Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ!

Χθες ήταν η εναρκτήρια βραδιά του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Αίγινας, αφιερωμένη στη μουσική της Λατινικής Αμερικής με κορυφαίο καλεσμένο τον σπουδαίο Αργεντινό πιανίστα και συνθέτη Eduardo Hubert και guest, όπως σεμνά χαρακτήρισε η ίδια τη σύμπραξη της, την ερμηνεύτρια Γεωργία Συλλαίου. Υπεύθυνη για όλο αυτό το μαγικό event που πέρασε απαρατήρητο από τα ΜΜΕ- τι πρωτότυπο!- και που μετέτρεψε για δύο ώρες την παραλία της Αύρας στην Αίγινα σε...Μπουένος Άιρες, ήταν η Ντόρα Μπακοπούλου!

Δεν πρόκειται για αναγεννησιακό πίνακα, απλά η πιανίστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ντόρα Μπακοπούλου παρακολουθεί από την άκρη της θάλασσας τους κόπους της να αμοίβονται.

Και πως να μην αμοίβονται οι κόποι της, όταν κατά τη χθεσινή πρώτη βραδιά, ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κοινού κάθε ηλικίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έως και προβλήματα λόγω έλλειψης αρκετών θέσεων. Τα οποία όμως προβλήματα ξεπεράστηκαν, εφόσον στην παραλία ποτέ δεν είναι απαραίτητες οι καρέκλες, ειδικά όταν χρειάζεται μόνο να κλείσεις τα μάτια και ν' αφεθείς στον ήχο του πιάνου του Hubert και της Μπακοπούλου, του μπαντονεόν του Ηρακλή Βαβάτσικα, του κοντραμπάσου του Ηλία Αλγκάρ και της φωνής της Συλλαίου!

Η Γεωργία Συλλαίου με τις θεατρικές καταβολές της και με μία ερμηνεία που αντιμετώπιζε κλιμακωτά το κάθε τραγούδι, αφηγήθηκε ποιητικές ιστορίες για μαχαιροβγάλτες, φυλακόβιους και αθεράπευτα ερωτοχτυπημένους, έτσι όπως τις έγραψαν ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Οράσιο Φερρέρ και τις μελοποίησε μια φορά κι έναν καιρό ο Astor Piazzolla! Όταν όμως ο Hubert έπαιξε στο πιάνο τους αισθαντικούς χορούς του Βραζιλιάνου H. Villa- Lobos και τρεις δικές του συνθέσεις, που θα αναστάτωναν τον Χατζιδάκι, προτίμησε κι εκείνη να πάρει τη θέση της δίπλα στη Μπακοπούλου, απολαμβάνοντας το θέαμα και το ακρόαμα!

Εδώ η Συλλαίου αποδίδει το κομμάτι του Piazzolla, γραμμένο τη δεκαετία του 1970 για τη φωνή της Milva! Ήταν και το μοναδικό τραγούδι που ακούστηκε στα ιταλικά με μια πραγματικά συγκλονιστική ερμηνεία από μέρους της τραγουδίστριας, που το κοινό συνέλαβε και τίμησε δεόντως με το παρατεταμένο χειροκρότημα του!


Στην ταβέρνα Φλοίσβος που προστρέξαμε για την πρέπουσα οινοποσία μετά το τέλος της επιτυχημένης συναυλίας, ο Eduardo Hupert φωτογραφίζεται με τη Ντόρα Μπακοπούλου και τη Γεωργία Συλλαίου! Τι να πει κανείς για την αδιαμφισβήτητη αξία και το διεθνές κύρος της Μπακοπούλου; Όσο για τον Hubert, διαμένει μόνιμα στη Ρώμη και μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Παρισιού, Βενεζουέλας, Αργεντινής και Γερμανίας, διδάσκοντας στα μεγαλύτερα μουσικά πανεπιστήμια και φυσικά δίνοντας συχνά προσωπικά κονσέρτα!

Αν το αριστερό ιδεώδες και η επανάσταση σήμερα, με όλη τους την αξιοπρέπεια, θα εκφράζονταν στο πρόσωπο μίας γυναίκας, αυτή θα ήταν η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων της! Εδώ, με τη Γεωργία Συλλαίου, τον bosko και τον Lolek! Έκανε πολύ καλά που πετάχτηκε μέχρι την Αίγινα ο Lolek, καθώς σήμερα το πρωί είχε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μουσικής φύσης με τον Hubert!

Και η Συλλαίου, από τις τραγουδίστριες εκείνες που δε διστάζουν να προσφέρουν αφειδώς το χάρισμα τους, μας τραγούδησε μέχρι και το Τι σου' κανα και πίνεις σε μιαν απρόβλεπτη αυτοσχεδιαστική βερσιόν! Τι κρίμα που δεν ήμασταν εκεί, όταν μάθαμε δηλαδή ότι την προηγούμενη νύχτα είχε αποπειραθεί να χαθεί στη θάλασσα της Αίγινας, φορώντας το κόκκινο φόρεμα της, ως άλλη Alfonsina, ενόσω παραδίπλα δείπνιζε και ο Σταύρος Ξαρχάκος! Σε πρώτο πλάνο στη φωτογραφία, ο Eduardo Hubert κι ακολουθούν η Συλλαίου, η Μπακοπούλου, η αγαπημένη μας Λιάνα Μαλανδρενιώτη, ο Lolek και ο bosko!

Αυτή την ώρα τρεις Έλληνες και τρεις ξένοι μουσικοί αποδίδουν έργα των Mozart/ Schumann και ομολογώ ότι ανησυχώ για το μέγεθος της ανταπόκρισης του κοινού, καθώς απόψε παίζει...Επίδαυρος επίσης! Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου στην παραλία της Αύρας πάντα, πλάι στο κυματάκι, οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε! Τα' χουμε πει, άλλωστε, μία ώρα απέχει η Αίγινα από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο της γραμμής, προσφέροντας μοναδικές μουσικές εμπειρίες με τη σφραγίδα της Ντόρας Μπακοπούλου!
* οι φωτογραφίες του post είναι της Λιάνας Μαλανδρενιώτη και της Ελένης Πορτάλιου.

12 σχόλια:

Ιφιμέδεια είπε...

Οι δύο πρώτες φωτογραφίες της Μπακοπούλου είναι απίστευτα όμορφες!!!!!!!!!

και η μουσική του Piazzolla σε ποίηση Μπόρχες είναι ένα από τα ωραιότερα άλμπουμ που έχω!

BOSKO είπε...

Ιφιμέδεια...
συμφωνώ!
αφού κι εμείς όταν τις πρωτοείδαμε, πάθαμε πλάκα!
και κάνουν, νομίζω, για να συνοδεύουν δελτία τύπου στο εξής εκδηλώσεων της Μπακοπούλου!

ας είναι καλά η ψηφιακή μηχανούλα της Λιάνας που βγάζει παπάδες κι αυτή!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα bosko ...

Διαβάζω εδώ και καιρό το μπλογκ σου και το χαίρομαι. Έχουμε σχεδόν τα ίδια ενδιαφέροντα κι έτσι μαθαίνω νέα για σημαντικούς ανθρώπους που εκτιμώ. (δεν θα διαβάσω βέβαια εδώ για τον Κραουνάκη που αγαπώ πολύ, αλλά δεν πειράζει ;-)...).
Διαβάζοντας το ποστ για την Μπέλλου και τον ... Δράκουλα πρέπει να σου πω ότι ο Christopher έχει ελληνικές ρίζες και μάλιστα από τον τόπο καταγωγής μου, το Πωγώνι τής Ηπείρου. Αυτά τα άκουσα πριν πολλά χρόνια (15 και βάλε ...) από τον ίδιο στην ελληνική τηλεόραση. Δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποια εκπομπή ...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

Το είδα και εγώ αυτό που έγραψα! Ούτε ο ίδιος δεν το κατάλαβα. Χαιρετισμούς σε Lolek και Λιάνα. Φιλιά να περνάτε καλά.

παναγιωτης είπε...

Φεστιβάλ στην Αίγινα
Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα
το 4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας με τις εξής
εκδηλώσεις:Βαρβάρα Γύρα(κιθάρα)-Γιάννης Τσιτσελίκης(βιολοντσέλο)στην οικία Seggy στην Παχεία Ράχη (24/8),Ellemis Quartet στην παραλία της Αύρας(27/8).Ωρα
έναρξης:21.30. Απο το Κυριακάτικο Βήμα

BOSKO είπε...

Kostas...
δεν το ήξερα αυτό για τον Δράκουλα της...Ηπείρου, αλλά μου φαίνεται σχεδόν παράδοξο για έναν ορίτζιναλ Βρετανό, όπως είναι ο 87χρονος πλέον Christopher Lee. Για να το' χεις ακούσει όμως από τον ίδιο, πάω πάσο.
καλωσήρθες κι εσύ & ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ...
θα τους τα δώσω τα χαιρετίσματα, όποτε τους ξαναδώ τους φίλους μας!

see u!

BOSKO είπε...

παναγιωτης...
άλλος Παναγιώτης;
σ' ευχαριστούμε, φίλε μου, αν και δύο posts παρακάτω, υπάρχει αναρτημένο ολόκληρο το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Αίγινας!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ=παναγιώτης είπε...

Αυτό το σχόλιοείναι επισήμανση!! στο παράπονο που εξέφρασες, για την μη ύπαρξη αναφοράς στον έντυπο τύπο, για αυτό το μουσικό δρώμενο στην Αίγινα!
Αυτά από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (και ΕΦΗ!)
Απορείς για το νόημα του πρώτου σχολίο όσο και εγώ, αλλά φταίει
η οινοποσία της Παρασκευής.
Σε χαιρετώ μέσα από την φλεγόμενη ΑΤΤΙΚΗ και την πλήρη ηληθιότητα
των μεριμνούντων της ασφαλείας
και ευτυχίας μας.
παναγίωτης=ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

!!! Αληθινά σαν αναγεννησιακός πίνακας η φωτογραφία της Ντόρας Μπακοπούλου!

lulu είπε...

Bosko...

Μαγικές νύχτες στην Αίγινα!

΄Εγιναν ωραία ποιητικά και σουρρεαλιστικά σαν όνειρα οπότε πώς να μήν θελήσω να χαθώ στη θάλασσα...Ατυχώς το κόκκινο φόρεμα γέμισε ψιλή άμμο και ένα σκυθρωπό γκαρσόνι με τύλιξε μέ ένα χάρτινο τραπεζομάντηλο για να μήν τα κάνω τελείως ρημαδιό στο αυτοκίνητο της Ντόρας και με προσγείωσε αποτόμως.

Σ' ευχαριστώ!

γεωργία συλλαίου

BOSKO είπε...

lulu...
οποία τιμή, να με επισκέπτεται η Γεωργία Συλλαίου!

εμείς σ' ευχαριστούμε, Γεωργία μου, περάσαμε φ α ν τ α σ τ ι κ ά!!!