Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 2008- Νο 5- GAIA (ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ- ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ)- "ACTION ST."


GAIA (ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ- ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ) -ACTION ST. -POLYTROPON
Είχε προηγηθεί το cd – single Βραδινό δελτίο ως προπομπός του παρόντος μεγάλου άλμπουμ, το οποίο περιείχε τρία τραγούδια του Γιώργου Καζαντζή και της Φωτεινής Λαμπρίδη, του Κώστα Αθυρίδη και του Άρη Ζάρι Ζαρακά από τις Ρόδες. Υπάρχουν κι εδώ αυτά τα τραγούδια σε νέο remix, μαζί με οκτώ καινούργιες συνθέσεις που συνυπογράφουν ο συνθέτης – ενορχηστρωτής Κώστας Αθυρίδης και η στιχουργός – ερμηνεύτρια Γεωργία Βεληβασάκη ως δημιουργικό ντουέτο πια με την ονομασία Gaia (Γκάια). Επίσης, η διασκευή του Αθυρίδη σε ένα κομμάτι του Μαρίνου Καρβελά. Αξιόλογη τραγουδίστρια με δικό της ηχόχρωμα, η Βεληβασάκη υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο, υπηρετώντας ένα τραγούδι με συνέπεια. Αίσθηση μου είναι πως το Action St. (πρωτότυπος, όσο και…παιχνιδιάρικος τίτλος) αποτελεί αφενός την ωραιότερη μέχρι τώρα δουλειά της και αφετέρου μια πρόταση στην εναλλακτική μουσική σκηνή. Άρτιος γνώστης του ηλεκτρικού ήχου και των σύγχρονων μουσικών τάσεων, ο Αθυρίδης έγραψε για τη φωνή της μια σειρά τραγούδια που δανείζονται στοιχεία από το rock, το trip hop και τις κιθαριστικές brit pop μπαλάντες, πετυχαίνοντας μιαν ηχητική ομοιομορφία και διαφυλάσσοντας την έννοια του κύκλου τραγουδιών. Βοήθησαν στο τελευταίο και οι στίχοι της ίδιας της ερμηνεύτριας, που ευτυχώς δεν αναλώνονται στο γαρ πολύ του έρωτος, αλλά πιο πολύ εστιάζουν σε βιωματικές ανθρώπινες καταστάσεις μέσα σ’ ένα γκριζογάλανο αστικό τοπίο. Στο τραγούδι Η τρελή, που το βίντεο κλιπ του συνοδεύει την έκδοση, υπάρχουν σουρεαλιστικές διαθέσεις και σινεφίλ παραπομπές στη Θάλασσα μέσα μου του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ, εκεί που Ο χρόνος μια λούπα, ένα άλλο δυνατό κομμάτι του δίσκου, περιγράφει τη μοναξιά μπροστά στην οθόνη ενός laptop! Έχω πραγματική περιέργεια για την πορεία του cd, δεδομένου ότι εάν τα τραγούδια αυτά τα έλεγε μια τραγουδίστρια πρώτης γραμμής, είμαι σίγουρος πως θα ακούγονταν κατά κόρον από τα ερτζιανά. Είπαμε όμως, η Βεληβασάκη είναι μια άλλη ξεχωριστή ερμηνεύτρια και ως εκ τούτου της εύχομαι καλή τύχη με τη νέα δουλειά της! Πολύ καλαίσθητη και η εικονογράφηση της έκδοσης, που επιμελήθηκε η Μαρία Κοντογιώργου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο το CD .Φωνη με χαρακτηριστικα δικο της χρωμα. Καλο το τραγουδι που ανοιγει το CD ανετα θα μπορουσε να παιζεται στους ραδιοφωνικους σταθμους[αλλα εκει τρια πουλακια καθονται]. Ωραια και η διασκευη στο 7.θαυμασιο και το 'Τρελλη'.Μπραβο παιδια.

BOSKO είπε...

Παναγιώτης...
η "Τρελή" είναι το κομμάτι που αγαπούν περισσότερο οι δύο δημιουργοί, εγώ όμως λατρεύω το "Ο χρόνος μια λούπα", ενώ παίζω τακτικά στο ραδιόφωνο και το εναρκτήριο κομμάτι του cd.
Χαίρομαι που σου άρεσε! Δικαιώνομαι κι εγώ κατά κάποιο τρόπο!

Stepas είπε...

Τον άκουσα τον δίσκο. Αρκετά καλός. Το χρώμα στη φωνή της Βεληβασάκη μού αρέσει πολύ. Καλή και ιδιαίτερη ερμηνεύτρια. Δεν την ήξερα ούτε τη Βεληβασάκη ούτε τον Αθυρίδη. Ευτυχώς που είσαι κι εσύ και μας παρουσιάζεις καλλιτέχνες άγνωστους στο ευρύ κοινό.

Πέρα από τα τραγούδια που αναφέρεις, ξεχώρισα και τον "Μαραθωνοδρόμο" (μου άρεσε πολύ, ειδικά για τα νοήματα που κρύβει), όπως και το διασκευασμένο "Δίψα της ψυχής" (μικρό διαμαντάκι αυτό το κομμάτι). Έχεις πολύ δίκιο όταν λες ότι ο Αθυρίδης γνωρίζει τις σύγχρονες μουσικές τάσεις.

BOSKO είπε...

Stepas...
πολύ χαίρομαι που άρεσε και σε σένα το cd, ειλικρινά! Ξέρεις, η Γεωργία "υπάρχει" στο ελληνικό τραγούδι από το 1996 κι ενώ θα μπορούσε να "κυνηγήσει" συνεργασίες (ξεκίνησε στο πλευρό του Μητροπάνου και του Μητσιά), προτίμησε να κάνει τα δικά της πράγματα και με τους δικούς της μουσικούς! Καθημερινά μού αποκαλύπτεται και μένα αυτό το cd, πίστεψε με!