Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Ο ΘΕΜΟΣ ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5



Το 1960 ο Μάρκος Βαμβακάρης έγραψε Τα ματάκια σου κι αν βγούνε, σαν και μένα δε θα βρούνε! Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ο Θέμος Σκανδάμης, ένας νέος τραγουδοποιός, έρχεται και λέει Γιατί να μη με θέλει, που να πνιγεί στο μέλι- γιατί να μη με θέλει, που να την φάν' οι αγγέλοι! Τέλειο! Η απόλυτη στιχουργική ανατροπή, όταν τα μέλια και οι άγγελοι που συχνά εκφράζουν τον έρωτα, εδώ γίνονται κατάρες που οδηγούν στην καταδίκη του! Το τραγούδι αυτό ανοίγει το άλμπουμ Μακροβούτι, το πρώτο του Σκανδάμη και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά που τρέχει. Μη φανταστείτε ό,τι ο Σκανδάμης είναι ακόμη ένας εντεχνο- ροκάς Έλληνας songwriter, απ' αυτούς που η κιθάρα αποτελεί προέκταση των χεριών τους (και παρά τη φωτογραφία της ανάρτησης)! Όλα τα κομμάτια του δίσκου του φανερώνουν έναν ολοκληρωμένο δημιουργό, αφενός με μια μηδενιστική και αφετέρου με μια σκωπτική θεώρηση των πραγμάτων. Όσο τα tracks προχωρούν, σου δημιουργείται ένα αίσθημα ευφορίας για την τελική κατάσταση της σημερινής δισκογραφίας. Εννοώ πως εάν ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης εμφανιζόταν προ 20ετίας, τότε που δεν υπήρχε χώρος για εκδόσεις πιο φευγάτων ή έστω πιο πειραματικών ακροαμάτων (με εξαίρεση βέβαια τη Λένα Πλάτωνος), πιθανότατα να ήταν ένας φτωχός και ταπεινός συγγενής του Νικόλα Άσιμου.
Ευτυχώς, λοιπόν, που ο ανεξάρτητος Καθρέφτης του Μωυσή Άσερ ανέλαβε να κυκλοφορήσει το υλικό του, αφού βέβαια τον ανακάλυψε πρώτος ο παραγωγός Γιώργος Μητρόπουλος του Δευτέρου Προγράμματος, αλλά και πλέον της δισκογραφικής ετικέτας με τον φοβερό τίτλο Γιάφκα Records! Και, εννοείται, μιλάμε για ένα υλικό που το τελευταίο πράγμα, στο οποίο αποσκοπεί, είναι να χαϊδέψει τα αυτιά των ακροατών- ακόμη και των φαν του λεγόμενου έντεχνου. Πιστεύω πως το Μακροβούτι του Θέμου Σκανδάμη, όπως και το Πλάνο Εξόδου του Νίκου Χαλβατζή, πρέπει σύντομα, πολύ σύντομα, να ακολουθηθούν από τις επόμενες δουλειές τους, αν δε θέλουν κι αυτοί κι εμείς να αναφερόμαστε σε δύο ντεμπούτα άλμπουμ, που απλά θα αποκτήσουν συλλεκτικό χαρακτήρα μέσα στα χρόνια. Δεν είναι σωστό και δίκαιο αυτό!
Το αίμα του Σκανδάμη βράζει, το ταλέντο του είναι αποδεδειγμένο, ο δίσκος του μού άρεσε ιδιαιτέρως, ο ίδιος έχει πολλά να πει για την ενασχόληση του με τις τέχνες, επομένως με χαρά κι εγώ τον φιλοξενώ στην αποψινή εκπομπή μου Στο Κόκκινο 105,5 (www.left.gr) 20.00- 22.00 το βράδυ! Συντονιστείτε!
* την ερχόμενη Κυριακή δε θα έχω εκπομπή. Θα γυρίζω σε νησιά με αρχαίους ναούς στο πλάι της θάλασσας! Τα ξαναλέμε από το βήμα του ραδιοφώνου στις 31 Αυγούστου!

11 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Τί όμορφος στίχος! Αγαπησιάρικη «κατάρα»! Πολύ τρυφερό!
Στη δημοτική ποίηση έχουμε τέτοια αριστουργήματα.
Στο Γεφύρι της Άρτας:

...-Αλίμονο στη μοίρα μας κρίμα στο ριζικό μας
Τρεις αδερφάδες ήμασταν και οι τρεις κακογραμμένες
Η μια έμεινε στο Δούναβη κι η άλλη στον Ευφράτη
κι η τρίτη η μικρότερη στης Άρτας το ποτάμι.

Πως τρέμει το καρυόφυλλο να τρέμει το γεφύρι
Πως πέφτουν τα δεντρόφυλλα να πέφτουν οι διαβάτες...


-Κόρη μ’ τον λόγο άλλαξε κι άλλη κατάρα δώσε
τι έχεις μονάκριβο αδερφό μη λάχει και περάσει.

Κι αυτή τον λόγο ν άλλαξε κι άλλη κατάρα δίνει:

-Αν τρέμουν τ’ άγρια βουνά να τρέμει το γεφύρι,
κι αν πέφτουν τ’ άγρια πουλιά να πέφτουν οι διαβάτες,
τι έχω αδερφό στην ξενιτιά μη λάχει και περάσει.


Κατά τον ίδιο τρόπο κι αγαπησιάρικα έχει βγει και η λαϊκή έκφραση «κατάρα»:

Που να μη σου πω!

Ενδιαφέρουσα μου ακούγεται και η αποψινή εκπομπή με Σκανδάμη καλεσμένο... Καλή εκπομπή!;)

BOSKO είπε...

γητεύτρια...
ευχαριστώ για τα παραδείγματα που παραθέτεις! Κάτι τέτοιο δεν έλεγε και ο Χατζιδάκις στα "Παιδιά κάτω στον κάμπο", που σκεπάζουν τα πηγάδια για να πέσουν μέσα οι νιες; Φοβερό! Συντονίσου, ο Σκανδάμης είναι νέος καλλιτέχνης με άποψη!

Μουσικά Προάστια είπε...

Εξαιρετική η εκπομπή με τον ελπιδοφόρο Θέμο. Καλή περιοδεία στα νησιά!

BOSKO είπε...

μουσικά προάστια...
να' σαι καλά, Χέρκουλες! Και μένα, παρ' όλο το κλίμα ψιλοχαβαλέ που φτιάξαμε, με συγκίνησε η ιστορία του Θέμου με το ζευγάρι των γερόντων στην Κρήτη. Ευχαριστώ για την ευχή, μα μόνο για περιοδεία δεν την κάνω στα νησιά.

Ανώνυμος είπε...

Εξαίρετος μουσικός, παρ' ότι δυσκολευτήκαμε εδώ να βρούμε το cd του...

Χρυσούλα, Βέροια

μαριάννα είπε...

Με συγκίνησε το παλικάρι ομολογώ. Μεγάλη ευαισθησία... εξωκοσμική! Μπράβο του! Θαυμάσια εκπομπή Αντώνη και πάλι... Να 'σαι καλά!

BOSKO είπε...

ανώνυμος...
το ζήτημα της διανομής των δίσκων εκτός Αττικής, ίσως και Θεσσαλονίκης, δυστυχώς παραμένει...ακανθώδες.
Τους χαιρετισμούς μου στην ωραία πόλη σας!

BOSKO είπε...

γητεύτρια...
χαίρομαι, Μαριάννα, που κι εσύ επισημαίνεις την ευαισθησία του Σκανδάμη, έτσι όπως μας την αποκάλυψε στην εκπομπή ως στοιχείο του χαρακτήρα του. Βλέπεις γιατί γίνομαι έξαλλος με όλους τους παπάρες που μας χαζογελάνε σε τεράστιες αφίσες στους δρόμους κι αυτά τα παιδιά αγωνίζονται να κάνουν αληθινή τέχνη με πενιχρά μέσα κι, ακόμη χειρότερα, ανύπαρκτη υποστήριξη;

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Πήγαν όλα στραβά και τελικά δεν σας άκουσα όπως ήθελα:
Ο σταθμός δεν πιάνει στην περιοχή που είμαι, και η μετάδοση μέσω internet ήταν πάρα πολύ κακή (συνεχείς διακοπές και απίστευτη παραμόρφωση, σε σημείο που να μην αναγνωρίζω καν τα τραγούδια του Σκανδάμη!).
Από τα λίγα που κατάφερα να ακούσω, πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας. Να ελπίζω σε μια κόπια;

Την καλημέρα μου

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Επίσης, προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί σας τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της εκπομπής σου, αλλά ούτε αυτό στάθηκε δυνατόν!


Τίποτα δε μου πήγε καλά χθες…

BOSKO είπε...

μάκης...
δεν πειράζει, Μάκη, μια κόπια της εκπομπής σε cd είναι το ευκολότερο! (μαζί με το άλλο το σπάνιο του Κυπουργού που το' χεις ζητήσει απ' τον περασμένο Μάρτιο)...