Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΟΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


Όλες αυτές τις μέρες απορούσα για το που βρίσκονται οι καλλιτέχνες μας, οι διανοούμενοι του τόπου. Ο Χατζιδάκις δεν υπάρχει πια να διατυπώσει την άποψη του, αν και όλοι είδαμε πόσο επίκαιρο παραμένει εκείνο το παλιό του άρθρο από το περιοδικό Τέταρτο. Ο Θεοδωράκης έστειλε μια προβλέψιμη επιστολή στον Τύπο, στην οποία καταδίκασε τα επεισόδια. Η Ιωάννα Καρυστιάνη σε ραδιοφωνική συνέντευξη της δήλωσε πως ό,τι έγινε ήταν αναμενόμενο και πως τα παιδιά ξέσπασαν μ' αυτό τον τρόπο την οργή τους για την κοινωνική σαπίλα. Η Χάρις Αλεξίου βγήκε φανερά εκνευρισμένη Στο Κόκκινο 105,5 καταγγέλοντας την αστυνομική βία και διαμαρτυρόμενη για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου. Μαθαίνω ακόμη με συγκίνηση πως ο Διονύσης Σαββόπουλος ακύρωσε δύο συναυλίες- sold out εκ των προτέρων- δηλώνοντας πως δε μπορεί να δώσει παράσταση με μαυρισμένη ψυχή. Το ίδιο και πολλοί άλλοι συνάδερφοι του, που ακύρωσαν τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους σε Αθήνα και επαρχία. Η σημερινή εκπομπή μου στο Κανάλι 1 του Πειραιά (www.kanaliena.gr) 90,4 είναι εκπομπή πένθους και περισυλλογής. Την ώρα που το κέντρο θα γεμίζει από μαυροντυμένους διαδηλωτές με αναμμένα κεριά ανά χείρας, τα ραδιοφωνικά Άσματα και Μιάσματα θα συνδέονται τηλεφωνικά με σημαντικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι θα καταθέσουν τη γνώμη τους για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και την έξαρση της βίας σε πανελλήνιο επίπεδο. Από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 20.00 το βράδυ, λοιπόν ο λόγος στη Μαρία Φαραντούρη, τη Μαρίζα Κωχ, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Νίκο Κυπουργό, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Βασίλη Λέκκα, τον Βασίλη Γισδάκη, τη Μαρία Βουμβάκη, τον Παντελή Θεοχαρίδη κ.α.
Συντονιστείτε, είναι πρωταρχικής σημασίας να ακούγεται η φωνή των καλλιτεχνών μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές που περνάει αυτή η μικρή βαλκανική χώρα!

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε φίλε, επιτέλους πρέπει να μιλήσει η διανόηση αυτής της μικρής χώρας που λες.

Αλέξανδρος

τ2φ είπε...

τέλεια εκπομπή!

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Θα είμαστε όλοι μαζί στον αέρα...

cogito είπε...

Αντώνη, μπράβο για την ραδιοφωνική πρωτοβουλία σου. Το ενδιαφέρον σχόλιο του Θανάση Παπακωνσταντίνου που το ανέγνωσε ο ίδιος στη σημερινή σου εκπομπή βρίσκεται και στη διεύθυνση
http://wxra.blogspot.com/2008/12/2.html
αν και θα δημοσιευθεί και στην "Κυριακάτικη Αυγή".

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλησπέρα Αντώνη! Σε άκουσα σήμερα! Πολύ ωραία η εκπομπή!

BOSKO είπε...

ανώνυμος...
trempe...
Μιχάλης Τσαντίλας...
σας ευχαριστώ πολύ! Είναι σημαντικό να διατυπώνουν την άποψη τους σημαντικοί άνθρωποι, που τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης έχουν αποκλείσει, προβάλλοντας μόνο την ασημαντότητα του κόσμου όλου!

BOSKO είπε...

Carpe diem...
το σχόλιο σου εστάλη 8.34...η εκπομπή όμως τελείωσε στις 8...ελπίζω να μη μπέρδεψες τις μέρες και να μας άκουσες!

BOSKO είπε...

cogito...
θεωρώ εξαιρετική την παρέμβαση του Θανάση Παπακωνσταντίνου, παρ' ότι αρχικώς δεν πολυγούσταρε να μιλήσει. Τελικά, με μεγάλη χαρά τον άκουσα να διαβάζει στον αέρα το κείμενο που είχε γράψει.
Την ήθελα την εκπομπή αυτή από τη στιγμή που τα ΜΜΕ μπουρδολογούν ασύστολα την τελευταία εβδομάδα, αποκλείοντας τη σκέψη και δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις.

maira είπε...

Μου άρεσε ιδιαίτερα η άποψη της Λεονάρδου.
Ο επαναστατημένος άνθρωπος είναι γενναίος άνθρωπος.
Απαιτείται γενναιότητα κι αξιοπρέπεια κι εκείνη η Θεία ισορροπία...
ώστε ο λόγος του εξεγερμένου η επαναστατημένου να έχει νόημα.
Η ευτέλεια , το μίσος, η αντεκδίκηση κι οι βιοπραγίες αναπαράγουν απλώς.
Ωραία η εκπομπή σου Αντουανάκο...

maira είπε...

Φυσικά και του Θαναάση Ππακωνσταντίνου. Σου το είπα απο το τηλεφωνο, υπογραμμίζοντας τη φράση :¨Φοβάμαι όμως πως όποιος μολυνθεί από την υιό της βίας, ακόμα και όταν ο στόχος του είναι ουμανιστικός, θα αποτύχει στο τέλος. Το μέσον κι ο σκοπός αγιάζουν το αποτέλεσμα. Αντί για τη βία προτιμώ την ανέλιξη της πνευματικότητας και την ανθρωπιά σαν μέσο για μια καλύτερη ζωή.¨
Έτσι είναι...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τώρα μιλάμε σοβαρά ? Μίλησαν και 5 καλλιτέχνες σε μια εκπομπή και κάτι έγινε ? Αυτό είναι όλο και όλο που μπορούν να κάνουν ? Που είναι οι επιστολές όλων τους ? Έχουν συνδικαλιστικούς φορείς , σωματεία κλπ , μια ανακοίνωση δεν μπορούσαν να βγάλουν ? Στις διαμαρτυρίες , στις πορείες που ήταν ? Στα στούντιο τους να ηχογραφούν τα μεγαλεπίβολα σιντί τους που πια κανείς δεν αγοράζει ? Μια ανοιχτή συναυλία να φωνάξουν με τα τραγούδια τους ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ δεν μπορούσαν να διοργανώσουν ? Για άλλα θέματα στο παρελθόν το έχουν κάνει τώρα που είναι ??? Πού ? Και οι λογοτέχνες που μόλις βρουν ευκαιρία περιφέρουν τις νέες εκδόσεις τους σε εκπομπές τάχαμου δημοσιογραφικές για να μιλήσουν περί παντός επιστητού τώρα τι έγινε ? Η σιωπή των αχαμνών αμνών ? Και μετά θέλουν να λέγονται εκφραστές των νέων κι ότι με τα βαθυστόχαστα πονήματά τους , τις πλέον αδιάφορες μουσικές τους , και τους επιεικά τραγικούς στίχους τους "περί του Μάκη που πήγε στη Χαβάη " κι άλλες τέτοιες παπαρολογίες θέλουν να κάνουν και πωλήσεις στους νέους ανθρώπους που έχουν κυρίως στραφεί στη ξένη μουσική ? Δυστυχώς οι "καλλιτέχνες" μας για μια ακόμη φορά είναι τραγικά απόντες και παντελώς αποκομμένοι από την κοινωνία μας με ελάχιστες εξαιρέσεις που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα!!! Να 'σαι καλά που έθιξες το θέμα και τους προσκάλεσες !! Τα σέβη μου!!

ΕΥΟΙ! είπε...

δε σε πρόλαβα απόψε
ωραία πρόθεση
δεν ξέρω αν είναι αρκετά τα
μακρυά κι αλάργα
ποιητικίζοντα λόγια
αν κάποιος απ' τους επώνυμους
έβγαινε μπροστά
να τις φάει να δηλητηριαστεί
να προπυλακιστεί απ' τα μαντρόσκλυλα
ηλικιωμένοι άνθρωποι
με δερματόδετες ιδέες...
νιόνιο μαγκιά σου βέβαια!
για τους υπόλοιπους
ας αντιγύριζαν έστω και λίγο
τη δύναμη που τόσο τους έχει δώσει ο κόσμος...
αχ βαχ υδροκεφαλιάσαμε
(συγνώμη, τάχω πάρει!)

ΕΥΟΙ! είπε...

ουπς!
προπ Η λακίζω/ομαι
:)

BOSKO είπε...

maira del mar...
όλοι οι καλλιτέχνες λίγο- πολύ τα ίδια υποστήριξαν με διαφορετικά λόγια. Μόνο ο Θανάσης Παπακων/νου έθεσε το θέμα σε καθαρά ιδεολογική βάση, αναφερόμενος στον αναρχισμό, στον οποίο δεν ανήκει, αλλά πρόσκειται φιλικά. Η δε Λεονάρδου επίσης και μένα μου άρεσε γιατί μίλησε για το χαρακτηριστικό της αξιοπρέπειας που πρέπει να διέπει τους επαναστάτες!

BOSKO είπε...

Μελιώ...
κατ' αρχάς να σου πω ό,τι διαβάσαμε το σχόλιο σου μαζί με τον Παντελή Θεοχαρίδη και τόσο αυτός, όσο κι εγώ συμφωνούμε με τη δικαιολογημένη οργή σου. Οφείλω όμως να εξηγήσω κάποια πράγματα: θυμάσαι πως ξεκινάει η ανάρτηση μου; για το που βρίσκονται οι καλλιτέχνες όλες αυτές τις μέρες. Ξέρω πολλούς μουσικούς που, πράγματι, την ώρα που ο κόσμος ήταν στους δρόμους, εκείνοι ηχογραφούσαν τα τραγούδια τους σ' ένα στούντιο κλεισμένοι σαν τα ποντίκια. Πάλι, όμως, να ξέρεις ό,τι στις πορείες συμμετείχαν αρκετοί καλλιτέχνες με τρόπο αθόρυβο, όπως αθόρυβο είναι και το έργο τους, ίσως και ανύπαρκτο για τα ΜΜΕ. Η Σαβίνα Γιαννάτου π.χ. ήταν στην πορεία τη βραδιά που κάηκε η Αθήνα, το ίδιο και ο Γιώργης Χριστοδούλου. Ο δε Θεοχαρίδης στη Θεσ/νίκη δεν έχει αφήσει πορεία για πορεία. Αναγκάζομαι να σου αναφέρω ονόματα, μια και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ούτε της λογικής "περί του Μάκη που πήγε στη Χαβάη", ούτε διατυμπανίζουν την παρουσία τους κάπου. Μια συναυλία θα χρειαζόταν οπωσδήποτε! Και δυο! Και τρεις! Ποιος θα τη διοργανώσει όμως; Ο ΣΥΡΙΖΑ που έτσι και κάνει κάποια σχετική ενέργεια θα τον καπελώσουν ως υποκινητή των αντιεξουσιαστών; Το ΠΑΣΟΚ που θα προκαλέσει τα γιαουρτώματα στο Σύνταγμα όπως στο πρόσφατο παρελθόν; Και αν δε θέλουμε να' χει κομματική στέγη η όποια κίνηση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών (που δεν πρέπει να έχει ούτως ή άλλως) να ενδιαφερθεί ο ευαίσθητος δήμαρχος Αθηνών, ξεχνώντας για λίγο το καμμένο δέντρο και βάζοντας όλη την υποδομή- τεχνική κυρίως- και τον χώρο ώστε να γίνει μια 6ωρη συναυλία- μαμούθ σαν και τότε με τον Οτζαλάν. Επομένως, μην τα βάζεις γενικώς με τους καλλιτέχνες- πραγματικά πνευματικούς ανθρώπους, αλλά με τα ΜΜΕ που προτείνουν νυχθημερόν το κάθε απολίτικο ξέκωλο και τη life- style παπαρολογία τους! Δεν υπάρχει καλλιτέχνης σοβαρός που να μην αισθάνεται αποτροπιασμό γι' αυτό το έγκλημα στην καρδιά της Αθήνας. Αυτό που εγώ εισέπραξα πάντως απ' την εκπομπή είναι το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν τελικά οι καλλιτέχνες και με πόσο θαυμασμό στέκονται μπροστά στον αγώνα των παιδιών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις βιαιοπραγίες που στόλισαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, το πλιάτσικο, τις υλικές καταστροφές κλπ. Σου ξαναλέω, όμως, πως δεν έχεις καθόλου άδικο να τα λες όλα αυτά στο γεμάτο πίκρα σχόλιο σου!

BOSKO είπε...

ΕΥΟΙ!...
αν διαβάσεις τι έγραψα στη Μελιώ, είναι σα να απαντάω και σε σένα. Δε με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι καλλιτέχνες, αυτοί δηλαδή που παρέμειναν απαθείς σε ό,τι έγινε και δεν τους θεωρώ καλλιτέχνες. Με ενδιαφέρουν άνθρωποι με σημαντικό καλλιτεχνικό ανάστημα, άσχετα αν δεν προβάλλονται και πιθανώς να μην τους γνωρίζουν οι περισσότεροι. Έτσι, να ξέρεις κι εσύ ό,τι πολλοί απ' αυτούς που μίλησαν στην εκπομπή μου είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, στα δακρυγόνα και στα ξυλίκια. Νομίζεις θα τους αναγνώριζες μεσ' στο πλήθος; Δεν είναι ούτε Τσαλίκηδες, ούτε Δάντηδες...Τέχνη παράγουν και όποτε το επιτάσσουν οι άγριοι καιροί διαμαρτύρονται με τη φωνή τους, τις ταινίες τους, τα ποιήματα τους και τις ζωγραφικές τους. Θα ήθελα κι εγώ μια συντονισμένη καλλιτεχνική διαμαρτυρία- μια μεγάλη συναυλία, όπως πρότεινε και η Μελιώ- και νομίζω ό,τι από αύριο κιόλας θα κάνω μερικά τηλέφωνα μπας και κινηθεί κάτι.
Περί Νιόνιου, το έγραψα κιόλας, είχε πολύ καιρό να με συγκινήσει ο χαρισματικός αυτός καλλιτέχνης, πέραν των τραγουδιών του που ποτέ δεν έπαψα ν' ακούω!

Ανώνυμος είπε...

καλημερα αντουαν' καταπληκτικη εκπομπη. οπως ολλες αλλωστε. ανεβαζουν το επιπεδο του σταθμου σε ποιοτητα. οσο για τα τραγουδια τη να λεμε τωρα...καταπληκτικες οι ερμηνειες παντελη θεοχαριδη και Γισδακη. εμενα μου εκανε εντυπωση το παθος με το οποιο διατυπωσε την αποψη του ο παντελης.ενδιαφερον οπως παντα και το κειμενο του θαναση

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Πρώτ’ απ’ όλα, συγχαρητήρια για την χθεσινή εκπομπή σου. Σημαντική η πρωτοβουλία σου και πολύ καλή η ροή της εκπομπής (ξέρω τις δυσκολίες που είχε ένα τέτοιο project, και πίστεψέ με, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!).

Σημαντικές και οι απόψεις που καταθέτουν οι επισκέπτες του blog, μόνο που θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω και με σένα σε ένα μοναδικό σημείο. Δε θεωρώ την διοργάνωση μιας ακόμα συναυλίας κάτι απαραίτητο. Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως, μία χιλιοστή επανάληψη συναυλίας όπως αυτές που έχουν διοργανώσει καλλιτέχνες σε αντίστοιχες περιπτώσεις (Οτσαλάν, κλπ), δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε κανέναν, πλην των ίδιων των καλλιτεχνών που θα βγουν να “μιλήσουν” μετά από ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ύποπτης σιωπής (οι 8 μέρες που έχουν περάσει από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι τελικά πολύ μεγάλο διάστημα, όπως αποδείχτηκε!). Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε μία ακόμα συναυλία για το αυτονόητο (στην προκειμένη περίπτωση την καταδίκη της κρατικής βίας). Μην ξεχνάμε, ότι τέτοιες συναυλίες τις διοργανώνει (και φυσικά παίρνει μέρος) συνήθως η …αφρόκρεμα των καλλιτεχνών, οι οποίοι όπως πολύ καλά αναφέρθηκε πιο πάνω από την Μελιώ, ειδικά αυτό το διάστημα που τα γεγονότα ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ηχογραφούσαν την “Χριστουγεννιάτικη” υποχρέωσή τους προς την εταιρεία τους.

Με συγχωρείς για το έντονο ύφος, όμως θεωρώ ότι μια συναυλία τύπου “Οτσαλάν”, προσφέρει το τέλειο άλλοθι σε εκείνους ειδικά τους καλλιτέχνες που όλο το καλοκαίρι μαζεύουν με μανία τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου «Πολιτισμού» (σε εισαγωγικά εδώ ο «Πολιτισμός»), και μετά θυμούνται ότι είναι και “προοδευτικοί”, και όταν η μπόρα έχει ξεσπάσει, εκ του ασφαλούς, βγαίνουν να “διαμαρτυρηθούν”.


Χίλια μπράβο στην Σαβίνα Γιαννάτου, τον Γιώργη Χριστοδούλου, τον Παντελή Θεοχαρίδη, σε σένα και σε όλους εκείνους τους πραγματικούς καλλιτέχνες που βρέθηκαν στον δρόμο την στιγμή που έπρεπε. Προσωπικά, δε θέλω να ξαναδώ τους ίδιους και τους ίδιους πρωτοκλασάτους καλλιτέχνες να θυμούνται το αριστερό παρελθόν τους, και με τα ρούχα τους ακόμα να μυρίζουν από το “λιβάνι” του Υπουργείου «Πολιτισμού» να με κοροϊδεύουν και να μου πουλούν ακριβά μια κάλπικη “αγανάκτηση”.


Σε ευχαριστώ που με ανέχτηκες τόση ώρα…

cogito είπε...

Εγώ θέλω να προσθέσω και το εξής: ας μην ξεχνάμε πως η δική μας διαμορφωμένη αντίληψη έχει βρει σχετικά στέρεες βάσεις και στα τραγούδια αυτών των ανθρώπων. Στην ουσία πολλές φορές αυτές οι δημιουργίες στάθηκαν έρεισμα για τα δικά μας πιστεύω. Ας μην τα μηδενίζουμε όλα. Το κάθε τι έχει παιξει το ρόλο του... Αντί να διαβάσεις π.χ. ένα "μανιφέστο' μπορείς να πάρεις τα ίδια πράγματα από ένα τραγούδι!

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Παρακαλώ να καταγραφεί κάπου η ευαισθησία της καλλιτεχνιδος Αννας Βίσση που κυκλοφόρησε το cd της στις 9.12.08.
Επίσης η ευαισθησία ολων ανεξεραίτως των τηλεοπτικων ζωντανών εκπομπών, που ούτε τώρα βρήκαν το στοιχειώδες σθένος να φωνάξουν ανθρώπους πνευματικούς που δεν κάνουν νουμερα στην AGP (ακόμη κι ο Θεοδωράκης που έπεισε την Σώτη Τριανταφ΄υλλου να εμφανιστει δεν την άφησε να αρθρώσει μια πλήρη πρόταση)
Νομίζω πως αυτή η ιδιότηπη πνευματική χούντα των Δελτίων, πέφτει από μόνη της.
Οι πραγματικοί ήρωες αυτων των ημερών δεν εβλεπαν τηλεόραση και οι καναπεδάτοι μικροαστοί ασφαλισμένοι στα με στεγαστικά δανεια σπίτια τους ψήφιζαν στο x-factor.
Είναι περιττό να δώσω και γω συγχαρητήρια στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και σε σένα.
Θέλω πιο πολλά. Από πιό πολλούς.
Τα θέλω όλα . Από όλους. Παντού!

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχει η Μελιώ! Αυτό είναι όλο κι όλο; Πού είναι τώρα οι πνευματικοί ανθρωποι, οι καλλιτέχνες να δώσουν μια κατεύθυνση σ' όλη αυτή τη βίαιη μεν, ενέργεια δε; Να πουν το προφανές: "Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα!", να προτείνουν λύσεις, να στηρίξουν τους νέους, όχι στις καταστροφές, αλλά ηθικά! Να νιώσουμε κι εμείς ότι υπάρχει πια ένας άνθρωπος να ονειρεύεται μαζί μας, κι όχι στα λόγια, με πράξεις!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Και κάτι ακόμα: ένα Μπράβο και σε όλους τους καλλιτέχνες που μίλησαν στην εκπομπή σου. Προσωπικά, προτιμών να ακούω τον λόγο τους από το ραδιόφωνο (λόγος ουσιαστικά πολιτικός), παρά να τους ακούσω σε μία ακόμα ανοιχτή συναυλία.

Με συγχωρείς εάν σε κούρασα

BOSKO είπε...

σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε εδώ, σχολιάζετε, διατυπώνετε τις σκέψεις σας, συμφωνούμε, διαφωνούμε, συνομιλάμε, μα πάνω απ' όλα δικαιώνουμε το blogging σαν το απόλυτα σύγχρονο μέσο επικοινωνίας! Είναι επίσης πολύ σημαντικό!

τ2φ είπε...

Σε μια χώρα που έχουμε πήξει στους 'καλλιτέχνες' τι ακριβώς περιμένεται;τι είναι τέλος πάντων ο καλλιτέχνης;και γιατί επικρατεί η άποψη οτι ο καλλιτέχνης έχει άποψη;δεν σας φτάνουν ολες αυτές οι χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν στο δρόμο;τι διαφορετικό να μας πει ο Θ.Παπακωνσταντίνου ή η Σ.Γιαννατου π.χ. ;ή μήπως νομίζεται οτι η εκάστοτε κυβέρνηση τους λαμβάνει υπ'όψην της!Σε μια χώρα που μέγιστο καλλιτεχνικό γεγονός θεωρείτε το πάρτυ της ΛΙΦΟ,το ριγιουνιον των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ,και το μισογυνικο και φασιστικο 2 του παπαιωάννου μην περιμένεται και πολλά,όλο αυτό το συνοθύλευμα 'τεχνης' που προσπαθεί να μας πλασάρει ο Τσαγκαρουσιάνος δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε νέους να εκφραστούν και να απαλαγούμε επιτέλους απο τους περελθοντωλόγους δυνοσαύρους που εννίοτε πέρνουν και τα φραγκάκια τους απο το κράτος στερόντας απο άλλους ανθρώπους να ανθίσουν!Δεν ειμαι ούτε μουσικός ή οτιδήποτε τέτοιο,τα έχω πάρει καιρό με ολα αυτά!Παρ'όλα αυτά μπράβο που βγήκαν και μίλησαν,και μπράβο στον μπόσκο που τους ανάγκασε!

BOSKO είπε...

trempe...
θα διαφωνήσω μαζί σου, φίλτατε trempe, οριζοντίως, καθέτως, πλαγίως και διαγωνίως. Εσύ αλήθεια τα λες αυτά, που υποτίθεται γράφεις και ποίηση; Τι το παραπάνω έχει να προσθέσει ο λόγος της Σαβίνας Γιαννάτου; "Τίποτα" πιθανώς να σου απαντούσε η ίδια, γνωρίζοντας την καλά! Ανήκω σ' αυτούς κι εγώ όμως που έχουν ανάγκη να ακούσουν τη φωνή των καλλιτεχνών, εκείνων που ένα τραγούδι τους, ένα πλάνο τους ή μια ζωγραφιά τους ισοδυναμεί με ολόκληρο μανιφέστο, όπως εύστοχα σημείωσε ο cogito. Απορώ για ποιο λόγο ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, όπως εσύ, υποτιμάει τους καλλιτέχνες. Πέφτεις νομίζω στη λούμπα των ΜΜΕ που με πάθος βρίζεις όλες αυτές τις μέρες- των ΜΜΕ που έχουν γυρίσει συνειδητά την πλάτη εδώ και χρόνια στους αυθεντικούς καλλιτέχνες, αναζητώντας την αλήθεια μέσω του Κούγια και των λοιπών άχρηστων τηλε- μοντέλων. Ναι, μου φτάνουν οι χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν στις πορείες, με γαλήνεψε όμως και ο λόγος του Θανάση Παπακων/νου που τόλμησε να βγει δημόσια και να δώσει δίκιο στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Επίσης, τι σου έφταιξαν ο Παπαϊωάννου και ο Τσαγκαρουσιάνος; Από τόσα βρωμερά σκουλήκια πνιγόμαστε καθημερινά, με έναν μεγάλο καλλιτέχνη και με έναν σοβαρό δημ/φο βρήκες να τα βάλεις; Φασιστικό το "2"; Μα, πως σου' ρθε; ειλικρινά...Είδες να προβάλλεται αλλού το πάρτι της LIFO πέραν του ίδιου του εντύπου που το διοργάνωσε; Σοβαρολογείς όταν λες πως το reunion των Στέρεο Νόβα θεωρείται μέγιστο καλλιτεχνικό γεγονός; Δηλαδή, τι άλλο εσύ θα ήθελες να θεωρείται ως μέγιστο γεγονός; Το νέο cd της Άννας Βίσση, που λέει κι ο Αισθηματική Ηλικία, ή τον Πλούταρχο που έφυγε απ' το Ναό του στην Πειραιώς και μετακόμισε στο REX; Θα με τρελάνεις, ρε συ trempe; Τέλος, δεν ανάγκασα κανέναν να μιλήσει στην εκπομπή μου, ούτε ποτέ το κάνω αυτό. Δέκα- δεκαπέντε τηλέφωνα έκανα σε καλλιτέχνες που γνωριζόμαστε και εκτιμώ κι εκείνοι δέχτηκαν με προθυμία, εφόσον όλα τα ΜΜΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τους έχουν αποκλεισμένους.

Μουσικά Προάστια είπε...

Ως προς τη LIFO, δεν είναι και τόσο τυχαίο που μέσα από τις σελίδες της αναπαράγεται ότι πιο καραμπινάτα συντηρητικό έχει να επιδείξει η σύγχρονη κίνηση ιδεών στην Ελλάδα (Νίκος Δήμου, Χρήστος Μιχαηλίδης, Πιτσιρίκος κλπ). Επιτομή της κυρίαρχης ιδεολογίας και κουλτούρας, ιδεολογικό προσωπείο της αστικής τάξης, το οποίο δυστυχώς πλασάρεται ως εναλλακτικό -τρομάρα μου-.

Αλλά για να μη βγω εκτός θέματος, ήθελα απλά να πω ότι οι καλλιτέχνες καλό είναι καταρχήν να εκφράζονται πολιτικά μέσα από το έργο τους. Η σιωπή των καλλιτεχνών ως προς τις δημόσιες παρεμβάσεις τους δεν αντανακλά παρά τη σιωπή της τέχνης τους. Σιωπητήριο κανονικό έχει πέσει, και δεν διορθώνεται με δηλώσεις συμπαράστασης.

Και κάτι τελευταίο: δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο από το να δώσεις δίκιο στα παιδιά που διαδηλώνουν, ακόμα ίσως και στους αναρχικούς -όπως έκανε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου-. Η LIFO παρεπιπτόντως στο τρέχον τεύχος της αραδιάζει ένα σωρό χαϊδολογήματα προς τους αναρχικούς και τους νέους. Αυτά όλα είναι εύκολα -και αρκούντως λαϊκίστικα.

Το δύσκολο είναι να είσαι πρωτοπορία, να δείχνεις το δρόμο, να εμπνέεις δημιουργικά, να προηγείσαι των γεγονότων και όχι να ακολουθείς αγκομαχώντας. Το δύσκολο είναι να προβάλλεις την υποψία μιας άλλης κοινωνίας, να δείχνεις δρόμους κριτικής του παρόντος και μετασχηματισμού του. Δεν γουστάρω να βλέπω άλλο "ευαισθησία" απ' αυτούς που μας τραγούδαγαν για Ολυμπιάδες και Ορθοδοξίες, και απ' αυτούς που έτρεχαν ουρά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε εποχές που τους είχαμε ανάγκη. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 1000% με τον Μάκη από το "Άρωμα"... Να κάτσουν σπίτια τους και να σιωπήσουν, γιατί είναι περισσότερο υπεύθυνοι για τις σπασμένες βιτρίνες ακόμα και από εκείνους που πετάνε τις πέτρες. Αυτοί τους οπλίσανε, με τον συμβιβασμό τους, το αέναο γλείψιμο της εξουσίας, και την προδοσία όσων προοδευτικών ιδεών και οραμάτων έβγαλε αυτός ο τόπος. Γι' αυτό και δεν θα πάρω, παρά θα περιμένω υπομονετικά τα καινούργια παιδιά και τις καινούργιες εποχές να βγάλουν ξανά τα καινούργια τραγούδια.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Ηρακλής.

BOSKO είπε...

Μουσικά Προάστια...
δε συμφωνώ μαζί σου, Ηρακλέα, αλλά αυτό έλειπε, SONY και καλά να συμφωνούσαμε όλοι. Μπορώ να σου απαντήσω σε ένα προς ένα αυτών που λες (σε κάποια σημεία, τώρα που το σκέφτομαι, ναι, ενδεχομένως να' χεις και το δίκιο σου), αλλά προτιμώ να μην το κάνω από δω! Ίσως σ'ένα καφέ ή σ' ένα τραπέζωμα!

Μουσικά Προάστια είπε...

Όλα αυτά που γράφω σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν την ορθότητα της ραδιοφωνικής πρωτοβουλίας σου. Έχουμε όλοι πραγματικά ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες -και γι' αυτό προτείνω να ανεβάσεις κάποια απομαγνητοφώνηση γι' αυτούς που την έχασαν, σαν κι εμένα, αν φυσικά είναι εύκολο-. Και βέβαια δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον ειλικρινή θαυμασμό και σεβασμό μου για όλους τους καλλιτέχνες που κατέβηκαν μαζί σου στη διαδήλωση.

Αναφέρομαι φυσικά στο ευρύτερο φαινόμενο άλλων πολύ πιο προβεβλημένων καλλιτεχνών, οι οποίοι σε στιγμές κρίσης το παίζουν "συνείδηση του έθνους", έχοντας οι ίδιοι απωλέσει την συνείδησή τους...

Άντε, να τα πούμε από κοντά μες στην εβδομάδα, πολλά φιλιά.

BOSKO είπε...

Μουσικά Προάστια...
ίσως το επόμενο post να είναι οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις των καλλιτεχνών από την εκπομπή. Θα εξαρτηθεί απ' το χρόνο μου. Όπως και να' χεις, thanx αγαπητέ!

BOSKO είπε...

trempe...
τελικά δε σε δημοσιεύω, διότι δε θέλω να εκτεθείς στα μάτια όλων όσοι μας διαβάζουν. Σε προστατεύω δηλαδή, αν καταλαβαίνεις. Θεωρώ όμως θράσος να μιλάς έτσι για μια καταξιωμένη τραγουδίστρια, η οποία πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή σε όλες τις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Όπως επίσης θεωρώ απαράδεκτη την ομοφοβική σου στάση- μια και αυτό βγαίνει απ' τον λόγο σου- σε σχέση με έναν άλλο μεγάλο καλλιτέχνη.
Λυπάμαι, φίλε, αλλά τυχαίνει να ασκώ κι εγώ κάποια τέχνη, πέραν της δημ/φικής μου ιδιότητας και σέβομαι πολύ τους καλλιτέχνες. Ως εκ τούτου, προσβάλλεις κι εμένα και δεν επιθυμώ καμία συνέχεια και κανένα διάλογο μέσω διαδικτύου.

τ2φ είπε...

είπα απλα αυτα που νοιωθω,δεν ηθελα να σε προσβαλω σε καμια περιπτωση,φυσικα και εχεις το δικαιωμα να μην αναρτησεις τα σχολια μου και το σεβομαι απολυτα.

μαριάννα είπε...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τοποθέτηση, όσο με αυτήν του Ηρακλή που γράφτηκε στις "13 Δεκεμβρίου 2008 11:51 μμ"!
Πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις γενικά και από το Άρωμα του τραγουδιού και από άλλους σχολιαστές.
Δυστυχώς δεν άκουσα την εκπομπή σου, τρέχω αυτές τις μέρες, όμως χαίρομαι που "τσιγκλάς" να πάρουν θέση οι καλλιτέχνες.
Στο εξαιρετικό βιβλίο του ο Σταύρος Ζορμπαλάς, το Τέχνη και Ιδεολογία, έχει μια εκπληκτική ανάλυση για τον ρόλο των πνευματικών ανθρώπων και αυτών της τέχνης σε κάθε δύσκολη εποχή που ζουν οι άνθρωποι. Και φυσικά θεωρεί πως δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι. Αμέτοχος στην καταδίκη ή καταγγελία της αδικίας και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ίσον συμμέτοχος.
Για το Lifo να γελάσω τώρα ή μετά; ;)

BOSKO είπε...

μαριάννα...
πράγματι, το post πυροδότησε πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Το γνωρίζω το βιβλίο του Ζορμπαλά, λέει τα πράγματα ως έχουν αναφορικά με το ρόλο των πνευματικών ανθρώπων σε κρίσιμες περιόδους για τον κόσμο που ζούμε όλοι. Να' σαι καλά που μας το θύμισες!
Για το LIFO γέλα όποτε θες, περί ορέξεως...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, ήθελα να γράψω δυο πραγματάκια.
Κατ' αρχάς, συμφωνώ με το Άρωμα Του Τραγουδιού σχετικά με τη διοργάνωση συναυλιών διαμαρτυρίας. Δεν είναι απαραίτητες νομίζω.
Το ότι η Βίσση κυκλοφόρησε δίσκο εν μέσω των επεισοδίων δε σημαίνει ότι είναι αναίσθητη (μπορεί να είναι αλλά δε θα το κρίνουμε απ' αυτό) μιας και οι ημερομηνίες κυκλοφορίας καθορίζονται πολύ πριν.
Για τη LIFO και τον Παπαϊωάννου δεν έχω γνώμη αλλά οι χαρακτηρισμοί που τους έγιναν μου φαίνονται τραβηγμένοι...
Δε νομίζω ότι μπορούμε να πούμε αν πρέπει ή δεν πρέπει να μιλάνε οι καλλιτέχνες. Ο καθένας τους ας κάνει ό,τι νομίζει και νιώθει. Έχουν ένα δημόσιο βήμα, κάτι που δεν έχει ο οποιοσδήποτε, ας το κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν αυτοί.
Τώρα, το ότι κάποιοι καλλιτέχνες "όπλισαν" αυτούς που σπάνε τις βιτρίνες επίσης υπερβολικό μου φαίνεται. Όσο, φίλε Ηρακλή, ευθύνονται κάποιοι καλλιτέχνες για αυτά που γίνονται, άλλο τόσο ευθυνόμαστε κι εμείς, κι εσείς κι ο Χατζηπετρής. Τις κυβερνήσεις μπορεί να τις "γλύφουν" αυτοί αλλά τις ψηφίζουμε κι εμείς.
Αυτά τα... ολίγα είχα να προσθέσω.

BOSKO είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας...
έλα, ρε Τσαντίλα ν' ανάψουν λίγο τα αίματα που έπεσε η ομάδα! Η Βίσση νομίζω πως είναι αναίσθητη (για να μην πω τελείως UFO), καθώς θα μπορούσε να' χει παγώσει την έκδοση του cd της κι ας ήταν προγραμματισμένη απ' το περασμένο Πάσχα! Πολύ δημοκρατική η άποψη σου για τους καλλιτέχνες, αν και δε με βρίσκει σύμφωνο. Οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να είναι παρόντες στα προβλήματα και τις κρίσεις όχι μόνο με το έργο τους, αλλά και με κάποιες άλλες, μικρότερες ενδεχομένως, κινήσεις. Στα υπόλοιπα, ελπίζω να μας διαβάζει ο Ηρακλής και να σου απαντήσει!

Μουσικά Προάστια είπε...

Μπόσκο προβοκάτορα (πλάκα κάνω!), δυστυχώς για σένα δεν θα ανάψω άλλο τα αίματα! :)
Απλά θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη ότι βεβαίως "φταίμε" κι εμείς, με την έννοια ότι όλοι μας αναπαράγουμε πρόσωπα και σχέσεις εξουσίας.

Όμως, ένας καλλιτέχνης, ένας πολιτικός, ένας καθηγητής, ένας διανοούμενος, ένας ηγέτης τέλος πάντων του οποιουδήποτε τομέα της κοινωνίας έχει μεγαλύτερη ευθύνη, διότι αυτός είναι -ή υποτίθεται ότι είναι- η λεγόμενη ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Αυτά τα λίγα, τα υπόλοιπα τα λέμε στο δρόμο. Χαιρετισμούς!

BOSKO είπε...

Μουσικά Προάστια...
make love not war και κοιτάξτε το καθήκι τον Κούγια που πάει να αθωώσει το άλλο το καθήκι τον δολοφόνο. Μήπως να πάρουμε όλοι το νόμο στα χέρια μας; δεν πρέπει επιτέλους; είμαι πολύ εξοργισμένος και με τη δικαστική απόφαση για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσ/νίκη.

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Αν είναι πάντως να κράξουμε τη Βίσση, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και για τους Night On Earth, τη Μάρω Μαρκέλλου και δεν ξέρω ποιον άλλο που επίσης κυκλοφόρησαν δίσκους μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

BOSKO είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας...
δε λες καλύτερα ό,τι προτού μάθουν καλά- καλά οι Night On Earth για την ημερομηνία έκδοσης του cd τους, το βρήκαν ανεβασμένο στο διαδίκτυο; τραγικό σχεδόν...