Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΜΕΣ' ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ!



Ξημερώματα Κυριακής και η Χρυσόσκονη της Μαργαρίτας Μαντά το έκανε το θαύμα της! Είχα πολλά χρόνια να επηρεαστώ ψυχολογικά από ελληνική ταινία. Ίσως ήταν το ανθρωποκεντρικό της σενάριο. Η συνειδητοποίηση τού πόσο μόνοι και ξένοι είμαστε στην ουσία, τόσο με τα οικεία μας πρόσωπα, όσο και με τους ίδιους τους εαυτούς μας. Αυτή η παντελής έλλειψη πρωτότυπης μουσικής με μοναδική εξαίρεση το σπαρακτικό ποίημα Κύριε του Βαγγέλη Ροζακέα που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις και που ψιθύριζαν οι τρεις πρωταγωνιστές τις στιγμές της φιλμικής μοναξιάς τους. Το μελαγχολικό πισωγύρισμα στην παιδική ηλικία και στη χαρά της ξεγνοιασιάς που αντικαταστάθηκε από το σταδιακό βύθισμα στην κατάθλιψη της καθημερινότητας. Τις πολλές όψεις μιας σαρκοβόρου Αθήνας που όλοι λίγο- πολύ έχουμε περπατήσει.

Τρία αδέρφια: η Άννα (Μάνια Παπαδημητρίου), πιανίστρια και γι' αυτό περισσότερο ευαίσθητη από τον δικηγόρο Αλέξη (Αργύρης Ξάφης) και την τραπεζική υπάλληλο Αμαλία (Άννα Μάσχα). Ο Αλέξης επιμένει να δοθεί το ερειπωμένο πατρικό τους αντιπαροχή, αφού τα χρήματα- πιστεύει- θα καλυτερεύσουν την άχαρη ζωή του. Η Αμαλία και θέλει και δεν θέλει, δέσμια κάποιων ενδοιασμών και της επίσης άχαρης ζωής της. Η Άννα είναι η μόνη που επιθυμεί με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το σπίτι, δηλαδή τη σύνδεση με το ευτυχισμένο παρελθόν μέσα σε μια πόλη που μεταλλάσσεται μέρα με τη μέρα. Το επισκέπτεται τακτικά, φροντίζει τον ρημαγμένο κήπο και περιεργάζεται τις σκονισμένες ντουλάπες του. Τα ημερολόγια της νεκρής μητέρας τους θα γίνουν αφορμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους τα τρία αδέρφια. Όταν η απόφαση παρθεί για να δοθεί το σπίτι η Άννα θ' αφήσει ένα δάκρυ να κυλήσει στο μαξιλάρι της. Και η Μαντά θα κλείσει την ιστορία τους και την ταινία της με μία σεκάνς ονειρικής ποίησης. Οι πρώτες νότες στο πιάνο και οι τίτλοι πέφτουν και η φωνή του Χατζιδάκι σε ανατριχιάζει σύγκορμο: Κύριε/ είχα μια ζεστή καρδιά/ σκεπασμένη με κεραμίδια/ στην άλλη άκρη της πολιτείας...
Στη Χρυσόσκονη της Μαργαρίτας Μαντά δε θα δείτε εντυπωσιακά φαντεζί ντεκόρ. Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες της κινούνται σε μικροαστικά αθηναϊκά διαμερίσματα. Δε θα δείτε ακόμη γαμήσια, ούτε άνδρες και γυναίκες να ακρωτηριάζουν τα γεννητικά τους όργανα. Ο ερωτισμός πηγάζει από ένα χάδι το πολύ- πολύ ή ακόμη κι από μία γυναίκα που αφηγείται σ' έναν άνδρα κομμάτια του γαμημένου βίου της. Η κατάθλιψη δεν δηλώνεται με υστερίες απίθανες, αλλά με ένα κλάμα φυσιολογικό, διότι- ναι- οι άνθρωποι οφείλουν να κλαίνε περιστασιακά. Μία σημαντική ελληνική ταινία που διόλου τυχαία τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού, που δεν πουλάει στυλάκι και μαγκιά και που εύχομαι σύντομα να βρει τον δρόμο της στις αίθουσες.

Ευχαριστώ τη Μαργαρίτα γι' αυτό το γόνιμα θλιμμένο σαββατόβραδο. Τη Μάνια για το υγρό βλέμμα της, γνήσια μπεργκμανική ηρωίδα. Και βέβαια τον αθάνατο Μάνο που από ΄κει ψηλά έδωσε την έγκριση του να πέσει η προσευχή του χρυσόσκονη απ' τον Σείριο.

16 σχόλια:

Mairi είπε...

εξαιρετικά.

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Εξαιρετική ταινία που δικαια βραβεύτηκε στο πρόσφατο Πανοραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου.
Εξαιρετική και η προσέγγισή σου με κάλυψε απόλυτα.

BOSKO είπε...

mairi alexopoulou...
την είδες την ταινία;
αν όχι, κάν' το οπωσδήποτε!

BOSKO είπε...

"Αισθηματική ηλικία"...
όπως λέω, είχε καιρό να με "πιάσει" ελληνική ταινία. Αυτό, σε πείσμα των καρμοίρηδων που απαξιώνουν το εγχώριο σινεμά και τα "κατεβάζουν" σε οτιδήποτε μεγαλόσχημο ή μη έρχεται απ' έξω.
απόψε το πρόγραμμα έχει "Κυνόδοντα" κατά 80%!
επομένως, θα επανέλθω!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=QpBAbNQ3xUs&feature=player_embedded

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
σ' ευχαριστώ πολύ!
ήδη το post εμπλουτίστηκε!
από χθες προσπαθούσα να βρω το trailer στο youtube, μα δεν τα κατάφερνα...

μαριάννα είπε...

Εξαιρετικό το γράψιμό σου! Με εντυπωσίασες, με ξεσήκωσες και μ' έκανες να θέλω να τρέξω να δω την ταινία. Έχω μια Αγγελική όμως απόψε, οπότε θα πάω αύριο. Τί να το κάνει το τρέιλερ η ταινία όταν έχει πένες σαν τη δική σου! Για την ακρίβεια πλήκτρα... ;)

BOSKO είπε...

μαριάννα...
δεν ξέρω αν θα τη βρεις αύριο, αφού χθες προβλήθηκε στο πλαίσιο του αντιφεστιβάλ- να το πούμε- "Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη". Κάνε μια ιντερνετική γύρα, όμως, μπας και παίζεται κάπου.
ειδάλλως, περίμενε την κανονική διανομή της!

μαριάννα είπε...

Α, ακόμα δεν βγήκε κανονικά; Και τρέλανα την Αγγελική ότι την είδες εσύ και ξεκοκάλισε το αθηνόραμα και δεν εύρισκε τίποτα και της είπα ας το βρε ούφο, θα κοιτάξω εγώ! χαχαχαχα
οκ. Καλύτερα να μην τρέχουμε... ;)

BOSKO είπε...

μαριάννα...
ε, τότε παρ' την Αγγελική και περάστε αύριο απ' το ΕΛΛΗ στην Ακαδημίας. Θα προβληθούν "Η περίπτωση Ευρυδίκη" του Φρέντυ Βιανέλλη, οι "Ξένες σε ξένη χώρα" (ντοκιμαντέρ) του Δημήτρη Παναγιωτάτου και "Το Κακό στην εποχή των ηρώων" του Γ. Νούσια (το ελληνικό ζόμπι- sequel). Απ' όλα έχει ο μπαξές, λοιπόν με 5 ευρώ είσοδο για κάθε μία ταινία και 8 για όλες!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

τώρα μάλιστα!
Δε μου έφτανε που έχω να δω μουν και κυνόδοντα, τώρα θέλω να δω κι αυτό!
Να 'σαι καλά!
Και όχι τίποτα, αλλά έχω μόνο μέχρι την παρασκευή, γιατί ξεκινάει και το φεστιβάλ και θα βλέπω τα φεστιβαλικά μετά!
Πάλι καλά που θα αργήσει αυτή να έρθει Θεσσαλονίκη...αν έρθει δηλαδή.
Αλλά θα μου πεις εδώ ερχονται οι επανεκδόσεις, αυτή δε θα έρθει?

Αθανασία είπε...

Γειάσου καλό μου...ε,αυτές είναι ταινίες που αξίζουν να τις δείς πραγματικά..βγαλμένες από τη ζωή αληθινές κ χωρίς ηλίθια,σενάρια και τυποποιημένα..γραμμένα με γνωστές συνταγές αποτυχημένες πολλές φορές...ε,κάπου τη καταλαβαίνω τη κακομοίρα,την κοπέλα την Αμαλία;;που ΔΕΝ θέλει να δώσει το σπιτάκι,της επειδή το χω ζήσει κ γώ αυτό,που ζεί...έχει γίνει πολλές φορές λόγος,κ γίνεται εδώ κ χρόνια τώρα από,το πατέρα μου να πουλήσουμε το σπίτι,στο οποίο μένουμε τώρα το οποίο είναι μιά ωραια μονόκατοικία στο κέντρο Μεταξουργείο μεριά..κ να φύγουμε επαρχία..κ όταν το ακούω μου φαίνεται ότι μου ξεριζώνουν τη καρδιά...πραγματικά...πονάω σάνα μου κόβουν κομμάτι από πάνω μου.. ειλικρινά ΔΕΝ ξέρω π ως θα το ξεπεράσω αυτό εάν ποτέ,ο πατέρας μου αποφασίσει να κάνει τη μαλακία,να πουλήσει το σπίτι μας.. μάλλον δε θα το ξεπεράσω πο-τέ..ούτε θα του το συγχωρήσω ποτέ αυτό εάν το κάνει..θα του το κρατάω έως κ την άλλη ζωή...αυτό το έχω ορκιστεί..ότι ΔΕ πρόκεται ποτέ να τον συγχωρήσω εάν δώσει το σπίτι μας.....ποτέ...

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
θα είμαι κι εγώ Θεσ/νίκη για τρεις- τέσσερις μέρες. Ρίξε ένα τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, διότι πάλι δεν σε "αποθήκευσα". Μπας και πιούμε κάνα καφέ στη "Γαζία"!

BOSKO είπε...

Αθανασία...
το πιστεύεις, πάλι έλεγα σήμερα "που χάθηκε αυτό το κορίτσι;" Εσύ εδώ είσαι όμως όπως πάντα! Μπορεί να το ξανασκεφτεί ο μπαμπάς σου και να μην την κάνει τη μαλακία, καθώς το λες κι εσύ γλαφυρότατα. Φαντάζομαι, λοιπόν, πως θα σ' αγγίξει πολύ η "Χρυσόσκονη" της Μαντά! Μην τη χάσεις όταν βγει!

Unknown είπε...

bosko εμένα δεν θα με ευχαριστήσεις που την μόνταρα??? (χε χε)
φιλάκια
p.s. τέλος Φεβρουαρίου βγαίνει στους κινηματογράφους

BOSKO είπε...

aggela...
κόσμε, την ακούς; είναι η Αγγέλα Δεσποτίδου, η μοντέζ του "Ζωντανοί στο Κύτταρο- Σκηνές Ροκ", μεταξύ πολλών άλλων ταινιών!
εσύ τη μόνταρες, κοριτσάρα μου, τη "Χρυσόσκονη" και βγήκε ταινιάρα; Όχι δηλαδή ότι δεν ήταν ταινιάρα απ' το σενάριο, τις ερμηνείες και τη σκηνοθεσία της, αλλά όπως ξέρουμε καλά όλα παίζουν το ρόλο τους!
εύγε!
τέλειο νέο για την έξοδο της στις αίθουσες και θα επανέλθω άμεσα!
χαιρετισμούς στον Σταύρο!