Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ...


Μια συναυλία που ισοδυναμούσε με προσευχή στη φεγγαρόλουστη ζεστή νύχτα ήταν η χθεσινή πρώτη της Ελένης Καραΐνδρου στο θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Υμηττού. Μια συναυλία, επίσης, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει απ' αυτές του Μεγάρου ή του Ηρωδείου, εφόσον επί σκηνής συνέπραξαν η Καμεράτα σε μουσική δ/νση Αλέξανδρου Μυράτ, η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ με τον Αντώνη Κοντογεωργίου στη δ/νση, κουαρτέτο jazz και σύνολο λαϊκών οργάνων με επικεφαλής τον David Lynch στο τενόρο σαξόφωνο και τον Σπύρο Γκούμα στο μπουζούκι αντίστοιχα, καθώς και η Μαρία Φαραντούρη στην απόδοση πέντε τραγουδιών από το θέατρο και τον κινηματογράφο!

Ένα θέατρο Βράχων ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ασφυκτικά γεμάτο με συμπληρωματικά καθίσματα που έφταναν μπροστά στη σκηνή. Ένα κοινό όλων των ηλικιών που δεν έβγαλε άχνα καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Κανένα ενοχλητικό κινητό δε χτύπησε και κανείς δε μετακινήθηκε από τη θέση του. Κεφάλια στραμμένα προς τον ουρανό, άλλα πεσμένα στους ώμους των διπλανών τους, χείλη που σιγοψιθύριζαν τις μελωδίες και τα τραγούδια.
Ένα πολύ καλά δομημένο πρόγραμμα που αν δε το διέκοπτε κατά διαστήματα το εύλογο θερμό χειροκρότημα του κοινού, θα ένωνε, σα να επρόκειτο για ένα μεμονωμένο μεγάλο έργο, όλες τις μεγαλειώδεις στιγμές της Καραΐνδρου: τα θέματα της για τα αγγελοπουλικά Ταξίδι στα Κύθηρα, Ο μελισσοκόμος, Μια αιωνιότητα και μια μέρα, Το βλέμμα του Οδυσσέα, Το λιβάδι που δακρύζει, Τοπίο στην ομίχλη και Το μετέωρο βήμα του πελαργού. Στο επίκεντρο βέβαια ήταν η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της μουσικής για την επερχόμενη Σκόνη του χρόνου του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πέντε θέματα ακούστηκαν συνολικά και η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι πως η συνθέτρια διατηρεί για μιαν ακόμη φορά τη γνώριμη ελεγειακή της φόρμα, δοσμένη όμως με έναν πιο μινιμαλιστικό τρόπο.

Για πρώτη φορά ακόμη παρουσιάστηκε συναυλιακά η μουσική της Καραΐνδρου για το τηλεοπτικό 10 του Μ. Καραγάτση. Εντυπωσιακό να περνάς από τα αργόσυρτα ποτάμια εγχόρδων, το φαγκότο ή το όμποε στις πενιές του μπουζουκιού του Γκούμα και να μην σου προξενείται η παραμικρή δυσφορία απ' αυτή την κάπως αυθαίρετη αλλαγή κλίματος.

Στο ύψος της περίστασης, για μιαν ακόμη φορά η Μαρία Φαραντούρη! Είναι εκπληκτικό με αυτή τη γυναίκα πώς ενώ άλλες ερμηνεύτριες στην ηλικία της αρχίζουν ν' αποκτούν το... προ του τέλους βιμπράτο, εκείνης η φωνή μεστώνει σαν το κρασί, που όσο παλιώνει, τόσο πιο γλυκό γίνεται! Αν η Επανάσταση γινόταν Τραγούδι, αυτό δεν θα γεννιόταν από το ταλέντο ενός Μίκη Θεοδωράκη, αλλά θα ήταν σίγουρα η Άρια της Ρόζας της Ελένης Καραΐνδρου, όπως την τραγούδησε συγκλονιστικά η Φαραντούρη! Πολύ καλό και το ταίριασμα της ερμηνεύτριας με το κουαρτέτο jazz στο Ταξίδι στα Κύθηρα! Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της Καραΐνδρου που ελλείψει του Γιώργου Νταλάρα στις ζωντανές παρουσιάσεις του τα τελευταία χρόνια, αποδιδόταν συνήθως από χορωδία ή την ορχήστρα. Σοφή η σκέψη, λοιπόν, να παρουσιαστεί χθες βράδυ σε μια καθαρόαιμη jazz εκτέλεση με τη νέγρικη φωνή της Φαραντούρη σε κανονικό διάλογο με το σαξόφωνο του David Lynch και το πιάνο του Σταύρου Λάντσια!

Προβλεπόμενη, όσο και δίκαια, η αποθέωση της συνθέτριας από το κοινό! Μόλις εγκατέλειψε τη σκηνή μαζί με τη Φαραντούρη, το παρατεταμένο χειροκρότημα την έφερε πίσω για να καθίσει πάλι στο πιάνο και να δώσει το έναυσμα στην ορχήστρα για ένα encore με το θέμα των τίτλων του 10! Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό ήταν, μεταξύ άλλων, η Μελίνα Τανάγρη, η Αλίκη Καγιαλόγλου, ο Νίκος Πλατύρραχος, ο Στέφανος Δεκεριάν, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης και Τηλέμαχος Χυτήρης, όπως και ένας περιχαρής Παρασκευάς Καρασούλος για μια τόσο επιτυχημένη συναυλία ενταγμένη στο φεστιβάλ, του οποίου ηγείται! Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου είναι η μόνη αυτού του ύφους που, ναι μεν, την ευχαριστιέσαι κι απ' το σπίτι σου, όταν όμως την ακούς και τη βλέπεις ζωντανά μπροστά σου, εύχεσαι να είχες...χίλια αυτιά ώστε να την ακούσεις ακόμη καλύτερα σε όλες της τις λεπτομέρειες!
*η συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου στο θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη επαναλαμβάνεται και σήμερα το βράδυ. Ώρα έναρξης: 21.00

11 σχόλια:

celsius33 είπε...

ζηλεύω ζηλεύω ζηλεύω!!!

BOSKO είπε...

celsius33...
αν δε μπορείς να πας ούτε κι απόψε, μπορώ να συμμεριστώ τη ζήλεια που σ' έχει καταλάβει!

celsius33 είπε...

:) ακριβώς!

BOSKO είπε...

celsius33...
τέλεια, συνεννοηθήκαμε!

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Πως καταφέρνει το πράσινο του κόσμου να το κάνει μπλέ να καταλήγει σε μωβ και καθως η απόσταση της σιωπής ανάμεσα στις νότες απομακρύνεται, να μετατρέπει την αύρα του κόσμου σε κείνο το λιλά της μνήμης...
Πραγματική μαγεία!!!

BOSKO είπε...

"αισθηματική ηλικία"...
καινούργιος στο blogging, βλέπω; Καλωσήρθες κι ας φαίνεσαι κατά βάθος πολύ έμπειρος blogger! Όμορφο το σχόλιο σου σχετικά με τη χθεσινή συναυλία, σ' ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Αχ αυτή η συναυλία.

Σύνταγμα 8:30, κρατάω τα εισητήρια στο χέρι και ψάχνω ταξί.

Βρίσκω ένα και λίγο αφότου μπήκα συνειδητοποιώ ότι δεν κρατάω τιποτα.

Πήγα να πάθω εγκεφαλικό.

Εν πάη περιπτώσει, αγόρασα άλλα 2 (ναναι καλά η κυρία που δεν ήθελε ένα των 30 που είχε προαγοράσει )

και ..μπήκα!

Καταπληκτική.
Θα ξεχωρίσω την εκτέλεση του Νοσταλγικού σε 5/8 !!

BOSKO είπε...

μάνος...
ομολογώ ό,τι μπερδεύτηκα λίγο με την ιστορία σου, αλλά το πιο σημαντικό είναι ό,τι απόλαυσες τελικά τη συναυλία! Μαγεία ήταν!

Ανώνυμος είπε...

Μα έχασα τα εισητήρια που είχα προαγοράσει!

Και έτσι στοίχισε πολύ παραπάνω η συναυλία.

Και Καλησπέρα :)

Μόλις ανακάλυψα το blog και το απολαμβάνω.

Και Ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

μάνος...
ααα, τώρα κατάλαβα! Αυτό ναι, είναι γκαντεμιά...Τουλάχιστον σε αποζημίωσε η συναυλία! Η Φαραντούρη επίσης ήταν απίστευτη και ιδανική καραϊνδρική ερμηνεύτρια!

Ανώνυμος είπε...

Επίσης δεν ήξερα για το πρόβλημα από την πολυομυελίτιδα που έχει μείνει στη Φαραντούρη. Και πολύ στεναχωρήθηκα.

Και ..ουαου η φωνή της ακόμη. Όχι ότι και γεεερασε, αλλά οκ..

Τέλος πάντων..
Συνεχίζω το χάζεμα..

Have fun :)