Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ VI: NINA SIMONE



Το Wild is the wind γράφτηκε για την ομότιτλη αμερικανική ταινία του 1957 σε μουσική Dimitri Tiomkin (έναν συνθέτη που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Μάνος Χατζιδάκις) και στίχους Ned Washington. Το ερμήνευσε ο Johnny Mathis την ίδια χρονιά, αλλά έμελλε να αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, όταν το ηχογράφησε με τη φωνή της η μεγάλη Nina Simone. Μια ανατριχιαστική γυναικεία ερμηνεία, που επίσης δέκα χρόνια αργότερα θα επηρέαζε και τον David Bowie, ωθώντας τον σε μια τρίτη καταπληκτική εκτέλεση με τη δική του φωνή. Υπάρχουν δύο βερσιόν του τραγουδιού με τη Simone, η μία πιο σύντομη σε διάρκεια κι η άλλη που παρατίθεται εδώ, στα εφτά λεπτά! Wild is the wind ονομαζόταν και το άλμπουμ της Nina Simone, έκτο στη σειρά, που ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τη διετία 1964- 65 και που κυκλοφόρησε ύστερα από ένα χρόνο με παραγωγό τον συνθέτη και ενορχηστρωτή Hal Mooney. Σύμφωνα και με την Αρλέτα, αν ψάξει κανείς για τον ορισμό της γνήσιας καψούρας στο τραγούδι διεθνώς θα τον βρει στο Άνοιξε- άνοιξε (γιατί δεν αντέχω) του Γιάννη Παπαϊωάννου με τη Φλέρυ Νταντωνάκη και τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο, στο I put a spell on you του Screamin' Jay Hawkins και στο Wild is the wind με τη Nina Simone!

16 σχόλια:

Ελένη Μπέη είπε...

Τι να πει κανείς γι' αυτήν την τεράστια φωνή. Απλά το ράβει και απολαμβάνει το τραγούδι της.

Καλημέρες!

BOSKO είπε...

Νερένια...
όντως, τι να πει;
το πιο ωραίο τρέμουλο σε φωνή τραγουδιστή διεθνώς!

τ2φ είπε...

Το έχει τραγουδήσει και ο μακαρίτης Billy Mackenzie επίσης εκπληκτικά,όπως και το Gloomy Sunday...

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Υπέροχη φωνή. Για κάποιον λόγο που δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα, την έχω συνδυάσει με χιόνια και νυχτερινή διαδρομή.

Καλησπέρα.

Αθανασία είπε...

Γειάσου καλό μου...ε,ένα από τα αγαπημένα μου..κ πολύυυ ερωτικό τραγούδι επίσης...old time classic αλλά προτιμώ την εκτέλεση,με τη φωνή του μεγάλου,David Bowie..δε ξέρω μου κάνει καλύτερα στο αυτί...κ μ αρέσει...έχει απίστευτα ερωτική φωνή ο Bowie...φιλάκια...

Ανώνυμος είπε...

Τρομερό!! Αυτή η παράξενη κοντράλτα χροιά και το πιάνο "wild" κύμα πάθους! Κάνε μας "χάλια"!!!

Δέσποινα

BOSKO είπε...

μάνος τρεμπεσίνας...
θα την τσεκάρω κι αυτή την εκτέλεση, thanx!

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
σπάνιο αυτό εδώ που ζούμε, αλλά πολύ όμορφο. Εγώ πάλι το' χω συνδυάσει με εξαρχειώτικα αρτίστικα καφέ και μπαράκια!

BOSKO είπε...

Αθανασία...
τέλειο αυτό το old time classic που είπες! Μου αρέσουν εξίσου και οι δύο εκτελέσεις, παρ' ότι το έμαθα πρώτα απ' τον David Bowie!
Bowie-ική κι εσύ, Αθανασία μου;

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
όχι, ρε συ, άμα γίνεσαι "χάλια" να το κατεβάσω το post. Δες το σαν αφορμή να ανακατέψεις ξανά τη δισκοθήκη σου!

Αθανασία είπε...

Γειά καλό μου!...ούφ!ε,ναί βεβαίως και Bowi-κή αφού από τη παιδική μου ηλικία,ακόμη-ακόμη βομβαρδίζομαι από τηλεοράσεως,ραδιοφώνου;;κ λοιπών ΜΜΕ πρώτον με την ιδιαίτερα,ωραία μουρίτσα του Bowie,κ με τις μεγάλες επιτυχίες του όπως το Rebel,rebel κ.α,κ.α (που μ αρέσει πολύ),κ όποτε το ακούω με κάνει να νιώθω σαν 14χρονο!τρελλό με τα μαλλιά πάνκ,με σκουλαρίκια,χαιμαλιά,σκισμένα παντελονάκια κ δε συμμαζέυεται κ με γυρίζει τουλάχιστον,25χρόνια πίσω στη πρώιμη εφηβεία μου!χααααχαχαχχχαχαααααααααχαχ!κ μου ρχεται να ρχίσω να το χορέυω σαν τρελλή μέχρι τελικής πτώσεως!...καλά μη νομίζεις κάταβάθος έτσι είμαι,ένα 14χρονο τρελλό άσχετα αν τα χαρτιά γράφουν πάνω ότι κοντέυω πιά τα 32...ε,και επειδή μεγάλωσα στη μυθική δεκαετία του ΄80 που ταν τότε της μόδας ο Bowie ...γι αυτό...φιλάκια....

Ανώνυμος είπε...

Όχι μην το κάνεις παλληκάρι μου!! Όταν λέω κάνε μας "χάλια" εννοώ εμμέσως πλην σαφώς "δώσε και σώσε" που λέει και καλή μου φίλη!!!

Δέσποινα

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν τώρα που χαλαρώνω άκουσα και την εκτέλεση (στα δύο μέτρα) του Μπάουι...καμία σχέση, καμία αίσθηση...σόρυ κορίτσια που το λέω σχεδόν της ίδιας ηλικίας είμαι, αλλά η ατμόσφαιρα του πιάνου και της περίεργης γυναικείας φωνής δεν ξεπερνιέται με τίποτα, βέβαια περί ορέξεως κολοκυθόπιτα εννοείται και για τις δύο μεριές!! Φιλιά!

Δέσποινα

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.Εξαιρετικές εκτελέσεις και στα δύο τραγούδια (Άνοιξε,I put a spell on you)έχει κάνει η Diamanda Galas.
Κώστας 'The Fuzzy Snail'

Kostas L.A. είπε...

πανεμορφη ερμηνεια της Nina Simone..
αλλα παντα προτιμουσα Bowie..
απο τον οποιο λατρευω και το Lady grinning soul σε παρομοιους τονους!! :)

Καλημερες φιλε μου!! :)

BOSKO είπε...

kostas L.A. ...
γεια σου, ρε Κωστή, τι γίνεσαι, όλα καλά; Lady grinning soul, ασυζητητί μέσα στις 10 πιο ερωτικές rock μπαλάντες όλων των εποχών. Έχω και μια αστεία ιστορία μ' αυτό το κομμάτι που μάλλον θα την κάνω post! Καλά που μου το θύμησες, λοιπόν!