Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΠΑΡΤΙ & ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ!

Χθες βράδυ θαύμασα πραγματικά την κοινωνικότητα, το χιούμορ και τα ψυχικά αποθέματα της Ντόρας Μπακοπούλου. Διότι, ούτε πας κάθε μέρα σε πάρτι με 57 καλεσμένους (!), ούτε βλέπεις να φεύγουν και οι 57 καλεσμένοι απ' το πάρτι με το δωράκι τους, είτε αυτό είναι ένα πλαστικό σκαμπό ή μια μυγοσκοτώστρα, είτε ένα βιβλίο του Νίτσε ή ένα μαύρο...σουτιέν! Δεν έχεις δει τίποτα, αυτό γίνεται κάθε χρόνο στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι της Ντόρας! έσπευσε να με ενημερώσει η Έλλη Πασπαλά, βλέποντας με να βλέπω εμβρόντητος αυτό που γινόταν εν μέσω χειροκροτημάτων, μουσικής και πολλών γέλιων!
Γνώρισα και την κυρία Γιάννα Κατσαγιώργη, γνήσια καλλιτέχνιδα και χαρακτηριστικό έξω καρδιά παιδί του Υδροχόου! Τη θυμόσαστε; Υπήρξε η πρώτη ερμηνεύτρια της Παναγίας των Πατησίων του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου από την Πορνογραφία. Ας μην πω περισσότερα τώρα, θ' ακολουθήσει σύντομα ολόκληρο post- αφιέρωμα στην Κατσαγιώργη. Εδώ τη βλέπετε με τον φίλο της, τον συνθέτη Δημήτρη Λέκκα, με τον οποίο επίσης είχαν κάποια χρόνια να συναντηθούν.
Κάτι λένε ο Θόδωρος Κοτεπάνος με την Πασπαλά και τη Μπακοπούλου, πιθανώς ψάχνουν το ρεπερτόριο του μουσικού μέρους της βραδιάς. Τελικά η οικοδέσποινα μάς έπαιξε στο πιάνο θέματα του Ένιο Μορικόνε και ο Κοτεπάνος την εκτέλεση που' χε εμπνευστεί για το Ημερολόγιο του Νίκου Ξυδάκη της Μπαλάντας των αισθήσεων και των παραισθήσεων του Χατζιδάκι. Δυστυχώς μέχρι την ώρα που έφυγα από το πάρτι, η Πασπαλά δεν είχε τραγουδήσει ακόμη.
Έπειτα, πήραμε θέσεις για την κλήρωση των δώρων. Κλήρωση, που λέει ο λόγος, εφόσον όπως ήδη είπαμε, όλοι φύγαμε με κάτι! Ο όρος ήταν να ακούει ο καθένας το νούμερο που του αντιστοιχούσε (η ίδια η Ντόρα είχε μοιράσει προηγουμένως τους λαχνούς σα να ήταν...σοκολατάκια), να πηγαίνει στο κέντρο του σαλονιού, να παραλαμβάνει το δώρο του, να το ανοίγει μπροστά στο πλήθος και να δέχεται τις επευφημίες και το χειροκρότημα!
Όλα τα δώρα ήταν επιλογές της Ντόρας και της κόρης της, της Εβίτας, με πολύ αγάπη και τρελό χιούμορ στους φίλους τους! Άλλος έφυγε με ομπρέλα, άλλος με κόκαλο για τα παπούτσια του, με ελληνορθόδοξο ημερολόγιο τοίχου, με λεβάντα, με φασκόμηλο κλπ.
Διανομέας των δώρων και κονφερασιέ του πάρτι ανακηρύχθηκε ο θεατρικός σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος! Ποιος έχει το 13; φώναζε και μετά Να ετοιμάζονται το 27 και το 49!
Ο Κοτεπάνος πάντως κέρδισε ένα δισκάκι καφενείου να κερνάει ελληνικό καφέ τους φίλους του στον λόφο του Στρέφη!
Στον, μοναδικό στο είδος του, ερμηνευτή Άρη Χριστοφέλλη έλαχε ένα ζευγάρι χάλκινα σκουλαρίκια! Πάνε και με τη γραβάτα σου, του φώναξε κάποιος κι αυτός για να τον δικαιώσει, ζήτησε από τον Θεοδωρόπουλο να του φορέσει το ένα σκουλαρίκι!
Στην Έλλη, πάλι, έπεσε ένα τσίγγινο μπολ για φυστίκια- αν θυμάμαι σωστά- ενώ σε μένα ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Χρησιμότατο δώρο, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν είχα αφήσει ούτε λεπτό τη φωτογραφική μηχανή απ' τα χέρια μου!
Τη Ντόρα Μπακοπούλου τη γνωρίζω καλά και κάνουμε στενή παρέα τον τελευταίο καιρό. Χθες, πάντως, συνειδητοποίησα πώς, εκτός από σπουδαία μουσικός, είναι κι ένας απόλυτα ισορροπημένος και γενναιόδωρος άνθρωπος! Την ευχαριστώ για την τιμή της πρόσκλησης στο πάρτι της και για όλη αυτή την ομορφιά που αναδύθηκε μεταξύ των ανθρώπων!

14 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Και του χρόνου! Πάντα τέτοια! Πενηνταεφτάαααα; Το σαλόνι πόσα τετραγωνικά ήταν; Βέβαια οι καλοί παντού χωράνε δεν τίθεται θέμα. Κέφι και καλή διάθεση, όπως αυτή που είχατε, αν υπάρχει, όλα είναι μια χαρά!

BOSKO είπε...

μαριάννα...
ε, καμιά εξηνταριά δε θα ήταν μόνο το σαλόνι; ευτυχώς που υπήρχαν και κάτι απόμερες γωνιές και πήγα και χώθηκα με τον Λέκκα, την Πασπαλά, την Κατσαγιώργη, τον Αργύρη κι έναν Φιλιππινέζο, διότι μπαίνοντας στο σπίτι, δεν ήξερα κανέναν άλλο κι ένιωσα και γαμώ τις αμηχανίες. Μετά όμως όλα στρώσανε και γίναμε σαν μια οικογένεια- η οικογένεια φίλων της Μπακοπούλου. Όπως το λες, κέφι και καλή διάθεση πάνω απ' όλα!

Αθανασία είπε...

Καλησπέρα καλό μου...τι κάνεις?..χάθηκα ε?..ε,ναί θα χείς δίκιο ότι κ να πείς τώρα...αλλά..αλλά η ανωτέρα βία βλέπεις!...σου έυχομαι καλή χρονία με υγεία,ευτυχία,έυχομαι να δείς όλους τους στόχους που έχεις βάλει να πραγματοποιούνται κ με το παράπάνω κ να είναι αυτή η χρονιά η καλύτερη για σένα..θα επιστρέψω στους παλιούς μου ρυθμούς σύντομα...κ θα τα λέμε πιό συχνά...φιλάκια...

BOSKO είπε...

Αθανασία...
ναι, χάθηκες, μα δεν ανησύχησα, ήξερα ότι θαρθει η μέρα που θα "περάσεις" και πάλι!
σου εύχομαι ότι ΚΑΛΥΤΕΡΟ για το 2010 με υγεία και πολλές όμορφες στιγμές!

Rena Fan είπε...

Η αλήθεια είναι, Αντώνη, ότι μέσα από τις αναρτήσεις σου μας έχεις δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε κι εμείς την Ντόρα Μπακοπούλου και να συνειδητοποιήσουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε αλλιώς ούτε καν να φανταστούμε για αυτή τη σπουδαία πιανίστα.

Αυτό που επισημαίνεις, ότι δηλαδή είναι ισορροπημένος άνθρωπος, είναι τόσο σημαντικό για όλους και όλες, αλλά για τους καλλιτέχνες/τις καλλιτέχνιδες νομίζω λίγο παραπάνω!

BOSKO είπε...

Rena Fan...
εγώ την αλήθεια εκφράζω και καταγράφω, Αποστόλη, έτσι όπως τη ζω μέσα από την προσωπική μου σχέση με καλλιτέχνες/νιδες.
σ' ευχαριστώ για το σχόλιο σου και σου λέω μόνο ότι η Μπακοπούλου είναι ένας αξιολάτρευτος άνθρωπος, ένα κανονικό παιδί ανέγγιχτο από τον χρόνο!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και καλά στην Ντόρα Μπακοπούλου!! Κάποτε είχα την τύχη να τη γνωρίσω σε ένα σεμινάριο πιάνου (όχι δικο της)...καθόμουν πολύ κοντά της και μου έπιασε πρώτη κουβέντα καθώς σχολίαζε αυτό που άκουγε, με ρώτησε πόσα χρόνια σπουδάζω πιάνο ώσπου τελικά προσφέρθηκε και να με ακούσει στο σπίτι της, χωρίς να της το ζητήσω εννοείται! Μου έκανε πολύ θετική εντύπωση αυτό!Σπάνιο!

Δέσποινα

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
σπάνιο, όντως, αλλά για τη Ντόρα δε με εκπλήσσει καθόλου!
ωραία η ιστοριούλα σου!

Ανώνυμος είπε...

καλοπερναει η μπουρζουαζια βλεπω

logia είπε...

Γειά σου Ντόρα!!!

Πάντα Μεγάλη!!!!!

Πολύ μπροστά από όλους μας!!!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
όπα, ρε Ανώνυμε, μου τη βγήκες αναρχικός; θ' αρχίσω να σε συμπαθώ στο τέλος!
ακριβώς όπως το λες, η φανερή γοητεία της μπουρζουαζίας!

BOSKO είπε...

logia...
Ντόρα, η πιο progressive περσόνα των Ελλήνων κλασικών μουσικών!

Θράσος είπε...

Χρόνια πολλά.
Αυτή η Κατσαγιώργη τι φωνή!!!Ψάχνω ματαίως για κάποια προσωπική δουλειά αλλά από ότι κατάλαβα έχει περιορισθεί μόνο σε 2 τραγούδια του Χατζιδάκι και 2 στις συναυλίες του Μάνου.

BOSKO είπε...

Θράσος...
θα ρωτήσω την ίδια και θα σε ενημερώσω!
να' σαι stand by, λοιπόν!

καλή χρονιά να' χεις, δεν τα' παμε!