Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

HIROSHIMA MON AMOUR!


Τη σχολίασαν ο Alain Resnais, η Marquerite Duras, ο Bob Dylan, οι Alcatraz, οι OMD, η Sylvia Plath και ο Γιάννης Ρίτσος. Μέσα από τα πλάνα, τις μουσικές και τους στίχους τους. Τη σχολιάζουν ακόμη με φρίκη εκατομμύρια ανθρώπων που, επί 64 χρόνια, βλέπουν από τις οθόνες τους εν είδει αφιερώματος το ολέθριο πυρηνικό μανιτάρι κι αυτή την εικόνα του αποτεφρωμένου όρθιου παιδικού κορμιού. Η μεγαλύτερη στιγμιαία τραγωδία που προκάλεσε άνθρωπος σε άνθρωπο με ένα σημείο του γιαπωνέζικου χάρτη να γίνεται μοιραία σύμβολο ειρήνης και αφοπλισμού. Κανενός βέβαια δεν ιδρώνει το αυτί! Όπως το είπε ο Νίκος Γκάτσος, με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί! Ή όπως λένε οι ιστορικοί, ο πόλεμος ήταν και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας! Ή όπως διαβάζω σε ένα ναΐφ λεξικό, άνθρωπος σημαίνει το αγριότερο θηρίο πάνω στον πλανήτη Γη!

8 σχόλια:

Stepas είπε...

Νομίζω το μεγαλύτερο έγκλημα του ανθρώπου ενάντια σε άνθρωπο σε όλη την ιστορία. Δυστυχώς, στις ατελείωτες πολιτικές-ιστορικές συζητήσεις που πιάνουμε συχνά πυκνά στις διάφορες παρέες, πολύ σπάνια αναφέρουμε αυτό το έγκλημα. Λίγοι το θυμούνται ενώ θα έπρεπε να μας διδάσκει πολλά για την αγριότητα στην οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

Ο αφοπλισμός, η αποπυρηνικοποίηση, η διεθνής ύφεση και η πολυπόθητη (από τους λαούς) ειρήνη μάλλον βρίσκονται πολύ μακριά. Δυστυχώς...

Χωρίς διάθεση κολακείας, να σου πω ένα μπράβο για αυτήν την ανάρτηση μνήμης.

BOSKO είπε...

Stepas...
σίγουρα το μεγαλύτερο έγκλημα, όπως λέμε κι οι δύο, αν κι εγώ θα έβαζα δίπλα του και τις θηριωδίες των Ναζί. Πάντα τη θυμάμαι τη θλιβερή αυτή επέτειο, είχα κάνει και πέρσι ανάρτηση. Και θα μου τη θυμίζουν πάντα τα τραγούδια, οι ταινίες και τα ποιήματα των μεγάλων ουμανιστών!

Μαρία είπε...

Μου αρέσουν οι ανθρωποι με μνήμη.Είναι είδος υπό εξαφανιση...γι'αυτό μάλλον....οι ανθρωποι...αλλά κυρίως η μνημη σ'αυτό τον κόσμο...(να μην μιλήσω γι'αυτη την χώρα καλύτερα...)
υ.γ. Αγαπητέ bosko, πάλι με εξ-ωθείς...τι να σου πω, μαγκιά σου....

BOSKO είπε...

Μαρία...
αν από κάτι πάσχουμε σ' αυτή τη χώρα είναι ακριβώς η έλλειψη μνήμης και ειδικά των ανθρώπων της γενιάς μας. Ας μην αναφερθούμε στους νεότερους, παρ' όλο που τα μόνα που δε φταίνε είναι τα παιδιά βέβαια.

Ανώνυμος είπε...

Bosko geia sou!
Edw kai kairo prospathw na se brw alla den ta katafernw. Pira sto radiofwno kai mou lene pws den douleveis pia ekei, to Kyttaro einai kleisto. Pes mou se parakalw pws borw na epikoinwnisw mazi sou gia ekeini tin istoria tou dvd pou kontevei na xronisei. Etoimazw biblio sxetika me ta 60s kai thelw na kanw anafores. By the way, exairetiki i sunentefxi tou Poulikakou, einai apisteftos...
Filika Fataliste

BOSKO είπε...

Fataliste...
μα, καλά, αφού μπαίνεις εδώ μέσα, δεν είδες ότι εδώ κι ένα χρόνο έχω φύγει από το Κόκκινο 105,5 κι είμαι στο Κανάλι 1 του Πειραιά; άσε μου ένα mail εδώ ή τηλ. και επικοινωνούμε.
χαιρετώ & ευχαριστώ!

mahler76 είπε...

όπως το είπες...κανενός δεν ιδρώνει το αυτί του.

BOSKO είπε...

mahler76...
πόσα άλλα εγκλήματα έχουν λάβει χώρα από τότε, να σκεφτόμαστε. Μόνο ο δολοφόνος παραμένει ο ίδιος...