Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΜΕ...ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ!


Όταν βγήκε το τραγούδι αυτό στα 1979, κριτικός...Ελληναράς έγραψε πως η μελωδία είναι κλεμμένη από Μάνο Χατζιδάκι, λες και ο Χατζιδάκις μόνο είχε την παγκόσμια αποκλειστικότητα στη λυρική σύνθεση ή και στη χρήση του μαντολίνου στα τραγούδια του. Προσωπικά δε νομίζω ένα καθαρόαιμο mainstream heavy- rock συγκρότημα να γνώριζε τη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη, ακόμη κι όταν έριχνε τους τόνους του και έγραφε τέτοιες εξαίσιες μπαλάντες! Περισσότερο επηρεασμένοι από το γαλλικό τραγούδι μού ακούγονται εδώ οι συγκεκριμένοι μαλλιάδες, των οποίων οι δίσκοι στο σύνολο τους σχεδόν δεν υποφέρονται πια. Όπως και να' χει, σήμερα ξύπνησα στις εφτά το πρωί, έφτιαξα black coffee που λένε κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι, άκουσα μονοκοπανιά το εξαίσιο Ποδανά των Λήτης και Τρυκ με τα αθάνατα σκρατς του βινυλίου και σκαλίζοντας το youtube έπεσα πάνω στο αγαπημένο Boat on the river των Αμερικανών Styx!
Καλημέρα σε όλους!

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μποσκάκι μου...μπορεί να είναι και σωστό αυτό που είπε ο 'ελληναράς'...πολλά τραγούδια του Μάνου μας έχουν 'μεταφραστεί' και σε άλλες γλώσσες κατά καιρούς και έχουν παιχτεί και από άλλα συγκροτήματα ξένα...και έχουν διασκευαστεί από άλλους καλλιτέχνες...κατά καιρούς..άλλωτε με καλά αποτελέσματα στις 'επανεκτελέσεις'τους και άλλωτε...με ελεεινά και τρισάθλια.. έχω να πώ...εγώ πρωσοπικά απεχθάνομαι τις 'επανεκτελέσεις'και πολύυυυ λίγες έχω συμπαθήσει ας το πώ έτσι και πολύυυυ λίγες τις θεώρησα καλές-καλούτσικες..μέχρι και η Ελενάρα (η Παπαρίζου ντέεε!) έχει διασκευάσει το 'Ότι αξίζει ειν'οι στιγμές' του Μάνου μας!...ε,από εκεί να καταλάβεις...μπορεί ο Μάνος μας να μην είχε παγκόσμια αποκλειστικότητα...αλλά όσο να το κάνεις μιά αποκλειστικότητα σε μεγάλο βαθμό την είχε! ε,Χατζιδάκις ήταν,είναι και θα είναι αυτός!δεν είναι όποιος κι όποιος!χαααααααχχαχαχαχαχ!καλημέρα με λίγες αχτίδες του ήλιου!,Αθανασία.

BOSKO είπε...

αθανασία...
καλά όλα αυτά που αναφέρεις, όμως το "Boat on the river" ξαναλέω ό,τι περισσότερο θυμίζει κλασική γαλλική μελωδία με το ακορντεόν και το μαντολίνο παρά Χατζιδάκι. Υπάρχουν επίσης εξαιρετικές ξένες διασκευές τραγουδιών του αγαπημένου μας συνθέτη!

Kostas L.A. είπε...

δυστυχως η ευτυχως για σας..ανηκω σ'αυτους που παντα θαυμαζαν τους STYX κι οχι για το boat on the river,αλλα για το οτι ηταν ολοι τους και ειναι αψογοι μουσικοι..Χαρακτηριστικο παραδειγμα ο κυριος TOMMY SHAW(ο ξανθουλης που τραγουδα στο BOAT ON THE RIVER),ο οποιος στα 54 χρονια του πλεον..συνεχιζει με εναν αλλο μεγαλο hard rocker τον JACK BLADES,σε ενα καταπληκτικο ντουετο(2 κιθαρες και 2 φωνες)..μεσα απο αυτη τη συνεργασια εχουν βγει ομορφα πραγματα καθως και πολυ ομορφες διασκευες κομματιων(βλεπε Sound of silence των SIMON &GARFUNKEL)..

στο θεμα της σχεσης του Χατζιδακη με την ξενη μουσικη θα πω μονο μια φραση..New York Rock N Roll ENSEMBLE--Reflections!!

καλη συνεχεια!!

BOSKO είπε...

kostas l.a. ...
κοίτα, δεν αντιλέγω, καλοί μουσικοί ήταν και είναι οι Styx, αλλά πολύ mainstream για τα δικά μου γούστα. Έχω το άλμπουμ τους με το "Boat on the river", μου άρεσε επίσης και το "Babe", η μεγαλύτερη επιτυχία τους, όμως όταν ακούς Captain Beefheart και Dr.John, μάλλον πολύ εύκολα τους προσπερνάς τους Styx. Να υποθέσω ό,τι είσαι και φαν των Reo Speedwagon; που τους θυμήθηκα πάλι αυτούς; Όσο για τα "Reflections" είναι ένας λατρεμένος δίσκος, το είχα λιώσει το βινύλιο όταν πρωτοέπεσε στα χέρια μου, αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω, παρ' όλη την αγάπη μου για τη μουσική του Χατζιδάκι, πως μέσα στην παγκοσμιότητα της rock μουσικής θεωρείται μάλλον ασήμαντος δίσκος. Αυτό δεν αλλάζει τα συναισθήματα μας όσων τον ακούμε και μας φτιάχνει, σαράντα χρόνια μετά την ηχογράφηση του. Απλά προσπαθώ να' μαι αντικειμενικός.

Kostas L.A. είπε...

Για το BABE των STYX θα συμφωνησω..ειναι πολυ ομορφο κομματι επισης..ισως ο,τι καλυτερο εδωσαν!!

Οσο για τους SPEEDWAGON ναι μου αρεσουν αρκετα..εχουν βγαλει μερικα ωραια κομματια αλλα μετα τι;δεν ειδα να προχωραει και πολυ το πραγμα,παρα μονο με mainstream αρπαχτες συναυλιες ωσπου χαθηκαν κι αυτοι,μεχρι προσφατα που ξαναειδα τον τραγουδιστη τους να διαφημιζει κατι συλλογες με ροκ μπαλλαντες!!

Παμε και στο Χατζιδακι..Μη φανταστεις οτι κι εγω τον εχω σαν θεο,απλα εδωσε ομορφα πραγματα και τον σεβομαι αρκετα..Ειναι αληθεια πως κι εγω καποτε το ειχα λιωσει το REFLECTIONS,αφου επαιζε μερονυχτα..και μετα απλα πατησα στο KEMAL και απο την αγγλικη εκδοση περασα στην ελληνικη με Bασιλη Λεκκα και καπου εκει ξεχαστηκε και το REFLECTIONS καπου θαμμενο,μεχρι την επομενη φορα που θα ψαξω καποιο απο τα κομματια του..

BOSKO είπε...

kostas l.a. ...
τον είδα κι εγώ τον Kronin να διαφημίζει τις rock μπαλάντες...σα γριά με ξανθό βαμμένο μαλλί έγινε! Ο Χατζιδάκις για μένα είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας μουσικοσυνθέτης που χειρίστηκε με τον πλέον εγκεφαλικό τρόπο το συναίσθημα των συνανθρώπων του. Είσαι νέος στο blog αυτό, κάνε μια "ερευνητική" βόλτα και θα καταλάβεις τι σου λέω!

Kostas L.A. είπε...

πανω σ αυτη την ερευνητικη βολτα που μολις ειπες βρισκομαι,κι οπως βλεπω θα τα λεμε τακτικα!!;)

Kostas L.A. είπε...

ξανακοιταζα αυτο που ειπες στο τελευταιο σου σχολιο για τον Χατζιδακι..και συνειδητοποιησα πως αυτο που πιστευεις για το Μανο
("Ο Χατζιδάκις για μένα είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας μουσικοσυνθέτης που χειρίστηκε με τον πλέον εγκεφαλικό τρόπο το συναίσθημα των συνανθρώπων του.."),θα μπορουσα εγω να το πω για το Δημητρη Λαγιο,αν και το κανει ασυναισθητα σε πολλα σημεια!!Δυστυχως ειχε να δωσει πολλα κι εφυγε τοσο νεος(αν και ηταν στο απωγειο της δημιουργικοτητας του,που πολλοι θα το θεωρουσαν την καλυτερη στιγμη για να φυγει κανεις)!!

BOSKO είπε...

kostas l.a. ...
δε συγκρίνονται αυτοί οι δύο, ο Λάγιος έφυγε πολύ νέος και άφησε πολύ μικρό, όσο και σημαντικό έργο πίσω του. Υπέροχη η "Ερωτική πρόβα" του (ο ίδιος ήθελε να την ονομάσει "Ερωτική πρόβα θανάτου"!) και ένα άλλο άγνωστο έργο του με την ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων. Αναφέρομαι στον κύκλο "Σπασμένη βάρκα στο βυθό" για τη φωνή της Μαρίζας Κωχ, ένα αριστούργημα που ίσως εσύ να το γνωρίζεις! Ο Χατζιδάκις όμως εκτός του Μεγάλου Μουσικού που ήταν, ανήκε στην κατηγορία των διανοουμένων που τάραζαν τα νερά. Με δηλώσεις, με επιστολές, με συνεντεύξεις, ακόμη και με προκλήσεις αν σ' αρέσει. Και κυρίως με αγάπη για τη νεότητα και κάθε τι καινούργιο, προοδευτικό. Δε θα ξαναπεράσει Χατζιδάκις απ' την Ελλάδα, δυστυχώς αυτό είναι το μόνο σίγουρο...

Kostas L.A. είπε...

θα εβαζα και τη μελοποιηση του λαγιου στους IΔΑΝΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ του ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ μεσα στα πιο σημαντικα εργα του..
οντως αν το θετεις απο πλευρας προσωπικοτητων,ο Λαγιος ηταν πιο ηπιος και αφανης,μπροστα στον Μανο,κατι σαν να συγκρινουμε Xατζιδακη με Γκατσο..

δυστυχως πολλες φορες δινω μεγαλη βαση στα οσα θα μπορουσε να δωσει καποιος,επηρεασμενος απο το υλικο που εχω στα χερια μου..και καποιες φορες με οδηγει λαθος αυτο!

BOSKO είπε...

kostas l.a. ...
καλά κάνεις, το πιο σωστό ειν' αυτό. Άσε εμάς τους λίγο μεγαλύτερους σου, που το' χουμε ψάξει κάπως παραπάνω, να παθιαζόμαστε. Εσύ όμως θα' σαι τελικά ο πιο αντικειμενικός ακροατής. Και stay cool, 22 ετών είσαι και βρίσκεσαι στον καλύτερο δρόμο! Άντε, καλό βράδυ.
...τι διάολο, γλυστρίδα φάγαμε;...

Kostas L.A. είπε...

καλο βραδυ φιλε μου!!τα ξαναλεμε!!

ΕΥΟΙ! είπε...

προφανώς ο ειδικός απαυτολόγος
δεν είχα ακούσει πoτέ του country!

BOSKO είπε...

ευοι!...
το βρίσκεις country ύφους το κομμάτι; ομολογώ δεν την είχα σκεφτεί την εκδοχή αυτή...εμένα με πήγε πιο πολύ στο γαλλικό τραγούδι, όπως γράφω.

ΕΥΟΙ! είπε...

ναι για country το κάνω
το ακορντεόν μου βγαίνει κατάλοιπο γαλλοκρατούμενου νότου
αλλά και ιρλανδέζικου νοσταλγικού ταμπεραμέντου...
μίξη...
κάτι τέτοια έκανε κι ο Bruce
πιο union rock όμως,
τι λες?

BOSKO είπε...

ευοι!...
δεν τον μπορώ τον Bruce, πέραν των πρώτων του ηχογραφήσεων στην έναρξη των 70s. Μα να μην έχει λίγο μακρύ μαλλί, λίγο μούσι; Σαν βλαχοαμερικανός μου κάνει, να τον ακούν και να ευφραίνονται οι αριστεροί γελαδάρηδες του Τέξας! Δεν υποτιμώ βέβαια τη συμβολή του στο ηλεκτρικό τραγούδι!

Ανώνυμος είπε...

Για όποιον θέλει να τον δει live o Λήτης επανέρχεται δριμύτερος και ανανεωμένος στο καινούριο του σπίτι για τον φετινό χειμώνα., στην πλήρως ανακαινισμένη μουσική σκηνή ΓΥΑΛΑ, κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 30/01/2009.
ΓΥΑΛΑ:
Λ. Μακεδονίας 3 & Χρ. Σµύρνης (από Πειραιώς 204) Ταύρος
Τηλ.: 2103424249

Αφίσα: http://i89.photobucket.com/albums/k211/sarotsam/afisa-litis-giala21.jpg