Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

SONGS OF AN OTHER: Η AVANT GARDE ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΑΒΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ & ΤΩΝ PRIMAVERA EN SALONICO!


SAVINA YANNATOU & PRIMAVERA EN SALONICO- SONGS OF AN OTHER- ECM
Μια πρόγευση από την καινούργια ethnic δουλειά της Σαβίνας Γιαννάτου πήραν προχθές όσοι παρακολούθησαν την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ ECM στο θέατρο Βράχων. Ακούγοντας σήμερα το cd για πολλοστή φορά έχω να παρατηρήσω τα εξής: Ύστερα από εφτά συνολικά δίσκους με διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια (οι τρεις τελευταίοι στην ECM, όλοι οι άλλοι στη Lyra), με το τωρινό Songs of An Other φαίνεται καθαρά ό,τι η επιλογή του υλικού έγινε βάσει των ρυθμικών στοιχείων και των περίεργων μελωδιών, σα να προϋπήρχε δηλαδή η αυτοσχεδιαστική φύση και τώρα απλά ενθαρρύνθηκε εν είδη της ενορχήστρωσης που επιμελήθηκε ο πολυσχιδής μουσικός Κώστας Βόμβολος. Κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό, ακούγοντας τον εφτάλεπτο δημοτικό μύθο Ο Γιάννης και ο Δράκος, με την ερμηνεύτρια να (δια)χειρίζεται τη φωνή της σαν μία από τις Σειρήνες που ανάγκασαν τον Οδυσσέα να δεθεί σε κατάρτι απ' τους συντρόφους του, προκειμένου να σώσει τη ζωή του! Σε αντίθεση με το προηγούμενο υποτονικό Sumiglia, εδώ οι Primavera en Salonico ούτε αυτοσχεδιάζουν αυθαίρετα, όπως συνέβη λόγου χάριν στη ζωντανή ηχογράφηση του Terra Nostra, αλλά ούτε και υπηρετούν αυστηρά τις παραδοσιακές μουσικές φόρμες. Είναι αυτό που λέω στην αρχή, το ίδιο το ρεπερτόριο ορίζει αυτή τη φορά και τη μουσική προσέγγιση. Έτσι, στο Za lioubih maimo tri momi από τη Βουλγαρία, η μπάντα ακούγεται σα να παίζει σε...άλλο έργο- κάποιο, δηλαδή, αυστηρά παραδοσιακό- ενώ στο Addio Amore από την Κάτω Ιταλία, το βιολί του μεγάλου Κυριάκου Γκουβέντα ζωγραφίζει στο τελείωμα του σα να πατάει πάνω στη μελωδία, αυτοσχεδιάζοντας ταυτόχρονα! Το ίδιο συμβαίνει και στο κομμάτι Περπερούνα με το νέι του Χάρη Λαμπράκη, τα απλωμένα κρουστά του Κώστα Θεοδώρου και την, όλο τεχνική, ερμηνευτική προσέγγιση της Σαβίνας Γιαννάτου. Στο cd που διαρκεί 52:17, περιλαμβάνονται συνολικά δώδεκα τραγούδια από την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Καζακστάν, την Ελλάδα, την Αλβανία, το Ισραήλ και την Κάτω Ιταλία. Μεταξύ αυτών και το καλυμνιώτικο Μαρούλι, που η Γιαννάτου ηχογράφησε με τη φωνή της σχεδόν ταυτόχρονα και στο άλμπουμ Τραγούδια του Αιγαίου με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Γι' αυτούς που εκτιμούν την τραγουδίστρια και ενδεχομένως έχουν κουραστεί από τους περίεργους βοκαλισμούς της, έχω να πω ό,τι το Songs of An Other θα τους βοηθήσει να έρθουν πιο κοντά σ' αυτό που ξέρει να κάνει τα τελευταία χρόνια, αφού οι αυτοσχεδιασμοί της συγκλίνουν απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία του κλασικού ή παραδοσιακού τραγουδίσματος! Το καλύτερο άλμπουμ της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico, τόσο καλό, ώστε να αναρωτιέσαι εάν το συγκρότημα δίχως την τραγουδίστρια αυτή ή η το ακριβώς αντίστροφο, θα πετύχαιναν ένα τόσο ισορροπημένο και αισθητικά πλήρες αποτέλεσμα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ένα τόσο δα ταπεινό σχόλιο για τη Σαβίνα ενώ για τη Μαντώ δεν ακούνε λαικοποπ αλλά πάω στοίχημα πως γνωρίζουν όλα τα τραγούδια της και τα έχουν ψιλοτραγουδήσει στο παρελθόν ΟΛΟΙ.Παραυτα συμφωνώ και για τη Μαντώ και για τη Σαβίνα κρίμα που κάποιοι τραγουδιστές χαντακώθηκαν στο εγχώριο γίγνεσθαι για την ακρίβεια στο εγχώριο συνοθύλευμα ηλιθιότητας των δισκογραφικών.

BOSKO είπε...

μελιώ...
πες τα, ρε συ Μελιώ, που έκανε θραύση η Μαντώ, ενώ το Σαβινάκι δε σταύρωσε σχόλιο! Ήμουν έτοιμος να γράψω κάτι σχετικό και με πρόλαβες! Στα υπόλοιπα που λες, συνταυτιζόμαστε απολύτως!