. Η πλειοψηφία, πάντως, των παρευρισκομένων δυσανασχέτησε με τη στάση του Χρονά απέναντι στον νεαρό τραγουδοποιό. Μπορούσε να του το πει μετά κατ' ιδίαν, είπαν πολλοί, οι πιο ήπιοι απ' αυτούς. Ο Χρονάς όμως είναι ο Χρονάς, αυτός που είναι τόσες δεκαετίες τώρα- λέω εγώ- και οφείλεις περισσότερο σεβασμό στο πρόσωπο του, σ' αρέσουν- δε σ' αρέσουν αυτά που λέει κάθε φορά. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι και ο Αλέξανδρος όμως είναι αυτός που είναι, ένα νέο παιδί με χιούμορ που απλά στη σκηνή είναι ο εαυτός του και που- συμφώνως με τη Βλαχογιάννη- έχει κάνει αλματώδη βήματα στην τέχνη του συγκριτικά με το πρώτο του άλμπουμ.
Τη χθεσινή ζωντανή συνέντευξη των Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη- Δανάης Παναγιωτοπούλου παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Γισδάκης, ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Δημήτρης Λέκκας, ο Lolek, ο Νίκος Χαλβατζής και σύσσωμο το επιτελείο του περιοδικού δίφωνο.

Μετά απ' όλα αυτά πως να ξύπναγα στην ώρα μου και να πήγαινα από το ραδιόφωνο του διφώνου, όπου η Μαριάνθη θα ηχογραφούσε την παρθενική εκπομπή της με εμένα ως guest; Εύχομαι τα καλύτερα για το νέο ξεκίνημα της από τα διφωνικά ερτζιανά, αν και τη συγκεκριμένη πρώτη εκπομπή η αλήθεια είναι ότι τη φοβάμαι πολύ...

117 σχόλια:

Trashman είπε...

Το δικό μου Top 5 της βραδιάς:

05.
Ο Μπόσκο ήταν ο μοναδικός που μίλησε για τους καλλιτέχνες και μίλησε για τους καλλιτέχνες.
Όλοι οι υπόλοιποι, μετά από μια φευγαλέα αναφορά, μίλαγαν ή για τον εαυτό τους ή ξεσπάθωναν κατά του σιναφιού, του συστήματος, του ιντερνετ, και των κυριακάτικων εφημερίδων, εντύπωση με αποκορύφωμα...

04. ... την Αλίκη Καγιαλόγλου, η οποία μετά από μιά ακατάσχετη φλυαρία αποτέλεσμα της έλλειψης σημειώσεων και ψυχραιμίας, ξέσπασε κατά του Διφώνου (που συνδιοργάνωνε την εκδήλωση) ενώ μας πληροφόρησε ότι νοίκιασε μόνη της το Ηρώδειο και ότι κανείς δεν της δίνει σημασία.
Κανείς δεν της έδωσε σημασία, εκτός από έναν τύπο πίσω της που φώναξε "Πέστα!" και τα αίματα έσβησαν πρίν καν να ανάψουν.
Είχα την εντύπωση πως αν δεν υπήρχε αυτή η κρούστα πολιτισμού, κάποιοι θα είχαν πλακωθεί μεταξύ τους χτες.

03. Η Δανάη ξεκίνησε με τον Ίλιγγο, ένα κομμάτι που ακούγοντάς το, μου έφυγε η μαγκιά.
Ο Μπόσκο την αποκάλεσε "χωρίς υπερβολή, η ελληνίδα Susan Vega", χαρακτηρισμός που αποτελεί εμφανέστατα, υπερβολή.

02. Την παράσταση έκλεψε και αμέσως μετά επέστρεψε μεταμελημένη, η Μαρία Παπαγεωργίου ερμηνεύοντας το Μπλούζ,
με την απίστευτη φωνάρα της.

01. Όταν σε τιμούν με μιά τέτοια εκδήλωση, δεν περιμένεις βέβαια να σε αγιοποιήσουν, τουλάχιστον όμως δυό καλές κουβέντες κι ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη είναι λίγο πολύ αναμενόμενα.
Αλλά να σου την πούν κι από πάνω;;;;
Κι όμως, αυτό συνέβη στην περίπτωση του Γιώργου - πάρ'τον στο γάμο σου να σου πεί και του χρόνου - Χρονά,όταν ανέβηκε να μιλήσει για τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη.
Τα αστειάκια και η χαβαλεδιάρικη διάθεση του τραγουδοποιού, ενόχλησαν το γνωστό εκδότη και ποιητή, που μάλωσε τον καημένο τον Αλέξανδρο, για την χαχαχά-χουχουχού παρουσία του ενώ τον κατηγόρησε ότι η μελοποίηση Καβάφη και το καλαμπούρι δεν χωράνε σε μία και μοναδική προσωπικότητα.
Ήταν φανερό ότι δεν τον πήγαινε καθόλου.
Δυστυχώς,η εξωτερική εμφάνιση του Αλέξανδρου, που παρέπεμπε στον τρελοκοτσιδά τύπο της φοιτητοπαρέας μηχανολόγων που ξέρει κιθάρα, δεν βοήθησε την κατάσταση.
Πραγματικά, νόμιζες ότι αμέσως μετά θα σου τραγουδούσε αν όχι το Να μ'αγαπάς, τουλάχιστον τον Γουίλι τον μαύρο θερμαστή από το Τζιμπουτί.
Δυό λόγια για τη Δανάη, και εκατόν δύο για τους "επαναστάτες" καλλιτέχνες που επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟ, έκλεισαν την μίρλα του Γιώργου - τόλμα να πεθάνεις και την άλλη μέρα οι Οδός Πανός έχουν έτοιμη τη βιογραφία σου - Χρονά. Δε λέω, καλός και χρυσός, αλλά κάποιος να τον ενημερώσει ότι το "τακτ" δεν είναι μάρκα καθαριστικού για πλακάκια.
Όσο για τον Αλέξανδρο, με μισή καρδιά όπως παραπονέθηκε δημόσια, συνέχισε το πολύ καλό λάιβ του, πιό παθιασμένος από ποτέ.
Μόνο μην του ξαναπείτε για τον Χρονά.

greekgaylolita είπε...

"Γιώργος - τόλμα να πεθάνεις και την άλλη μέρα οι Οδός Πανός έχουν έτοιμη τη βιογραφία σου - Χρονάς".

Αγαπημενε Trashman respect και προσκυνω:-)

greekgaylolita είπε...

Και οσοι εχουν διαβασει τευχη της Οδος Πανος, ειδικα της δεκαετιας του
80, θυμουνται πολυ καλα τις 14 γενεες που περνουσε ο Χρονας Σεφερη και Ελυτη (οπως και τη Μαλβινα πριν πεθανει) πριν μεταλλαχθει τη δεκαετια που διανυουμε σε Ψινακη του αθηνεζικου πολιτιστικου μικροκοσμου.

Ι. Κ. είπε...

Παραδόξως, η σουρεαλ παράσταση που έδωσαν οι διακεκριμένοι ομιλητές, πραγματικά ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αξία των δύο νέων καλλιτεχνών, ως άτομα αληθινά!

BOSKO είπε...

Trashman...
GREEKgayLOLITA...
I.K. ...
κύριοι, εγώ ότι είχα να πω, το είπα με το post, το οποίο κλείνει με σχόλιο μου για τη βραδιά, πέραν της στεγνής ανταπόκρισης.
από κει και πέρα, είστε ελεύθεροι να λέτε ότι θέλετε, να συμφωνείτε, να διαφωνείτε, να ξεκατινιάζεστε, να φιλιώνετε.
σας ευχαριστώ!

τ2φ είπε...

και μετά μου 'τη' λες ρε μπόσκο όταν τα παίρνω και βρίζω όσους είναι 'ρυθμηστές' της εγχώριας κουλτούρας και με λες γραφικό.

συγχαρητηρια σε όλους τους υπόλοιπους και περρισότερο στη Δανάη που είναι και παλιά καλή φίλη.

BOSKO είπε...

trempesinas...
εμείς οι δύο πλακωθήκαμε αφενός διότι έβγαλες μένος κατά του Πουλικάκου και της Σαβίνας Γιαννάτου (τους τελευταίους δηλαδή ρυθμιστές της εγχώριας κουλτούρας που λες) και αφετέρου διότι η Μαρία Αντουανέττα είχε το θράσος να μου την πει μεσ' στο ίδιο μου το σπίτι με όλη της την κόμπλα.
δεν έχω κανένα πρόβλημα με την πάρτη σου, μιας και με ξαναεπισκέπτεσαι, απλώς φρόντισε να μετριάσεις λίγο το μένος σου κάθε φορά. 'Οχι τίποτα άλλο, και να' χεις δίκιο, το χάνεις έτσι!
α, ώστε φίλη σου η Δανάη; από που άραγε; απ' τα πανεπιστημιακά χρόνια; και σε ποιους λες μπράβο; δεν το εξηγείς. Στους προηγούμενους σχολιαστές ή στους λοιπούς ομιλητές του χθεσινού πάνελ και όχι μόνο;

zelig on drugs είπε...

είναι πολύ γενναιόδωρο να αποφασίζουν να μιλήσουν για δυο νέους καλλιτέχνες άνθρωποι με το κύρος, την κριτική ικανότητα και την πορεία σαν τη στέλλας βλαχογιάννη και το γιώργο χρονά.

η στέλλα, εκ φύσεως μεγαλόκαρδη, και με πραγματική πίστη στο ταλέντο του εμμανουηλίδη μίλησε τόσο γι αυτά που έχει κάνει ο τραγουδοποιός όσο και για τις δυνατότητές του.

ο χρονάς από την άλλη, αυστηρός και πάντα δίκαιος, τόνισε την παιδεία και τη σεμνότητα της παναγιωτοπούλου. κοφτά και χωρίς πολλά πολλά.

συμπερασματικά, αυτό που μου έμεινε εμένα, είναι ότι οι τιμώμενοι ήταν κάτω των περιστάσεων. φάνηκε η ανωριμότητά τους, το "λίγο" που έχουν διανύσει και ο απέραντος ορίζοντας που καλούνται να κατακτήσουν...

BOSKO είπε...

zelig on drums...
σ' ευχαριστώ ειλικρινά για τη δική σου ήπια και, όσο το δυνατόν, αντικειμενικότερη ανταπόκριση.

Trashman είπε...

...ενώ οι ομιλητές δεν ήταν κατώτεροι των περιστάσεων; Την ίδια και χειρότερη αμηχανία στο λόγο είχαν. Την γκρίνια και τη μιζέρια για τη δισκογραφία τί την ήθελαν; Συμφωνώ ότι είναι μεγάλη τιμή να σε εξευτελίζει μπροστά σε ζωντανό αλλά και σε (χιλιάδες) ραδιοφωνικό κοινό ο Γιώργος Χρονάς. Υποθέτω ότι μετά πήγε κι έγραψε ποίηση.

μαριάννα είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Ένα απρόοπτο περιστατικό με εμπόδισε να είμαι στη χθεσινή βραδιά. Διάβασα όσα γράψατε και θα 'θελα να πω δυο λόγια σαν παλιά καραβάνα, σχετικά με το πώς πρέπει να αξιολογούνται πρόσωπα που αγαπήσαμε μέσα από το έργο τους και μέσα από την δράση τους στον όποιον χώρο.

Με αξίωμα το ουδείς αλάνθαστος και το ελαφρυντικό του αυθορμητισμού ή της αμηχανίας σε κάτι τέτοιες βραδιές, νομίζω πως είναι κρίμα να χαλάνε σχέσεις ή να ρίχνουμε σαν ακροατές λάδι στη φωτιά και να καταντάμε "δυο κουβέντες μου σου πέσανε βαριές κι αποφάσισες να ζεις χωρίς εμένα".

Και η Καγιαλόγλου, αγαπημένη, δικαιούται ένα φάουλ ξεσπασπασματάκι ακόμα και άσχετο, και ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης που μου αρέσει πάααααααρα πολύ και τον θεωρώ πραγματικά πολλά υποσχόμενο και νέο Λαυρέντη, δικαιούται από αμηχανία ή τρακ να κάνει λάθος χιούμορ ή να του ξεφύγει κάτι που δεν το εννοεί, όπως αυτό με τον Ελευθερίου... :)

Και φυσικά ο αγαπημένος Χρονάς δικαιούται να γκρινιάξει δίκαια ή άδικα, εσείς ήσασταν εκεί και ξέρετε.

Συμβαίνει βρε παιδιά. Υπάρχουν στιγμές που συναισθηματική φόρτιση από αναμνήσεις ή από το κλικ που σου κάνει ένα ποίημα αγαπημένου ποιητή να σε οδηγήσει συχνά σε μια ατυχή παρατήρηση ή σε κάποια υπερβολή.

Δεν παραγράφονται όμως οι καλές στιγμές και η μεγάλη προσφορά ανθρώπων, που για χρόνια έχουν δώσει τις εξετάσεις τους απολύτως επιτυχώς, στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και που τους χρωστάμε πολλά.

Ας προσπερνάμε τέτοιες "λακούβες". :)

Όσο για το αν ο Χρονάς τη δεκαετία του '80, έγραφε για τον Σεφέρη ή τον Ελύτη ή τη Μαλβίνα, που γράφει ο GREEKgayLOLITA, δεν ξέρω τι εννοεί, ξέρω όμως ότι το να κάνεις κριτική, δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάς, συχνά το κάνεις για ακριβώς το αντίθετο. Επειδή αγαπάς πολύ κι απ' ότι αγαπάς, απαιτείς... τα άλλα, τα προσπερνάς. ;)

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Άσχετο.... κυκλοφόρησε το βιβλίο ενός φίλου , του Κωστή Καβανόζη και του είπα πως περιμένω να μου έρθει εκείνο με την αφιέρωση γιατί , αιτιολόγησα το αίτημα μου, δεν πρέπει να επαναπαύεται στην ιδέα ότι δεν γνώρισε τον φονταμενταλιστή Φώτη Θαλασσινό και του έγραψα το εξής που ταιριάζει σε κάτι πετυχημένα που γράφτηκαν παραπάνω: ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος BOSKO και ο κύριος ZELIG ON DRUGS γλύφουν απροκάλυπτα την κυρία Βλαχογιάννη και τον κύριο Χρονά για ευνόητους λόγους. Δημοσιογράφοι είναι, αυτοί ξέρουν. Ο κύριος Χρονάς με τη σειρά του έγλυφε απροκάλυπτα χθες την κυρία Τεγοπούλου για να μη χάσει τη θεσούλα του. Δημοσιογράφος δηλώνει επίσης και ο κύριος GREEK GAY LOLITA, μόνο που οι αδερφίστικες κακίες του πλήττουν τον ίδιο και την ανημπόρια του να εισχωρήσει σε ένα σύστημα που κατακεραυνώνει. Όσο για τον κύριο TRASHMAN, ήταν εκεί όπως κι εγώ και άρα δικαιούται να ομιλεί. Όλοι οι υπόλοιποι αποφαίνονται γλυκανάλατοι και τάχαμ χουμορίστες.

Ένας χθεσινός θεατής στον ιανό.

BOSKO είπε...

Trashman...
ναι, αγαπητέ, την ήθελαν τη γκρίνια για τη δισκογραφία χθες, διότι το 90% των ομιλητών στον χώρο αυτό κινούμαστε. Και αν αναφέρεσαι στη Βλαχογιάννη, να ξέρεις ότι την πονάει πολύ το θέμα και δεν το είπε απλά για να πει κάτι. Για δίσκους δυο νέων παιδιών μιλάγαμε, τι ήθελες να λέγαμε, για τη σημασία της Σαρακατσάνας στον 20ο αι.; Πάρκαρε λίγο, σε βλέπω αδικαιολόγητα θυμωμένο και ειρωνικό με τον Χρονά, ο οποίος στο κάτω- κάτω, όπως λέει κι η μαριάννα, έχει ήδη γράψει την όποια δική του ιστορία. Τι να κάνουμε δηλαδή, σ' αρέσει ή όχι, αυτή ειν' η αλήθεια.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
έχεις κάνει διαιτητής ποτέ;
το' χεις λέμε!
;)

BOSKO είπε...

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ...
έξυπνο!
τώρα μιλάς σ' άνθρωπο που ότι έχει καταφέρει στον κιν/φο το οφείλει στις ζωές των άλλων, στις βιογραφίες εν ολίγοις. Δε μπορεί να καταλάβει κάποιος πως οι βιογραφίες, ειδικά στον κιν/φο που' ναι πολυδάπανη τέχνη, ΔΕΝ εμπεριέχουν σώνει και καλά δόλια κίνητρα. Να μην ασχοληθεί κανείς με λίγα λόγια για να μην τον πουν βαμπίρ, ξέρω γω, και διάφορα άλλα που κρύβουν συνήθως ζήλεια κατωτάτου επιπέδου.
εμένα αυτή ειν' η άποψη μου.

Αγνή Μάτσα είπε...

Μποσκίτο δεν ξέρω αν γλύφεις καλά, δηλαδή σμιλεύεις, τον Χρονά και την Βλαχογιάννη, ξέρω όμως ότι γλείφεις τέλεια. Το υπογράφω.

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
για να' ρθω και σε σένα τώρα που υπογράφεις "θεατής του ιανού".
κατ' αρχάς, τιμή σου κάνω αυτή τη στιγμή που σου απαντώ, διότι είσαι υβριστικός (για να μην πω ρατσιστόμουτρο) με τους σχολιαστές του post.
ποιος εισ' εσύ, ρε μεγάλε, ο θεός και κριτής των πάντων; εσύ ποιος ξέρει τι κομπλεξάρα αποτυχημένο δημοσιογραφάκι επί των πολιτιστικών θα είσαι!
δηλαδή, όποιος δε διαφωνεί με τον Χρονά τον γλύφει κιόλας;
ή πάλι όποιος του τη λέει, πρέπει αναγκαστικά να γουστάρει το σύστημα; γιατί αυτό μας λες, αλλά μάλλον για τον εαυτό σου μιλάς και την πληρώνουν οι άλλοι.
ας σου απαντήσουν αυτοί! Σε ότι με αφορά, γιατί να γλύψω τη Βλαχογιάννη; για να με διορίσει στο δημόσιο, τουτέστιν στο Δεύτερο Πρόγραμμα; με τη γυναίκα είμαστε φίλοι, μπορώ να το πω αυτό, καθώς υπήρξε διευθύντρια στο περιοδικό που εργάζομαι ακόμη κι όχι μόνο έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά χάρις σ' αυτήν και την αγάπη της στους νέους πήρα την κλωτσιά για να μπω στα βαθιά της μουσικής δημ/φίας.
Τον Χρονά, πάλι, τον ξέρω από το 2001 που έκανα το ντοκιμαντέρ για τη Φλέρυ, είμαστε φίλοι και συνεργάτες πλέον και έχουμε αμοιβαία αλληλοεκτίμηση. That' s all!
πες κι εσύ ποιος είσαι με το ονοματάκι σου, κοίτα μέσα σου και δες το πραγματικό κίνητρο των όσων γράφεις και μετά τα ξαναλέμε!
ή μάλλον ας μην τα ξαναπούμε!

BOSKO είπε...

Αγνή Μάτσα...
καλά, εσύ Αγνούλα, είσαι σούμπιτη για το τρελοκομείο!
άκου "Για ποιον χτυπά η κουδούνα"; που το θυμήθηκες αυτό;
μ' έκανες και γέλασα μεσ' στην ανταλλαγή των μπινελικίων!

ΕΦΗ είπε...

Προς τι ο χαμός και η βαρβαρότητα;
Ολα αυτά είναι αστειότητες.
ποιός, τι,και γιατί!!! είναι "λόγια και έργα της βρύσης" επι το λαικότερο.
Η ουσία είναι, αν και γιατί αυτοί
οι δύο νέοι τραγουδοποιοί είναι ικανοί να στηρίξουν θετικά και να δώσουν "πράγματα" στο παρόν και μέλλον της μουσικής.
Κατά την ταπεινή αποψή μου και οι δύο, περά από όποια σχόλια και κριτικές και αν ελέγχθηκαν, είναι από αυτούς που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο στην μουσική, την κουλτούρα και την πολιτιστική μας αναβάθμιση.
Το τραγούδι είναι έκφραση χαράς,
λύπης, Ζωής, θανάτου.
Είναι αυτούσια η ύπαρξη μας.
Οι δυο αυτοί το εχουν καταλάβει νομίζω. Οι υπόλοιποι τι ψάχνουν και τι ζητούν;
Στο κάτω-κάτω όλα ειναι υποκειμενικά και τελός ο καθένας έχει προσωπική άποψη. Γι'αυτό λέμε ότι έχουμε "Δημοκρατία Σκέψης" Αυτά!!

BOSKO είπε...

ΕΦΗ...
σωστή σε βρίσκω!
μαζί σου!

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Άργησα να διαβάσω το ποστ και θα θεωρηθώ ετεροχρονισμένος.

Διαφωνώ με τις λογικές γηπέδου αλλά και με τους δογματισμούς.

Σέβομαι τον κο Χρονά και αναγνωρίζω όσα έχει κάνει αλλά θεωρώ απαράδεκτα τα όσα εξέφρασε από αυτό το βήμα, σε μια "τιμητική" βραδιά για δύο νέους που λένε τις δικές τους αλήθειες με τον δικό τους τρόπο και που υποτίθεται ότι τους έχουμε ανάγκη.

Καταρχήν γιατί αν θες να κριτικάρεις ένα νέο παιδί, τον πιάνεις κατ' ιδίαν, τον βάζεις στον τοίχο και του τα χώνεις όπως ξέρεις. Χωρίς έλεος αλλά και συμβουλεύοντας το. Δεν του κόβεις τα πόδια κάνοντάς τον ρόμπα. Αυτό (δεν μπορώ να ξέρω γιατί) μυρίζει εμπάθεια από θέση ισχύος.

Κατά δεύτερον ο κος Χρονάς με ωθεί σε παραλληλισμούς και συγκρίσεις που δεν θα έπρεπε και αισθάνομαι και άβολα. Ας πούμε, ο Εμμανουηλίδης είναι βλάσφημος που είναι ο εαυτός του έχοντας μελοποιήσει Σεφέρη και Ελευθερίου και δεν το παίζει βαρύ πεπόνι. Θα έπρεπε δηλαδή να είναι ντε και καλά ο σεμνότυφος κουλτουριάρης με το μαύρο πουκάμισο; Ο Σεφέρης που ξεκινούσε το γαμοσταυρίδι με το καλημέρα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση; Για να μη μιλήσω για άλλους στιχουργούς που χάραξαν πορεία στο ελληνικό τραγούδι κι όταν τους συζητάς είναι λες και μιλάς σε άλλον άνθρωπο...

Για μένα, όποιος δεν είναι ο εαυτός του, αλλά υποδύεται κάποιον άλλο χάριν ενός σεναρίου που θέλει ομοιόμορφα κατανεμημένους τους χαρακτήρες και τις δημόσιες εμφανίσεις των καλλιτεχνών, είναι καραγκιόζης. Δεν με ενδιαφέρει ένας καταπιεσμένος. Με ενδιαφέρει ένας αληθινός- σε κάθε περίσταση.

Πόσω μάλλον ένας νέος στον οποίο ποντάρουμε ελπίδα κατά γενική ομολογία.

Υπό αυτή τη έννοια και ο κος Χρονάς αλλά και ο Εμμανουηλίδης ήταν οι εαυτοί τους.

Ανώνυμος είπε...

'Για μένα, όποιος δεν είναι ο εαυτός του, αλλά υποδύεται κάποιον άλλο χάριν ενός σεναρίου που θέλει ομοιόμορφα κατανεμημένους τους χαρακτήρες και τις δημόσιες εμφανίσεις των καλλιτεχνών, είναι καραγκιόζης. Δεν με ενδιαφέρει ένας καταπιεσμένος. Με ενδιαφέρει ένας αληθινός- σε κάθε περίσταση.'

Με κάλυψες. Κάποιοι απλά δεν έχουν καταλάβει τι εστί αυτό το αεράκι το φρέσκο. Φταίει η φορμόλη.

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
καταλαβαίνω πολύ καλά τι θες να πεις και σωστά το διατυπώνεις.
ίσως ο Αλέξανδρος θα έπρεπε τον χαβαλέ να τον αφήσει λίγο στην άκρη, διότι- όπως και να το κάνεις- Σεφέρη τραγουδάς και όχι έναν οποιοδήποτε στιχουργό. Ναι, να είναι ο εαυτός του, αλλά να κάνει την πλάκα του (προσωπικά την εκλαμβάνω σαν τρόπο να αποφεύγει την επί σκηνής αμηχανία του) αφότου έχει τελειώσει το λειτούργημα του, δηλαδή την τέχνη του. Μετά ας κάνει κωλοτούμπες, δικαίωμα του. Το ίδιο θα θύμωνα με τον Κότσιρα που τραγούδησε "μη, παρακαλώ σας, μη την λησμονάτε τη χώρα μου" και σχεδόν ήταν χεσμένος στο γέλιο!
λίγο μέτρο δε βλάπτει, αλλά όπως είπα τού το συγχωρώ προσωπικά λόγω απειρίας και νεανικής αφέλειας.
εσύ πάντως το' ...σωσες στο παρά 5΄ που λένε!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
ΟΚ, μπορεί όντως να φταίει η φορμόλη. Δε νομίζω όμως ότι σχόλια σαν τα δικά σου βοηθούν τον νέο τραγουδοποιό να συνειδητοποιήσει τα όποια λάθη του. Διότι, αγαπητέ/ή, όπως του είπα χθες βράδυ στο τηλέφωνο, ήταν καραφάουλ η αναφορά στον Ελευθερίου εν είδει ανώριμης επίθεσης στον Χρονά. Σωστός θα ήταν αν τον διέκοπτε την ώρα που τα έχωνε και είχε κι αντίλογο κιόλας. Το βασικότερο όμως είναι ότι ο Εμμανουηλίδης πάλι από αμηχανία απάντησε έτσι στον Χρονά, γιατί μάλλον θα τα έχασε τελείως με την όλη φάση.

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Λες

"Ναι, να είναι ο εαυτός του, αλλά να κάνει την πλάκα του (προσωπικά την εκλαμβάνω σαν τρόπο να αποφεύγει την επί σκηνής αμηχανία του) αφότου έχει τελειώσει το λειτούργημα του, δηλαδή την τέχνη του. Μετά ας κάνει κωλοτούμπες, δικαίωμα του. Το ίδιο θα θύμωνα με τον Κότσιρα που τραγούδησε "μη, παρακαλώ σας, μη την λησμονάτε τη χώρα μου" και σχεδόν ήταν χεσμένος στο γέλιο!"

Καταρχήν δεν νομίζω (ούτε κι εσύ, το ξέρω) ότι ο Εμμανουηλίδης την ώρα που ερμηνεύει είναι ασυμβίβαστος με το ύφος και τις ανάγκες του ρόλου που προστάζει ο στίχος και η μουσική. Κυρίως το στίχο μοιάζει να τον αντολαμβάνεται πλήρως.

Το χιούμορ ακολουθεί και γίνεται πάντα στα κενά. Δεν νομίζω να κλήθηκε να μιλήσει για τον Σεφέρη και να χαχάνισε.

Τέλος πάντων, όλο αυτό το σκηνικό, στον χώρο που κινούμαστε ως ακροατές και με τις προσωπικότητες (μικρές, μεγάλες, μέγιστες) που περιλαμβάνει, θα λειτουργήσει εποικοδομητικά και δεν θα ξεφύγει από την πραγματική του διάσταση. Όλοι θ απουν την άποψή τους αλλά εκείνοι που θα προσπαθήσουν να την επιβάλουν θα λειτουργήσουν με όρους λάιφ στάιλ και δεν κάνει.

Αυτό που θέλω να επαναλάβω για το τέλος είναι ότι υπάρχει μια μερίδα από εμάς που, και στον Αλέξανδρο και στη Δανάη, έχει επενδύσει μερικά κιλά από την πιο δυνατή της ελπίδα και προσδοκώ να πάνε όλα καλά.

Γιατί και οι δύο έχουν χωνέψει τις καταβολές τους, αλλά και γιατί δεν δείχνουν τη διάθεση να κλειστούν στα καλούπια που χτίζει η εποχή.

zelig on drugs είπε...

φυσικά δε θα κάνω τον κόπο να απαντήσω στις (τόσο μπανάλ) χυδαιότητες ενός ανώνυμου...

ο Χρήστος σωστά το διατυπώνει αλλά διαφωνώ.
λέει ο Χρήστος "Σέβομαι τον κο Χρονά και αναγνωρίζω όσα έχει κάνει αλλά θεωρώ απαράδεκτα τα όσα εξέφρασε από αυτό το βήμα, σε μια "τιμητική" βραδιά για δύο νέους που λένε τις δικές τους αλήθειες με τον δικό τους τρόπο και που υποτίθεται ότι τους έχουμε ανάγκη"

μήπως σε τελική ανάλυση βιαζόμαστε πάρα πολύ να τιμήσουμε ορισμένους ανθρώπους και το μόνο που κάνουμε είναι να τους εκθέτουμε δίνοντάς τους βήμα πέρα από τη μουσική;
και όχι, δεν έχουμε κανέναν ανάγκη. η παγκόσμια παραγωγή της μουσικής και η ευκολία πρόσβασης σε αυτή έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. μας αρέσει κάτι γιατι είναι αντικειμενικά καλό και συγχρονισμένο με την εποχή του και όχι "από ανάγκη" μη εύρεσης κάποιου καλύτερου.

συνεχίζει ο Χρήστος: "Καταρχήν γιατί αν θες να κριτικάρεις ένα νέο παιδί, τον πιάνεις κατ' ιδίαν, τον βάζεις στον τοίχο και του τα χώνεις όπως ξέρεις. Χωρίς έλεος αλλά και συμβουλεύοντας το. Δεν του κόβεις τα πόδια κάνοντάς τον ρόμπα. Αυτό (δεν μπορώ να ξέρω γιατί) μυρίζει εμπάθεια από θέση ισχύος".
politicaly correct θέση που αλίμονο αν ο χρονάς συμβάδιζε με κάτι τέτοιο. η αντίδρασή του ήταν αυθόρμητη και ακαριαία μιας και είδε κάτι που τον ενόχλησε. εμπάθεια σε νομίζω. ο χρονάς όμως, για χίλιους δύο λόγους (όχι γιατί είναι διευθυντής στη Βιβλιοθήκη της ελευθεροτυπίας) ΕΙΝΑΙ σε θέση ισχύος. εξαιτίας αυτής του της θέσης τον καλέσανε εκεί.

και ένα άσχετο περιστατικό (ο bosko μπορεί να το διαψεύσει ή να το επιβεβαιώσει) που δείχνει πόσο το τακτ και οι καλοί τρόποι δεν έχουν πάντα θέση στην άποψη ενός δημιουργού.

ηχογραφούσε η Μαρία Φαραντούρη με το Μάνο Χατζιδάκι τη Μελισσάνθη. η Φαραντούρη στο στούντιο, με τους μουσικούς, συνηθισμένη από τον τρόπο που ερμήνευε τα κομμάτια του Θεοδωράκη, ξεκίνησε με στόμφο να κάνει τα γνωστά "ααααα". τη σταματάει ο χατζιδάκις και της λέει μπροστά σε όλους. "μαγία, από νταβαντούγι, πγέπει να γίνεις φαγαντούρι"!

Ανώνυμος είπε...

Αν το λειτούργημα της τέχνης προϋποθέτει να προσποιείσαι τον κάπως για να είσαι μέσα στο πνεύμα και στο καλούπι των κάπως, τότε το ρευμα αυτό είναι παντελώς αντίτεχνο.

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
άκου να δεις, ξέρεις πόσο έχω στηρίξει και τον Αλέξανδρο και τη Μαρία και το διαπίστωσες χθες απ' αυτά που διάβασα. Για όλους ακριβώς τους λόγους που περιγράφεις κι εσύ. Αν ξαναδιαβάσεις το post θα καταλάβεις αυτό που λέω ότι ο Αλέξανδρος θα έπρεπε να είναι πιο ενημερωμένος για το ποιόν και το βάρος αυτών που τον τίμησαν με την παρουσία τους- και βέβαια δεν αναφέρομαι στην πάρτη μου. Εγώ αν ήμουν στη θέση του και ένιωθα προσβολή θα μίλαγα επί τόπου. Φοβάμαι όμως ότι ο Αλέξανδρος ούτε καν γνώριζε ποιος ήταν ο Χρονάς κι αυτό επίσης είναι σφάλμα. Ας έκανε κι ένα ζωντανό διάλογο στην τελική με τον ποιητή, προς όφελος του θα ήταν. Τέλος πάντων, εγώ εδώ θα' μαι και θα περιμένω τα νέα τραγούδια του, τα οποία είχα την τύχη ν' ακούσω και τα θεωρώ σούπερ! Εκεί είναι όλη η ουσία, πιστεύω!

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Ούτως ή άλλως τα τραγούδια είναι η ουσία και αυτά θα μείνουν. Όλα τα άλλα...

Χαιρετώ.

BOSKO είπε...

zelig on drugs...
Κώστα, respect, δε θα μπορούσες να με καλύψεις καλύτερα! Και βάζεις κι ένα άλλο θέμα που νομίζω δεν το συζήτησε κανείς: σκεφτήκαμε άραγε γιατί να καλούμε σε τιμητικές εκδηλώσεις παιδιά 25 ετών που δεν έχουν ακόμη έργο ουσιαστικό πίσω τους; Μου την είπε ο κολλητός μου ο Θεοχαρίδης επειδή διάβασα δύο κόλλες χαρτί για τη Δανάη και μισή για τον Αλέξανδρο. Θέλω να πω μ' αυτό ότι, stay λίγο cool, ένα δίσκο καλό έχει κάνει κάποιος, όχι να του αφιερώνουμε ολόκληρες βραδιές στον Ιανό. Δηλαδή στον Χρονά και στον Ελευθερίου, τι πρέπει να κάνουμε, να στήσουμε την προεδρική φρουρά έξω απ' το 24 της Σταδίου; την ευθύνη φέρει ο Γελασάκης, ο οποίος μεταξύ των Α. Μάνου, Λ. Μαχαιρίτσα κλπ. σκέφτηκε να προσκαλέσει δύο νέα, άβγαλτα στην ουσία, παιδιά. Το είπαμε, εδώ θα' μαστε και με χαρά και ικανοποίηση θα περιμένουμε τις επόμενες δουλειές τους, το ίδιο καλές και καλύτερες από την πρώτη ή τη δεύτερη τους. Δεν ξέρω, ίσως είναι που εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με ευχαριστούσε η παρέα των πρεσβύτερων μου και πάντα ένιωθα σεβασμό και δέος με τους καλλιτέχνες με ιστορία- κάτι το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα με όλους σχεδόν που έχω την ευκαιρία να συναναστρέφομαι.
περί Φαραντούρη και Χατζιδάκι, το ξέρεις ότι την αγνοούσα τελείως τη συγκεκριμένη διασκεδαστική ιστορία; να σου πω εγώ για καυγά δύο έντεχνων μεγαλοτραγουδιστριών εν ώρα κοινής πρόβας, να μη σου μείνει άντερο! Από κοντά αυτά ;)

Μάρκος είπε...

Με κάλυψε ο GREEKgayLOLITA.
Κι αν μου επιτρέπει να συμπληρώσω με παράθεση από συνεντευξη του Γιώργου Χρονά στο Στάθη Τσαγκαρουσιάνο στις 08/1986 (αναδημοσιεύτηκε στη συλλογή με συνεντεύξεις που πήρε ο δημοσιογράφος "Αντίο Παλιέ Κόσμε" το 1999):

"Ο Σεφέρης ήξερε καλά ελληνικά, εστερείτο όμως ταλέντου...
Είναι αντιερωτικός κι έχει πολλή φύση..."

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
καλώς, τραγούδα εσύ Σεφέρη και Καρυωτάκη χωρίς χαβαλέ ενδιαμέσως ή στο καπάκι και κανείς δε θα σε πει...αντίτεχνο!

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
έτσι είναι!
καλό βράδυ, Χρήστο!

BOSKO είπε...

Μάρκος...
και τι μ' αυτό; δηλαδή αν ο Χρονάς πίστευε πως ο Σεφέρης ήταν ταλαντούχος ή ερωτικός, δεν θα αντιδρούσε έτσι; θα του άρεσε να τον τραγουδάει κάποιος και να είναι χαβαλετζής; λες εν ολίγοις από χθες ο Χρονάς να συνειδητοποίησε το μεγαλείο του Νομπελίστα ποιητή με αφορμή τη συμπεριφορά του τραγουδοποιού επί σκηνής; το να διατυπώνεις μία αρνητική άποψη για κάποιον (όπως ενδεχομένως συνέβη χθες μεταξύ του Χρονά και του Εμμανουηλίδη) δε σημαίνει πως ψάχνεις κι αφορμή να τον γιουχάρεις. Τέλος, τον Χρονά τον ξέρουμε όλοι καλά πια, ουδέποτε υπήρξε σεφερικός, μια ζωή παζολινικός και καβαφικός ήταν. Το να υπερασπίζει όμως τον ποιητή επειδή κάτι δεν του άρεσε σε κάποιον που τον τραγουδούσε δεν πάει να πει πως άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός και τα έβαλε αλλιώς.

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΦ!Τι κόμπλεξ δέρνει τους ανθρώπους και ξεσπάνε έτσι..σώνει και καλά να παίξουμε στο Ηρώδειο, ε, να το γκρεμίσουμε πια να ησυχάσουμε!!! Πήγαινε Χρυσή μου και παίξε για τον κόσμο στο δρόμο, τι το θες;Ο Αλλος πάλι τον έπιασε ο πόνος για τον Σεφέρη και άρχισε δαγκώνει!! Τα νέα κοπέλια που ήθελαν να δείξουν τη δουλειά τους σε τι φταίγανε; Μακάρι να μην χρειάζονταν τα νέα παιδιά ουτε τις συνεντεύξεις, ούτε τις κλίκες ούτε τις δημόσιες σχέσεις ούτε τους δήθεν μέντορες που κάθονται στο σβέρκο τους για να παρουσιάζουν τη δουλειά τους!! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!
Αλλά και εμείς που ακούμε και βλέπουμε μακάρι να μην αναγκαζόμασταν καθε φορά να υποστούμε αυτούς τους ίδους που προωθούν καθε φορά όλοι αυτοί λες και είναι οπωσδήποτε το λαμπρο μέλλον της μουσικής!! Πάλι η Νατάσα Μποφίλιου!!! Αλλο τραγουδάω με ψυχή και άλλο ΦΩΝΑΣΚΙΖΩ!!! Να ακούγατε κι όλας φωνές, φωνάρες και με ήθος αληθινο στο τραγουδι και στην ψυχή να πάθετε την πλάκα σας.

Δέσποινα

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
α, όλα κι όλα, Δέσποινα, σε ενημερώνω ότι ναι μεν η Αλίκη ήθελε να παίξει στο Ηρώδειο, το ενοικίασε και κατάφερε να το γεμίσει, αρχές ενός κρύου χειμώνα, όμως ειδικά αυτή έχει παίξει ουκ ολίγες φορές στο δρόμο. Είχα πάθει την πλάκα μου όταν πέτυχα κάποτε στην Αρεοπαγίτου την έντεχνη Καγιαλόγλου να τραγουδάει το "Παπάκι" του Άσιμου και να τη συνοδεύει με την κιθάρα του ο αναρχοχίπης Γιώργος Γαβαλάς, το αλλοτινό μπάσο και τρομπέτα στη Λαιστρηγόνα του Σαββόπουλου.
Δε συμφωνώ περί Μποφίλιου, ανεξαρτήτως αν σου αρέσει ή όχι το ρεπερτόριο της, η κοπέλα έχει πολύ δυνατή και ισχυρή φωνή!

μαριάννα είπε...

Πάντως εγώ από το 1986 μέχρι τώρα έχω αλλάξει άποψη και αναθεωρήσει χίλια δυο πράγματα και τη ζωή μου ολόκληρη. Και το θεωρώ εξέλιξη. Το να εμμένεις στην ίδια άποψη είναι τέλμα.

Αν τώρα ο Χρονάς τον όγδοο του '86 (γελάω...) είχε πει αντιερωτικό τον Σεφέρη, γιατί 23 χρόνια μετά να μην έχει αλλάξει γνώμη; Δεν το δικαιούται; Λέω αν...

BOSKO είπε...

zelig on drugs...
να ξεκαθαρίσω εδώ τι ήθελα να πω περί Γελασάκη γιατί μάλλον άφησα μισό το σχόλιο πάνω στη ροή της κουβέντας.
το ίδιο είχαμε πει κάποιοι πέρσι που επρόκειτο να τιμηθεί ο αγαπητός Γιάννης Χαρούλης ως...τραγουδοποιός. Χθες όμως εγώ δεν το είπα, όχι γιατί με τίμησε ο Μιχάλης, βάζοντας με ομιλητή στην εκδήλωση, αλλά γιατί πράγματι και τον Αλέξανδρο και τη Δανάη σαν τραγουδοποιούς τους γνωρίσαμε. Όπως φαίνεται, όμως, δεν πρέπει να βιαζόμαστε να αποδίδουμε τιμές διότι τελικά δεν οφελούν κανένα, πόσω μάλλον τον καλλιτέχνη, όσο προσγειωμένος κι αν ειν' αυτός.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
έλα ντε, δε δικαιούται;
κι εγώ σου λέω, ΟΚ, ακόμη αντιερωτικό θεωρεί τον Σεφέρη. Θα ήταν αυτό αιτία να μην ξεσπαθώσει σε κάτι που πήγαινε κόντρα στην αισθητική του;

michael_025 είπε...

Μπόσκο, παλικάρι μου, εγώ δεν πρόκαμα (!) να είμαι στον Ιανό γιατί, όπως ξέρεις, μετά τα χιόνια του Καϊμάκτσαλαν μου κατέβηκε να πίνω τσίπουρα δίπλα σ’ ένα τζάκι στο Καρπενήσι. Κι απ’ ό,τι κατάλαβα, μάλλον καλά έκανα, γιατί γλίτωσα κι εγώ και γλίτωσαν και μερικοί άλλοι που θα τ’ άκουγαν και θα καταλήγαμε για σουαρέ στην Ευελπίδων. Διότι τα γεγονότα, βάσει των περιγραφών μοιάζουν με την υπόθεση των Ιμίων: εδώ μας έχουν πάρει τα σώβρακα στις «γκρίζες ζώνες» (του τραγουδιού) κι εμείς τσακωνόμαστε αν έπρεπε να πούμε ευχαριστώ στους Αμερικάνους (πάλι του τραγουδιού).

Κατά τ’ άλλα, βλέπω στη φωτογραφία τον Παντελή: κιμπάρης άνθρωπος, τι θα σκεφτότανε, «για κοίτα τους χαμουτζήδες που θέλουνε να είναι η παρούσα και η μέλλουσα ιντελιγκέντσια του βιλαετιού...!», αυτό θα σκεφτότανε. Και παρέμεινε απ’ ότι κατάλαβα σιωπηλός, όπως και άλλοι σοβαροί άνθρωποι τους οποίους αναφέρεις, φερ’ ειπείν, ο Βασίλης και ο Λόλεκ. Όσο για σένα, σε φαντάζομαι, ούτε ψύλλος στον κόρφο σου...

Αυτού του είδους τα επεισόδια όμως, πέρα από το γέλιο (ή το κλάμα), έχουν και την αξία τους, καθότι ξεχύνεται το πρόβλημα που μας τριγυρίζει και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε ή το σκεπάζουμε με το καλό τραπεζομάντηλο κι από πάνω το βάζο με τα λουλούδια.

Μπόσκο μου, βλέπω πολύ κόσμο απ’ το υπερπέραν να μας μουτζώνει με χέρια και με πόδια κι αλίμονό μας τι θα γίνουμε χωρίς την εκτίμησή τους. Το εννοώ, μη γελάς, οι προκάτοχοι είναι η συνείδησή μας, η κρίση, το μέτρο, ο έλεγχος. Αυτοί μας στρώσανε το χαλί κι εμείς το κάναμε πασαρέλα. Κι άμα θες στο κάνω και πιο λιανά, κατ' ιδίαν όμως, μη σε μπλέξω. Θά 'χουμε κι άλλα τέτοια στο μέλλον...


jb

μαριάννα είπε...

Σωστά, φυσικά και μπορεί. Όπως μπορεί και να είπε μια κουβέντα παραπάνω. Γιατί αυτό να μετράει περισσότερο από την υποστήριξή του στους νέους δημιουργούς; Εκεί είναι που κολλάω εγώ. Στο ότι αρπαζόμαστε από μια άτυχη λέξη ή μια άτυχη φράση. Και εν προκειμένω ισχύει και για τον Εμμανουηλίδη για τον Ελευθερίου και για τον Χρονά που θα μπορούσε να το πει πιο διακριτικά ή ιδιαιτέρως και για την Καγιαλόγλου που ξεσπάθωσε του ασχέτου.

BOSKO είπε...

jb...
"βλέπω πολύ κόσμο απ’ το υπερπέραν να μας μουτζώνει με χέρια και με πόδια κι αλίμονό μας τι θα γίνουμε χωρίς την εκτίμησή τους. Το εννοώ, μη γελάς, οι προκάτοχοι είναι η συνείδησή μας, η κρίση, το μέτρο, ο έλεγχος. Αυτοί μας στρώσανε το χαλί κι εμείς το κάναμε πασαρέλα".
τι είπες πάλι, ρε άνθρωπε, ζωγράφισες! Εσύ καλά τα λες, όπως ξέρεις και καλά όμως ότι ο εν λόγω "πολύς κόσμος απ' το υπερπέραν" πρωτοστατούσε στους τσαμπουκάδες και τους καυγάδες! Αλλιώς θα ήταν καλόγεροι, όχι καλλιτεχνάρες! Διαφωνείς;

BOSKO είπε...

μαριάννα...
έτσι πιστεύω κι εγώ.
λέμε και μετά από 25 χρόνια ξελέμε, που είναι το κακό;
εδώ μας κοροϊδεύουν με τον πιο αισχρό τρόπο οι πολιτικάντηδες και πάμε και τους ξαναψηφίζουμε, αυτό μας μάρανε τώρα; αν είχε πει ο Χρονάς το ΄86 ατάλαντο και αντιερωτικό τον Σεφέρη και τον 2009 τον υπερασπίζει; ξέρω γω, έλεος, ρε γμτ...

trashman είπε...

Αν και ούτε εμένα μου άρεσε ο υπερβολικός χαβαλές, επιμένω ότι ήταν γαϊδουριά του κ. Χρονά, όχι για τον Αλέξανδρο, αλλά για τη φουκαριάρα τη μάνα του. (μας είπε το παιδί ότι θα άκουγε την εκπομπή διαδυκτιακά).

Προσπερνάω την εναλλακτική πραγματικότητα που πρότεινε κάποιος. (να μην τους είχαν καλέσει).

Προσπερνάω και τα "αν ήξερε ποιός ήταν ο Χρονάς θα ήταν πιό σοβαρός και δε θα άκουγε το " μην αστειεύεσαι όταν ερμηνεύεις έναν ποιητή που δε μ'αρέσει".

Προσπερνάω και το "μαγία, από νταβαντούγι, πγέπει να γίνεις φαγαντούρι". Αν της τό'λεγε ο Χρονάς, δε θα γλύτωνε την παντοφλιά.

Μετά από τοσες προσπεράσεις, ας παρκάρω και λίγο, όπως συμβουλεύει κι ο Μπόσκο. Θα αφήσω τα αλάρμ αναμμένα:

"politicaly correct θέση που αλίμονο αν ο χρονάς συμβάδιζε με κάτι τέτοιο"

Αλίμονο, πραγματικά.

michael_025 είπε...

Καθόλου δεν διαφωνώ, αλλά απ' τη μια είχανε σοβαρότερους λόγους για να καυγαδίζουν (και διέθεταν άφθονο χιούμορ), απ΄την άλλη ίσα κι όμοια είμαστε; Συγκρίνεις τώρα το Περλ Χάρμπορ με τον καυγά που θ' απλώσουμε την μπουγάδα.

jb

BOSKO είπε...

Trashman...
άιντε, άιντε, βλέπω να το ξενυχτάμε κι απόψε κι έχω να παραδώσω ένα κείμενο για τον Παγουλάτο που θα τον τιμήσουν επίσης την ερχόμενη Δευτέρα. Κι εκεί θα' μαι ομιλητής κι εύχομαι να μην αρχίσουν οι μπαλοθιές μεταξύ των ποιητών, διότι δεν έχεις ζήσει κάτι τέτοιο και δεν το ξέρεις. Οι μουσικοί είναι αγγελάκια μπροστά στους ποιητές όταν καυγαδίζουν.
αναγνωρίζω το υψηλού επιπέδου χιούμορ σου, από την πρώτη μέρα που μου άφησες σχόλιο (κι ήσουν απ' τους πρώτους), καταλαβαίνεις όμως πως δε συμφωνώ μαζί σου αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με τον zelig on drugs που με κάλυψε- όπως του είπα- απόλυτα κι απ' τα λόγια του οποίου πιάνεσαι σε τούτο το σχόλιο σου.
να σου πω τη μαύρη μου αλήθεια πάντως στενοχωρήθηκα μ' αυτό που είπες για τη μητέρα του Αλέξανδρου που θ' άκουγε μέσω διαδικτύου. Δεν το' χα ακούσει καν αυτό όταν το είπε το παιδί...πιθανώς να βρισκόμουν στο καπνιστήριο του Ιανού εκείνη την ώρα.

BOSKO είπε...

jb...
λες λοιπόν ο μικρόκοσμος του Ιανού και η σημερινή φθίνουσα πορεία του εγχώριου πολιτισμού να κάνουν πιο αισθητή και θλιβερή την απουσία εκείνου του "πολύ κόσμου απ' το υπερπέραν";

άντε, τράβα το ακόμη λίγο να τη χτυπήσουμε πάλι την πενηντάρα και να πάμε μετά για ύπνο!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

To ευτύχημα είναι που δεν πηγαίνει η Λαμπίρη στον Ιανό, αλλιώς θα ήταν θέμα ταμάμ για μεσημεριανάδικο.

michael_025 είπε...

Ο Ιανός μια χαρά είναι, αυτοί που φταίνε είναι... μην αρχίσουμε τώρα! Ξέρεις παλικάρι μου τι έπαθα όταν προ ετών είδα σε ειδικό περιοδικό για πανάκριβα ρολόγια έναν από τους ποοοοολύ "προοδευτικούς" νεότερους τραγουδοποιούς να μιλάει (ολόκληρη η συνέντευξη) για το αξίας 50.000 ευρώ ρολόι του; Τίποτα δεν έπαθα, γέλαγα μισή μέρα, αλλά μην τολμήσει κανείς πλέον να μου πει τίποτα για αξίες, ήθη, επιδιώξεις και κυρίως για ποιότητα έργου. Το έργο δεν ξεκόβεται από τον τρόπο ζωής. Τα λοιπά είναι υποκρισία, κυνήγι της πρωτοτυπίας (σε αμερικάνικα λιβάδια) και τζάμπα επανάσταση.
Έχουμε κάτι σπουδαίο να πούμε; Να το πουμε. Δεν έχουμε; Σιωπή. Γι' αυτό εκτιμώ τον Ξαρχάκο, επειδή αυτό ακολουθεί και πολύ καλά κάνει.

μαριάννα είπε...

Ο/Η jb είπε...

απ' τη μια είχανε σοβαρότερους λόγους για να καυγαδίζουν (και διέθεταν άφθονο χιούμορ), απ΄την άλλη ίσα κι όμοια είμαστε;



Όντως. Πολύ μου έχουν λείψει πνευματικές κόντρες επιπέδου, όπου δεν ξέραμε με ποιού το μέρος είμαστε. Τόσο γοητευτικός ήταν ο λόγος και ο αντίλογος.

Στο δεύτερο σκέλος ψιλοδιαφωνώ. Στο ίσα κι όμοια καλλιτεχνικά. Υπάρχουν και οι εκλεκτοί του σήμερα. Τί να λέμε τώρα... :)

Για να πενηνταρίσει κι ο Αντώνης, έστω στα σχόλια ρε παιδί μου, να μη νιώθω μοναξιά... ;)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

(άει κοιμήσου τώρα Bosko, και άσε τις ψευδαισθήσεις πως υπάρχουν "ποιοτικοί" καυγάδες, να σε νανουρίσουν)

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
για τη Λαμπίρη δεν ξέρω, δεν αποκλείεται πάντως να δούμε καμιά μέρα την Πέγκυ Ζήνα αγκαζέ με τον Μάνο Ελευθερίου! Μα, που ζεις; δεν έχεις αντιληφθεί ότι καταρρίφθηκαν τα στεγανά;

BOSKO είπε...

jb...
ποιο ήταν αυτό το φρούτο; να μου πεις κατ' ιδίαν να τον "πετάξω" έξω απ' το σπίτι μου. Άκου 50.000 ευρώ ρολόι, φαντάσου τι θα ΄κονομάει τη στιγμή που νέοι κι αξιόλογοι ίσα- ίσα το νοίκι τους μπορούν να πλερώσουν. Αχ, της κοινωνίας η διαφορά που' γραψε ο Τσιτσάνης και τραγούδησε κάποτε ο Νταλάρας!
αυτό με τον Ξαρχάκο που κόλλαγε όμως; δεν είναι και στο περιθώριο ο εν λόγω συνθέτης, σου θυμίζω πρόσφατα το Παλλάς με την Πασπαλά όπως και τις πρόσφατες δισκογραφήσεις έργων του από τη Legend.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
με σας όλους θα εξηνταρίσω, όχι απλώς θα πενηνταρίσω. Κοινώς με γεράσατε πριν την ώρα μου, μια χαρά εντεχνοτεκνό που είπε και ο Άγριος Βασίλης ο Σπορτίφ!
συμφωνώ 100% μαζί σου, γλυκιά γητεύτρια!

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
στο σχόλιο αυτό, Κατερίνα, σου απαντώ με το πρώτο μέρος του από πάνω σχόλιου της μαριάννας!
καλό;

μαριάννα είπε...

Δεν μιλάει για αφάνεια, σχετικά με τον Ξαρχάκο, αλλά για το ότι ο Σταύρος μιλάει μουσικά και όχι μόνο, όταν κάτι έχει να πει. Και συμφωνώ. Έτσι αποκτά βαρύτητα ο λόγος, ως μετρημένος και το έργο που παρουσιάζεται είναι ψυχής και όχι παραγγελιά.

μαριάννα είπε...

Τσατ το κάναμε εδώ μέσα. Δεν το κάναμε αμέρικαν μπαρ να το γλεντήσουμε κιόλας; :))))

trashman είπε...

Θα έρθω και τη Δευτέρα αν είναι στον Ιανό. Θέλω να δω ποιητές να τσακώνονται.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
αλήθεια είναι πως ο Ξαρχάκος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διεύθυνση της ΚΟΕΜ, μια ορχήστρα προβληματική με τα οικονομικά της, όπως άλλωστε συνηθίζεται με όλες τις ορχήστρες στον τόπο αυτό.
θα συμφωνήσω μαζί σας, δεδομένου ότι μου είχαν αρέσει, τόσο η α λα tango άποψη του στον "Επιτάφιο" του Μίκη με τη Σουλτάτου, όσο και στις "Μπαλάντες", πάλι του Μίκη, που τις έκανε πιο σουινγκάτες να το πω. Επίσης, μου είχαν αρέσει και οι παλιότεροι "Τσιτσάνη διάλογοι" που είχε φτιάξει ως φόρο τιμής σε διεθνή και εγχώρια ιερά τέρατα της μουσικής!

michael_025 είπε...

Δεν με ενοχλεί το βίτσιο να έχεις ένα ακριβό αντικείμενο, μπορώ να το κατανοήσω, όλοι έχουμε αδναμίες. Με ενοχλεί όμως να το διατυμπανίζεις. Τι ξιπασιά! Τι αυτοξεβράκωμα!
Ο Ξαρχάκος στο Παλλάς έκανε αφιέρωμα στον Γκάτσο, και η Legend, απ' ό,τι ξέρω ξανατυπώνει τα έργα του. Εγώ μιλάω για νέες δουλειές. Έκανε κάτι πολύ πρόσφατα; Αν ναι και δεν το ξέρω, απολογούμαι...

μαριάννα είπε...

trashman

Δεν στο συνιστώ. Εκτός κι αν έχεις πολύυυυυυυυ γερό στομάχι. ;)

BOSKO είπε...

μαριάννα...
όντως, αυτό δεν είναι πλέον blog, αλλά το Sgnt. Pepper's Lonely Hearts Chat Room!
να γιατί ξυπνάω κάθε μέρα στις 9 και δε μπορώ να πάρω τα πόδια μου. Μου λείπει ύπνος. Όταν όμως, βρε παιδί μου, κάνω blogging τα βράδια είναι μια από τις πιο ευχάριστες ασχολίες μου.
εν τω μεταξύ, πάμε all together για την εβδομηντάρα αστεία- αστεία!

BOSKO είπε...

trashman...
δε θα γίνει στον Ιανό, μείνε συντονισμένος στα Άσματα & Μιάσματα και θα αναρτήσω σύντομα, όπως κάνω πάντα!

BOSKO είπε...

jb...
διάβασε τι γράφω στη μαριάννα και θα σε καλύψω, αν και πιστεύω τις ξέρεις τις δουλειές αυτές του Ξαρχάκου.
επί τη ευκαιρία, μπορώ να προσθέσω ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έγινε εκείνος ο δίσκος με την Καίτη Ντάλη.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
τυχαία λες μίλησα για μπαλοθιές;
μού διηγιόταν φίλη ποιήτρια για έναν καυγά ποιητών στην Κρήτη, παρουσία μάλιστα του Νίκου Καρούζου, που είχαν βγει έως και...πιστόλια! Της πουτάνας το κάγκελο γιατί κάποιου δεν του άρεσε η κριτική ενός άλλου στο ποίημα που μόλις είχε διαβάσει!
Αυτά είναι! Ζούμε, κύριοι, το βιώνουμε το πράγμα, δεν βήχουμε!

michael_025 είπε...

Θεσπεσία Γητεύτρια, chat βέβαια και "Chat Noir" μάλιστα, μ' εννοείτε...

μαριάννα είπε...

επί τη ευκαιρία, μπορώ να προσθέσω ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έγινε εκείνος ο δίσκος με την Καίτη Ντάλη.






Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

Καληνύχτα σας! Πάω, γιατί το πρωί ξυπνάω 6.50... εμείς τα τυχερά νιάτα τρώμε στη μάπα τέτοια ωράρια. ;)

michael_025 είπε...

Μπόσκο, τ' ομολογώ, ούτε κι εγώ!

BOSKO είπε...

jb...
hellooooo!
ωχ, αμάν- αμάν (που' λεγε κι η Βλαχοπούλου)!
τι μένει τώρα;
να σκάσει κι ο rena fan απ' τη γωνία ως βρυκόλακας στις τρεις τα χαράματα!

μαριάννα είπε...

jb

Απολύτως σας εννοώ εκλεκτέ μου. Πάντα! :)

μαριάννα είπε...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Τέτοια σύμπνοια για το δίσκο της Ντάλη!

BOSKO είπε...

μαριάννα...
jb...
συμπέρασμα: από την επεισοδιακή χθεσινή βραδιά του Ιανού καταλήξαμε να μιλάμε για την Καίτη Ντάλη και τον Σταύρο Ξαρχάκο.
επίσης, ότι τελικά κάποιοι bloggers δεν τακιμιάζουν τυχαία σ' αυτή την άτιμη τη μπλογκόσφαιρα τη λεγόμενη.
τέλος, τα σχόλια με το παρόν γίνονται 72 και μπορώ τώρα να πω κι εγώ καληνύχτα σε όλους κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρεούλα!

michael_025 είπε...

Καληνύχτα! (που λέει ο λόγος...)

jb

BOSKO είπε...

μαριάννα...
γελάς, ε;
ήμουν σίγουρος ότι δεν θα άρεσε ο δίσκος και στους δυο σας (ή μάλλον και στους τρεις μας)
άντε μπον νουί!

BOSKO είπε...

jb...
εδώ γελάω εγώ τώρα και φωναχτά: αχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Παγώσαμε! Σας παρακολουθώ ώρες τώρα όλους και δεν έχω λόγια με τις κρυάδες σας...Αντί να βγει κάποιος και να βάλει τους Χρονάδες στη θέση τους, μου το παίζεται όλοι ένθερμοι υποστηρικτές των νειάτων! Πόσο μικροί είσαστε!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
εσύ θα πρέπει να' σαι ο τραγουδιάρης με το ρολόι των 50.000 ευρώ που σε ξεμπρόστιασε ο jb!
Αν όχι, σου κολλάει γάντι η ατάκα της Μελίνας στον Φούντα: Είσαι καθυστερημένος! Άλλοι πριν από σένα μπήκαν με τον σιδερόδρομο...

άι καληνύχτα, που θες αναζωπύρωση! Πάει, η φωτιά εσβήσθη, το εξαντλήσαμε το θέμα. Και του χρόνου με υγεία!

Αστοριανή είπε...

...Φίλες και Φίλοι της... Μαριάννας!
Καλέ, τί "παράθυρα" ...είναι αυτά!
Σταμάτησα και τα διάβασα ¨ολα! Βρε... Αθήνα, πόσο μου λείπεις!
(Όχι! δεν ήμουν της...παρέας...
κάποτε, ο Νίκος Σπάνιας...(έχει πεθάνει... τον ξέρει κανείς ?...εκτός από το Γιώργο Χρονά...? μου έδωσε κάτι να του το δώσω... κι έτσι τον γνώρισα από κοντά...
Χρόνια στη Νέα Υόρκη, μεγαλώνοντας οικογένεια...
απλά, είπα να πω μια "καλησπέρα σε όλους..."
Μαριάνα μου,
χαρά στο κουράγιο σου!
Αστοριανή,
ΝΥ

BOSKO είπε...

Αστοριανή...
γιατί μας τη λες, κυρία Νεοϋρκέζα μου; όχι και δεν ξέρουμε τον Σπάνια, κοτζάμ post του αφιέρωσα πρόσφατα.
θερμούς χαιρετισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες!

. είπε...

Ti egine re?....
alazoun & himoniatika ta fidia derma?

Rena Fan είπε...

Εννoείται ότι ο Ρena Fan σας διάβαζε, όχι ως βρυκόλακας (όπως συνήθιζε άλλοτε) αλλά την ώρα που ξυπνούσε η γλυκιά Μαριάννα (στις 6.50 δηλαδή!). Είπα να αργήσω λίγο να αφήσω σχόλιο για να πετύχω το τυχερό 80, αλλά με πρόλαβαν!

Μακης είπε...

Γεια σας.

Αντιγράφω όσα έγραψα στο blog μου για το επίμαχο βράδυ. Πρώτη φορά εκνευρίστηκα και αποχώρησα από Ζωντανή Συνέντευξη του Γελασάκη (Μιχάλη με συγχωρείς)


Δύο προσκεκλημένοι, προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή εχθές στη Ζωντανή Συνέντευξη στον ΙΑΝΟ.

Στον ΙΑΝΟ, όπου όπως κάθε Τετάρτη, έτσι κι εχθές, ο Μιχάλης Γελασάκης προσκάλεσε τραγουδοποιούς για μια ζωντανή συνέντευξη, παρουσία κοινού. Μόνο που εχθές οι 2 καλεσμένοι τραγουδοποιοί ήταν μικρής ηλικίας και πραγματικά στα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα. Ο ένας ήταν ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, 28 ετών, που έχει γράψει ίσως το κορυφαίο για μένα τραγούδι των τελευταίων ετών, το Μαύρο Ποτάμι.

Μαζί του και η Δανάη Παναγιωτοπούλου, συνομήλικη νομίζω, η οποία έχει ένα ιδιαίτερο στυλ που παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά ως εκεί. Παίζει και ωραια κιθάρα, απ' οτι είδα χθες...

Λοιπον, η ζωντανή συνέντευξη κυλούσε κανονικά, όταν το μικρόφωνο πήρε η Αλίκη Καγιαλόγλου, ερμηνεύτρια της εποχής του Χατζιδάκι.

Με εξαιρεση λιγα λογια για τη Δανάη, ένα ολόκληρο τέταρτο της ώρας περιαυτολογούσε. Έπλεξε το εγκώμιο του εαυτού της, με αφορμή τον κόσμο που πήγε να τη δει στο Ηρώδειο, αν και ήταν Οκτώβρης. (μόνο ο Μαγκάιβερ πάει σε συναυλίες τον παγωμένο Οκτώβριο)

"Hellooooo... για τον Αλέξανδρο και τη Δανάη σε καλέσανε να μιλήσεις, όχι για την αφεντιά σου", άκουσα από δίπλα, αν και θα μπορούσε να είναι η φωνή όλων.

Κίτρινη κάρτα.



Δε σταμάτησε όμως εκεί. Χαμπάρι. Στη συνέχεια άρχισε να διαμαρτύρεται εντονότατα, επειδή δεν ασχολείται μαζί της ... το Δίφωνο, που δεν της έχει πάρει συνέντευξη. Τα έλεγε μία στον συντονιστή της συζήτησης Μιχάλη Γελασάκη (που έτυχε να είναι και αρχισυντάκτης στο Δίφωνο) και μία στη Μαριάνθη Πελεβάνη (διευθύντρια).

Κόκκινη κάρτα.



Όχι, δεν την έβγαλα εγώ, αλλά η Δανάη Παναγιωτοπούλου, που σηκώθηκε και ...της πήρε το μικρόφωνο. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Μιλάμε για απευθείας κόκκινη κάρτα. και αυτογκόλ μαζί. Γιατί; Γιατί της πήρε το μικρόφωνο αυτή που την είχε καλέσει να μιλήσει. Ω ναι.

Τόσο άκυρη ήταν εχθές η Αλίκη Καγιαλόγλου.

Φοβερή επίσης και η μανία με την οποία μιλούσε και κρατούσε το μικρόφωνο, γράφοντας στα παλιά της υποδήματα όλο τον κόσμο που δυσανασχετούσε από το πρώτο πεντάλεπτο με την αφεντιά της.

Μόνο σαν όνομα την ήξερα την Καγιαλόγλου. Μετά τη χθεσινή συμπεριφορά της, διαπίστωσα και άλλα πράγματα. Και καλά κάνει το Δίφωνο και δεν ασχολείται μαζί της πλέον. Και ναι, από τέτοιες ενέργειες βγάζω καθολικά συμπεράσματα για τον χαρακτήρα κάποιου.

Και μη μου πείτε τώρα "γιατί μιλάς έτσι", "ξέρεις τι έργο έχει κάνει;" κλπ. Χίλιες φορές να μην έχεις κάνει έργο και να είσαι σεμνός, παρά να έχεις κάνει έργο και να "φωνάζεις", σε λάθος τόπο, σε λάθος χρόνο.

Κρίμα για τα παιδιά.



ΥΓ. Στην εισαγωγή αναφέρω για 2 άτομα. Το άλλο ήταν η Στέλλα Βλαχογιάννη, η οποία έδωσε για άλλη μια φορά ρέστα, με το εκπληκτικό της κείμενο. Αυτοί είναι οι καλεσμένοι που ξέρουν να σέβονται όσους τους καλούν και όσους τιμώνται, χωρίς από την άλλη να χαρίζονται σε κανέναν. Μοναδική. Απλά.

ΥΓ 2. Και ο Γιώργος Χρονάς έκανε φάουλ εχθές, διαφωνώ, αλλά είναι σεβαστή η άποψή του οτι όποιος μελοποιεί Καβάφη, δεν πρέπει να κάνει χιούμορ.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Έλα μου Bosko, όταν κάπoτε, κάποιοι λίγοι μιλούσαμε για τον Σπάνια, όλοι νόμιζαν ότι παρατονίζουμε την δημοτική εκδοχή του "σπανίως". Ο Γιώργος Χρονάς, μέσα από την Οδό Πανός, μας έδωσε ακόμα περισσότερες πληροφορίες.


Αστοριανή,
αν έχεις κάποια προσωπική μαρτυρία για τον Νίκο Σπάνια, αξίζει να την συμπληρώσεις ΕΔΩ.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

A! και μην πας να μας περάσεις με το ζόρι τον όρο "εντεχνοτεκνό" επειδή τον ενέπνευσες σε κλωνοσχολιαστή σου.

Και τεκνό και έντεχνο δεν γίνεται. Διάλεξε ένα από τα δύο.

(πάντως αν ήμουν στη θέση σου θα θυσίαζα το δεύτερο για τη δόξα του πρώτου)

Ανώνυμος είπε...

mia idea...giati den ptotinis ena happening me thema to kourema goyli! Gia paradigma..mia tragoudistria i kallitexnida na koureutei siriza me ti mixani!

BOSKO είπε...

gazoza...
what?
πως σ' αρέσουν οι γρίφοι εσένα...

BOSKO είπε...

Rena Fan...
α, ώστε μας παρακολουθείς μεσ' στην άγρια νύχτα, έτσι;
θα ήθελα εσύ να ήσουν στον Ιανό να μας έλεγες την άποψη σου.

BOSKO είπε...

jorge...
άκουσε να δεις, αγαπητέ μου, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ & ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να ομιλείς περί ελληνικού τραγουδιού και να λες ότι μόνο σαν όνομα ξέρεις την Καγιαλόγλου ή ότι ήταν τραγουδίστρια της εποχής του Χατζιδάκι. Να κάτσεις ν' ακούσεις τα "Είδωλα", τη "Φαίδρα", τους "Αντικατοπτρισμούς" και μετά μπορεί να πάρει στα σοβαρά κάποιος τη γνώμη σου. Διότι, επί της παρούσης, αποδεικνύεσαι άλλο ένα μουσικά αμόρφωτο άτομο- δημ/φος του ίντερνετ που βρήκε δημόσιο βήμα να πει ότι τέλος πάντων ήθελε να πει. Έτσι, δηλαδή, και για σένα ισχύει το εξής: και δίκιο να' χεις, το χάνεις. Άλλο η κριτική που εμπεριέχει γνώση και άλλο η εμπάθεια ή η πρόκληση για την πρόκληση.
λυπάμαι αν σου γίνομαι από δυσάρεστος- τουλάχιστον- αλλά εσύ μπήκες στο blog μου, σχολίασες και ως εκ τούτου θα ήμουν αγενής αν δε σου απαντούσα ή δε σε δημοσίευα καν.

BOSKO είπε...

jorge...
επίσης, διόρθωσε το κείμενο σου.
ο Αλέξανδρος μελοποίησε Σεφέρη, όχι Καβάφη. Στον Σεφέρη, επομένως, αναφέρθηκε και ο Χρονάς.

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
κατ' αρχάς, ορθώς διορθώνεις κι εσύ την Αστοριανή που μας χαρακτήρισε ημιμαθείς σε ότι αφορά τον συχωρεμένο Σπάνια.
αλλά τι εννοείς "κλωνοσχολιαστής" μου; θα' θελα να μου εξηγήσεις...

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
βρες μου εσύ την καλλιτέχνιδα/ τραγουδίστρια που θα δεχόταν να γίνει μέρος μιας τέτοιας performance και τα ξαναλέμε!

Ανώνυμος είπε...

den rotas tin maria? i giati den vazeis aggelia!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
δεν έχω χρόνο ν' ασχολούμαι με παραστάσεις κουρεμάτων. Εδώ λέω να ξαναφήσω εγώ μακριά μαλλιά, εσύ μου λες να προτείνω κούρεμα γουλί;
και ποια Μαρία να ρωτήσω; την Παπαγεωργίου; που κολλάει αυτό, αν κατάλαβα σωστά;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αντώνη
θα σε μαλώσω. Γιατι από την ωραία βραδιά έμεινες σ ενα ατυχές όντως γεγονός και ηρθε και μεγεθυνθηκε έτσι; Αυστηρός όντως ο Γιώργος Χρονάς αλλά μην πέφτουμε να φάμε αμάσητο ενα νέο παιδι που τα έχασε -ποιος ειπε οτι δεν ξέρει τι εστί Χρονάς, τι αυθαιρεσίες είναι αυτές;-και αντέδρασε άκομψα από την αμηχανία του;
Αυτη ηταν η ουσία της βραδιάς; Ή το να παρουσιάσουμε και να στηρίξουμε δυο καινούργια παιδιά που δείχνουν οτι εχουν να μας δώσουν ωραία τραγούδια στο μέλλον τους;
Ειδαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος;
Λυπάμαι πολύ που πήρε τέτοια τροπή το πράγμα. Θεωρω τιμή μου και χαρά που ήμουν εκεί για ενα φιλικό χτύπημα στην πλάτη δυο νέων καλλιτεχνών -μια χαρά έκανε ο κ. Γελασάκης που τους παρουσίασε, δεν εχουν πολλές διεξόδους στα Μέσα οι νέοι άνθρωποι κάθε τέχνης- και θα πρότεινα για να ισορροπήσεις τη ζυγαριά -φίλε Αντώνη- που τή μπάταρες προς τη μεριά ενός δυσάρεστου επεισοδίου πέντε λεπτών μέσα σε μια εκδήλωση σχεδόν τρίωρη, θα πρότεινα λοιπόν να δημοσίευες και τα καλά και τα ωραία που ειπώθηκαν ή συνέβησαν.
Δικό σου το blog δική σου και η ελευθερία σου,
Πράξε κατά συνείδηση.
Στέλλα Βλαχογιάννη

Ανώνυμος είπε...

Kala mia idea itane! apla giati ine kati prototipo gia ellinika dedomena. Kai ine kai ena poli ekentriko image!

Nai tin Papageorgiou... to ipa giati tha tis pigene!

BOSKO είπε...

Στέλλα Βλαχογιάννη...
κι εγώ χάρηκα πολύ που διάβασα αυτά που έγραψα για τα παιδιά, αλλά θα μου επιτρέψεις να πω ότι σαν γενικότερη αίσθηση από τη βραδιά μού έμεινε περισσότερο το γεγονός ότι ο καθείς ήθελε να πει το μακρύ του και το κοντό του. Και δεν αναφέρομαι σε σένα που ορθώς μίλησες για την κρίση στη δισκογραφία ή ακόμη και για το έντυπο, το οποίο διηύθυνες κάποτε, αλλά μάλλον σε όλους τους υπόλοιπους, συμπεριλαμβανομένου και του Χρονά, του κ. Κασσίμη του "Πυρήνα", της Καγιαλόγλου κλπ. κλπ. Επίσης, επειδή μου λες ότι αυθαιρετώ, σε ενημερώνω πως δεν αυθαιρετώ καθόλου, μα προτιμώ να στο αναπτύξω από κοντά ή από το τηλέφωνο. Τουλάχιστον στο μέρος εκείνο που λες ότι αυθαιρετώ.
Δε νομίζω επίσης ότι ένα θέμα 5 λεπτών πήρε τεράστιες διαστάσεις μέσα σε μία τέλεια, κατά τα άλλα, βραδιά. Το κλίμα είχε δυναμιτιστεί από την ώρα που πήρες εσύ το μικρόφωνο κι άρχισες να μιλάς για ότι σε πονάει και στην ουσία πονάει και όλους μας. Προς θεού, δεν σου κάνω παρατήρηση τη στιγμή αυτή, απλά προσπαθώ να σου πω ότι και η δική σου ομιλία μόνο συμβατική δεν ήταν υπό την έννοια του ότι "έχουμε τη Βλαχογιάννη εδώ απόψε, μας λέει πέντε- δέκα ωραία πραγματάκια, ακούμε αντιστοίχως άλλα πέντε- δέκα καλά τραγουδάκια και μετά πάμε για ύπνο". Ήξερες καλά ποιοι σε άκουγαν από κάτω την ώρα που μιλούσες και, ειλικρινά, θαύμασα τον τσαμπουκά σου, αμπαλαρισμένο βέβαια με την κομψότητα ενός διανοούμενου ομιλητή, όπως αποτελούσε η περίπτωση σου εκεί μέσα εκείνη τη στιγμή. Να μην στα πολυλογώ, έγινε αυτό με τον Χρονά, ακολούθησε και η Καγιαλόγλου, ε, από κει και πέρα, μη μου πεις πως δε θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις το επεισόδιο σε μια ψύχραιμη ανταπόκριση της επόμενης μέρας. Όπως είπαμε πάντως και με πολλούς άλλους σχολιαστές, το βασικότερο είναι πως περιμένουμε τις δύο επόμενες δουλειές των καθ' όλα αξιόλογων αυτών παιδιών.
Και, πράγματι, επειδή είναι blog μου, όπως λες, προτιμώ να το κλείσω εδώ το θέμα και να επιστρέψω με ένα νέο post όταν με το καλό βγει ο νέος δίσκος του Εμμανουηλίδη. Τα' χω ακούσει τα τραγούδια, σαν και σένα, επομένως ξέρω από τώρα τι θα έχω να γράψω.
ευχαριστώ για την παρέμβαση!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
μπορεί...τι να σου πω εγώ τώρα; αν σε διαβάσει η Μαρία ας ακολουθήσει την εκκεντρική στυλιστικά συμβουλή σου.

Ανώνυμος είπε...

'θα πρότεινα λοιπόν να δημοσίευες και τα καλά και τα ωραία που ειπώθηκαν ή συνέβησαν.'

Δίκιο έχει. Τουλάχιστον το δικό σου, bosko, κείμενο πρέπει να το έχεις αυτούσιο. Ειπώθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια, τόσοι δημοσιογράφοι, δεν κράτησε κανείς τίποτα απο μια βραδιά-συνέντευξη να τα ανεβάσει; Έστω και έτσι, πάντως, οι ερμηνείες ήταν μια χαρά.

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
ναι, το έχω το δικό μου κείμενο κι ίσως το αναρτήσω. Λέω "ίσως", επειδή έχω αφιερώσει αρκετές παλιότερες αναρτήσεις στον Αλέξανδρο και τη Δανάη, οπότε φοβάμαι ότι θα επαναληφθώ...

Ανώνυμος είπε...

scripta manent verba volant

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
σωστό!
γι' αυτό να προσέχετε όλοι τι γράφετε!
επί του θέματος τώρα, μάλλον θα βάλω links με τα παλαιότερα posts- αφιερώματα στον Εμμανουηλίδη και την Παναγιωτοπούλου.

Μακης είπε...

Bosko,

σχολίασα συμπεριφορές. Όχι καλλιτεχνικό έργο. Αν εσύ προκειμένου να κρίνεις μια συμπεριφορά, αναλογίζεσαι και το καλλιτεχνικό παρελθόν κάποιου, νομίζω αυτολογοκρίνεσαι.

Αυτό είδα, αυτό είπα. Απλά τα πράγματα.

Ούτε δημοσιογράφος του internet είμαι, ούτε το έπαιξα και ποτέ μορφωμένος μουσικά. Άλλη είναι η δουλειά μου. Είμαι απλά ένας καλός ακροατής, και δικαιούμαι να μη γνωρίζω φωνές που δεν μου τράβηξαν ποτέ την προσοχή.

Τέλος, αυτό περί εμπάθειας που γράφεις, αναιρείται αυτόματα από αυτό που έγραψα για την Καγιαλόγλου: οτι την ήξερα μόνο ως όνομα (πως θα μπορούσα λοιπόν να νιώθω ...εμπάθεια;)

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Γιώργος Εγγλέζος

BOSKO είπε...

Γιώργος Εγγλέζος...
κατ' αρχάς να σου ζητήσω δημοσίως συγγνώμη, διότι σε αποπήρα σε τραγικό βαθμό και δεν έπρεπε. Να μου συγχωρείς όμως κι εσύ το γεγονός πως είμαι μονίμως παρορμητικός όταν συνομιλώ με κάποιον.
Μου έκανε εντύπωση που εκνευρίστηκες τόσο πολύ με την Καγιαλόγλου (η οποία στην τελική τον εαυτό της μπορεί να εξέθεσε), ενώ με τον Χρονά είσαι πολύ...λαρτζ- εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των σχολιαστών αυτού του post.
κλείνοντας, σου λέω ότι προσωπικά εκτιμώ πολύ την Αλίκη, την πορεία της και τις δουλειές της, την έχω ξαναδεί να τσακώνεται και να προξενεί το χειροκρότημα του κοινού και ως εκ τούτου θεώρησα ότι ήσουν πολύ άδικος με έναν ιδιοσυγκρασιακό καλλιτέχνη και άνθρωπο που δε γνωρίζεις καν.
εφόσον όμως είσαι ένας ακροατής του καλού τραγουδιού και πάνω απ' όλα ένας ελεύθερος άνθρωπος, είσαι παράλληλα ελεύθερος να λες και τη γνώμη σου.
πάσο, λοιπόν, απλώς δε συμφωνώ καθόλου μαζί σου και σίγουρα ούτε μπορώ, ούτε έχει νόημα να σε πείσω.
εγώ ευχαριστώ...

Μακης είπε...

Με τον Χρονά είμαι λάρτζ γιατί δεν με κούρασε. Πέταξε το "βέλος" και αυτό ήταν. Βέβαια δεν πρόσεξα το περιστατικό με την απαράδεκτη παρατήρηση στη σεμνότατη Μαρία. Αυτό, σε συνδυασμό με το "βέλος" στον Αλέξανδρο, με κάνει να σκέφτομαι οτι προϋπήρχε "κάτι".

Δεν υπάρχει θέμα με όσα ειπώθηκαν, σε διαβάζω χρόνια και ξέρω πως λειτουργείς. Να είσαι πάντα ευθύς και άμεσος γιατί σπανίζει.

Γιώργος

BOSKO είπε...

jorge...
μου δίνεις πάσα, λοιπόν, μια και λες ότι μπορεί να προϋπήρχε "κάτι": μόλις μίλησα με τον Χρονά, ο οποίος παρακολουθεί τη ροή των σχολίων του post. Εμμένει στη θέση του, αλλά παράλληλα βρήκε εξαιρετική τη μελοποίηση του Αλέξανδρου στον Σεφέρη. "Αν δεν είχε ταλέντο" μου είπε χαρακτηριστικά "δε θ' ασχολούμουν καν μαζί του". Με λίγα λόγια, μου εξήγησε πως ότι είπε, το είπε εν βρασμώ που μία πολύ καλή μελοποίηση στον ποιητή χαντακώθηκε από την πλακατζίδικη διάθεση του ίδιου του δημιουργού της. Για το άλλο με τη Μαρία που σηκώθηκε να φύγει τη στιγμή εκείνη, ο Χρονάς υποστηρίζει πως όση ώρα μιλούσε (λέγοντας αυτά που έλεγε), αυτή έκανε διάφορα νοήματα του Αλέξανδρου. Τι να σου πω, δεν πήρα χαμπάρι επ' αυτού.
απλά, τα παραθέτω όλα αυτά, απαντώντας και στη δική σου υποψία ότι ίσως και να είχαν προηγούμενα ο Χρονάς με τον Αλέξανδρο και τη Μαρία- κάτι που δεν ισχύει καθόλου.

Unknown είπε...

Ωρα είναι να πεις τώρα αγαπητέ Αντώνη οτι εγώ... αναψα το φυτίλι -αστειεύομαι φυσικά.
Δεν αναφερόμουν σε σένα ως προς την αυθαιρεσία, αλλά σε αρκετούς από τους οπαδούς σου εδω που εγραψαν κάτι παρόμοιο. Εν πάση περιπτώσει εγω θα πω ηταν μια ατυχης στιγμής και πάμε παρακάτω.
Οσο για την κυρία Καγιαλόγλου μπορώ να καταλάβω την έκρηξή της-ασχετα αν συμφωνω ή όχι με τον τρόπο που έγινε- κι εχω να πω σε όσους την κατακρίνουν οτι όσοι πιστεύουμε ακόμα στη συνέχεια του καλού τραγουδιού στηρίζουμε τους νέους -όχι άκριτα- ακριβώς για να μην γίνουν κάποτε ερμηνευτές, μελοποιοι, συνθέτες κλπ που το παράπονο και η οργή τους για όσα αμτιμετώπισαν κινδευει να επισκιάσουν τη σημαντική ιστορία τους.
Εγω τελειώνω εδω το θέμα

Σ ευχαριστώ για τη φιλοξενία

BOSKO είπε...

ΣΤΕΛΛΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ...
όχι οπαδούς, ρε συ Στέλλα, δεν έχει οπαδούς ο bosko, μόνο συνbloggers. Ως φαίνεται δεν έχεις παρακολουθήσει τα μπινελίκια που' χουν πέσει εδώ μέσα κατά καιρούς.
πολύ σημαντικά αυτά που λες για την Καγιαλόγλου, πραγματικά! Μόνο ένας άνθρωπος με ευθυκρισία και αγάπη για το τραγούδι θα μπορούσε να τα διακρίνει.
καλό σου βράδυ!

μαριάννα είπε...

Με κάλυψες με δυο απαντήσεις σου Αντώνη και μπράβο σου!

Η μια στη συμπαθέστατη Αστοριανή, που δικαιούται να έχει χάσει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, όντας κάτοικος της Αστόρια εδώ και χρόνια, που πίστεψε πως ο Σπάνιας είναι «σπάνιος» για μας, ενώ αντίθετα, είναι σπάνιος και πολύτιμος.

Η άλλη στην επίσης συμπαθέστατη Στέλλα Βλαχογιάννη, που δεν δικαιούται να μην ξέρει ότι οι ιστολόγοι έχουν άποψη προσωπική και ότι, ίσως να είναι μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες ομάδες της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας, που τολμά να την αρθρώνει χωρίς καμιάς μορφής εξάρτηση, πελατειακή ή άλλη.

Το ότι συχνά συμπίπτει να συμφωνούμε, δεν είναι ότι είμαστε οπαδοί κανενός, αλλά ότι επιλέγουμε να τακιμιάζουμε με ιστολόγους με τους οποίους έχουμε εκλεκτική συγγένεια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα «σκοτωθούμε», πάντα κυριλέ, άμα λάχει... :)))

BOSKO είπε...

μαριάννα...
της το είπα κι εγώ αυτό της Αστοριανής, της το' πε η Κατερίνα σ-Μ., της το λες κι εσύ τώρα. Όχι και να μην ξέρουμε τον Σπάνια, ειδικά εγώ είχα την τύχη να διαβάσω και ορίτζιναλ ανέκδοτες επιστολές του.
η Στέλλα σαφώς και αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελευθερίας των bloggers, άλλωστε κι η ίδια διατηρεί blog. Απλά, νομίζω, είπε ότι στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της ελευθερίας χώρου (ή βήματος, αν θες) μπορούσα να' χω αναρτήσει και τα καλά της βραδιάς.
τέλος, το "οπαδοί" μού έκανε σε χιουμοριστική νότα μέσα στο δεύτερο σχόλιο της, αλλά όφειλα να εξηγηθώ πως μέσα σε τούτο το blog περισσεύουν οι καυγάδες και όχι οι αβρότητες. Και να σου πω την αλήθεια, κάπου το επιδιώκω. Μου αρέσει που τσιμπάει ο κάθε ζηλόφθονος και πετάει τη χολή του κατά καιρούς. Αυτός όμως θα παραμείνει αυτός, εγώ θα συνεχίσω να κάνω αυτά που μου γουστάρουν, το ίδιο κι εσύ κι όλος ο κόσμος.
Peace, εν κατακλείδι, make love- not war!

Unknown είπε...

Η τελευταία «φασαρία» εγινε για το τίποτα. Λόγω .... ηλικίας δεν ξερω καλά τη γλώσσα την ηλεκτρονική. Εγραψα για οπαδούς (με θετικό πρόσημο) μη γνωρίζοντας πώς να διατυπώσω το πόσο πολλοι ανθρωποι παρακολουθούν το φίλο Αντώνη. Οσο για την ελευθερία λόγου δε νομίζω -για όσους με ξέρουν τουλάχιστον- να οτι τίθεται θέμα σε ο,τι με αφορά προσωπικά.
Ειστε πολύ νέοι όλοι εδω μέσα κι αισθάνομαι σαν τη γιαγιά Ντακ. Αλλα΄που θα μου πάει θα τα πάθω όσα δεν ξέρω.

BOSKO είπε...

ΣΤΕΛΛΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ...
γιαγιά- Ντακ εσύ, Στέλλα;
never, εκτός κι αν εννοείς τη σοφία της!
πάντως πολύ τη χάρηκα την κουβέντα με όλους εδώ μέσα, αυτή είναι και η αξία των ιστολογίων!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Βosko,
να σου εξηγήσω ευχαρίστως. Ως "κλωνοσχολιαστές" εννοώ κάποια νικς χωρίς προφίλ, όπως zarzuela, μεσιέ κανιμπάλ, λούτρινους, γούνινους, πάνινους, αγνές μπάλτσα, αγνές φάλτσα και παρομοίου, που κάνουν ένα χαριτωμένο - ως τώρα - διαδικτυακό παιχνίδι. Προσωπικώς το διασκεδάζω, κάποιες φορές μάλιστα "ζηλεύω" το κέφι τους.


Mαριάννα,
δεν έχει καθόλου άδικο η Αστοριανή για την εντύπωση που διατηρεί περί της αναγνωρισιμότητας του Νίκου Σπάνια. Το σχόλιο που έγραψα αφορούσε στον Βosko, στο blog που υπέδειξα και σε κάποιους ελάχιστους που είχαμε περάσει στο ελληνικό διαδίκτυο την ποίησή του και τις μεταφράσεις του.

Αν κάποιος αναζητήσει στο google τον Νίκο Σπάνια θα βρει αναφορές του στο Land of Gods, στο Ποιείν, στον Μανδραγόρα -μέσα από την μοναδική δουλειά του Χρήστου Δημάκη-, στον Bosko, στον Σαραντάκο, στον Tales from the other side of town, στο το blog που υπέδειξα, και σε μπλογκς της γράφουσας που είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα γι αυτόν μέσα από την οδό Πανός του Γιώργου Χρονά. Έτσι, όντως, είναι σπάνιος μιας και δεν τον έχουν τιμήσει πολλοί με αναφορές τους, ενώ μπορείς να δεις πολλά φόρουμς και μπλογκς να αφιερώνουν επανειλημμένα αναρτήσεις στους ίδιους και τους ίδιους.

btw, μην γράφεις βρε στην κυρία Βλαχογιάννη για "ιστολόγους" και νομίζει πως μπήκε σε κανένα ιατρικό Κέντρο! :-)

μαριάννα είπε...

Αγαπητή Στέλλα, σιγά τη φασαρία. Κουβέντα κάνουμε. Και διευκρινίζουμε για να προλαμβάνουμε γιατί δεν το 'χουν σε τίποτα να βγούνε οι... κακοί λύκοι και να μας προσάψουν κίνητρα και προθέσεις ή σχέσεις. Κουμπάρο τον κ.Χρονά και μπατζανάκη τον Μπόσκο. Όχι πως θα με χάλαγε να έχω μπατζανάκη το Μπόσκο δηλαδή και να μας παντρέψει ο Χρονάς, λέμε τώρα. Αλλά άντε να βεις αδερφές κι αδερφούς, διαθέσιμους τη σήμερον! Μη μας παρεξηγείς, εμείς έτσι το γλεντάμε. Λέμε και τίποτα σαν τον λαγό, για να περνάει η ώρα! ;)

μαριάννα είπε...

Κατερίνα, σε πολλά ιστολόγια έχουν αναρτηθεί ποιήματα και μεταφράσεις του Νίκου Σπάνια και στο δικό μου λίγο πριν το ποστ του Μπόσκο, εδώ και στους Εκφραστές, με Ανυφαντή και Κολοτούρου και Χ2 και τον ακατονόμαστο, είχαμε ποστάρει ποιήματά του και ο γεροντάκος και πολλοί άλλοι που βαριέμαι τώρα να ψάχνω.

Απλά επειδή εμείς δεν κάναμε αφιερώματα, αλλά ποστάραμε μόνο, ποιήματα ή μεταφράσεις του Νίκου Σπάνια και μάλιστα στον τίτλο βάζαμε απόσπασμα στίχων, το γκουγκλ δεν το κατέγραφε. Πόσο μάλλον στα φόρα που έπρεπε να συνδεθείς για να μπεις, οπότε το γκουγκλ δεν κατέγραφε τίποτα.

Στο δικό μου μάλιστα εσύ η ίδια είχες κάνει αναφορά στον έρωτά του με τον «πορτορικανό Enrique Alvarado ή Κούκο, όπως ήταν το παρατσούκλι του. Τον εραστή του Νίκου Σπάνια που, άθελά του, έφερε τον ποιητή -και όχι μόνον, μιας και ο Σπάνιας ήταν πολυτάλαντος και πλατιάς μόρφωσης άνθρωπος- στα πρόθυρα του θανάτου.»

btw, η zarzuela δεν είναι γλύκα;

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
μια χαρά είναι η zarzuela (ειδικά αυτή) κι ο λούτρινος (που χάθηκε αυτό το παιδί;) ακόμη κι η λυσσάρα ποιήτρια (με τ' αποσιωπητικά για nickname) που μου' γραφε.
κάτι άλλους μαλάκες να δεις με τρομερά ευφάνταστα nicknames, τους οποίους βέβαια δεν ξαναδημοσιεύω και νομίζω μάλιστα είχαμε διαφωνήσει γι' αυτό.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
τι λες, βρε παιδί μου, τόσα πολλά έχουν γίνει για τον Σπάνια στο διαδίκτυο; Πολύ καλό αυτό! Μόνο της Κατερίνας σ-Μ. ήξερα και κάποια ποιήματα του στο δικό σου blog!