Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

R.I.P. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΣΚΟΣ (1931- 2009)

Ένα μέλος της μουσικής οικογένειας του Μάνου Χατζιδάκι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Δημήτρης Βράσκος είχε γεννηθεί στα Γιάννενα το 1931 και από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 έπαιζε βιολί και μαντολίνο στην Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών, που είχε ιδρύσει ο Χατζιδάκις. Σχέση ζωής, αφού ο ήχος του βιολιού και του μαντολίνου του στόλισε τον Μεγάλο Ερωτικό, τα Παράλογα, τις Γειτονιές του φεγγαριού με τη Φλέρυ Νταντωνάκη, την Εποχή της Μελισσάνθης, τις Μπαλάντες της οδού Αθηνάς και πολλά ακόμη έργα του μεγάλου συνθέτη. Συνεργάστηκε επίσης με την Ελένη Καραΐνδρου, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Νίκο Κυπουργό, αλλά και τη Λένα Πλάτωνος την εποχή της Λιλιπούπολης. Καλό ταξίδι, κύριε Βράσκο. Και πάρτε και το βιολί μαζί σας. Έτσι, για να σας αναγνωρίσει ο Μάνος μέσα στο πλήθος και να γιορτάσετε παρέα την είσοδο σας στον νέο κόσμο...

16 σχόλια:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ είπε...

Με λύπησαν πολύ τα νέα... Ο Δημήτρης Βράσκος ήταν ένας εξαιρετικός μουσικός κι ένας ιδιαίτερα ευγενικός και διακριτικός άνθρωπος. Άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του και στο δικό μου "Πίσω Δωμάτιο". Θα τον θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη. Καλό του ταξίδι!...

BOSKO είπε...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ...
γειά σου, Σταύρο, και καλωσήρθες στο blog τούτο. Βεβαίως κι είχε παίξει εξαιρετικά ο Βράσκος και στο δικό σου "Πίσω Δωμάτιο". Το συνήθιζε σε όλες τις δουλειές νέων μουσικών που είχαν την αμέριστη στήριξη του Μάνου Χατζιδάκι. Κι εσύ ήσουν ένας απ' αυτούς!
Χαρά μεγάλη μου' δωσε η επίσκεψη σου, να' σαι καλά φίλε!

Ελένη Μπέη είπε...

Άσχημα τα νέα σου σήμερα, Bosko.
Έφυγε ένας εξαίρετος καλλιτέχνης. Το παίξιμό του πράγματι σφράγισε τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Τώρα θα παίζει μαντολίνο και βιολί στο περιβόλι τ' ουρανού για το λαχειοπώλη τ' ουρανού.

logia είπε...

δεν το πιστεύω...
πότε έγινε;
ήμασταν συνάδελφοι στην ΚΟΑ...
πώς δεν το μάθαμε;
καλό του ταξίδι!
τον θαύμαζα σαν μουσικό πάντα

logia είπε...

...δεν μπορούσα παρά να τον αποχαιρετήσω και γω από το δικό μου ιστολόγιο...

BOSKO είπε...

Νερένια...
για τον Λαχειοπώλη τ' Ουρανού...
σωστά μιλάς!

BOSKO είπε...

logia...
σα να τον χαιρέτισες δίχως να γνωρίζεις μοιάζουν οι φωτογραφίες σου...

Παρασκευάς Κυπραίος είπε...

καλό ταξίδι φίλε Δημήτρη...κανείς δεν μπόρεσε να παίξει τη μουσική του Μάνου όπως εσύ, τόσο στο βιολί όσο και στο μαντολίνο!

Παρασκευάς Κυπραίος είπε...

καλό ταξίδι φίλε Δημήτρη...κανείς δεν μπόρεσε να παίξει τη μουσική του Μάνου όπως εσύ, τόσο στο βιολί όσο και στο μαντολίνο!

BOSKO είπε...

stella kypraiou...
γεια σου και σένα, Στέλλα, και λυπάμαι που επισκέπτεσαι το blog λόγω μιας άσχημης είδησης. Εσύ ειδικά φαντάζομαι πως θα νιώθεις την απώλεια αυτή...μια ζωή μαζί περάσατε υπό τη δ/νση του Χατζιδάκι και όχι μόνο.
καλό του ταξίδι!
να' σαι καλά!

Γεωργία είπε...

Είμαι κόρη του και, εκ μέρους και της αδελφής μου, ευχαριστώ για το όμορφο άρθρο. Μας λείπει πολύ.

Ιφιγένεια - Γεωργία

BOSKO είπε...

Γεωργία...
να είστε πάντα καλά και να ζήσετε να τον θυμόσαστε. Να ξανακούτε τον "Μεγάλο Ερωτικό" και να κλαίτε όχι από λύπη, μα από υπερηφάνεια. Τον είχα συναντήσει κάποτε τον πατέρα σας, φευγαλέα μπορώ να πω, γνωρίζω όμως ότι επρόκειτο για έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο και μουσικό.

σας ευχαριστώ!

Ε. Εαραγιώργης είπε...

Παιδιά θα ήθελα κι εγώ να πώ ένα ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ στον Δημήτρη Βράσκο. Δεν τον γνώρισα από κοντά, γνώρισα όμως πολύ καλά το παίξιμό του μέσα από τόσες ηχογραφήσεις που έκανε με τον Μάνο Χατζιδάκι.

mv είπε...

Είχα την τιμή να παίξει ο Δημήτρης Βράσκος σ' ενα κομμάτι μου,την Ιστορία και Ευτυχία.Δεν μπορώ να πώ οτι τον γνώρισα απο μία μόνη συνάντηση αλλά μου άφησε την αίσθηση ενός ευαίσθητου και ευγενούς ανθρώπου.Καλλιτέχνης πραγματικός.

Τα συλληπητήρια μου στην οικογένειά του

BOSKO είπε...

mv...
γεια σου, Μαράκι! Ώστε ο Βράσκος έπαιζε βιολί στην "Ιστορία και Ευτυχία" σου; Μα που να το ξέρω; Αφού το πρώτο σου άλμπουμ το' χω σε cd και μάλιστα κόπια. Αλλά τι κόπια; Όχι ότι κι ότι, εσύ μου το' χες δώσει πέρσι που κάναμε την εκπομπή. Μάλιστα, λοιπόν! Το βιολί του κυρίου Βράσκου ακουγόταν στην κομματάρα σου...
Ας πάει στο καλό ο άνθρωπος κι ανήκει στους καλλιτέχνες εκείνους που πραγματικά άφησαν σπουδαίο έργο πίσω τους!

CHRYSOSTOMOS THEODOROPOULOS είπε...

τον είχα δάσκαλο στο ωδείο της Καλαμάτας για 7 χρόνια. Μου έμαθε όχι μόνο την τέχνη του βιολιού, αλλά να κυνηγώ την ουσία της τέχνης. Τώρα σαν αρχιτέκτονας, πολλές φορές ανατρέχω στα μετρημένα σχόλιά του, στην επίμονη προσπάθεια να βρω το αληθινό. Το χώμα θα είναι ελαφρύ σαν τις νότες που έβγαζαν τα βαριά δάχτυλά του στα τάστα...Καλό ταξίδι Δάσκαλε...

Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος,
αρχιτέκτων, Νέα Υόρκη