Σήμερα πήγα στον Νίκο Ξυδάκη κι ακούσαμε μαζί
πολλά δισκάκια νέων δημιουργών, οι οποίοι απ' την άποψη του ήχου δεν
έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη δική του μουσική. Με την άδεια του Ξυδάκη,
λοιπόν, ενημερώνω ότι στην παράσταση του στο αίθριο του Μεγάρου
Μουσικής τον επερχόμενο Σεπτέμβρη, πολλά από τα τραγούδια του θα
παιχτούν σε εναλλακτικές διασκευές από ''φρέσκα'' πρόσωπα στο χώρο της
ελληνικής μουσικής. Και μιας και με τίμησε, αναθέτοντας μου την
καλλιτεχνική και εν μέρει σκηνοθετική επιμέλεια της συναυλίας του, ένα
πρώτο casting έγινε από κοινού με τον φίλο και σημαντικό συνθέτη.
Προσεχώς θα έχω περισσότερα νέα! Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα
είναι πως το υλικό του Ξυδάκη θα ακουστεί και θα παιχτεί, όπως ποτέ
άλλοτε!
ΤΟ BLOG ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΕΡΥΣ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΤΕΠΕΣ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΤΗ FATA MORGANA, ΤΟΥΣ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ MAYA DEREN, ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ WOODSTOCK, ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σάββατο 13 Ιουλίου 2013
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013
συναισθήματα-μελαγχολίας-στη-συναυλία-αλληλεγγύης-στην-τεχνόπολη
Τσεκ ήχου λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία αλληλεγγύης στην Τεχνόπολη. Από αριστερά, η Μελίνα Κανά, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μαρία Παπαγεωργίου και ο βιολιστής Στέλιος Γαργάλας.
Και η συναυλία ξεκίνησε με την Ελένη Πορτάλιου από τον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού να ευχαριστεί τους καλλιτέχνες που δέχτηκαν να τραγουδήσουν για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αθήνας.
Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν κομμάτια από τους δίσκους των τριών νέων καλλιτεχνών της παρέας, του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη με τη Μαρία Παπαγεωργίου και της Ευτυχίας Μητρίτσα. Μαέστρος στο πιάνο ο Γιώργος Ανδρέου.
Τη Μελίνα Κανά είχα πολλά χρόνια να τη δω live. Παραμένει μία πολύ καλή τραγουδίστρια και με ρεπερτόριο δικό της που αντέχει στο χρόνο.
Εδώ, ντουέτο με τη Μητρίτσα στο πιάνο, η Κανά ερμηνεύει το Αχ ζωή μου μάγισσα του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Σε φόρμες και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Κρίμα που δεν είμαστε πολλοί...είπε απευθυνόμενη στο κοινό και είχε δίκιο ειδικά αν λάβει υπ' όψιν κανείς το σκοπό της συναυλίας.
Και η Τσαλιγοπούλου δεν στερείται βέβαια καθόλου ρεπερτορίου. Κομμάτια του Ανδρέου, του Ζούδιαρη, του Λειβαδά από τη χρυσή εποχή του έντεχνου και τα 90s.
Κι ένα όμορφο ντουέτο της Κανά με την Τσαλιγοπούλου στο Αερικό του Θ. Παπακωνσταντίνου.
Εμμανουηλίδης, Κανά, Παπαγεωργίου, Μητρίτσα και Τσαλιγοπούλου τερματίζουν τη συναυλία με τη Μικρή πατρίδα του Γιώργου Ανδρέου και του Παρασκευά Καρασούλου.
Τι μου άρεσε:
1ον: Η Τσαλιγοπούλου ερμήνευσε το Άβουλο θεριό και η Κανά την Ιαχή, δύο τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο των Εμμανουηλίδη - Παπαγεωργίου. Με την Κανά επίσης πήραμε μια γεύση από τον κύκλο τραγουδιών που ετοιμάζουν με τη Μητρίτσα. Οι δύο μεγάλες ερμηνεύτριες όχι απλά έδωσαν βήμα στους νέους, αλλά μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους, υιοθετώντας συναυλιακά τα τραγούδια τους.
2ον: Η πιο εσωστρεφής Παπαγεωργίου και η πιο αλέγκρα Μητρίτσα. Η μία έπαιζε διάφορα όργανα καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας και η άλλη χόρευε, θέλοντας φανερά να ξεσηκώσει το κοινό. Δημιουργήθηκε έτσι μια ζεστή παρέα ανθρώπων, από διαφορετικές γενιές, που απολαμβάνουν οι ίδιοι πάνω απ' όλα τη μουσική.
3ον: Ο Γιώργος Ανδρέου ως οικοδεσπότης συν τοις άλλοις. Μίλησε για ποιο σκοπό ήταν εκεί όλοι οι καλλιτέχνες, τους παρουσίασε έναν - έναν και έδινε πληροφορίες για τους δημιουργούς των τραγουδιών που ακούγονταν.
Τι δεν μου άρεσε:
1ον: Η μελαγχολία που με έπιασε στο άκουσμα των τραγουδιών της συναυλίας. Εξαιρούνται τα κομμάτια των τριών νέων δημιουργών, αναφέρομαι σ' αυτά του Ανδρέου, της Τσαλιγοπούλου και της Κανά. Σκεφτόμουν ότι ήμουν 20 και 25 ετών όταν τα άκουγα, τελείως διαφορετικός άνθρωπος απ' ότι είμαι σήμερα που πάω για τα 40. Σκεφτόμουν ακόμη την αθώα εποχή των 90s που δουλεύαμε, κερδίζαμε χρήματα με τη δουλειά μας, αγοράζαμε αυτά τα τραγούδια σε δίσκους και που δημιουργούνταν φιλίες και έρωτες πάλι μ' αυτά τα τραγούδια. Πλέον τα πάντα έχουν αλλάξει και πολύ φοβάμαι ότι η αλλαγή στον ήχο ή η πρόοδος της μουσικής, να το πω έτσι, είναι το λιγότερο.
2ον: Ο λιγοστός κόσμος. Κάτι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε, κάτι η αφραγκία του κόσμου, ήταν λυπηρό να βλέπεις γεμάτο μόνο το χώρο μπροστά από τη σκηνή.
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013
η-συνέντευξη-της-ελένης-τσαλιγοπούλου-στη-lifo
Το blog στη LIFO μετονομάστηκε πλέον σε Προσκλητήριο Ζώντων & Νεκρών, αφού με μόνη τη λέξη Νεκρών θα περιοριζόταν η θεματική του και θά'ταν και πιο...μακάβριο. Η συνέντευξη που μου παραχώρησε η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Ελένη Τσαλιγοπούλου έγινε χθες βράδυ στο Γκάζι και αφορμή ήταν η αποψινή συναυλία του Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού μεσ' στην Τεχνόπολη. Έναρξη: 21.00 Εισιτήριο: 8 ευρώ. Εμφανίζονται: Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Μαρία Παπαγεωργίου, Ευτυχία Μητρίτσα. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αθήνας. Εδώ το link με τη διαδικτυακή LIFO και τη συνέντευξη της Τσαλιγοπούλου:
http://www.lifo.gr/team/prosklitirio_nekron/39725
Ετικέτες
ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ,
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ BOSKO,
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ,
LIFO
Τρίτη 9 Ιουλίου 2013
Τρίτη 2 Ιουλίου 2013
ποίηση-και-μουσική-με-τη-μαρία-φαραντούρη-στο-θέατρο-άλσους-ηλιούπολης
Χθες βράδυ η Μαρία Φαραντούρη έδωσε μία καταπληκτική συναυλία στο θέατρο του άλσους Ηλιούπολης με τίτλο Ποίηση και Μουσική - Στην κόψη του τραγουδιού. Κοντά της είχε τον Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο, τον Αλέξανδρο Μποτίνη στο τσέλο, την ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη στις ποιητικές απαγγελίες και δύο νέα παιδιά, που θα δούμε παρακάτω.
Από νωρίς το θέατρο είχε γεμίσει από ένα κοινό που όπως αποδείχτηκε δεν αποζητούσε απλά μία ψυχαγωγική βραδιά. Αυτό φανέρωσαν οι αντιδράσεις του σε κομμάτια σαν το Άννα μην κλαις και την Ελένη του Θάνου Μικρούτσικου που ερμήνευσε η Φαραντούρη.
Πολύ καλές παρουσίες αυτές της νέας τραγουδίστριας Μπέτυς Χαρλαύτη και του νέου συνθέτη Πέτρου Σατραζάνη, μελους - θα λέγαμε - της θεοδωρακικής οικογένειας. Το τραγούδι του σε στίχους Βασίλη Καψάσκη που απέδωσε η Χαρλαύτη με την ασκημένη φωνή της είναι από τα πλέον πολιτικοποιημένα της τρέχουσας περιόδου.
Να στηρίζετε τους νέους που τους έχουμε ανάγκη, υπόδειξε η Μαρία Φαραντούρη στο κοινό, παρουσιάζοντας τον Σατραζάνη και τη Χαρλαύτη. Λίγο πριν, το κοινό την αποθέωσε στο Κάποτε θά'ρθουν του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, στον στίχο ειδικά Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα!
Μου άρεσε και η Αιμιλία Υψηλάντη στην απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου - αφιερωμένο στον Μάνο Κατράκη. Τέλεια επίσης και η επιλογή της πριν τον Κεμάλ να προλογίσει το τραγούδι με τα ποιητικά λόγια του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι. Δεν πάει καιρός άλλωστε που το εν λόγω τραγούδι δαιμονοποιήθηκε ως...ισλαμιστική προπαγάνδα!
Μία υπέροχη βραδιά που τράβηξε αλλού μέχρι πρωίας με συζητήσεις και με τραγούδια, αλλά και με την επίθεση φίλου στο fb που με κατηγόρησε ότι παίρνω...εντολές (από που άραγε;) για να στηρίζω τη μεγαλύτερη Ελληνίδα ερμηνεύτρια, με την οποία - σημειωτέον - συνδεόμαστε με φιλία εδώ και μία δεκαετία. Τόση κακεντρέχεια πια δεν αντέχεται...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)