Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΕΦΑΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ!/ ΑΕΡΑΣ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΕΠΝΕΥΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ!

Για πρώτη φορά χθες επισκέφθηκα το Metropolis Live Stage, μια από τις ομορφότερες τελικά νέες μουσικές σκηνές, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου Είμαι...blogger και είμαι καλά! του Πάνου Χρυσοστόμου. Και τι παρουσίαση! Καμία σχέση με προηγούμενα παρεμφερή events! Θαύμασα την άνεση και το χιούμορ του Πάνου κι έτσι το μόνο που βρήκα να πω όταν με κάλεσε στη σκηνή να μιλήσω για το έργο του ήταν: πολύ κρίμα που ο άνθρωπος αυτός δεν κάνει τηλεόραση! Αρκούσε βέβαια αυτό το αμήχανο σχόλιο μου για να εισπράξω την απάντηση κάποιου από το κοινό: Ποτέ δεν ειν' αργά!
Ο εκδότης Θανάσης Συλιβός με τον συγγραφέα Πάνο Χρυσοστόμου λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Υποθέτω δε θα το φανταζόταν ούτε ο ίδιος ο Συλιβός όταν ξεκινούσε το περιοδικό ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ ό,τι θα επεκτεινόταν τόσο σύντομα και στο χώρο της δισκογραφικής και λογοτεχνικής παραγωγής. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Θανάση για τον προσωπικό του αγώνα να στηρίζει την ποιότητα, το ήθος και τις...αποκλίνουσες συμπεριφορές, τουλάχιστον στο χώρο των εκδόσεων!
Το μουσικό μέρος άνοιξε ο τραγουδοποιός Ηρακλής Κοντός, ο οποίος- σημειωτέον- έχει κάνει φαντάρος με τον Χρυσοστόμου, σε τραγούδια που διάλεξε ο οικοδεσπότης της βραδιάς: από το Blowin' in the wind του Bob Dylan μέχρι το Μέσα στη βουή του δρόμου των Domenica.

Πολλοί οι φίλοι καλλιτέχνες που έδωσαν το παρόν στη γιορτή του Πάνου, εδώ ο κιθαρίστας Νίκος Ketchup Γεωργούλης με τον ντραμίστα Θοδωρή Βλαχάκη, ιδρυτικά μέλη αμφότεροι του ιστορικού rock συγκροτήματος Magic de Spell. Πολύ χάρηκα που είδα τα παιδιά μετά από αρκετά χρόνια, θυμηθήκαμε μάλιστα με τον Βλαχάκη και τα προ 10ετίας γυρίσματα για ένα βίντεο- κλιπ τους κάπου στη Γλυφάδα.
Ασκητική και άκρως καλλιτεχνική φιγούρα αυτή του ζωγράφου Λάκη Μουρατίδη, που ήρθε από το Βόλο ειδικά για την εκδήλωση, φέρνοντας μαζί του τα έργα που φιλοτέχνησε για το εικαστικό της έκδοσης. Κρατώ την ιστορία που πρόλαβε να μου αφηγηθεί την ώρα που ο Κοντός ερμήνευε το Paint it black των Rolling Stones: το' χε σκάσει από το χωριό μέσα σε μια καρότσα ερχόμενος στην Αθήνα, προκειμένου να παραστεί στη μυθική πρώτη συναυλία των Stones επί ελληνικού εδάφους, παραμονή του πραξικοπήματος!
Να και ο συνblogger Αντώνης, ένας μικρός Τσεζάρε Παβέζε, ένας άλλος Φτωχούλης του Θεού, τον οποίο πέτυχα να ταξινομεί τα βιβλία για την εκδήλωση!

Ο Γιώργος Παντελιάς με τον αδερφό του Αλέξανδρο, τα Κίτρινα Ποδήλατα δηλαδή, που γέμισαν τον χώρο με τα ντεσιμπέλ της μουσικής τους, ειδικά όταν μας τραγούδησαν το οργισμένο hit τους Θα πάρω φόρα! Προηγουμένως και μιας και στην αίθουσα παρευρισκόταν ο Δήμος Μούτσης, παρουσίασαν σε μια δυνατή ηλεκτρισμένη διασκευή το Όνειρο του, αντικειμενικά ένα τραγούδι μέσα στη δεκάδα των σημαντικότερων ελληνικών!
Κυρίως όμως ήταν μια πρωτότυπη εκδήλωση με τον Χρυσοστόμου στο ρόλο του παρουσιαστή, με δυο πρώτα λόγια ουσίας από τον Γιάννη Πετρίδη και με την παρουσία σύσσωμου του Δευτέρου Προγράμματος, των συναδέρφων του συγγραφέα και μουσικού παραγωγού: της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, της Γιάννας Τριανταφύλλη (επιτέλους γνωριστήκαμε που εδώ και δυο χρόνια μιλάγαμε μόνο από τηλεφώνου), του Νίκου Αϊβαλή, του Κώστα Αλαγιάννη κ.α. Να μην έβγαζα κι εγώ μια φωτογραφία με τη Στέλλα Βλαχογιάννη; Άλλοι τη λεν' γιατρό τους, εγώ τη λέω δασκάλα μου και ξέρει ό,τι το εννοώ! Πέρασα πολύ καλά χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου και τον ευχαριστώ για την πρόσκληση και την τιμή που μου έκανε, στέλνοντας του κι από δω την ευχή να συνεχίσει να είναι τόσο δραστήριος και να χαίρεται αυτά που αγαπά, όπως μου σχολίασε εύστοχα και η Στέλλα!
Πάμε πάλι στο Κύτταρο και την προτελευταία παράσταση της Λένας Πλάτωνος;

Να σας κάνουμε λίγο Σαμποτάζ; είναι η ατάκα της Λένας που θα θυμάμαι για χρόνια μαζί με το ακόλουθο φωναχτό Ναιαιαι του κοινού της! Κι αυτό το μακρόσυρτο παιχνιδιάρικο Να- να- να της εισαγωγής από την Etten και τη Μάρθα Φριντζήλα, προτού ο Γιάννης Παλαμίδας τραγουδήσει για ροζ και χρυσαφένια αμπαλάζ ή εκφράσει το ενδεχόμενο να εκτροχιαστούμε εμείς αντί για το τραίνο!

Ένας φίλος μου έλεγε χθες την ώρα που η Λένα βρισκόταν επί σκηνής ό,τι πολύ θα ήθελε να την πιάσει στην αγκαλιά του σαν την πιο όμορφη γάτα που έχει δει στη ζωή του, έτοιμη να χουρχουρίσει! Τέλεια εικόνα! Ο Ηλίας Λιούγκος πάντως που πέρασε στο διάλειμμα από το καμαρίνι της, δήλωσε λάτρης της μουσικής της κι ό,τι με το που γυρίσει σπίτι θα ξανακούσει μονοκοπανιά όλους τους δίσκους της!

Ένας νοσταλγικός αέρας Μάνου Χατζιδάκι έπνευσε χθες βράδυ στο ροκάδικο Κύτταρο, όχι μόνο λόγω της επίσκεψης του Λιούγκου, αλλά και του έτερου Λιλιπουπολίτη Νίκου Κυπουργού! Στα δικά μου ρομαντικά μάτια, η άνωθεν φωτογραφία θα χαρακτηριζόταν σχεδόν ιστορικής σημασίας!

Η συνάντηση Πλάτωνος- Κυπουργού ήταν λογικό να ανασύρει συγκινητικές και χαριτωμένες μνήμες από τη Χρυσή Εποχή του Τρίτου Προγράμματος!

Θα τους κάνουμε Σαμποτάζ! ξαναέδωσε το σύνθημα, ο Κυπουργός αυτή τη φορά, και τον ακολούθησαν πρόθυμα ο Λιούγκος με τον Παλαμίδα!

Λιούγκος- bosko- Κυπουργός!

Κι εδώ ο Λιούγκος με τον ποιητή Λίνο Ιωαννίδη, τον αδερφό του Αλκίνοου (όχι ό,τι μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό) και τον Κυπουργό!

Όλα τα λεφτά ήταν όμως αυτός ο ωραίος νέος- θαυμαστής της Λένας, που μπορεί να μας δήλωσε φανατικός...Ολυμπιακός και η μπλούζα του να έγραφε Dead Moon, οι δίσκοι όμως που της έφερε να του υπογράψει ήταν το βινίλιο της Λιλιπούπολης και το cd της Τρίτης Πόρτας με τη Φαραντούρη! Σου αρέσει η Τρίτη Πόρτα; τον ρώτησα με μια σχετική έκπληξη, καθώς περίμενα το φρικιό να κρατάει τα Λεπιδόπτερα, άντε και το Σαμποτάζ, παρά τη συγκεκριμένη πιο έντεχνη εργασία της συνθέτριας. Ασφαλώς, πρόκειται για δισκάρα! μου απάντησε. Τι να πει λοιπόν κανείς για το cd της αλληνής...

Και η Βικτώρια να ανοίγει το δεύτερο μέρος της παράστασης με τους υπέροχους Γερανούς, κατ' ευθείαν ερχόμενους από τον σοβιετικό εναέριο χώρο! Την άκουγα πάλι χθες και συνειδητοποιούσα ό,τι αυτή η γυναίκα κάθε εβδομάδα προσεγγίζει και με διαφορετική ερμηνεία τα δύο τραγούδια της μέσα στο πρόγραμμα! Μαγκιά της!



Πώς γίνεται και με δύο μόνο τραγούδια ο Κ. Βήτα φτιάχνει τη δική του μουσικοποιητική τριλογία; Η Κόκκινη, η Πράσινη και η Μπλε ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Λένας Πλάτωνος με πρωταγωνιστή τον Κ. Βήτα!

Στη ροδοζαχαρένια παραλία...τραγουδούν στ' αυτί της δικής τους και δικής μας Ρόζας- Ροζαλίας οι τρεις ερμηνευτές της!
Απόψε θα πραγματοποιηθεί η δέκατη και τελευταία παράσταση της Λένας Πλάτωνος στο Κύτταρο και η κοσμοσυρροή προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένη.
Αύριο συνεχίζονται τα γυρίσματα του κουνδουρικού ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή του Τάσου Ζωγράφου, του Γιώργου Ζερβουλάκου, του Λευτέρη Ξανθόπουλου, του Ηλία Λιούγκου και ενδεχομένως του Νίκου Μαμαγκάκη και της Ντόρας Μπακοπούλου (ομολογουμένως, δύσκολο πράγμα να' χεις να συντονίσεις κάθε φορά πολλούς ανθρώπους). Και το βράδυ, έχουμε τον εορτασμό του κινέζικου βραβείου της Μαρίζας στο Metropolis Live Stage!
Να δω πως θα τα προλάβω όλα, τρεις- τρεις μου φαίνεται θα τις χτυπάω τις αναρτήσεις!

8 σχόλια:

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Ήταν καλά στο Μετρόπολις, μόνο που παγώσαμε λίγο με το αιρ-κοντίσιον. Ο Αντώνης πού εξαφανίστηκε στο τέλος;;;

Πάντα τέτοια. Και αναφέρομαι φυσικά και στην Πλάτωνος που σήμερα ολοκληρώνει τις εμφανίσεις.

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
εγώ ήμουν τόσο στην τσίτα, που δεν πήρα χαμπάρι τις κλιματιστικές συνθήκες της αίθουσας. Έλα ντε, τι να απέγινε ο Αντώνης;
πέρνα μια βόλτα κι απόψε, αξίζει!

Πάνος Χρυσοστόμου είπε...

Αντώνη φίλε, συνάδελφε και συν-μπλόγκερ, εγώ σε ευχαριστώ για όλα!

BOSKO είπε...

Πάνος Χρυσοστόμου...
αφού το' χεις, ρε φίλε, τι να λέμε τώρα! Μας χάρισες σπουδαία βραδιά!

cogito είπε...

Η Πλάτωνος είναι από εκείνους τους ανθρώπους που για το έργο της και μόνο θα έλεγα "σε ευχαριστώ που υπάρχεις". Νομίζω ότι σε λίγες μέρες θα μπορέσω να της το πω κι από κοντά παρά το ότι χθες βράδυ βρεθήκαμε στα καμαρίνια για 2η φορά μέσα σε μιά εβδομάδα (έχουμε και οικογένεια εμείς, Αντώνη... πού να προλάβουμε να ρθούμε συχνότερα, και μας θες κι αύριο στην Κωχ). Δεσμεύομαι να το προσπαθήσω. Σ΄ ευχαριστώ για την εξυπηρέτηση και για την βοήθεια. Ρίξε και μια ματιά στο mail σου, έχω ένα σχολιάκι...

BOSKO είπε...

cogito...
άσε, γαμώτο, είμαι πάνω, τραβάω το λάιβ με την κάμερα κι έμεινα από...μπαταρία. Ευτυχώς έγραψα όλο το πρώτο μέρος και το μισό δεύτερο.
Να είσαι αύριο στης Μαρίζας, θα περάσουμε καλά all together!

xryc agripnia είπε...

Ποτε θα σταματησεις να μας πληγωνεις με τις περιγραφες σου για το Κυτταρο?

Αμαν πια!

(τι θα γινει με τη Θεσσαλονικη,θα ερθει?)

BOSKO είπε...

archive...
ψήνεται, ψήνεται η Θεσ/νίκη, don't worry!

τέλος οι πλατωνικές αναρτήσεις μαζί με το τέλος των παραστάσεων στο Κύτταρο, οπότε επίσης on't worry!