Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ!


Μεγαλώνω θα πει
να έρχεται η ανατροπή
οι καιροί να στη φέρνουν
τα μυαλά σου να γδέρνουν
να ζητάς να κουρνιάσεις
και να βρίσκεις οάσεις στις ψυχώσεις των άλλων
που έχουν για περιβάλλον
ίδιες φάτσες με σένα, γόνατα λυγισμένα
όνειρα ξεχασμένα
πάντα για άλλους μιλάμε
έτσι δεν πονάμε, έτσι ξεχνάμε!
* όπως γράφει η Μαριάνθη στο editorial του διφώνου, και τα μεγάλα τραγούδια είναι σαν τις ιδέες, δεν νικιούνται. Ούτε από τον δημιουργό τους. Κοίτα να δεις που η Χάρις Αλεξίου μας έκανε δώρο αυτές τις μέρες το απόλυτο πολιτικό τραγούδι.

23 σχόλια:

UrbanTulip είπε...

Πολιτικό και όχι μόνο.
Προσωπικό, κοινωνικό.

Οι πιο συγκλονιστικοί στίχοι του 09 νομίζω

BOSKO είπε...

Urban Tulip...
συμφωνούμε απόλυτα! Ανέκαθεν η Αλεξίου έγραφε καλούς στίχους, τούτη τη φορά όμως το...παράκανε! Της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και μόνο γι' αυτό το ένα τραγούδι! Θ' ακούσω και τα υπόλοιπα και θα επανέλθω!

celsius33 είπε...

θα συμφωνήσω και γω μπόσκο μαζί σου, αυτοί οι στίχοι είναι από αίμα και πνεύμα φτιαγμένοι, χωρίς κανένα μεσάζοντα. Μόνο και μόνο για τους στίχους, αξίζει η γυναίκα αυτή το σεβασμό και την αγάπη μας, πόσο μάλλον όταν είναι και η εθνική μας φωνή (και ας δεν πιάνει τις νότες που έπιανε κάποτε)

BOSKO είπε...

celsius33...
πριν ακούσω τον δίσκο, ήμουν προκατειλημμένος με τα περί hip hop που' χα διαβάσει. Όταν όμως ήρθα αντιμέτωπος μ' αυτό το τραγούδι, κατάλαβα πως τελικά το μεγάλωμα, η ωρίμανση οδηγεί στη σοφία κάποιους καλλιτέχνες- συμφώνως και με τον τίτλο του post!

Ανώνυμος είπε...

Δίπορτο η κ. Αλεξίου..Από τη μία πολιτικό στίχο κ από την άλλη Ονειράμα. Δυσκολεύομαι λιγο...

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Εγώ δεν δυσκολεύομαι καθόλου να το πω: καταπληκτικοί στίχοι. Μου αρέσει πολύ η Αλεξίου, δεν την αλλάζω. Όμως, όμως...

Άκουσα τόσους να λένε ότι είναι το τραγούδι που περιμέναμε από το 2009, είναι το τραγούδι που θα χαρακτηρίσει τη δεκαετία και άλλα πολλά. Όλοι οι παραγωγοί στο ραδιόφωνο το έχουν εκθειάσει. Για μένα δεν είναι όλα αυτά. Προσωπικά δυσκολεύομαι να εντοπίσω αυτό το "κάτι" που θα το κάνει να αντέξει στο χρόνο. Και με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, υποπτεύομαι πως επειδή αρέσει σε όλους μας, υπερεκτιμήσαμε τη λειτουργία του.

Εδώ είμαστε να βγω ψεύτης.

Όμως κάτι μου λέει ότι του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα το ακούμε πουθενά.

Κρίμα. Καμία σχέση εν τέλει το σήμερα με την Οδό Νεφέλης του τότε. Τηρουμένων των αναλογιών.

Τώρα μπορείτε να με φάτε με την ησυχία σας.

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
χαχα, γιατί να σε φάμε, ρε συ; δεν τρώγεσαι με τίποτα! Κοίταξε, προτιμώ το τραγούδι αυτό (δε λέω τον δίσκο ολόκληρο, γιατί δεν πρόλαβα να τον ακούσω) παρά την "Οδό Νεφέλης" που τη θεωρώ λίγο συντηρητική δουλειά. Επίσης, το τι θα ακούγεται ή θα παίζεται του χρόνου από τα ραδιόφωνα πάλι σχετικό είναι. Έχει να κάνει δηλαδή στην καλύτερη με το γούστο των εκάστοτε παραγωγών και στη χειρότερη με τα στημένα play- lists. Πάντως, ψηφίζω δαγκωτό Αλεξίου και "Μεγάλωσα", ανεξαρτήτως Ονειράμα- τος ή Αλ Τσαντηρι- ού...

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
κράτα το "Μεγάλωσα" και πιθανώς και δυο- τρία ακόμη καινούργια τραγούδια της και γύρνα την πλάτη στα παντρέματα τύπου Ονειράμα. Δεν ανήκα κι εγώ ποτέ στους φαν της Αλεξίου, όμως- ξαναλέω- το κομμάτι αυτό με συγκλόνισε!

Trashman είπε...

Μεγάλωσα - Χάρις Αλεξίου featuring Χάρις Αλεξίου

BOSKO είπε...

Trashman...
τώρα το σχόλιο σου είναι επαινετικό ως προς την Αλεξίου ή το αντίθετο; ποιος ξέρει...

maya είπε...

εγώ πάλι που καμία σχέση με πολιτική
πειράζει που ακούω έναν έναν τους αναστεναγμούς
που κάποιοι μας ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ μεγαλώνοντας ?

δεν μ'ενδιαφέρει ποσώς αν θα ακούγεται του χρόνου .
μπορούμε λίγο να χαρούμε το ΤΩΡΑ ?!!

το τραγούδι είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ...
οι στίχοι συγκλονιστικοί ...

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ. είναι. υπέροχο .

υγ.κι έχω στα χέρια μου (μόλις!)
το cd απο το sing city :))))))

καλό μας μουσικό βράδυ !
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Unknown είπε...

το συγκεκριμένο κομμάτι είναι αριστούργημα πραγματικά.Μάλιστα μια κριτική στην καθημερινή γράφει το εξης:Γιατί το ραπ, ή για την ακρίβεια το low Βap με τίτλο Μεγάλωσα που τραγουδάει στο νέο της δίσκο Η αγάπη θα σε βρει όπου και να 'σαι, είναι στιχουργικά το πιο προσωπικό της τραγούδι από τον καιρό της «Οδού Νεφέλης». Μουσικά δε, διδάσκει τα αμέτρητα συνοφρυωμένα ελληνικά συγκροτήματα του είδους, το πώς μπορεί να αξιοποιήσει αυτό τον αμερικανικό μουσικό ιδιωματισμό όχι μιμητικά, αλλά με ελληνική μουσική και ερμηνευτική φυσικότητα.
Πραγματικα η αλεξιου παντα όταν οικιοποιειται ξενα μουσικα μωτιβα τα κανει πολυ δικα της και πολυ κοντα στο ελληνικο αυτίΣχετικα με τα υπόλοιπα τραγούδια...θα έλεγα μέτρια.ξεχωρίζει η διασκευη του ammore annascunto(κρυμμενη αγαπη) και το γυρνα εκει που αγαπας διασκευη του Als ich fortging.Απο κει και περα μου δινει την εικονα ενος ανολοκλήρωτου δίσκου.
Σχετικα με τους ονιραμα....τι μοδα και αυτη!!!!Μεχρι και ο Σαββοπουλος εβγαλε κομματι μαζι τους ονοματι ομορφη μερα
Να ενημερωσω διοτι μαλλον δεν το πηρατε χαμπαριΗ Χάρις Αλεξίου, θα σας περιμένει, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στις 9 μμ
στο νέο METROPOLIS, Πανεπιστημίου 54 & Εμ. Μπενακη, Αθήνα
με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου της CD
"Η Αγάπη θα σε βρει όπου και να 'σαι"και του Λευκώματος για να σας υπογράψει τις νέες της εκδόσεις.
Η εκδηλωση θα χωριστει σε 2 μερη...αρχικα θα υπογραψει αυτογραφα και στη συνεχεια οσοι εχουν προσκληση θα ανεβουν στον επανω οροφο για την παρουσιαση του δισκου...

Unknown είπε...

Αν...ίσως...ναι...
Ακούω το CD που μου χάρισαν εχθές και σκέφτομαι, γιατί την γνωρίζω αρκετά και πριν κάποια χρόνια τη συναναστράφηκα κι άκουσα ορισμένες ιδιωτικές της ηχογραφήσεις:
Αν η Χάρις Αλεξίου, φίλε Μπόσκο, αφηνόταν να "πειραματιστεί" λίγο περισσότερο με τη μεγάλη λαϊκή - γι' αυτό και γνήσια "πρωτοποριακή" φωνή της, ισάξια μ' εκείνη της Ελένης Βιτάλης, και ξεπερνούσε ορισμένες αναστολές της, με τους σταθερά καλούς στίχους που γράφει και τις όμορφες μελοποιήσεις της, θα μπορούσε να φτάσει πολύ μακρυά. Και για να μην αδικήσω τη μεγάλη αυτή τραγουδίστρια, πρέπει να πώ, πως μερικές φορές το κατάφερε, ακολουθώντας τους δικούς της δρόμους, όπως στους δίσκους που έκανε 1) με τον Χατζιδάκι, 2)με τον Λοϊζο, 3)με τον Μικρούτσικο, 4)με σκόρπια τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Νίκου Τάτση, του Δήμου Μούτση,του Γιάννη Σπανου, του Νίκου Αντύπα, έξαιρετικά δικά της τραγούδια, αριστουργηματικά τραγούδια του Απόστολου Χατζηχρήστου, του Απόστολου Καλδάρα, σμυρναίϊκα κ.ά. Ο τελευταίος της δίσκος της, πιστεύω ότι συγκαταλέγεται πραγματικά στους πολύ καλούς προσωπικούς της δίσκους και όχι μοναχά για το "Μεγάλωσα", αλλά και γι' άλλα του τραγούδια.

Areth είπε...

Εμένα προσωπικά αυτό το κομμάτι -που έχει γίνει και σούπα από τα ραδιόφωνα όλου του ντουνιά, τί καλά που τα θυμηθηκαμε όλα αυτά τα πληγωμένα αριστερά ανάμεσα στις χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις του τζάμπο- μου θυμίζει κατάφωρα την Πατρίδα από τη Νεροποντή του Ιωαννίδη. Παραπέμπει ρυθμικά, θεματικά, μόνο μου φαίνεται λιγότερο εμπνευσμένο -μουσικά και στιχουργικά- λιγότερο πηγαίο, φορτισμένο με ευκολότερο συναισθηματισμό, καλύτερα σαφώς πλασαρισμένο προτού ακόμα την πρώτη του ακρόαση.
Όχι πολύ μακριά, εκεί πίσω στην αρχή του χρόνου που φεύγει μας είχε κάνει εκείνη η πατρίδα να θυμόμαστε ατάκες όπως "πολιτικό τραγούδι".
Προσωπική αίσθηση ότι καθόλου δεν ανακαλύφθηκε η πυρίτιδα σε τούτη δω την παρλάτα, τίποτα λιγότερο ή πιο πολύ. Παρά την αγάπη μου για τη φωνή της Αλεξίου.

BOSKO είπε...

Areth...
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου. Η "Πατρίδα" του Αλκίνοου είναι ένα καλειδοσκόπιο της ελληνικής ιστορίας του 20ου αι., ενώ από το "Μεγάλωσα" της Αλεξίου παρελαύνουν σκέψεις, βιώματα, απωθημένα και πιέσεις μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων και όχι απαραιτήτως της δικής της. Θεωρώ εξίσου σημαντικά και τα δύο αυτά τραγούδια, το καθένα για διαφορετικούς λόγους! Μη σου πω ότι μου' ριξες ιδέα- μέρες που' ρχονται- για ένα ΤΟΠ 10 του 2009 τραγουδιών και όχι ολόκληρων δίσκων!
σ' ευχαριστώ!

Unknown είπε...

η αλεξιου εχει δηλωσει πως επηρεαζεται απο ιωαννιδη,μαλαμα και μιντζελο

BOSKO είπε...

kostmil...
ας την αφήσουμε να επηρεάζεται και να το δηλώνει κιόλας, αν είναι να μας χαρίζει τέτοια τραγούδια!

Unknown είπε...

οχι δεν το ειπα για κακο,απλα συμπληρωνω την απορια της κοπελας...ο κωστας ειμαι δεν ξερω μια το βγαζει ετσι μια αλλιως

Unknown είπε...

χτες ειχα παει στην παρουσιαση του δισκου στα μετροπολις!!Πολυ ενδιαφερουσα βραδια!!!

BOSKO είπε...

kostmil...
Αλεξίου εσύ; Ρίτσο εγώ!
είδες;

maya είπε...

και αόρατη εγώ !


καλά βρε !
μια καλησπέρα δεν λενε οι άνθρωποι ?

τς τς τς



άνδρες ...

BOSKO είπε...

maya...
σωστή!
μου φαίνεται, είμαι μεγάλος γάιδαρος!
έλα, παραπονιάρα μου, που συμφωνούμε απόλυτα εμείς!

το...έσωσα τώρα άραγε;

maya είπε...

σκέτο σωσίβιο !



...σαισυένας ...


:)))))