Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

review-θέατρο-χυτήριο-12.10.12

Χθες βράδυ, γυρνώντας από την πεντάωρη παραμονή μου έξω από το θέατρο Χυτήριο, έγραψα ένα review στα γρήγορα για το facebook, στο οποίο έμεινα στα πολύ ''χτυπητά'' γεγονότα. Ας κάνω τώρα μία πιο ψύχραιμη αποτίμηση των events. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Φώτης Βαλλάτος και ανάρτησε στην ιστοσελίδα της lifo είναι ενδεικτικές του τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε οι περίπου τριακόσιοι άνθρωποι που μαζευτήκαμε να υπερασπίσουμε την ελευθερία του λόγου: θεούσες ηλικιωμένες και νεότερες, παλαιοημερολογίτες παπάδες και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, βασιλικούς ακροδεξιούς και φυσικά Χρυσαυγίτες - όλοι αυτοί δεν ξεπερνούσαν τα εκατό άτομα με τους τελευταίους να αποτελούν την πιο ''διακριτική'' συμμετοχή στον θίασο της συφοράς, αφού προφανώς την προηγούμενη είχαν ικανοποιήσει τα αιμοβόρα ένστικτα τους πάνω στον άτυχο gay δημοσιογράφο που τόλμησε να απαθανατίσει την κατάσταση με την κάμερα του.  
Πιστεύω πως οι άνθρωποι αυτοί δεν έπρεπε να τύχουν της βιαιότητας των ΜΑΤ - υπάρχουν σχετικά βίντεο στο youtube -, αλλά μιας σωστής παρακολούθησης από κάποιον ψυχίατρο. Μία ηλικιωμένη γυναίκα έπεσε σε κρίση στην άσφαλτο, ουρλιάζοντας για την καταπάτηση της πίστης της - δεν αναφέρομαι στη γιαγιά της photo -, εκεί που μία άλλη ''έχασε'' τους δικούς της και μπήκε μεσ' στους ''άπιστους'' συγκεντρωμένους! Εσείς είστε για να μπείτε μέσα; μας ρώτησε, δείχνοντας την είσοδο του θεάτρου. Κι όταν της είπαμε Ναι, χαμογέλασε καλοσυνάτα και πέταξε τη φοβερή ατάκα: Καλά, βρε παιδιά, κι οι χριστιανοί που είναι; Υπήρξε όμως κι ένας ιερέας, φασίστας με τη βούλα, νέος, που δήλωσε μάλιστα και ιεραπόστολος στο Μεξικό! Παραθέτω τον διάλογο που έγινε και που παρακολούθησα αυτοπροσώπως:
Παπάς: Άμα βλαστημάτε τα θεία, καλά σας κάνουν και σας δέρνουν!
Μια κοπέλα: Κι εσύ τι είσαι;
Παπάς: Είμαι η εκκλησία και η εκκλησία είναι παντού παρών!
Μια άλλη κοπέλα: Παρούσα!
Παπάς: Παρών! Εμείς στο μοναστήρι λέμε Παρών!
Η πρώτη κοπέλα: Έχει αρχίδια η εκκλησία δηλαδή!
Παπάς: Αυτό ακριβώς!
Παρεμβαίνει τότε ο φίλος μου ο Μάκης Παπαδημητράτος, ο σκηνοθέτης του Τσίου, και λέει του παπά:
- Ρε, είσαι σίγουρα ιερέας εσύ; Μήπως είσαι περφόρμερ; Δε γίνεται να είσαι παπάς εσύ!
Αρχίζουμε να γελάμε. Ο παπάς απτόητος προθυμοποιείται να μας δείξει την ταυτότητα του. Το κάνει. Τη δείχνει στη φίλη μου, Μάιρα Λιούγκου. Είναι όντως ιερωμένος. Αλλά εμείς εξακολουθούμε να γελάμε με την όλη φάση. Λίγο μετά έχει πάει παραπέρα και τον ακούμε να μιλάει στο κινητό του:
- Έλα μωρό μου, γλίτωσε με. Ένα δράμα ζω εδώ η άμοιρη...
Κατά βάθος δράμα ζούσαμε όλοι εκείνες τις ώρες. Εμείς που βλέπαμε απέναντι μας πωρωμένους ανθρώπους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και να κραυγάζουν Ελλάς - Θρησκεία - Ορθοδοξία. Εκείνοι που νόμισαν πως μία θεατρική παράσταση θα μπορούσε να βλάψει τα πιστεύω τους, τα σφηνωμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια στη νοοτροπία του Έλληνα. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, επειδή γράφτηκε ότι η αστυνομία έκανε επιτέλους τη δουλειά της: Δε σημαίνει ότι επειδή δεν ''πείραξε'' όλους εμάς χθες, είναι ωραίο να βλέπεις να ρίχνονται χημικά σε γέρους ανθρώπους, έστω κι αν διαφωνείς μαζί τους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, μια μέρα πριν οι μπάτσοι σε απόλυτη σύμπνοια με τους Χρυσαυγίτες ποδοπάτησαν κυριολεκτικά την προσωπικότητα ενός ανθρώπου από το δικό μας ''στρατόπεδο''.  
Στα αλήθεια, λες και δεν είχαν εγκέφαλο έμοιαζαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι χθες! Εικόνες Ιράν, μισαλλοδοξίας, φόβου και ηλιθιότητας στην Αθήνα του 2012, μια Αθήνα ούτως ή άλλως μεσ' στον απόλυτο εκφασισμό της! Η παράσταση παρ' όλα αυτά έγινε, γιατί έπρεπε να γίνει! Γιατί αν δε γινόταν, στο εξής δε θα μπορούσε να γίνει καμία παράσταση, καμία ταινία, κανένας πίνακας ή κανένας δίσκος, αφού, σύμφωνα με κάποιους, έτσι φασιστικά και αυθαίρετα, θα πρόσβαλλε τη θρησκεία και γι' αυτό θα έπρεπε να κατακεραυνωθεί. Φοβάμαι πως θα δουν τα μάτια μας πολλά ακόμη! Αν και δεν έχω δει τίποτα πιο εκνευριστικό και σιχαμερό από το βίντεο με τον Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής να παραληρεί φωναχτά για ''πουστράκια'' και ''αλβανικές κωλοτρυπίδες''...
Το παρόν και μπράβο τους γι' αυτό, έδωσαν στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι σκηνοθέτες Άντζελα Μπρούσκου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Νίκος Σούλης, Σύλλας Τζουμέρκας, Μάκης Παπαδημητράτος, οι μουσικοί Σταμάτης Κραουνάκης, Φοίβος Δεληβοριάς, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Nalyssa Green, ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο καλλιτεχνικός διοργανωτής Θέμης Ροδαμίτης, ο δημοσιογράφος Νίκος Ράλλης, αρκετοί ηθοποιοί κι ακόμη πιο πολλοί bloggers, ενώ από τον χώρο της πολιτικής είδαμε μόνο τον Πέτρο Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
Όσοι δεν ήρθατε, κακό του κεφαλιού σας, αν και δυστυχώς στο μέλλον θά'χουμε κι άλλα τέτοια events για να πράξετε τα δέοντα!

4 σχόλια:

mahler76 είπε...

δεν άντεξες και έπεσες πάλι στο facebook :(

BOSKO είπε...

mahler76...
ε, πες και τίποτα για το άρθρο μου, τόση ώρα μου πήρε να το γράψω :))

mahler76 είπε...

καρδιά μου το άρθρο σου είναι απολαυστικό όπως πάντα. Εγώ πέρασα για λίγο από εκεί και κατά τύχη γιατί μην έχοντας facebook δεν ήξερα πως έχουμε διαμαρτυρία. Δεν πέτυχα τα καλά που πέτυχες εσύ και που κάνουν την όλη υπόθεση να μοιάζει λιγότερο τραγική από όσο είναι.

Eleftheria είπε...

...Είναι γελοίοι και απαράδεκτοι...η ανάρτηση σου με κάλυψε απόλυτα.
Ναι..τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη
Καλή σου μέρα.