Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΓΥΡΙΣΜΑ IV (ΤΟ BOSKO- BORDELLO)!


Τι έφτιαξε πάλι ο bosko ο θεός, ο ατελείωτος, το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου, η καλλιτεχνάρα, ο ντοκιμενταρίστας που καταγράφει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά του 20ου αιώνα; Μαζέψτε με, διότι έχω αυτοβαυκαλιστεί σε τέτοιο βαθμό με το σημερινό γύρισμα που πετάω στα σύννεφα κι έχω την εντύπωση ό,τι κάνουμε με τους συνεργάτες μου ΤΟ αριστούργημα! Ειδικά, όταν αυτό το αριστούργημα βλέπεις να γίνεται μέσα σε ντελιριακούς ρυθμούς, από το τίποτα σχεδόν, με μια παραγωγή εκ των ενόντων, έχεις δέκα λόγους παραπάνω να την ψωνίσεις άσχημα!
Και για να σοβαρευτούμε, χθες βράδυ δεν έκλεισα μάτι! Ο Κούνδουρος μου τηλεφώνησε από την Αίγινα πάλι στις δύο τα ξημερώματα! Κοιμάσαι; μου έκανε αυστηρά και μετά, ένας σκηνοθέτης δεν πρέπει ποτέ να κοιμάται πριν από το γύρισμα του! Σάμπως μ' αφήνεις, Νίκο μου, να κοιμηθώ; βρήκα ν' απαντήσω...Και μετά μ' άρχισε: Άκουσε να δεις, Μποσκοΐτη, δε σου επιτίθεμαι αυτή τη στιγμή, αλλά θα αφαιρέσεις τη σκηνή με τα κορίτσια, δε θα με κάνεις εσύ ρεζίλι στα 83 μου! Μη θέλοντας επ' ουδενί λόγω να έρθω σε σύγκρουση με τον Κούνδουρο (τον αγαπάω τον μπαγάσα εδώ και μια δεκαετία σχεδόν), είπα απλώς ένα ΟΚ και το κλείσαμε. Άντε να μ' έπαιρνε μετά ο ύπνος! Πήγα να σκάσω, μη ξέροντας τι θα πω στα δέκα κορίτσια που, όπως έγραψα χθες, με κόπο εξασφάλισε η παραγωγή. Στις εννιά το πρωί, σήμερα, ξανά τηλέφωνο από τον Κούνδουρο: Βουτάω ένα πλοίο κι ορμάω στο γύρισμα! Να τα κρατήσεις τα κορίτσια! Θα υποδυθούν Βαλκάνιες πουτάνες που από τα καπνά στρέφονται στην πορνεία!

Βαλκάνιες πουτάνες θες, Νίκο μου; Ό,τι πεις! Σου χαλάω εγώ χατήρι; απάντησα, περιχαρής μ' αυτή την αλλαγή μεσ' στο κεφάλι του Κούνδουρου! Βέβαια, μιας και τον περιμέναμε κατά τη μία το μεσημέρι κι εμείς είχαμε όρντινο στις εννιάμιση το πρωί, υπήρχε όλος ο χρόνος να στήσω τη σκηνή- αναφορά στο Bordello του, εκμεταλλευόμενος αφενός την παρουσία των κοριτσιών και αφετέρου την εξαιρετική εργασία στην ενδυματολογία και το μακιγιάζ της Μιράντας Θεοδωρίδου και της Ιωάννας Λυγίζου, αντίστοιχα!
Προχθές είχε περάσει από το Κύτταρο ο Έκτορας ώστε να παραλάβει πακέτο τη φιλμογραφία του Κούνδουρου για να την παραδώσει στην αδερφή του, την Ιωάννα, ενώ η Μιράντα είχε μόλις μία μέρα στη διάθεση της να μελετήσει το Bordello και να την κάνει κατά βεστιάριο μεριά! Όλα έγιναν σε χρόνο μηδέν και γι' αυτό είμαι πανευτυχής με το αποτέλεσμα!

Αυτός που δε χρειαζόταν να μελετήσει τίποτα, αφού ξέραμε οι δυο μας καλύτερα απ' τον καθένα ό,τι θα γίνει της πουτάνας στο γύρισμα ήταν ο καλός μου οπερατέρ, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος! Καί κυριολεκτικά έγινε ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ! Όταν έσκασε στο γύρισμα ο Κούνδουρος και σάρωσε τα πάντα με την εκρηκτική παρουσία του, εμείς ήμασταν έτοιμοι, στημένοι, ώστε να καταγράψουμε τα πάντα: την είσοδο του στο σετ, την αντίδραση του μπροστά σ' ένα πλήρες κινηματογραφικό συνεργείο και βέβαια το casting που θα έκανε με τα κορίτσια! Ο Δημήτρης με τους βοηθούς του άλλαζαν το ένα σασί μετά το άλλο, καθώς ο Κούνδουρος σε δέκα λεπτά είχε εγκλιματιστεί άψογα στην όλη φάση κι άρχισε να πετάει φοβερές αθυρόστομες ατάκες, τις οποίες καταγράψαμε και θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα στο μοντάζ!
Σβετλάνα, Ρούσσια! Εγκώ έκχασα πολλά ρούβλι, τώρα πουτάνα, γκαμήσι! έβαλε την κοπέλα να λέει κι εμείς κινηματογραφούσαμε τα πάντα: τη διδασκαλία του στους ηθοποιούς, την οργή του, το κέφι του, τη ζωντάνια του! Μάλιστα, όταν σε μια στιγμή συνειδητοποίησε ό,τι ο φακός πιο πολύ στρεφόταν στο πρόσωπο του, είπε το εκπληκτικό: Κούνδουρος, Κρήτη, στ' αρχίδια μου! παραφράζοντας τα λόγια του σεναρίου του που είχαν αποστηθίσει επί τόπου οι κοπέλες! Πετιέται τέτοια ατάκα; Οπωσδήποτε στην TV δε θα είχε κανένα "μέλλον", εδώ όμως υποτίθεται ό,τι κάνουμε δημιουργικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ και ήθελα σαν τρελός να αποσπάσω τέτοιου είδους διαμάντια διά στόματος Κούνδουρου!

Το κερασάκι στην σουρεάλ τούρτα ήταν η μαρτυρία του Γιώργου Βέλτσου, παρουσία του Κούνδουρου! Τι είπε σήμερα ο άνθρωπος, κανονική διάλεξη έδωσε! Πάντως εμείς τραβήξαμε και τον Κούνδουρο να πετάγεται και να λέει, την ώρα που ο Βέλτσος μεγαλουργούσε, Τον ακούτε, κύριοι; θα σας δυσκολέψει, δεν έχουμε μεταφραστή εδώ σήμερα! Μία ακόμη φοβερή ιστορία που ήθελα από τον Κούνδουρο ήταν για το πως πήγε να καταστραφεί η χρηματοδότηση της Μαγικής Πόλης από τη μεγαλοαστή μάνα της σεναριογράφου, Μαργαρίτας Λυμπεράκη! Είχαν πάει να τη βρουν μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι στου Zonars να την ψήσουν να δώσει χρήματα για την ταινία! Κι εκεί που το κλίμα είχε φτιαχτεί κι η συντηρητική μαμά της Λυμπεράκη πήρε στα σοβαρά τους νεαρούς καλλιτέχνες Κούνδουρο και Χατζιδάκι, ξαφνικά όρμηξε μέσα ένας μπρουτάλ τύπος γκαρίζοντας: Εγώ είμαι, ρε Κούνδουρε, με θυμάσαι; ο Βασίλης από τη Μακρόνησο που γάμησα τον πιτσιρικά μεσ' στη σκηνή και με στείλανε στο σύρμα! Ο μεν Κούνδουρος πάγωσε, ο δε Χατζιδάκις είχε πάει κάπου να κρυφτεί από τα γέλια! Τελικά- σύμφωνα με τον Κούνδουρο- η κυρία Λυμπεράκη επιχορήγησε την ταινία του νεαρού σκηνοθέτη και το σενάριο της κόρης της, καθώς μάλλον δεν είχε ακούσει ποτέ στη ζωή της τη λέξη γάμησα!
Κατά το απόγευμα και λίγο πριν ο Κούνδουρος φύγει από το γύρισμα, πέρασε για να δώσει τη μαρτυρία της η Αντιγόνη Αμανίτου, πρωταγωνίστρια στο 1922 και το Bordello του. Θυμήθηκε πώς όταν ο σκηνοθέτης ήθελε τη Μαρίνα Βλαντί στο Bordello, δεν άκουγε κανέναν σχετικά με το ό,τι είχαν περάσει 30 χρόνια από τότε που έπαιζε στις ταινίες του Γκοντάρ και σίγουρα η συγκεκριμένη ηθοποιός δε θα ήταν όπως τότε. Για να μην μακρηγορώ, η αφήγηση της Αμανίτου τελείωσε με τη συνάντηση της με τη Βλαντί κάποιο βράδυ, όταν η διεθνής ηθοποιός εκλήθη στην πρεμιέρα του Bordello και έγινε ράκος, συνειδητοποιώντας ό,τι ο Κούνδουρος την είχε αφήσει στο μοντάζ μόλις τρία λεπτά μέσα στην ταινία! Θα τον σκοτώσω, πες του! ούρλιαζε η Βλαντί στην Αμανίτου, σκνίπα στο μεθύσι, παραπατώντας μεσ' στην πλατεία Κολωνακίου!
Μια αγκαλιά από την ηθοποιό στον σκηνοθέτη που, όπως μας είπε, καθόρισε ολόκληρη τη ζωή της! Στα χέρια της, η κλακέτα γράφει Εφιάλτης, τον τίτλο της προβλεπόμενης νέας ταινίας του Κούνδουρου (αυτής με τις πουτάνες που έκανε casting σήμερα)!
Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω ξανά από δω όλους τους συνεργάτες μου, που δίνουν την ψυχή τους και το αίμα τους αυτές τις μέρες ώστε να κάνουμε τέχνη όλοι μαζί, έχοντας στο επίκεντρο έναν μεγάλο σκηνοθέτη- απομεινάρι μιας Ελλάδας που φεύγει ανεπιστρεπτί! Επίσης, τα κορίτσια, τα οποία, αν και πρωτοετή στη δραματική σχολή, δε δίστασαν να γυμνωθούν για τη σκηνή αυτή που ήθελα και να' χουν μιαν άψογη σύντομη συνεργασία με τον δύσκολο Νίκο Κούνδουρο!
Στο αυριανό γύρισμα, με το οποίο κλείνει ο πρώτος κύκλος, θα έχω την τιμή να περάσουν από το σετ σημαντικές προσωπικότητες: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, αλλά και ο νεότερος Κωνσταντίνος Γιάνναρης!
Τα ξαναλέμε αύριο το βράδυ, λοιπόν!

4 σχόλια:

Rena Fan είπε...

Ένας θείος μου βρέθηκε στη Μακρόνησο μαζί με τον Βέγγο και τον Κούνδουρο. Δεν μου 'χει πει όμως για τέτοια γεγονότα χεχεχεχε...

Τα previews του πρώτου κύκλου είναι συναρπαστικά... Καλή συνέχεια!

Kostas L.A. είπε...

μπραβο ρε φιλε!!
χαιρομαι πραγματικα που πανε πολυ καλα τα γυρισματα..κι ευχομαι συντομα να'χετε ετοιμο το ντοκυμαντερ οπως ακριβως εχει σχεδιαστει και καλυτερο ακομα!!

ενδιαφερουσες προσωπικοτητες βλεπω επισης..
καλη συνεχεια και καλη διασκεδαση!! :)

BOSKO είπε...

Rena Fan...
εύχομαι να διατηρηθεί το ίδιο καλό κλίμα και στα επόμενα γυρίσματα!

BOSKO είπε...

Kostas L.A. ...
καλή διασκέδαση, η πιο σωστή ευχή που άκουσα αυτές τις μέρες!