Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

μαγική-βραδιά-με-τη-Λένα-Πλάτωνος-στο-ΡΥΘΜΟ-Music-Stage

Πανευτυχείς μετά το τέλος της συναυλίας η Λένα Πλάτωνος και ο Γιώργος Χρονάς με τους δύο ερμηνευτές τους, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Παντελή Θεοχαρίδη. 
''Τι να πω εγώ τώρα για τον Γιώργο Χρονά; Είναι γνωστή η σχέση που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια'' είπε η Λένα Πλάτωνος, την ώρα που ο ποιητής έστελνε στη σκηνή ανθοδέσμες για όλες τις κυρίες της βραδιάς, τη Λένα, τη Δήμητρα και τη μικρότερη της παρέας, Μαρίκα Παπάζογλου. 
Στον ΡΥΘΜΟ βρέθηκαν και ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου δίπλα στον Παντελή Θεοχαρίδη, τον ερμηνευτή της ''Μικρής πατρίδας'' του, μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη, αλλά και τη Γιώτα Γιάννα! 
Συζήτηση με τη Λένα, τη Δήμητρα, τη Ντόρα Μπακοπούλου και τον ηθοποιό Μάνο Καρατζογιάννη. Πιο πίσω, άλλη συζήτηση της Λιάνας Μαλανδρενιώτη και του Παντελή Θεοχαρίδη! 
Η ισχύς εν τη ενώσει: Δήμητρα Γαλάνη - Γιώτα Γιάννα - Λένα Πλάτωνος
Με τη Δήμητρα, τη Γιώτα, τη Λένα και τον Απόλλωνα. 
Ο Παντελής με τη Ντόρα, αν και αυτή η photo δεν πιάνει μία μπροστά στην άλλη με τους δυο τους κάποτε στον Ιανό. 
Και οι νέοι δημιουργοί κοντά στη Λένα: Ο στιχουργός Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μπόμπας. 
''Τι ωραίος τραγουδιστής ειν' αυτός'' σχολίαζε χθες η Δήμητρα για τον Παντελή, ''δεν είναι μόνο ότι τραγουδάει ολόσωστα, αλλά βγάζει και ένα πάθος απίστετο που το θέλουν τα κομμάτια της Λένας και του Χρονά''!

* οι photos του post είναι του Γιάννη Πρίφτη και δικές μου.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

το-νέο-άλμπουμ-του-Bob-Dylan-και-μνήμη-Μαρίκας-Νίνου-στο-LIFO.gr

Καθαρά Δευτέρα του 2015 σήμερα, αργία και ως εκ τούτου περίμενα μία ολόκληρη ώρα στη στάση του λεωφορείου για να επιστρέψω από τους δικούς μου στο σπίτι μου. Τέλος πάντων, στο LIFO.gr μπορείτε να διαβάσετε το review μου από το ''Shadows in the night'', το τελευταίο άλμπουμ του Bob Dylan, μέσα στο οποίο ο μεγάλος τραγουδοποιός αποδίδει παλιά τραγούδια από το ρεπερτόριο του Frank Sinatra! Απρόβλεπτη δουλειά που μου άρεσε πολύ! Εδώ το link:
 http://www.lifo.gr/team/cityvibe/55548
Σαν σήμερα, όμως, πριν από 58 χρόνια έφυγε από τη ζωή, νεότατη, μία από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του μεταρεμπέτικου τραγουδιού, η Μαρίκα Νίνου. Καλό είναι να τη θυμόμαστε πάντα και να ανατρέχουμε στα τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της. Με ένα απ' αυτά, το ''Αγάπη πού'γινες δίκοπο μαχαίρι'' του Μάνου Χατζιδάκι, από την κινηματογραφική ''Στέλλα'', ασχολήθηκα στο αφιέρωμα μου στο LIFO.gr:
http://www.lifo.gr/team/sansimera/55578

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

γνωρίζοντας-την-ερμηνεύτρια-Γωγώ-Τσαμπά-στο-LIFO.gr

Τη Γωγώ Τσαμπά την ''έμαθα'' κι εγώ πριν ενάμισι χρόνο, όταν μου είχε ανατεθεί από το ''ΠΟΝΤΙΚΙ ART'' να γράψω ένα πορτραίτο της. Έψαξα τότε στοιχεία γι'αυτήν στο διαδίκτυο, άκουσα τραγούδια της και είδα πολλά βίντεο της στο youtube. Δεν είχαμε καταφέρει, όμως, να μιλήσουμε. Πριν λίγες εβδομάδες τα καταφέραμε και βρεθήκαμε για μια μεγάλη συνέντευξη που αναρτήθηκε σήμερα στο LIFO.gr! Μπορώ, έτσι, να λέω τώρα πως η Τσαμπά είναι μια συμπαθέστατη συνεσταλμένη κοπέλα με άποψη και πάθος για το τραγούδι που υπηρετεί. Κυρίως, η Τσαμπά είναι ορίτζιναλ, δεν προσπαθεί να δείξει κάτι άλλο από αυτό που είναι: Ένας λαϊκός και άμεσος άνθρωπος όλο αγάπη για τους συναδέλφους του και τη χριστιανική πίστη, με την οποία μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Πιστεύω πως θα τη μάθετε κι εσείς καλύτερα διαβάζοντας την ακόλουθη συζήτηση μας στο LIFO.gr (οι εξαιρετικές φωτογραφίες είναι, όπως πάντα, του Πάρι Ταβιτιάν):
http://www.lifo.gr/team/music/55292

απρόσμενη-συνάντηση-με-τη-Μαρία-Μήτσορα

Χθες το πρωί είχα μιαν απρόσμενη συνάντηση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Πήγα τη μάνα μου όχι τόσο για τσεκάπ, όσο για να μαζέψει ένα σωρό χαρτιά που θα της εξασφαλίσουν τη συνέχιση του επιδόματος της Πρόνοιας. Την άφησα να περιμένει έξω από το τμήμα μαγνητικού τομογράφου και κάθε τρεις και λίγο έβγαινα για τσιγάρο. Κάποια στιγμή, περνώντας έξω από το παρακείμενο τμήμα αξονικού τομογράφου, είδα δύο κυρίες. Η μία ήταν τρομερή τύπισσα. Έντονα αδρά χαρακτηριστικά και ντύσιμο που θύμιζε φασμπιντερική ηρωίδα μεσ' στην απλότητα της. Μήτσορα! την άκουσα να λέει στη νοσοκόμα που προφανώς ρωτούσε το όνομα της. Μαρία Μήτσορα; πετάγομαι εγώ για να εισπράξω τη σοβαρή απάντηση της Ναι, ακριβώς. Της δήλωσα ευθαρσώς ότι είμαι φαν της, αν κι η γυναίκα άλλη όρεξη δε θά'χε πρωινιάτικα στην αναμονή για την εξέταση της. Δεν της είπα ωστόσο πως το βιβλίο Άννα να ένα άλλο με όλα τα διηγήματα που περιέχει με συντρόφευσε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της ζωής μου - το πολύ-πολύ νά'λεγε Άχου και δε με νοιάζει σε μία τόσο μπανάλ διατύπωση εκ μέρους μου. Για δες, έχει και η Μαρία Μήτσορα την ανάγκη να δει γιατρό κάποια στιγμή, όπως την έχουν όλοι οι άνθρωποι. Αυτή που πάντα πίστευα ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και δεν έχει πόδια, αλλά ρίζες Μανδραγόρα. Με επανέφερε στην τάξη μια άλλη νοσοκόμα που βγήκε από το δωμάτιο κι άρχισε να φωνάζει: Μητσόρα, Μητσόρα!, καλώντας την για το προγραμματισμένο ραντεβού της. Μού'ρθε πάλι να πεταχτώ και να τη διορθώσω με ένα Μήτσορα, ανόητη! ή κάτι παρεμφερές, μα αφενός δεν είναι υποχρεωμένοι οι εργάτες στα νοσοκομεία να διαβάζουν λογοτεχνία κι αφετέρου θα γινόμουν εριστικός άνευ λόγου, ενδεχομένως και κακεντρεχής. Θυμήθηκα μοιραία και μιαν ιστορία προ 10ετίας ακριβώς: Είχα ολοκληρώσει το σεναριακό σχεδίασμα για το ντοκιμαντέρ ''Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ'' και έψαχνα τον Δημήτρη Πουλικάκο για να του το δώσω. Όταν τον πέτυχα στο τηλέφωνο, μου είπε να περάσω να τ' αφήσω από'να σπίτι στο Κολωνάκι. Τι γράφει στο κουδούνι; τον ρώτησα. Μήτσορα, μου απάντησε. Πόσο είχα στενοχωρηθεί τότε που το σενάριο έμεινε στην είσοδο της πολυκατοικίας και δεν είχα ανέβει να γνωρίσω τη Μαρία Μήτσορα! Βέβαια, από κει ο Πουλικάκος τό'χασε το σενάριο και χρειάστηκε να το ξαναφήσω και σ' άλλα μέρη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

η-τέχνη-του-Paul-Mc-Cartney-στο-LIFO.gr

Πολλοί δίσκοι φτάνουν κάθε εβδομάδα στα γραφεία της LIFO, ξένοι, αλλά και ελληνικοί, παρά την έλλειψη δισκογραφικών εταιρειών. Αναφέρω χαρακτηριστικά τους Μαρία Λατσίνου - Χρήστο Αλεξόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου - Σάκη Τσιλίκη, Broken Fingers, Γιώργο Νταλάρα, Ανδριάνα Μπάμπαλη από ελληνικής πλευράς. Από τους ξένους, έχουν ''έρθει'' οι Waterboys, Bob Dylan και το ολοκαίνουργιο tribute CD με 34 τραγούδια του Sir Paul McCartney, για το οποίο γράφω σήμερα στο LIFO.gr
Κι αν δεν κομίζει καμία πρωτοτυπία, έχει το γούστο του και την αξία του να ακούς τραγούδια από την περίοδο των Beatles κυρίως, ερμηνευμένα από τους Heart μέχρι τους Cure κι από τον Bob Dylan μέχρι τον Alice Cooper και τους Def Leppard. Δεν πρόκειται για άλμπουμ διασκευών, αφού μία μπάντα συνοδεύει όλους τους καλλιτέχνες που απλά ερμηνεύουν με τον τρόπο τους τις συνθέσεις του McCartney. Διαβάστε καλύτερα το άρθρο μου στο LIFO.gr:
http://www.lifo.gr/team/music/55444

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

η-ζωή-της-Ρένας-Κουμιώτη-στην-ηλεκτρονική-και-έντυπη-LIFO

Υπάρχει άνθρωπος κάθε γενιάς που να μην έχει νιώσει ερωτικό σκίρτημα ακούγοντας τα τραγούδια της Ρένας Κουμιώτη; Κάτι είχε αυτό το κορίτσι - η φωνή της, η παρουσία της, δεν ξέρω - και έκανε τα μικρά αγόρια να νιώθουν άντρες υπό ένα μυστήριο πρίσμα φροϋδικού τύπου. Δεν ήταν τόσο οι συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ή του Άκου Δασκαλόπουλου - τόσες άλλες γυναικείες φωνές τούς τραγούδησαν άλλωστε -, όσο η προσωπικότητα της Κουμιώτη που έμενε στα τραγούδια σαν στάμπα ανεξίτηλη. Η ίδια - λέει - δεν υπόφερε από τη χούντα τα χρόνια που μεσουρανούσε. Εγώ πάλι λέω πως αν ήμουν χούντα, τα πρώτα τραγούδια που θα λογόκρινα θα ήταν της Κουμιώτη. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά την περίοδο που ο Serge Gainsbourg με την Jane Birkin χαλούσαν κόσμο με το ''Je t'aime, moi non plus'', η σεξουαλική επανάσταση στην Ελλάδα ουσιαστικά γινόταν μέσα από τη φωνή της στο ''Χελιδονάκι'', στο ''Σταμάτησε τους ρολογιού τους δείκτες'' και στο ''Καινούργιο μου φεγγάρι''. Μια επανάσταση βελούδινη, ''αναίμακτη'', άκρως ρομαντική και αισθησιακή, χρωματιστή σαν αυτά τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη που δεν έχουν πάψει να προβάλλονται.
Η Ρένα Κουμιώτη δεν δίνει σήμερα συνεντεύξεις και αυτή της την άρνηση τήν υποστηρίζει με επιχειρήματα. Δεν επιθυμεί παρελθοντολογίες, απ' αυτές που συνήθως κάνουν τηλεοπτικά νούμερα και άρα φέρνουν φράγκα στους άλλους πάνω στη δική της πλάτη. Βρήκα το τηλέφωνο της από τη Γιώτα Γιάννα και μιλήσαμε πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο για μία συνέντευξη της στη LIFO. Ήταν χαλαρή, ούτε ''πληθυντικοί'', ούτε τίποτα, απ' την πρώτη στιγμή. Ωστόσο ήταν αδύνατο να συντονιστούμε. Μιαν άλλη φορά που μου τηλεφώνησε εκείνη, περισσότερο για να τα πούμε σαν δυο άγνωστοι φίλοι και όχι για να δρομολογήσουμε τη συνέντευξη, μου διάβασε ένα κείμενο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου που είχε μπει σε μια δισκογραφική της έκδοση. Σχεδόν έκλαιγε από συγκίνηση. Όταν επιτέλους συναντηθήκαμε πριν μία εβδομάδα στον προσωπικό της χώρο, είδα αυτό το κείμενο του Στάθη σε περίοπτη θέση πάνω σ' ένα γραφείο. ''Σε έψαξα'' μου είπε ''είδα ότι σου αναθέτει ο Στάθης μου όλες τις μεγάλες προσωπικότητες, αλλά να ξέρεις πως το κείμενο του είναι η αιτία της συνάντησης μας''! Έκτοτε με τη Ρένα και την καλή κοινή μας φίλη, τη θεατρική συγγραφέα και σεναριογράφο Μάρω Μπουρδάκου, κάνουμε παρέα. Μιλάμε στα τηλέφωνα, βγαίνουμε έξω, πηγαίνουμε στο θέατρο. Κι εγώ ρουφάω σα μαγνητόφωνο τις πολλές ιστορίες που ακούω απ' τα χείλη της για μία χρυσή περίοδο του τραγουδιού και της ελληνικής δισκογραφίας.  
Σας παραδίδω, λοιπόν, το κείμενο που ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος δημοσίευσε για τη Ρένα Κουμιώτη στην ''Ελευθεροτυπία'' του 1987 (;) μαζί με το link της LIFO, όπου μου αφηγήθηκε τη ζωή της ολόκληρη, από τα παιδικά της χρόνια μέχρι την ακμή της, τα χρόνια στον Καναδά και την επιστροφή της στην Ελλάδα:
 http://www.lifo.gr/mag/features/4710

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

από-τη-βιβλιοπαρουσίαση-του-Ανδρέα-Ταρνανά-στην-''Κόκκινη-Κλωστή''-με-Φαραντούρη-Κωχ-Γιώτα-Γιάννα

Χθες ήταν μια όμορφη μέρα γεμάτη από σπουδαίες συναντήσεις με σπουδαίους - κατά τη γνώμη μου - ανθρώπους! Κατ' αρχάς, γιόρταζε τρόπον τινά ο τέως δάσκαλος μου στην κινηματογραφική σχολή και φίλος, εδώ και 25 χρόνια, Ανδρέας Ταρνανάς. Γιόρταζε όχι τη γιορτή του, παρ' όλο που ο ίδιος θεωρεί την ονομαστική εορτή σημαντικότερη από τα γενέθλια ενός ανθρώπου, αλλά την έκδοση ακόμη ενός βιβλίου του και συγκεκριμένα του μυθιστορήματος ''Ο Χρυσός Δίσκος'' από τις εκδόσεις Έναστρον. Ένα βιβλίο μυθοπλασίας, στο οποίο όμως παρεμβάλλονται απολύτως ρεαλιστικά στοιχεία όπως η πτώση της δισκογραφίας και η κατάπτωση της νεοελληνικής κοινωνίας! Όλα αυτά μέσα από την ιστορία μιας Κύπριας τραγουδίστριας, της Ρένας Σίβα, που ξεκινάει την περίοδο της Μεταπολίτευσης, γνωρίζει την αποτυχία της Eurovision και στο τέλος βουλιάζει στην παρακμή. Εξαιρετική η γραφή του Ταρνανά, μεγάλες περίοδοι μπαλζακικού τύπου, χιούμορ σε ισόποσες δόσεις με σοβαρότητα και, κυρίως, γνώση για το τι συντελέστηκε και καταρρακώθηκε σύσσωμη η βιομηχανία της μουσικής στη χώρα μας. Για το βιβλίο μιλήσαμε ο ηθοποιός Οδυσσέας Σταμούλης, συμμαθητής του Ταρνανά από το Γυμνάσιο, ο δημοσιογράφος της ATHENS VOICE και τέως μαθητής του, Σπύρος Βλέτσας, και εγώ, επίσης δημοσιογράφος της LIFO (''Αυτό θα πει δημόσιες σχέσεις! Έχω τα free press με το μέρος μου'' χαριτολογούσε ο συγγραφέας) και επίσης μαθητής του στη σχολή Χατζίκου, αλλά και συνεργάτης του σε πολλούς τομείς. Κοντά μας ήταν ακόμη και ο Θοδωρής Βλαχάκης, drummer των Magic de Spell, που έχουν δουλέψει με τον Ταρνανά, αποδίδοντας συνθέσεις του και μελοποιώντας στίχους του!
Εν συνεχεία, βρέθηκα από το καφέ του Έναστρον στα Εξάρχεια, στην ''Κόκκινη Κλωστή'', όπου το...κάψαμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τη Μαρία Φαραντούρη, τη Μαρίζα Κωχ και τη Γιώτα Γιάννα. Μαζί ήταν και η Λιάνα Μαλανδρενιώτη με τον Χάρη, τον αδερφό της, άρτι αφιχθέντα από το Λονδίνο, ο Νίκος Πιτλόγλου ο συνθέτης, η ποιήτρια Λιλή Ντίνα, ενώ το τραγούδι μας δεν άφησε ασυγκίνητους παραδίπλα την ηθοποιό Αγλαΐα Παππά και τον Δημήτρη Κανελλόπουλο του e-tetradio. Ήταν επιθυμία της Φαραντούρη να γνωρίσει τη Γιώτα Γιάννα που μας είχε δει τις προάλλες στα τηλεοπτικά ''Στέκια'', αλλά την ήξερε βέβαια και από το βιβλίο - CD που της είχε βγάλει ο Χρονάς. Και η Γιώτα ήρθε και άρχισε να ροκάρει με τη φυσαρμόνικα της, παρασύροντας και τη Μαρίζα που ποτέ δεν ''τσιγκουνεύεται'' το τραγούδι. ''Fata Morgana'', ''Ίσως φταίνε τα φεγγάρια'', ''Αχάριστη'', ''Της θάλασσας βαστώ κακιά'', ντουέτα Γιώτας - Μαρίζας, και ''Σε ποιο βουνό'' του Θεοδωράκη, ντουέτο Γιώτας - Μαρίας. Στην κιθάρα ο πάντα ετοιμοπόλεμος Πιτλόγλου! Θα το επαναλάβουμε, είπαμε, και μάλιστα η Φαραντούρη δεσμεύτηκε σύντομα να περάσει από το χώρο που εμφανίζεται η Γιώτα Γιάννα. Απλά, παρακοιμήθηκα σήμερα, όπως το περίμενα, και δυστυχώς δεν κατάφερα να περάσω από το αποκριάτικο πάρτι της Μαρίζας κάτω από το Ηρώδειο...Και του χρόνου νά'μαστε καλά!

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ο-Αντρέι-Ταρκόφσκι-και-ο-Νίκος-Καββαδίας-στο-LIFO.gr

Απ' αυτή την Πέμπτη 12/2 ξεκινάει το μεγάλο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον μέγιστο ποιητή της εικόνας, Αντρέι Ταρκόφσκι. Για μια βδομάδα το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη φιλμογραφία του, αλλά και σπάνια ντοκιμαντέρ για τον ίδιο και το έργο του. Το κείμενο που δημοσίευσα στο LIFO.gr με παίδεψε αρκετά, ξενύχτισα κάνοντας στάσεις σε καρέ του ''Καθρέφτη'', του ''Αντρέι Ρουμπλιόφ'', του ''Στάλκερ'' και της ''Νοσταλγίας'' του. Ξεφύλλισα επίσης μετά από πολλά χρόνια το δοκίμιο ''Αντρέι Ταρκόφσκι - Ένας Νοσταλγός του Παραδείσου'' του ποιητή Σωτήρη Γουνελά. Το άρθρο μου με τίτλο ''Για τον Αντρέι Ταρκόφσκι, τον Άνθρωπο που αντίκρισε τον Άγγελο'', το βρίσκετε εδώ:

http://www.lifo.gr/team/u46465/55234
Σαν σήμερα, επίσης, έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Νίκος Καββαδίας που μπορεί να μην ανήκει στους αγαπημένους μου Έλληνες ποιητές, η αλήθεια είναι όμως πως πολλοί από τη δική μου γενιά τον γνωρίσαμε και τον εκτιμήσαμε μέσα από τις μουσικές του Μικρούτσικου, της Κωχ και των Ξέμπαρκων. Στο άρθρο μου, πάντως, συμπεριέλαβα και μία πολύ σπάνια μελοποίηση της Λένας Πλάτωνος με τη Νένα Βενετσάνου από τα 1979:

http://www.lifo.gr/team/sansimera/55245

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

diary

 











Με συγκίνησε ο Τσίπρας στις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις του. Και τα μισά να υλοποιηθούν απ' αυτά που μας είπε, πάλι ευχαριστημένοι θα είμαστε. Ε, ναι, δεν πήγαινε άλλο με τους μαλάκες και τα φασισταριά σε α΄πλάνο τα τελευταία χρόνια. Μου άρεσαν οι αναφορές του στον Μανώλη Γλέζο και το ζήτημα του κατοχικού δανείου, στην αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας και της Παιδείας, ακόμη και στην ανασύσταση της ΕΡΤ. Ξέρουμε ωστόσο πως το παιχνίδι με τους εταίρους της Ευρώπης δεν είναι καθόλου εύκολο και ενδεχομένως να βγούμε ζημιωμένοι, αφενός όμως τέρμα με την κινδυνολογία και, αφετέρου, τι είχαμε - τι χάσαμε στο κάτω - κάτω της γραφής. Καλά θα κάνουν τα ΜΜΕ, επίσης, να πάψουν ν'ασχολούνται με το πως κοιμάται ή τι τρώει ο Γιάνης Βαρουφάκης, διότι δε θέλει πολύ να τον κατεβάσουν στο δικό τους επίπεδο, αυτό του θεάματος δηλαδή, κάνοντας τον τελικά έναν γραφικό αντιρρησία των ''πρωτόκολλου'' και υποσκελίζοντας κάπως τις γνώσεις του στην οικονομία, ακόμη και τον ισχυρό λόγο του. Για να δούμε τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες...Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις σαν να βλέπουμε θρίλερ αγωνίας, αλλά το αγαπημένο μας σήριαλ στην TV - τέτοια εμπιστοσύνη αποπνέει η νέα κυβέρνηση, που εάν ξαναγίνονταν αύριο εκλογές μπορεί και να συγκέντρωνε το 60% του ελληνικού λαού!
Μεγάλη ανακούφιση! Που ο κόσμος περιμένει με χαρά να καταργηθεί το πεντάευρω στα νοσοκομεία, που οι μπάτσοι δεν συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις - στις μέχρι τώρα τουλάχιστον - και που πιθανώς να μη ξαναδιαπομπευθεί από κανέναν γελοίο υπουργό καμία μειονότητα στη χώρα αυτή. Για να δούμε...Αυτό λέμε και ξαναλέμε: Για να δούμε...

















Αύριο βράδυ θα συναντήσω τον συνθέτη Γιάννη Σπανό, όχι με αφορμή την παρουσίαση του τεύχους του ''Μετρονόμου'' που είναι αφιερωμένο σ'αυτόν, αλλά την επικείμενη συνέντευξη του στην έντυπη LIFO. Αν έχουμε το χρόνο και αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης το μαγνητοφωνάκι θ' ανοίξει και ο Σπανός θα απαντήσει στις ερωτήσεις μου. Μακάρι, γιατί είναι ένας δημιουργός που σέβομαι πολύ και τόσα χρόνια δεν έτυχε να συναντηθούμε.
 

















Με τη Φαραντούρη κανονίζουμε και τη νέα μάζωξη μας στην ''Κόκκινη Κλωστή'', αυτή τη φορά με τη Μαρίζα Κωχ πού'χει να τη δει καιρό και την πεθύμησε, αλλά και τη Γιώτα Γιάννα. Με τη Γιώτα έτυχε να μας δει σε μια επανάληψη του επεισοδίου με τα πατσατζίδικα της σειράς ''Στέκια'' και ζήτησε να τη γνωρίσει. ''Αυτή είναι μεγάλη καλτ φιγούρα!'' σχολίασε η Μαρία και η Γιώτα προβλέπω να ανταποκρίνεται πρόθυμα στην πρόσκληση και να μας έρθει με τη φυσαρμόνικα της! Μου φαίνεται πρέπει να τις βιντεοσκοπώ αυτές τις βραδιές που χάνονται μεσ'στην καθημερινότητα μας, διότι για το μέλλον είναι κάτι σαν παρακαταθήκες. Έτσι το βλέπω τώρα εγώ τουλάχιστον. 












Όσο για τη χθεσινή βραδιά των γενεθλίων μου, 
αυτή πέρασε με φίλους αγαπημένους στον ''Αρχάγγελο'' στο Γκάζι, εκεί που πετυχαίνω καμιά φορά τον Δημήτρη Μανιάτη, αλλά και πολλούς άλλους γνωστούς, ηθοποιούς, δημοσιογράφους κλπ. Ωραίο μαγαζί ο ''Αρχάγγελος'', όχι ακριβώς ''gay'', αλλά πιο πολύ ''straight friendly'', όπως το χαρακτηρίζει ο Σωτήρης, ο ιδιοκτήτης του. Κι αν εξαιρέσεις το συνονθύλευμα Μαρινέλλα - Πρωτοψάλτη - Τσανακλίδου που μου φέρνει καούρες στο στομάχι, μπορεί ν'ακούσεις από ''Μεγάλο Ερωτικό'' μέχρι Σοστακόβιτς και από Πλάτωνος μέχρι ''Βρέχει στη φτωχογειτονιά'' - ένας άλλος ''Batman'' με λίγα λόγια! Άσε που το μπουκάλι κρασί είναι σχετικά φτηνό και την περνάς ωραία και οικονομικά! Χθες, ωστόσο, πέρασε και ο Μιχάλης, ο διευθυντής της LIFO (πραγματικά για τον Μιχάλη κολλάει απόλυτα η έκφραση ''το καλύτερο παιδί''), ο οποίος σαν έμαθε για τον εορτασμό των γενεθλίων μου, έστειλε στην παρέα ποτά και ένα μπουκάλι κρασί. Να είναι καλά και τον ευχαριστήσαμε σηκώνοντας τα ποτήρια, αναζητώντας τον μεσ'στο πλήθος για την ακρίβεια. Στις photos η Μάιρα, ο Απόλλωνας και ο Βάνος - πολύ μας έλειψε και φέτος η Λίνα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία, αστεία-αστεία, έχει δυο χρόνια να κατέβει στην Αθήνα. Και του χρόνου, λοιπόν, με υγεία να εορτάσουμε τα 42α γενέθλια μου!

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

μνήμη-Τάσου-Δενέγρη-στο-LIFO.gr

Σαν σήμερα γεννήθηκα πριν 41 χρόνια (πω, πω, 41 ετών πια...σαν ψέματα...), αλλά σαν σήμερα επίσης έφυγε από τη ζωή το 2009 ένας χαρισματικός ποιητής της γενιάς του Κουτρουμπούση, του Πουλικάκου, της Μήτσορα, του Ακριθάκη κ.α. Στη μνήμη του Τάσου Δενέγρη, λοιπόν, το αφιέρωμα μου στο LIFO.gr που μόλις αναρτήθηκε:
http://www.lifo.gr/team/sansimera/55194

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

τα-τηλεοπτικά-''Στέκια''-στο-LIFO.gr

Αν και στα, προ ημερών, ''Στέκια'' της ΝΕΡΙΤ ούτε για 10'' δεν μας έδειξαν με τη Μαρίζα Κωχ (εν ολίγοις ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας μας...ξεπάστρεψε), μόλις αναρτήθηκε στο LIFO.gr ένα αφιέρωμα που έκανα στην εν λόγω αγαπημένη σειρά. Γιατί τ'αξίζει και είναι μια σειρά επίσης που τιμάει την ελληνική κρατική τηλεόραση. Το διαβάζετε εδώ:

http://www.lifo.gr/team/primetime/55161

* στη photo η Αρλέτα από το επεισόδιο ''Η μπουάτ''.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

από-την-παρουσίαση-της-''φυγής''-του-Γιώργου-Καγιαλίκου-την-περασμένη-Τρίτη-3.1.15

Ο ερμηνευτής Γιάννης Λεκόπουλος και ο συνθέτης Γιώργος Καγιαλίκος που ''καθοδηγεί'' την ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη ''Στη λήθη των μαρμάρων''.
Οι ερμηνευτές Μαρία Φαραντούρη, Δώρος Δημοσθένους και Γιάννης Λεκόπουλος με τον συνθέτη Γιώργο Καγιαλίκο λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες της αίθουσας. 
 Γιάννης Λεκόπουλος - Δώρος Δημοσθένους. Εξαίσιες ανδρικές φωνές.
 Ο Γιάννης Λεκόπουλος αποδίδει τη ''Φυγή'' και ο Καγιαλίκος διευθύνει την ορχήστρα.
Επί σκηνής η ερμηνεύτρια Λίλιαν Τσατσαρώνη, η στιχουργός Χριστίνα Κουκέλη και ο Καγιαλίκος στη θέση του.
 Εδώ, ο πιανίστας και συνθέτης Νεοκλής Νεοφυτίδης στη θέση του, ενόσω κάτι σκέφτεται ο Δώρος Δημοσθένους.
Λίγα λόγια κι από τον στιχουργό Δημήτρη Αναγνωστόπουλο υπό το βλέμμα της Μαρίας Φαραντούρη. Ενδιαφέρουσα ήταν η επιστολή που έστειλε ο Κορσικανός Γκιάκουμου Τιέρ σαν άκουσε τους στίχους του στα ελληνικά μελοποιημένους και ερμηνευμένους από τη Φαραντούρη.
Το κλείσιμο μιας υπέροχης συναυλίας σε μία κατάμεστη αίθουσα με τους τέσσερις ερμηνευτές: Μ. Φαραντούρη - Δ. Δημοσθένους και Λ. Τσατσαρώνη - Γ. Λεκόπουλος.
Το πάρτι συνεχίστηκε στην ''Κόκκινη Κλωστή'' με πολύ κρασί και άλλο τόσο τραγούδι κυρίως από τη Φαραντούρη σε μεγάλα κέφια με τον Καγιαλίκο και τον Απόλλωνα Μπόλλα δίπλα της,
όπως και με τη Μπέττυ Χαρλαύτη, τον Δώρο, τον Λεκόπουλο, τον Νίκο Πιτλόγλου, τη Νανά Καρά, τον Νεοκλή, τον Κώστα Καρτελιά, τη Χάρις Τσεκούρα, τη Ναταλί Χατζηαντωνίου, τον Ανδρέα Ρουμελιώτη, τον Μπάμπη Τσέρτο, τη Νάντια Καραγιάννη, τον Αναγνωστόπουλο, τους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές Λεωνίδα Μπόμπα, Γιώργο Νικητόπουλο. Η μάζωξις έλαβε τέλος κατά τις 4 τα χαράματα, έχοντας ακούσει live από υπέροχες φωνές ξανά μία τα τραγούδια του Καγιαλίκου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μικρούτσικο κ.ο.κ. Ήταν μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση αυτή στο Ωδείο του Νάκα με κόσμο όλων των ηλικιών που έμοιασε να αγκάλιασε ήδη τη δουλειά του Καγιαλίκου και των εκλεκτών συνεργατών του!