Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΓΥΡΙΣΜΑ ΙΙΙ

Το σημερινό γύρισμα ήταν πιο χαλαρό απ' ότι τα προηγούμενα και σίγουρα συγκριτικά με το αυριανό, στο οποίο θα κινηματογραφηθεί ο ίδιος ο Νίκος Κούνδουρος συνοδεία μερικών ημίγυμνων κοριτσιών από κάποια δραματική σχολή, που με πολύ κόπο καταφέραμε να συγκεντρώσουμε. Ενώ αν ζούσαμε στα 70s, ουρές θα έκαναν οι ηθοποιές κορασίδες να τσιτσιδωθούν και να συμμετάσχουν σε κάτι αμιγώς καλλιτεχνικό! Τέλος πάντων...Τόσο χαλαρό ήταν λοιπόν το γύρισμα ώστε είπα να μπω κι εγώ μέσα και να δώσω μια προσωπική, μάλλον χιουμοριστική, μαρτυρία για τον Κούνδουρο. Θα τη δείτε στην ταινία, όταν με το καλό προβληθεί κάπου ή βγει ακόμη καλύτερα στη διανομή!
Πρώτος καλεσμένος μας ο συνθέτης Νίκος Γκίνης που έχει γράψει τη μουσική στην τελευταία ταινία του Κούνδουρου, τους Φωτογράφους. Κάποιοι θα θυμούνται τους φανκο- πάνκηδες Νίκος Γκίνης & το Σύνδρομο καμιά τριανταριά χρόνια πριν! Ήθελα να υπάρχει στο ντοκιμαντέρ η μαρτυρία του νεότερου μουσικοσυνθέτη που δούλεψε σε ταινία του Κούνδουρου, δεδομένων των ιστορικών και πασίγνωστων συνεργασιών του με τον Χατζιδάκι, τον Μαρκόπουλο, τον Μαμαγκάκη κλπ. Και μιας κι είχαμε ροκά καλλιτέχνη, σκέφτηκα να τον βάλω να μας τα λέει κομματάκι ανορθόδοξα, ξαπλωμένο δηλαδή στα καθίσματα της αίθουσας προβολής που φτιάξαμε!
Εδώ ο Γκίνης (Νικόλας, όπως πρόσταξε να τον φωνάζει το συνεργείο) με τη μακιγιέζ Ιωάννα Λυγίζου. Να θυμηθώ κι εγώ να περάσω κάποια στιγμή από το στούντιο του Νικόλα, όπου ηχογραφείται η καινούργια δουλειά του φίλου μου, Στέλιου Βαμβακάρη!
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, η Κινηματογραφική Λέσχη της κρατικής τηλεόρασης με σάρκα και οστά! Με την αργή εκφορά του λόγου του και το χαρακτηριστικό ξενικό αξάν του πρωτακούσαμε όλοι κάποια στιγμή τα ονόματα του Χίτσκοκ, του Μπέργκμαν, του Αντονιόνι και του Φασμπίντερ!
Με τη σημερινή του σύντομη αφήγηση, μου έδωσε και έναυσμα για την εναρκτήρια σκηνή του ντοκιμαντέρ. Θα δούμε, ας τελειώσουν τα γυρίσματα κι ας μπούμε στο μοντάζ, έχουμε πολύ χρόνο ακόμη μπροστά μας!
Όχι, δεν σκηνοθετεί εδώ ο Μπακογιαννόπουλος, απλώς έπιασε κουβέντα με τον Θεοδωρόπουλο για ταινίες του ανεξάρτητου σουηδικού κινηματογράφου και πορώθηκε άσχημα! Να θυμηθώ να στείλω του ανθρώπου ένα dvd με το Κύτταρο που το' χε δει και του άρεσε και το ήθελε, αλλά εγώ μεσ' στον πανικό των γυρισμάτων, το ξέχασα τελείως...

Όλα τα λεφτά, εν συνεχεία, η Λιζέτα Νικολάου, η οποία εκλήθη να μιλήσει για τη μεγάλη συναυλία της Μεταπολίτευσης που γέννησε τα Τραγούδια της Φωτιάς του Κούνδουρου! Αφού διακόψαμε τρεις- τέσσερις φορές τη λήψη, λόγω του άγχους της ερμηνεύτριας μπροστά στο φακό (κι ενόσω εγώ κόντευα να πάθω εγκεφαλικό, νιώθοντας το φιλμ να τρέχει άσκοπα), στο τέλος "λύθηκε" και μας τραγούδησε και μια στροφή από τα Μαλαματένια λόγια του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μάνου Ελευθερίου! Ήταν το τραγούδι, του οποίου είχε ξεχάσει τα λόγια του κατά το γύρισμα του κουνδουρικού ντοκιμαντέρ κι έτσι ο σκηνοθέτης την έκοψε στο μοντάζ! Να το πω τώρα; ρώτησε όλο αθωότητα στο φακό της μηχανής η Νικολάου! Κι άρχισε να τραγουδάει a capella! Σκηνή cult ανθολογίας!

Τελευταία καλεσμένη μας η Ουρανία Μπίτζιου, σύζυγος του Ταξίαρχου της Σάμου εν έτει 2003! Τι σχέση έχει η συγκεκριμένη γοητευτικότατη κυρία με τον Κούνδουρο; εύλογα θα ρωτήσει κάποιος. Εγώ ήθελα να υπάρχει στο ντοκιμαντέρ η μαρτυρία της, αφού η Μπίτζιου ήταν μεταξύ των επίτιμων καλεσμένων στο αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης της Σάμου στον Νίκο Κούνδουρο, τότε που τον είχα συνοδεύσει για να προλογίσω τις ταινίες του κι αυτός κόντεψε να ρίξει καρεκλιές με έναν κουκουέ εκπαιδευτικό που τόλμησε να χαρακτηρίσει το 1922, ρατσιστική και εθνικιστική ταινία! Αξέχαστη πραγματικά εκείνη η βραδιά!
Αύριο προβλέπονται δύσκολα τα πράγματα! Ο Κούνδουρος ζήτησε να εμφανιστεί κι αυτός, λέγοντας μου μάλιστα να φτιάξω μία σκηνή όπου θα κάνει- υποτίθεται- casting της νέας ταινίας του με τις κοπέλες! Θα είναι επίσης μαζί μας ο Γιώργος Βέλτσος και η Αντιγόνη Αμανίτου! Εύχομαι να πάνε όλα καλά, να μη θελήσει να πατρονάρει το γύρισμα (πράγμα δυστυχώς αδύνατον!) και να' χει τα κέφια του, ώστε να του αποσπάσω μερικές εκπληκτικές ανεκδοτολογικές ιστορίες που γνωρίζω!
* φωτογραφίες: bosko- Μιχάλης Γαλανάκης

8 σχόλια:

επί λέξει είπε...

Mαγικό το εκ των ένδον ταξίδι. Εύχομαι καλή τύχη στο "προ-ιόν" σου!

Καλώς σε βρίσκω και σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

alienlover είπε...

αυτό το μπλογκ είναι χάρμα οφθαλμών.. μας δίνετε μικρές και ωραίες λεπτομέρειες από τα αληθινά καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, που δεν κυκλοφορούν αλλού.. να στε καλά!

[υ.γ. ψάχνω το μέιλ σας, αλλά χωρίς επιτυχία. αν σας είναι εύκολο, επικοινωνήστε μαζί μου. ευχαριστώ!]

A.F.Marx είπε...

Είμαστε και μεις τυχεροί, γιατί μέσα από το μπλογκο-ντοκιμαντέρ που παρακολουθούμε με τα διαδοχικά σου ποστ για τα γυρίσματα, ζούμε και μεις λίγη από την ατμόσφαιρα των γυρισμάτων.
Καλή επιτυχία στα γυρίσματα και σε όλα τα υπόλοιπα
:)

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Διαβάζω με τρομερή προσοχή τα post με την ροή των γυρισμάτων της ταινίας σου, και θυμάμαι πόση εντύπωση μου είχε κάνει η δουλειά σας όταν, για μία και μοναδική φορά, βρέθηκα (για δουλειά) σε ένα γύρισμα ταινίας μικρού (μα, πολύ μικρού) μήκους στην σχολή Σταυράκου πριν από αρκετά χρόνια (γυρισμένη σε film, φυσικά!). Είναι τρομερό το κλίμα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Και φοβερός ο πανικός! Ο χρόνος τρέχει κι εσείς παλεύετε να τον παγώσετε σε ένα film. Αυτό κάνει η Τέχνη σας: φυλακίζει το χρόνο…

Απόλαυσέ το όσο μπορείς.
Σε ζηλεύω…

BOSKO είπε...

aa...
καλώς σε βρίσκω, επίσης!
και σ' ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

alienlover...
και σένα σ' ευχαριστώ πολύ! Θα επικοινωνήσουμε κάποια στιγμή, αλλά κατά τα τέλη του Μάη όταν γυρίσω από ένα πολύ- πολύ μακρινό ταξίδι!
Κι εσύ να' σαι καλά!

BOSKO είπε...

A.F.Marx...
αυτό είναι, είδες; χρησιμοποιώ το blog για να φτιάξω τους αυριανούς φαν του ντοκιμαντέρ μου!
χαίρομαι που κι εσείς όλοι χαίρεστε τις αναρτήσεις!

BOSKO είπε...

το Άρωμα του Τραγουδιού...
άσ' τα, Μάκη, μη μιλάς για πανικό, διότι το σημερινό γύρισμα ήταν πραγματικό...ντελίριο! Οχτώ κουτιά φιλμ, σύνολο δηλαδή ογδόντα λεπτά λήψεων για μια ταινία που θα' χει τελική διάρκεια 70 λεπτά! Πολύ γόνιμη διαδικασία, πράγματι!