Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Ο BOSKO & Η ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ!


Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σας χαιρετίσω κι εγώ, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τις 21 Μαΐου, όταν δηλαδή θα έχω επιστρέψει από ένα πολύ- πολύ μακρινό ταξίδι! Από τις αρχές του έτους γνώριζα ό,τι το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας δια του Κινέζου Μορφωτικού Ακόλουθου στην Αθήνα κάλεσε τη Μαρίζα Κωχ να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Εβδομάδα Διεθνούς Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Ζιανζιού, τη γενέτειρα του Μάο Τσε Τουνγκ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ world music της ασιατικής ηπείρου με τη φετινή διοργάνωση να περιλαμβάνει δεκαπέντε διαφορετικές χώρες κι από τις πέντε ηπείρους! Η ελληνική αντιπροσωπεία (η Μαρίζα κι εμείς που θα την ακολουθήσουμε), είμαστε επίτιμοι καλεσμένοι του Δημάρχου του Πεκίνου, εξ ου και μας καλύπτουν αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής, ξενοδοχεία α΄κατηγορίας, τρία γεύματα ημερησίως, καθώς και pocket money για να τη βγάλουμε εκεί πέρα! Γιατί όμως επέλεξαν τη Μαρίζα Κωχ; θα ρωτήσει εύλογα κάποιος! Γιατί οι Κινέζοι είναι ένας λαός με μνήμη, όπως απάντησε η ίδια η Μαρίζα σε σχετικό ερώτημα!
Και εξηγούμαι: η Μαρίζα Κωχ υπήρξε η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης, πριν κι από τη Joan Baez, που το 1981 έδωσε συναυλίες στην κομμουνιστική Κίνα, στο πλαίσιο μιας τεράστιας παγκόσμιας περιοδείας της! Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, έρχονται οι Κινέζοι και την τιμούν, καλώντας την να συμμετάσχει στο σημαντικό αυτό ethnic φεστιβάλ τους! Κανονικά η είδηση θα έπρεπε να έχει απασχολήσει ήδη τα δελτία ειδήσεων, αλλά ποιος δίνει δεκάρα στη χώρα του αισθητικού τίποτα; Προσωπικά νιώθω πραγματική ευτυχία γι' αυτό το ταξίδι και για τη συμμετοχή της Μαρίζας σ' ένα τόσο σπουδαίο event! Αύριο θα προμηθευτώ μια βιντεοκάμερα επαγγελματικού τύπου ώστε να καταγράψω ολόκληρη τη φάση! Σημειωτέον ό,τι στα entry- forms του φεστιβάλ που συμπληρώσαμε, η Μαρίζα μού έβαλε τρία credits: υπεύθυνου επικοινωνίας της ελληνικής αποστολής, road manager των τριών συναυλιών που θα δώσει συνολικά, αλλά και...singer! Με βλέπω να τραγουδάω Αραμπάς περνά και Σ'το'πα και σ'το ξαναλέω μπροστά σ' όλες τις φυλές της γης, πού θα πάει σύννεφο! Φανταστείτε μόνο τις φωτογραφίες που θα αναρτήσω στο blog! Την Τρίτη λοιπόν πετάμε για Πεκίνο μέσω Φραγκφούρτης (σύνολο 15 ώρες) κι από κει άλλο ένα τρίωρο μέχρι την πόλη Ζιανζιού! Να' ναι καλά τα xanax και τα laxotanil που θα τα έχω χούφτες μαζί μου στο αεροπλάνο, να το κόψω στον ύπνο και να ξυπνήσω...Μανδαρίνος! Χώρια που έχω πληροφορίες ό,τι θα είμαστε στην ίδια πτήση και με τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου! Αν υπάρχει χρόνος καθημερινής σύνδεσης με το διαδίκτυο, θα κάνω σίγουρα ανταποκρίσεις, διαφορετικά τα λέμε μετά τις 20 του μήνα! Καλό μας ταξίδι, καλή επιτυχία στη Μαρίζα Κωχ και την ελληνική συμμετοχή κι εσείς μπείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και βρείτε ό,τι θέλετε να διαβάσετε:

30 σχόλια:

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Κι εμείς εδώ θα κουνιόμαστε στους ρυθμούς του Σάκη...(sic)

Καλά να περάσεις!

BOSKO είπε...

Χρήστος Μιχαήλ...
πρόβλημα σας, αγαπητέ!
Σ' ευχαριστώ!

A.F.Marx είπε...

Kαλό ταξίδι να έχετε και να περάσετε καλύτερα...
Και η Μαρίζα, να σκίσει!!!
:)

BOSKO είπε...

A.F.Marx...
να' σαι καλά, σ' ευχαριστούμε, θα της μεταφέρω την ευχή σου!

igkros είπε...

Bosko μην το αφήσεις έτσι και πάρε την κάμερα. Θα τραβήξεις υλικό που θα λέμε "Παναγιά μου παναγιά μου" (γιουροβιζονικές μέρες που είναι)

BOSKO είπε...

alps...
εννοείται! Να' χω και δικό μου υλικό για το ντοκιμαντέρ περί Μαρίζας "μεθαύριο"!
τι λες, θα τα καταφέρεις να κατεβείς στις τέσσερις τελευταίες παραστάσεις της Λένας;
αφήνω εκτός αυτή την Τεταρτοπέμπτη που θα λείπω!

επί λέξει είπε...

Eκ βαθέων καλοτάξιδοι! Η Μαρίζα Κωχ ακόμα και στη "Γιουροβίζιον" υπήρξε ξεχωριστή!! Το τότε τραγούδι, που είχε το σθένος να παρουσιάσει, είχε ταρακουνήσει την πολιτική συνείδηση της Ευρώπης για το Κυπριακό. Αυτό ας το θυμόμαστε.

Να περάσετε καλά, παιδιά!

BOSKO είπε...

aa...
καλά τα λες! Κι εγώ καλά τα είπα
(http://bosko-hippydippy.blogspot.com/2008/03/eurovision.html), αλλά ποιος μας ακούει;
σ' ευχαριστούμε και σένα!

μαριάννα είπε...

Καλό ταξίδι και πολλές ευχές για εκπλήρωση των στόχων σας! Να περάσετε όμορφα και καλή επάνοδο!

Φιλιά και στους δυο σας!

BOSKO είπε...

μαριάννα...
σ' ευχαριστούμε, Μαριαννίνα!
Μόλις σου ξανάγραψα στο post του Β. Παπακων/νου. Έχω φάει κόλλημα, το ξέρω, αλλά με παρέσυρε ο διάλογος των bloggers στη συγκεκριμένη ανάρτηση!
τα λέμε όταν γυρίσω!

* τι σκάλωμα έχει φάει με τον καημένο τον Μαραμή ο ανωνυμίδης και τον ταυτίζει με τη Γιαγκούση; εκτός του ό,τι είναι τελείως out, είναι και βλακώδες ως σχόλιο...

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Αντώνη καλό ταξίδι και καλά να περάσεις! Είμαι σίγουρος πως με την επιστροφή σου θα έχεις να μας διηγηθείς σπουδαία πράγματα! Καλό βράδυ!

Rena Fan είπε...

Καλό ταξίδι και καλή επιτυχία!

Margo είπε...

Πολύ καλό νέο, σίγουρα θα έπρεπε να το ξέρουμε ήδη! Έχουμε το μέσο όμως:)
Καλό σας ταξίδι, καλή επιτυχία και βέβαια περιμένουμε εικόνες και περιγραφή της συμμετοχής σας και της όλης διοργάνωσης.
Καλά να περάσετε!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Bosko,
Δεν γράφω συχνά στο blog σου. Τούτο δεν σημαίνει, ότι ως θρησκευόμενος, δεν το διαβάζω ανελλειπώς. Αυτήν την φορά δεν θα σε στεναχωρήσω, όπως την τελευταία, όταν σου απέδειξα με ατράνταχτα θεολογικά επιχειρήματα, ότι ο άγιος Αντώνιος ήταν παπάρας και χέστης. Τώρα θα μοιραστώ μαζί σου τον ενθουσιασμό μου για το γεγονός, που τιμά το έργο της κ. Κώχ και θα σου αποδείξω, ότι δεν είναι μόνον οι Κινέζοι, που έχουν καλή μνήμη.
Αρχές του 70, παιδί, έβλεπα στο ΕΙΡΤ και στην ΥΕΝΕΔ μια εύσωμη μάλλον κυρία με κελεμπίες, μακριά μαλλιά και ψιλή φωνή να τραγουδά τραγούδια, που δεν καταλάβαινα. Τέλος του 70, έφηβος, αρχίζω να ψυχανεμίζομαι, ότι η επιτυχία στο σχολείο και τα καλά λόγια των γονέων, δασκάλων, συγγενών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων δεν είναι και η ασφαλέστερη οδός προς την ευτυχία. Πολλές οι σκέψεις, πολλά και τα μαθήματα, ώσπου έρχεται το διαφημιστικό της CBS στο Β΄πρόγραμμα διά της φωνής του κ. Γιώργου Πολυχρονίου να αναγγείλει το νέο δίσκο της Μαρίζας Κώχ, όπου η καλλιτέχνις μελοποιεί ποιήματα του αγνώστου σε μένα Νίκου Καββαδία. Οσμίζομαι θάλασσες, καράβια, αλάτια, ιώδια, ταξίδια, τρέχω στη μάνα μου, ζητώ 250 μεταλλικές δραχμές και την άλλη μέρα αγοράζω το δίσκο. Bosko, το blog σου έχει την τιμή να φιλοξενεί ένα γεγονός, που δεν έχω εξομολογηθεί ούτε σε γκόμενες, ούτε σε πνευματικούς, ούτε σε ψυχολόγους: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΙΣΚΟΣ ΗΤΑΝ ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ ΚΩΧ!!!
Ωραίο και το εξώφυλλο με τη σύνθεση του Γιώργου Βακιρτζή, ωραίες και οι φωτογραφίες στο εσωτερικό. Μα πιο ωραία ήταν η ακρόαση του δίσκου στα σκοτεινά, ανάσκελα πάνω στο παχύ χαλί του σαλονιού σε χαμηλή ένταση μεταξύ έντεκα και δώδεκα το βράδυ μετά το σιχαμένο διάβασμα για το σχολείο. Με τη μουσική και τη φωνή της κ. Κώχ και τα λόγια του ποιητή γινόμουν καπετάνιος και ένοιωθα την ελευθερία, που χαρίζουν τα καράβια στις ανοιχτές θάλασσες .

Ζητώ συγγνώμη εάν σε κούρασα.

Να περάσεις καλά στην Κίνα και οι εμφανίσεις της κ. Κώχ να μείνουν αξέχαστες σε όσους τις παρακολουθήσουν

Πάνος από Στοκχόλμη (τώρα και στην Αθήνα)

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

κι από μένα ευχές για ένα καλό και πλούσιο σε εμπειρίες ταξίδι

igkros είπε...

@ bosko

Έτσι κι αλλιώς αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη φίλε από εκδηλώσεις.

Υπολογίζω ότι θα μπορέσω όμως να πρλάβω και την Λένα στα τελευταία live της. Θα το ξέρω σίγουρα εντός των ημερών.

Για την ώρα καλή σας διασκέδαση. Enjoy the trip!

BOSKO είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας...
μόνο διηγήσεις; θα το πήξω στις φωτογραφίες, όπως λέω κιόλας! Άσε που το φεστιβάλ γίνεται μέσα σ' ένα οροπέδιο στα βάθη της Κίνας!
Thanx, Μιχάλη!

BOSKO είπε...

Rena Fan...
σ' ευχαριστώ, Απόστολε! Θα τα πούμε όταν γυρίσω! Πολύ καλά έκανες και ανάρτησες τη συνέντευξη της Λήδας!

BOSKO είπε...

Margo...
μακάρι να μπορέσω ν' αναρτήσω και βιντεάκια!
ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
πολύ ωραίο το μακροσκελές σχόλιο σου, Πάνο, ταξιδιάρικο όσο κι αυτό το βινύλιο της Μαρίζας που είχα αποκτήσει κι εγώ προ 15ετίας (από Μοναστηράκι βεβαίως), τότε που ούτε που θα το φανταζόμουν ό,τι θα ταξίδευα με την αγαπημένη καλλιτέχνιδα στην Κίνα! Προχθές μίλαγα με τον Θεοχαρίδη, ο οποίος τραγουδούσε με τον Λεοντή στο Ελσίνκι και σκεφτόταν να πεταχτεί μέχρι τη διπλανή Στοκχόλμη. "Να πας" του είπα "να βρεις ένα φίλο μου blogger"! Μα, τελικά δεν πήγε, μιας και κανείς απ' το γκρουπ δεν ακολουθούσε!
Ο δίσκος αυτός της Μαρίζας άλλαξε χωρίς υπερβολή το τοπίο του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, φανερώνοντας μια ολοκληρωμένη συνθέτρια! Πολύ σοφό το μοίρασμα των τραγουδιών σε Καββαδία και Τσιτσάνη! Να είναι τυχαίο που ο Μάνος Χατζιδάκις είχε δηλώσει για το "Fata Morgana" ό,τι θα ήθελε να το' χει γράψει αυτός;
Άμα είσαι ακόμη Ελλάδα μέχρι να γυρίσω από Κίνα, να βρεθούμε οπωσδήποτε. Θα σου δώσω πολλά καλά δισκάκια να πάρεις μαζί σου! Άσε μήνυμα εδώ κι εγώ θα το πάρω.
Χαιρετώ & ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

το Άρωμα του Τραγουδιού...
σ' ευχαριστώ και σένα, Μάκη, κι όποτε μπορέσεις, περιμένω το μπλογκο- κείμενο σου για το νέο cd της Μαρίζας!

BOSKO είπε...

alps...
σου προτείνω να είσαι στο live της 21ης Μαΐου! Θα' χω γυρίσει κι εγώ να εορτάσουμε όλοι μαζί στο Κύτταρο την ονομαστική εορτή της Λένας! Για την ώρα, όπως ακριβώς το λες, απολαμβάνω αυτό το απρόσμενο μεγάλο δώρο της μετάβασης μου στην Κίνα!

παναγιωτης είπε...

kala tha pas kina kai tha hasis sakis, trelathikes ; Αντωνη καλο ταξιδι.Ελπιζω να γυρισεις με πλουσιο υλικο.

Ανώνυμος είπε...

Καλο ταξίδι να έχετε.

Και προσοχή

όταν επιστρέψεις να μη σου έχει μείνει κανένα κουσούρι

του στυλ "κάνω τον Κινέζο...".

Στα σοβαρά: Συγχαρητήρια σε όλους. Μακάρι να κάναμε τους Κινέζους..

Σπύρος

BOSKO είπε...

παναγιωτης...
εδώ δεν είχα δει την πρώτη χρονιά τον Sakis, λες να τον έβλεπα τώρα; δε φαντάζεσαι πόσο ΔΕΝ με ενδιαφέρει η Eurovision κι απορώ που ασχολούνται μ' αυτή τη γελοιότητα σοβαροί- υποτίθεται- καλλιτέχνες...
τα λέμε τέλη Μαΐου, ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
χθες που μίλαγα με τη maira del mar, κάτι μου είπε και της απάντησα "μπα, εγώ έκανα τον Κινέζο"! Πεθάναμε στο γέλιο όταν μου ξαναείπε "αφού πας στην Κίνα, τον Κινέζο θα' κανες, τι άλλο;"
σ' ευχαριστώ, Σπύρο, και πες στη διευθύντρια- καθ' ότι εγώ δεν πρόλαβα- να κρατήσει 4σέλιδο για τη φανταχτερή α λα Γεωτρόπιο μουσική ανταπόκριση μου!

Θράσος είπε...

Σήμερα ανοίγοντας την εφημερίδα, είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη. Σε διαβάσαμε στην Ελευθεροτυπία για το ντοκιμανταίρ για τον Κούνδουρο.
Συγχαρητήρια, ελπίζω να βοηθήσει το έργο σου.

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

よ、
日本語話せるけどそんなに上手ではない。

BOSKO είπε...

"Aisthimatiki ilikia"...
ase ki exo pixei sta ideogrammata aftes tis meres...Kalo, thanks!

BOSKO είπε...

Thrasos...
ego se efxaristo, apo sena to ematha edo pou eimai, stin alli akri tou planiti!