Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΤΟ "SOUL KITCHEN" ΤΟΥ FATIH AKIN!


Η Κουζίνα με ψυχή του Τούρκου Fatih Akin είναι μία κωμωδία- θέαμα για όλη την οικογένεια χωρίς ιδιαίτερες σεναριακές αξιώσεις, αλλά με έξυπνα στοιχεία φάρσας, με έναν πολυπολιτισμικό μουσικό καμβά (εμάς τουλάχιστον μας τίμησε ο σκηνοθέτης εντάσσοντας τη Φραγκοσυριανή του Μάρκου Βαμβακάρη στη βερσιόν του δημιουργού της και των Locomondo, το Σχολείο των Olympians και το Μπλουζ του σαπιοκάραβου του Παύλου Σιδηρόπουλου), με συχνά ευρηματικό πλανάρισμα και με καλές ερμηνείες, αφού όλοι οι ηθοποιοί με επικεφαλής τον Έλληνα Αδάμ Μπουσδούκο ξεφεύγουν από το όριο του κραυγαλέου και υπηρετούν ευσυνείδητα τους ρόλους τους- παρεμπιπτόντως, κάπου πήρε το μάτι μου και τον πάλαι πότε γόη του γερμανικού σινεμά των 70s, Ούντο Κίερ. Η δράση τοποθετείται στο Αμβούργο και στο εστιατόριο Soul Kitchen του Ζήνου Καζαντζάκη (ένας Αδάμ Μπουσδούκος α λα Jim Morrison στο πιο γκαφατζίδικο), όπου μαζί με τους εκάστοτε πελάτες συνυπάρχουν ρέμπελοι ροκάδες μουσικοί, ένας ανεκδιήγητος δαιμόνιος σεφ, μία δυναμική γκαρσόνα, μία νευρωτική εφοριακή υπάλληλος, ένας απατεώνας που θέλει να αγοράσει το κτίριο και να εκμεταλλευθεί το οικόπεδο του, αλλά και ένας παρακμιακός γέρος που ζει σε καρνάγιο εντός του ίδιου κτιρίου. Στο επίκεντρο βρίσκονται βέβαια ο Ζήνος με ένα αφόρητο λουμπάγκο καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο αδερφός του, Ηλίας, που οργανώνει ληστείες στο πιτς- φιτίλι, όποτε δεν κάνει τον dj, και η κοπέλα του Ζήνου, μία ευκατάστατη Γερμανίδα, η οποία κάποια στιγμή φεύγει για την Κίνα. Ήδη ο Akin έβαλε πολλούς χαρακτήρες στην ιστορία του, πετυχαίνοντας όμως να τους δέσει μεταξύ τους και προκαλώντας τα φιλικά συναισθήματα του θεατή ακόμη και για τους πιο αντιπαθείς εξ αυτών, όπως τον οικοπεδοφάγο απατεώνα που τελικά μπαίνει στη φυλακή ή τον στυγνό καπιταλιστή που τρώει ένα...κουμπί κατά λάθος και τα χρήματα του χάνουν ξαφνικά την αξία τους. Μέσα σ' όλα αυτά, ξεχωρίζουν ορισμένες πραγματικά ξεκαρδιστικές σκηνές: οι αμέτρητοι θαμώνες του εστιατορίου που οδηγούνται σε ερωτικό παροξυσμό, αφού τους προσφέρθηκε γλυκό με αφροδισιακό, ο Ζήνος που ακολουθεί τη συμμορία του αδερφού του περπατώντας ως...Φρανκενστάιν από το λουμπάγκο και εκεί που πάλι ο Ζήνος δέχεται την ανορθόδοξη θεραπεία του Τούρκου μασέρ με το όνομα Κεμάλ ο Κοκαλοβγάλτης- η τελευταία ειδικά σκηνή με παρέπεμψε ευθέως στον Θανάση Βέγγο και το αγαπημένο Τύφλα να' χει ο Μάρλον Μπράντο του Ορέστη Λάσκου! Αυτά εν περιλήψει, διότι όπως ήδη είπαμε, η ταινία δεν έχει και πολλά άλλα επίπεδα ανάγνωσης. Την απολαμβάνεις απλά στη μεγάλη οθόνη, όπως θα χαιρόσουν μια οποιαδήποτε κωμωδία στο dvd με φίλους. Α, και κάτι ακόμη: οι Έλληνες παρουσιάζονται ως η ισχύς εν τη ενώσει, σαν τα μέλη μιας Αστόρια της Γερμανίας και με ευδιάκριτο το χριστιανικό τους προφίλ. Για να τους δείχνουν έτσι, τόσο ο Τούρκος Fatih Akin, όσο και ο Έλληνας ηθοποιός, συνσεναριογράφος και φίλος του, Αδάμ Μπουσδούκος, έτσι ακριβώς θα είναι!

4 σχόλια:

logia είπε...

καλημέρα φίλε μου
πάντα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διασκέδασή μας και το ...ξεστράβωμά μας...

χρόνια πολλά και καλά με υγιεία, ζωντάνια, κέφι δημιουργία
και χαμόγελα, πολλά χαμόγελα

BOSKO είπε...

logia...
επίσης, γλυκιά logia!
υγεία πάνω απ' όλα και τα χαμόγελα θα' ναι σίγουρα!
ότι καλύτερο για το 2010!

υ.γ. για σκέψου, 2010...πρώτη φορά έγραψα τώρα τον αριθμό αυτό!

Ελένη Μπέη είπε...

Πέρασα πιο πολύ για τα Χρόνια Πολλά και Καλά, φίλε Μπόσκο. Να σου ευχηθώ δημιουργικότητα είναι κραυγαλέος πλεονασμός, καθώς καταπιάνεσαι με τόσα πολλά. Εύχομαι λοιπόν να είσαι γερός και να έχεις τη διάθεση να μοιράζεσαι μαζί μας όλα εκείνα που τραβούν την προσοχή σου. Ακόμη, να μη λείπουν από δίπλα σου όσοι αγαπάς και σ' αγαπούνε.

Την ταινία δεν ξέρω αν θα καταφέρω να τη δω. Έτσι κι αλλιώς με τις κωμωδίες έχω ένα θεματάκι -σπανίως αφήνουνε μέσα μου αποτύπωμα διαρκείας, οπότε δεν τις προτιμώ.

Να είσαι καλά!

BOSKO είπε...

Νερένια...
σ' ευχαριστώ πολύ κι ανταποδίδω τις ευχές για μια εξίσου δημιουργική και υγιή νέα χρονιά!
να' σαι καλά!

όσο για τις κωμωδίες, και για μένα το ίδιο ισχύει, απλά χθες βράδυ χρειαζόμουν να ξεσκάσω κομματάκι με οτιδήποτε άλλο εκτός από αμερικανιά.