Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

PATTI SMITH -SKETCHES OF PAIN: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ "NOBODADDY" ΤΣΕΛΩΝΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ...

Δεν το περίμενα να πάρει φωτιά το τηλεφωνικό κέντρο από ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να κερδίσουν ένα βιβλίο για την Patti Smith! Ο Γιώργος Τσελώνης ανατρέχοντας σε πράγματα που έχει ήδη καταγράψει στην πρώτη συγγραφική του απόπειρα, εκμυστηρεύθηκε ότι έχει συναντήσει δυο φορές την τραγουδοποιό- ποιήτρια, τη μία στην Ελλάδα, στο Λυκαβηττό, ενώ τη δεύτερη στο Μάντσεστερ, σε ένα θεατράκι, όπου η Patti διάβαζε τα ποιήματα της με τη συνοδεία της μπάντας της!

Μαζί μας στο στούντιο ήταν και η νεαρή συνθέτρια Παυλίνα Κωνσταντοπούλου, η οποία ετοιμάζει τον πρώτο της δίσκο εξ ημισείας με έναν άλλο τραγουδοποιό, τον Ηλία Βαμβακούση. Συγκρατήστε το όνομα της, η Παυλίνα έχει ένα ύφος γραφής στις folk- rock μπαλάντες της με τον αθυρόστομο στίχο, που μου θύμισε την Ηδύλη Τσαλίκη με την πρώτη φορά που την άκουσα!

Ο Γιώργος Τσελώνης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη rock μουσική. Το 1992 έγραψε τα πρώτα του ποιήματα, επηρεασμένος από τον πόλεμο του Κόλπου. Την ίδια περίοδο, οι σχολικές καταλήψεις του ΄90- ΄91, οι βόλτες στο Γιουσουρούμ για δίσκους, οι συναυλίες στο ΡΟΔΟΝ, οι πρώτοι εξωσχολικοί φίλοι, το free camping, τα βιβλία του Herman Hesse και του Aldus Huxley, το Woodstock, το Easy Rider, ο Πάνος Κουτρουμπούσης, οι Freak Brothers, ο Γιάννης Σκαρίμπας, οι Κροκάνθρωποι και τα Τρία Κλικ Αριστερά, σημάδεψαν ανεξίτηλα την εφηβεία του! Σπούδασε μετάφραση και διερμηνεία στα αγγλικά και ιταλικά, ενώ ετοιμάζει και την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του. Επίσης παίζει φυσαρμόνικα και υπογράφει τα γραπτά του ως "Nobodaddy", καρπό της φαντασίας του William Blake! Ο λόγος όμως για τον οποίο θα βρίσκεται στο στούντιο Στο Κόκκινο 105,5, καλεσμένος της εκπομπής μου, είναι η έκδοση του πρώτου βιβλίου του με τίτλο Patti Smith- Sketches of Pain και θέμα, βέβαια, τη σημαντική rock μουσικό και ποιήτρια! Ένα βιβλίο που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις ΟΞ Υ και που περιέχει εκτενές πρωτότυπο βιογραφικό της Patti Smith, τη δισκογραφία της αναλυτικά, τους στίχους- ποιήματα της μεταφρασμένα στα ελληνικά, καθώς και αποσπάσματα συνεντεύξεων της. Ο Γιώργος Τσελώνης αφιέρωσε το πρώτο του βιβλίο στους γονείς του, υπεύθυνους για το rock' n' roll που κυλάει στο αίμα του κι εγώ σας διαβεβαιώνω, έχοντας το ήδη διαβάσει, πώς πρόκειται για μια πολύ εμπεριστατωμένη βιογραφία της αγαπημένης rock Ιέρειας! Αν πάλι δεν σας πείθω από δω, συντονιστείτε απόψε Στο Κόκκινο 105,5 (www.left.gr), 20.30- 22.00 το βράδυ και ελπίζω να σας πείσει ο ίδιος ο συγγραφέας!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ok. I found an information here that i want to look for.

BOSKO είπε...

smart globe sun...
oh, yeah? Anything I do (I do it for you)!

Ανώνυμος είπε...

when will you go online?

BOSKO είπε...

myspace mobile blog...
do you speak greek? Who are you? I don't like to talk in a whole...website

ΕΥΟΙ! είπε...

καλημέρα
έτσι κι εγώ...
γεννήθηκα με santana,Joplin, Hendrix, Jesus Christ Superstar... (εν ζωή)
κι ο γιος μου με Uriah Heep, Deep Purple, Doors και Gallagher...(ιστορικά)
ανυπομονώ για την εξέλιξή του...

BOSKO είπε...

ευοι!...
ααα, εσύ είσαι καλή! Φοβερά ακούσματα όλα όσα αναφέρεις. Οι Uriah Heep ήταν από τα αγαπημένα μου προγκρεσιβο-ροκάδικα βρετανικά συγκροτήματα, το Salisbury το είχα λιώσει! Οπότε, μάλλον σε καλό δρόμο είναι ο γιος σου!

thras είπε...

εγώ πάλι ρε παιδιά τι να πω που γεννήθηκα την πιο απαίσια δεκαετία('90s)...όλα όσα αναφέρατε τέλειωναν τότε...η κατερίνα γώγου πέθανε τότε, η φλέρυ όταν ήμουν έξι χρονών, μεγάλωσα σε μια κιτσάτη δεκαετία...δε λέω πως δεν υπήρχε καλή μουσική την οποία άκουγα όμως μόνο στο σπίτι μου! να φανταστείτε ότι είχα την εντύπωση πως αυτά που ακούγαμε στο σπίτι ήταν σχεδόν απαγορευμένα στην εποχή που άκμαζε το τσιφτετελοποπλαϊκοροκελαφρό "τραγούδι"! σε όποιον έλεγα στο δημοτικό τι μουσική ακούω γέλαγε(γκουχ γκουχ αυτό συμβαίνει ακόμα και τώρα μερικές φορές)... Σε ποιον να πεις για φλέρυ στο δημοτικό, σου έλεγαν για σφακιανακη, βανδή, βίσση, γαρμπή, και φυσικά πάνω απ'όλα και όλους ο ένας και μοναδικός ΣαΚηΣ ΡοΥβΑς!!! Έκανα μούγκα μέχρι τώρα όταν με ρωτούσαν τι μουσική ακούω, απαντούσα με το εντελώς σνομπ από μία αποψη: "αυτή που δεν ακούς εσύ" ..επιτέλους έφτασα στο λύκειο για να μπορώ να μιλήσω για όλα αυτά γιατί μετά την προαναφερθείσα δικτατορία, ακολούθησε μία άλλη δικτατορία αυτή του ροκ της προεφηβείας που έζησα στο γυμνάσιο. όχι τόσο φρικτή αλλά...πάλι επόδυνη... Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είστε πολύ τυχεροί που μεγαλώσατε με όλες αυτές τις μουσικές αποδεκτές απ'όλους..οκ, σίγουρα αυτά που ακούγατε δεν άρεσαν σε όλους, όμως η μουσική που ακούγατε δεν σας στιγμάτιζε.. Αυτή την εντύπωση έχω τουλάχιστον...
Όσο για την πάτι(επειδή ξεφύγαμε λίγο) είναι ακριβώς αυτό που λες μπόσκο, η ιέρια του ροκ! είναι φοβερή, και το καλύτερο? ροκάρει ακόμα και στα 60τόσο της! τη λατρεύω πραγματικά, έχει κάτι το απίστευτα μαγευτικό στη φωνή της! μια ηρεμία, έναν δυναμισμό, το απόλυτα γυναικείο στοιχείο.. απλά φοβερή! Είχε έρθει στη μαλακάσα το καλοκαίρι, ηταν και ο μανου μαζί αλλά δεν πήγα... ακόμα θυμάμαι αυτή τη τραγική μέρα! που ήξερα πως η πάτι ρόκαρε στη μαλακάσα και γω δε μπορούσα να είμαι εκείιιι!:(
Σήμερα για πρώτη φορά θα ακούσω την εκπομπή σου αφού μπήκα εγκαίρως στο μπλογκ! τα λέμεεε! (Σόρι για την πολυλογία)

BOSKO είπε...

θρασύβουλος...
καλά τα λες, νεαρέ. Να χαίρεσαι που βρίσκεσαι στην ηλικία αυτή και τα ενδιαφέροντα σου διαφέρουν κατά πολύ απ' αυτά των συνομήλικων σου. Όσο για την Patti Smith ένα ελάττωμα έχει μόνο: όποτε έρχεται στην Ελλάδα εμφανίζεται για πολύ λίγη ώρα, κάτι που αντιτίθεται στην συνήθως τσουχτερή τιμή του εισιτηρίου της. Ελπίζω να άκουσες τη σημερινή μου εκπομπή, όπως είπες!

celsius33 είπε...

ήταν πολύ καλή εκπομπή όσο σας άκουσα απόψε, δεν είμαι ιδιαίτερα ροκάς, αλλά η εκπομπή και η Patty έχουν άποψη.( Η γιαννάτου τι έφτιαξε πάλι :))

BOSKO είπε...

celsius33...
κατ' αρχάς, sorry Κέλσιε, που γράφεις κάτω από σχόλια- μπινελίκια. Δε γινόταν αλλιώς...Σ' ευχαριστώ που πέρασες και δεν έφυγες, παρά είπες ό,τι ήθελες να μου πεις! Χαίρομαι που σου άρεσε η εκπομπή, η Patti Smith έχει τη δική της μεγάλη ιστορία στην "κλασική μουσική του 20ου αι."! Να πάρεις το βιβλίο, είμαι σίγουρος πως θα σε ενδιαφέρει! Όσο για τη Σαβίνα, μεγαλούργησε πάλι! Έκανα ήδη προ ημερών post για το καινούργιο της άλμπουμ με τους Primavera en Salonico!

musicbug είπε...

Goustarw trela Patti Smith edw kai polla xronia, oi synavlies tis einai pragmatika rock synavlies ki oxi malakies! Akoma den exw parei to vivlio tis, elpizo na axiwthw syntoma na to apoktisw!
Kali vdomada

BOSKO είπε...

musicbug...
να το πάρεις το βιβλίο! Πολύ εμπεριστατωμένη βιογραφία και παράθεση ολόκληρης της δισκογραφίας της! Καλή εβδομάδα, επίσης!