Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΧΑΛΙ ΧΙΤΛΕΡ!

Πριν από μερικές ώρες επί της Βασιλίσσης Σοφίας ένα τσούρμο χρυσαυγίτες με υπερυψωμένες γαλανόλευκες έχουν κλείσει την κυκλοφορία, φωνάζοντας τα γνωστά ξενοφοβικά και γενικώς φοβικά συνθήματα τους. Δουλειά δεν είχε το μουνί και μάθαινε τσαγκάρης, σκέφτομαι εγώ απ' τη μια. Στο ντιάλο, ρε φασίστ! φωνάζει απ' την άλλη ο Αλβανός ταξιτζής που με μεταφέρει με ανοιχτά τα παράθυρα του οχήματος του, λόγω της σημερινής ανόδου της θερμοκρασίας. Κλείσε τα παράθυρα και μη βγάζεις κιχ, τον συμβουλεύω, διότι έτσι και καταλάβουν ότι εσύ είσαι απ' τα Τίρανα κι εγώ απ' τα διπλανά Εξάρχεια, δεν το' χουν τίποτα να μας τραβήξουν έξω και να μας κάνουν μπλε μαρέ απ' το ξύλο! Έχεις ντίκιο, απεφάνθη όλο χαμόγελο ο αλλοδαπός ταρίφας και η οργή του για τα φασιστάκια σα να μετατράπηκε σε χαρά που συναινούσε απόλυτα για πρώτη φορά στη ζωή του με κάποιον Έλληνα. Πάλι καλά που δεν είπε και Αφεντικό ύστερα απ' το Έχεις ντίκιο! Μετά ανέβασε τα τζάμια κι έβαλε derti FM να κάνουμε κέφι, να φιλιώσουμε μετά μουσικής οι αλλοεθνείς που γλιτώσαμε παρέα το ξυλίκι απ' τους εθνικιστές.
* η φωτογραφία- δάνεια από την ιστοσελίδα www.komotiniblogs.gr
** αυτό το ΤΕΛΛΑΣ είναι όλα τα λεφτά!

6 σχόλια:

Άρτεμις είπε...

Τι να πει κανείς για τα μυαλά της αλληνής. Εχω και ιστορία.
Η κοπέλα ήταν από τις πρώτες ρατσίστριες που γνώρισα. Ήμασταν Λυκειόπαιδα (α ταξη), διακοπές στη Χαλκιδική. Στο beachοbaro ήταν ένας τύπος κάθε βράδυ που τον έτρωγε με τα μάτια της η Μιμή. Σκέτο κόλλημα. Ώσπου ένα πρωϊνό, έρχεται μες στη φούρια και μας ανακοινώνει με πένθιμο ύφος ότι δεν θα τον ξανακοιτάξει γιατί είναι αλβανός. Και τη ρωτάω μην μπορώντας να πιστέψω στα αυτιά μου αν είναι λιγότερο όμορφος από χθες. Και μου λέει διάφορα κουλά περί ανωτερότητας, ιστορίας και φυλής..... Το πιο κουλό? Μετά από μερικές μέρες έμαθα ότι είναι από την Τουρκία και το κρύβει επιμελώς.

Τώρα είμαι κι εγώ ρατσίστρια.Ναι, απέναντι στου ρατσιστές. Αι στο ....πια.

Καλημέρα

BOSKO είπε...

Άρτεμις...
μακριά από ανθρώπους με φοβικά σύνδρομα. Είναι βλαβεροί και η αρρώστια που κουβαλάνε δυστυχώς συχνά μεταδοτική.

Mary Ka είπε...

Κυριακάτικη καλημέρα.
Δυστυχώς όμως τα φοβικά αυτά σύνδρομα όλο και πληθαίνουν, όλο και γίνονται πιο δυνατά. Η οικονομική κρίση τα κάνει όλα πιο έντονα,την εσωστρέφεια, τις φοβίες, την κρίση αξιών. Οι άνθρωποι έτσι γίνονται πιο ευάλωτοι σε ρατσιστικές αηδίες. Και δε μπορώ ν' ακούω ότι οι έλληνες δεν ήταν ρατσιστές. Δεν είχαμε δοκιμαστεί. Είχαμε αποκλείσει από το μυαλό μας τις θρησκευτικές, ή άλλες, μειονότητες που έχουμε. Παρεξηγούμασταν αν κάποιος μιλούσε για το θρησκευτικό χαρακτήρα του κράτους. Μόλις κληθήκαμε να συνυπάρξουμε με το διαφορετικό,να δοκιμάσουμε τα όρια μας,από τον πρώτο κιόλας καιρό,άρχισαν οι αντιδράσεις. Σε πανεθνικό επίπεδο.
Πόσες γενεές χρειαζόμαστε για να εκτονωθούμε? Να απαλλαγούμε από τις ρατσιστικές κορώνες κια σιγά σιγά να το πάμε όλο και πιο μπάσο το πράγμα μέχρι να σβήσει στους χαμηλούς τόνους...

BOSKO είπε...

Mary Ka...
καλημέρα & καλωσήλθες!
κοίταξε, η Ελλάδα είναι μια βαθύτατα συντηρητική χώρα, αποτελούμενη από βυζαντινόπληκτους Ανατολίτες- φοβερός συνδυασμός, ομολογουμένως. Έχω δει με τρομερή απογοήτευση ώριμους ανθρώπους, που κάποτε οι αναρχικοί έβαζαν ποιήματα τους σε πλακάτ, να έχουν γίνει σήμερα βασιλικότεροι του βασιλέως, αρνούμενοι- λέει- να συνυπάρξουν με μαύρους και λοιπούς κάφρους. Ακραίο, αλλά σου λέω το' χω δει με τα μάτια μου και μάλιστα πρόσφατα. Κατανοώ τη γυναικούλα που μένει στη γειτονιά μου και μου διηγείται με πόνο πως πριν από 20 και 30 χρόνια κοιμόταν με ανοιχτή τη μπαλκονόπορτα της, όμως ας μην πάψουμε να είμαστε άνθρωποι πάνω απ' όλα και να σκεφτούμε ότι οι μόνοι που δε φταίνε για την κατάσταση είναι οι οικονομικοί μετανάστες. Ακούω τους μικροαστούς να λένε "ήρθαν αυτοί εδώ και πλουτίζουν, ενώ εμείς φτωχαίνουμε" ή "κι εμείς μετανάστες ήμασταν, αλλά σεβόμασταν τον διπλανό μας" κλπ. κλπ. Για τράβα μέχρι το Πακιστάν που έτσι και διατυπώσεις διαφορετική γνώμη σού παίρνουν το κεφάλι και μετά θα καταλάβεις πως το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει ειδικά τους Ασιάτες στη χώρα μας είναι το εύκολο κέρδος και ο γρήγορος πλουτισμός. Μάχη για τη ζωή τους δίνουν καθημερινά τα ανθρωπάκια κλεισμένοι σαν τα ποντίκια σε κάποιο υπόγειο προκειμένου να ασκήσουν τα, πολύ σημαντικά για τους ίδιους, θρησκευτικά τους καθήκοντα. Κι έχεις τους κολλημένους να φωνάζουν ότι τους παίρνουν τις δουλειές. Απορώ, θα πάει άραγε να δουλέψει ποτέ οικοδομή- όπως γινόταν παλιά- ή στα χωράφια της επαρχίας, το μαλακισμένο του Ελληναρά μπαμπά που παίρνει σβάρνα τα μαγαζιά της παραλιακής με την καινούργια αμαξάρα; Τέλος, ας γίνει κατανοητό πως πάνε πια τα σύνορα, καταργήθηκαν, οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα από χώρα σε χώρα, κάτι για το οποίο ο προοδευτικός κόσμος φώναζε από τη δεκαετία του ΄70.

Αθανασία είπε...

Γειάσου καλό μου..μα πάαααλι,μπλεξίματα με τους Χρυσαυγίτες?...καλά του είπες όμως του Αλβανού,γιανά μη πάθει κ αυτός τα ίδια που έπαθε,ο...αξιότιμος κύριος Μουζουράκης που τον έκαναν τ'αλατιού οι Χρυσαυγίτες...!!(κ καλά του κάνανε για μένα αλλά τέσπα)....ε,δεν είναι λίγο τώρα να τις φας μία από,τους αστυνομικούς κ μία από τους ίδιους τους Χρυσαυγίτες!ε,πάει πολύ πως να το κάνουμε...σε τι περίπτωση έπεσες κ εσύ ρε παιδάκι μου..το λάθος άτομο στο λάθος μέρος,τη λάθος ώρα...καλημέρες κυριακάτικες κ φιλάκια....

Ανώνυμος είπε...

Καλημερες! Ρε παιδιά, εδώ ακόμα και τους μικρασιάτες πρόσφυγες τους αντιμετώπιζαν σαν ξένους και σαν μιάσματα...τι περιμένεις, δεν ξέρω αν διάβασες στην προηγούμενη κυριακάτικη..τον Ιό αν δεν κάνω λάθος. Δυστυχως βλέπω ότι περνάνε και στα μικρα παιδιά τέτοιες ιδέες. Ενα αγγελικό πλάσμα κοριτσάκι από την Αλβανία που μένει στο χωριό μου και το βλέπεις πόση ανάγκη έχει να επικοινωνήσει με τα άλλα παιδιά στην πλατεία που παίζουν και πολλα απ' αυτά το έχουν απομονωσει. Προσπαθούσε να παίξει με ένα κοριτσάκι γνωστό μας στην ηλικία του και του γύριζε την πλάτη..και όταν ο αδερφός μου το ρώτησε "γιατί δεν του μιλάς" άπάντησε "Είναι Αλβανάκι!"."ε, και λοιπόν παιδάκι είναι και θέλει να παίξετε κι εσύ τι νομίζεις ότι είσαι"..και το πιο ειρωνικό είναι ότι η μάνα του είναι αρβανίτισσα στην καταγωγή και εκείνη ήταν που του είπε να μην το πλησιάζει!!! Εβλεπα τον πατέρα του να κάθεται σε ένα τραπέζι να κόβει φάση και να είναι τόσο στενοχωρημένος τα μάτια του είχαν τέτοια θλίψη που δεν μπορω να ξεχάσω. Από τότε ειδικά όταν ακούω παρόμοιες φράσεις γίνομαι ως και επιθετική. Πότε θα καταλάβουν ότι είμαστε ένα κράμα από φυλές και αυτό είναι τόσο μαγικό..και πόσο πιο όμορφοι είναι οι άνθρωποι όταν ανακατεύονται οι φυλές!! Ο εύκολος στόχος είναι παντα ο αδύναμος. Αυτό έχω να πω...και ότι στην ουσία ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ σε αυτή τη χώρα...και ο καθένας μας ίσως για κάποιο προσωπικό λόγο ή επιλογή αντιμετωπίζει ρατσισμό. Όπως μια γυναίκα ας πουμε που επιλέγει να μην κάνει παιδιά ή να μην παντρευτεί..το τι πλήση εγκεφάλου δέχεται από φίλους και προπαντών συγγενείς και μόνο η μοναξιά που νιώθει(περήφανη μοναξιά όμως) προτιμότερη από τα "πάγια". Είχα ακούσει να λέει κάποιος σε μια φίλη μου που έμεινε έγκυος στα 40 "χαίρομαι που έμεινες επιτέλους εγκυος, καιρός ήταν να νιώσεις πια ολοκληρωμένη γυναίκα"...αυτό ήταν..το τι του έσουρε μιλάμε δεν λέγεται!!

Δέσποινα