Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ!


Αύριο το μεσημέρι όπως όλα δείχνουν θα βρίσκομαι στο σπίτι του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου για μια μεγάλη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Culture (εντός και εκτός Επενδυτή). Χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος, ο Τεό θα είναι και το θέμα εξωφύλλου του εβδομαδιαίου αυτού εντύπου, στη συντακτική ομάδα του οποίου μας πήραν μερικούς κατ' ευθείαν από το δίφωνο. Πήγα προχθές μόνος στο Τριανόν, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα απ' το σπίτι μου, και είδα τη Σκόνη του χρόνου. Αυτό που με κέρδισε στο δεύτερο μέρος της άτυπης τριλογίας του Αγγελόπουλου ήταν το χωροχρονικό μπλέξιμο που επιχείρησε στις ζωές τεσσάρων συνολικά ανθρώπων με άξονα την, πάντα αγαπημένη του, πολύπαθη ιστορία του περασμένου αιώνα. Και μόνο για τη σκηνή του τέλους, όπου το χέρι της Ιρέν Ζακόμπ στάζει νερό, ενώ λίγο πριν έχουμε δει την πτώση του αγαπημένου της, Μπρούνο Γκανζ, από το ποταμόπλοιο, η ταινία δύναται να φανερώσει την πρόθεση του σκηνοθέτη για δημιουργία ανθρωποκεντρικού κινηματογράφου στα όρια ενός ποιητικού- ιστορικού έπους. Έχω πολλά να ρωτήσω τον Αγγελόπουλο, για την πρώτη απόπειρα του για μεταφορά του free cinema και του μουσικού ντοκιμαντέρ στην ελληνική πραγματικότητα των 60s με την Εκπομπή του, για την Αναπαράσταση που αποτελεί μέχρι σήμερα το βασικό δραματουργικό μοντέλο του, για το θρίαμβο του Θίασου στις Κάνες και βέβαια για την τωρινή Σκόνη του χρόνου, που συνεχίζει ακάθεκτη το δρόμο της στις αίθουσες!

4 σχόλια:

celsius33 είπε...

εύγε μπόσκο μας, εύγε, δώσε και καμμιά δύσκολη ερώτηση, αν και μια χαρά άνθρωπος είναι ο Τεό, δημιουργός είναι, γιατί να τον δυσκολέψεις? Δεν την έχω δει την ταινία, ίσως το κάνω.

BOSKO είπε...

celsius33...
που και πως να τον δυσκολέψεις τον Τεό, όταν δίνει 450 συνεντεύξεις τουλάχιστον με αφορμή την κάθε νέα ταινία του; ...

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Θα μπορούσες να τον ρωτήσεις αφού τόσο αγαπά το σινεμά γιατί έκανε την avant premiere (η εστω μια απο αυτές) σε ενα μέγαρο ΜΟΥΣΙΚΗΣ κι όχι πχ στο ΑΦΑΙΑ η στο REX του Πειραιά, ώστε να δείξει εμπρακτα στους πολιτικούς και τους λοιπούς "υψηλούς" καλεσμένους, ότι αγνοούν η αδιαφορούν για τον Πολιτισμό και τους ναούς του . Θα ήταν μια ποιητική πολιτική πράξη που το κοινο του, θα την εκτιμούσε και θα τον αποθέωνε, ενω τώρα κατάφερε να έχει την εκτίμηση των Βορείων Προαστίων και των life style περιοδικών. Αυτοί στήριξαν στην Ελλάδα το έργο του?

Αν ο κος Αγγελόπουλος δεν δείξει την "ποιότητα" προβολής των μεμονομένων αιθουσων τότε ποιός?

Επίσης εναν λόγο που δέχτηκε η δημιουργία του να παίζεται στους ναους του pop corn στα multiplex και γιατί δεν έκανε την πρεμιέρα του στο Mall.

Αγαπητέ Bosko θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Για την ταινία αυτή καθε αυτή διαισθάνομαι ότι τη γνώμη μου την ξέρεις.

Θυμάται αραγε κανείς ότι ο ιδιος δημιουργός έκανε τον Θίασο η των Μεγαλέξανδρο... αναρωτιέμαι...

BOSKO είπε...

"Αισθηματική ηλικία"...
από το εδώ ερώτημα σου περί Μεγάρου, συμπεραίνω ότι εσύ ειδικά θα τις χαρείς πολύ τις ερωτήσεις που έκανα, όταν διαβάσεις τη συνέντευξη. Λες να μου ξέφευγε αυτό; πρώτο- πρώτο το ρώτησα μεσ' στην κουβέντα μας. Λες να δημοσίευα από τώρα τη συνέντευξη ολόκληρη; Να χάσω τη δουλειά μου, αγαπητέ; Υπομονή, την ερχόμενη ή τη μεθερχόμενη Παρασκευή θα φχαριστηθείτε Τεό δια χειρός bosko!