Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Η ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΗΔΟΝΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ" ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ!

...Είχα μια πολύ βαθιά σχέση με τα έργα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, για την ακρίβεια τα άπαντα του κοσμούσαν τη βιβλιοθήκη μου. Η ιδέα για τη μελοποίηση του Αηδονιού του Αυτοκράτορα ήταν του Άρη Χριστοφέλλη, του κόντρα τενόρου, με τον οποίο είμαστε πάρα πολύ φίλοι. Μιλάμε για το 1989. Συζούσα τότε με τον ποιητή- βιολόγο Γιώργο Βολουδάκη. Όταν ο Γιώργος άκουσε την πρόταση του Άρη προσφέρθηκε αμέσως να γράψει το λιμπρέτο και να το διασκευάσει σαν μικρή όπερα. Η πρώτη κίνηση μας ήταν προς το παιδικό τμήμα της ΕΡΤ. Υποτίθεται ότι θα γινόταν ολόκληρη όπερα για την ελληνική τηλεόραση, κάτι που τελικά δε συνέβη. Κάναμε επίσης πρόταση στον Σπύρο Σακκά, στον αείμνηστο Φραγκίσκο Βουτσίνο, στη Σαβίνα Γιαννάτου και στον Γιάννη Σαμσιάρη να τραγουδήσουν, ενώ ένας μικρός ρόλος δόθηκε και στον Χρήστο Στασινόπουλο. Ο Χριστοφέλλης ήταν βέβαια το Αηδόνι του έργου, τη στιγμή που εγώ ήμουν η αφηγήτρια. Απόντος πια του Πατσιφά στο τιμόνι της Lyra, η παραγωγή πληρώθηκε από την ΕΡΤ και αγοράστηκε εκ των υστέρων από τον πατέρα Μαραβέλια. Εννοείται πως η προ 10ετίας ενασχόληση μου με τη Λιλιπούπολη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μελοποίηση ενός ακόμη παιδικού έργου. Γράψαμε στο στούντιο του Βαγγέλη Κατσούλη και αν μου επιτρέπεις έναν αυτοσχέδιο όρο για τη μουσική μου αυτός θα ήταν νεοϊμπρεσιονιστική. Τα συνθεσάιζερ ήταν και πάλι στην πρώτη γραμμή- μάλιστα, το λιμπρέτο του Γιώργου ξεκινούσε με τη φωνή ενός παιδιού που ρωτούσε εάν το μικρό συνθεσάιζερ μπορούσε να συναγωνιστεί το Αηδόνι! Στο μεταξύ, εκείνη τη χρονιά έγραφα το Σπάσιμο των Πάγων για τον Σείριο, επομένως δεν θυμάμαι αν ο Μάνος Χατζιδάκις είχε ακούσει τη συγκεκριμένη δουλειά. Η κριτική αντιμετώπισε πολύ θετικά το Αηδόνι του Αυτοκράτορα. Ο Βουτσίνος τότε τραγουδούσε στην Όπερα της Ζυρίχης και πηγαινοερχόταν για τη δική μας συνεργασία, καθώς ακόμη του φαινόταν πολύ περίεργο που έβαζε τη φωνή του μέσα σε ήχους συνθεσάιζερ. Του άρεσε πάρα πολύ! Το έργο δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του. Και ένα αστείο γεγονός θυμάμαι: το Αηδόνι στο τέλος του παραμυθιού φεύγει ελεύθερο και τραγουδά σε μια πάρα πολύ ψηλή νότα. Ο Αυτοκράτορας- Σπύρος Σακκάς ανταγωνίστηκε το Αηδόνι- Άρη Χριστοφέλλη, λέγοντας θα τραγουδήσω δύο νότες παραπάνω! Το κατάφερε, παρ' όλο που εγώ τον είχα προκαλέσει: κάντο αν μπορείς! Ως βαρύτονος ο Σακκάς είναι γνωστό ότι διέθετε μία τρομερής έκτασης φωνή! Χαίρομαι ιδιαίτερα για την τωρινή επανέκδοση αυτού του έργου μου, που ήταν δυσεύρετο σε βινίλιο για είκοσι ολόκληρα χρόνια και δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ σε ψηφιακή μορφή...

12 σχόλια:

Θράσος είπε...

Βosko μου,ξέρω ότι έχω το συνήθειο να κάνω ερωτήσεις για άσχετα με τις αναρτήσεις σου θέματα αλλά χρειάζομαι τις γνώσεις σου.
Άκουσα στην τηλεόραση την εκτέλεση του Γιώργη Χριστοδούλου για το τραγούδι 'Το τυχερό μου αστέρι' που τραγούδησε πρώτος ο Παλαμίδας. Ξέρεις εάν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά γιατί ήταν εξαιρετική;

BOSKO είπε...

Θράσος...
όχι, δεν υπάρχει στην αγορά. Εκτός απ' αυτό το τραγούδι, ο Γιώργης έχει κάνει δικά του στα λάιβ του και το "Καρδερινάκι" του Κυπουργού, την "Εποχή της αγάπης" του Χατζιδάκι κ.α.

Γιάννης Πριόβολος είπε...

Επιτέλους επανεκδόθηκε! Είμαι λάτρης του έργου της Πλάτωνος, θεωρώ δε τη συγκεκριμένη της δουλειά, σημείο αναφοράς, τόσο ως προς τη σύλληψη - σύνθεση, όσο και για το γεγονός της σύμπραξης τόσων σημαντικών λυρικών καλλιτεχνών. Για την ιστορία: όπως αναφέρεται και στις πληροφορίες του δίσκου βινυλίου, ο τενόρος Χρήστος Στασινόπουλος δεν ερμήνευσε έναν, αλλά τρεις μικρούς ρόλους: τον ψαρά, τον βιολιστή και τον (ελαφρώς μεγαλύτερο) Γιαπωνέζο.

Ανώνυμος είπε...

Το είχα πάρει σε βινύλιο από δισκάδικο στον Πειραιά που φαλίρισε μαζί με τα απρόβλεπτα της Χαρούλας και τον βασιλιά Αλέξανδρο της Σαβίνας. Δύσκολο έργο για τον ακροατή μέσου όρου και πόσο μάλλον για παιδιά. Η Πλάτωνος όμως ήταν και ειν' αυτή που είναι γι' αυτό και εγώ τώρα μ' αυτό που διάβασα στο μπλοκ σας πρέπει να νοιώθω τυχερός που το έχω εδώ και μια δεκαετία!!!
Γιατί δεν το ανεβάζετε;
Δεν της το λέτε;
Και το ντιβάνι του αναλυτή;
Τι γίνεται;

Με εκτίμηση,

Γιώργος

BOSKO είπε...

Γιάννης Πριόβολος...
γεια σου, κύριε...Πριόβολε! Τον Φρυόβολο Χαρούπη του team Αγγελάκα, τον γνωρίζεις άραγε; Πολύ σωστά μας τα λες, το τσέκαρα κι εγώ με το ένθετο της επανέκδοσης, απλά εδώ μετέφερα μνήμες σκόρπιες της Λένας από την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της ηχογράφησης του έργου!

BOSKO είπε...

Άνώνυμος...
φίλε Γιώργο, τι εννοείς να το ανεβάσουμε; στο internet ή στο θέατρο; Για το πρώτο, θα σου θύμιζα τη φράση "η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική". Για το δεύτερο, θέλει πολύ δουλειά κι είναι πολύ δύσκολο project επίσης. Το συζητάμε παρ' όλα αυτά με την Πλάτωνος εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Όσο για το Ντιβάνι του Δισκαναλυτή, αυτή την Παρασκευή στη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας θα δημοσιευθεί- απ' όσο ξέρω- το κείμενο μας για το cd του Demis Roussos. Έπεται της Τσανακλίδου και για πολλούς άλλους δίσκους που κυκλοφόρησαν κι ακόμη δεν έχουμε προλάβει να δισκαναλύσουμε.
παρεμπιπτόντως, αγαπημένα και τ' άλλα δύο άλμπουμ που' χες αγοράσει τότε απ' το δισκάδικο του Πειραιά. Σε φαντάζομαι να ψάχνεις βινίλια, όπως εξακολουθώ κι εγώ ακόμη να σκαλίζω στο Μοναστηράκι!

Γιάννης Πριόβολος είπε...

Αγαπητέ Bosko,
το σχόλιό μου δεν περιείχε κανενός είδους μομφή ελλιπούς πληροφόρησης :-) εκ μέρους σου.
Απλά συμπληρώνω κάποια ανούσια ίσως στοιχεία στα όσα είπε η πολυαγαπημένη Λένα.
Ομολογώ με συστολή, ότι τον κύριο Φρυόβολο Χαρούπη δεν τον γνωρίζω, εκλαμβάνω όμως την αναφορά σου σε αυτόν ως παραφραστικό αστεϊσμό για το επώνυμό μου...
Να είσαι καλά!
Με εκτίμηση,
Γιάννης

BOSKO είπε...

Γιάννης Πριόβολος...
όχι, καλά έκανες και το' πες αυτό, διότι θα μπορούσα να το' χα γράψει κι εγώ στο post, αν πρόσεχα περισσότερο το ένθετο του cd και δε βασιζόμουν μόνο στη μαρτυρία της Λένας. Όσο για το επίθετο σου, bingo, μού θύμισε τον Φρυόβολο εξ ου και η ερώτησις πιθανής γνωριμίας σας ή και συγγένειας!

Ανώνυμος είπε...

Το συγκεκριμενο album το ειχα χρονια σε κασσετα, αργοτερα το ψηφιοποιησα (κουτσα - στραβα οπως καταλαβαινεις οταν μιλαμε για τετοια πηγη...) σε mp3, και γενικως το ειχα μαθει απ'εξω (καμμενος γαρ...)

Λογικοτατα λοιπον, μολις πληροφορηθηκα την επανακυκλοφορια του (την οποια και περιμενα καιρο) εσπευσα να το αγορασω, και ομολογω οτι απογοητευτηκα. Η ψηφιακη μετατροπη ειναι του ποδαριου, σε πολλα σημεια ακουγεται θροϊσμα - ακομα και στην εισαγωγη αν προσεξεις ανεβοκατεβαινει (εως κοβεται) η φωνη της Λενας σε ορισμενες συλλαβες...

Τελοσπαντων, δε θα γινω γραφικος να γκρινιαξω οτι ο συγκεκριμενος ομιλος θα δωσει ενδεχομενως μεγαλυτερη βαρυτητα στην παραγωγη δισκων του Κατμαν - σημεια των μαλακισμενων καιρων μας ειναι κ αυτα. Ας ελπισουμε τουλαχιστον οτι το Alter δε θα αρχισει να παιζει καθε τοσο καμια γαμωδιαφημιση, οπου η τυπικη Αρλεκινικη φωνη θα επαναλαμβανει ανα 5 δυτερολεπτα:
Λενα Πλατωνος... Λενα Πλατωνος... Λενα Πλατωνος...

Καληνυχτες!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
είσαι πολύ απαιτητικός ακροατής εσύ, πραγματικός εραστής του ήχου- που λένε- και καλά κάνεις. Δεν το' χα ποτέ σε βινίλιο το εν λόγω άλμπουμ, η Λένα μου' χε δώσει μια κόπια σε cd που περιείχε τα σκρατς. Φαντάζομαι δηλαδή θα της το' χαν κάνει κι εκείνης μεταγραφή από το βινίλιο σε cd κατ' ευθείαν. Οπότε, εγώ τώρα την καταβρήκα με την επανέκδοση. Σε καταλαβαίνω απόλυτα όμως!

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρά, θαυμάστιο blog,δεν μπορεί κάποιος, εσύ μάλλον, να βοηθήσεις για cdr των δίσκων του Κυπουργού; αυτό το lp της Πλάτωνος το έχω, όπως και τα περισσότερα 'παιδικά' αξιόλογα που έχουν κυκλοφορήσει και ανέκδοτες ηχογραφήσεις/βιντεοσκοπήσεις από Σαββίνα Γιαννάτου,'Αβατον, Χαρά Αργυροπούλου, Ιονάτου, Λέκκα κα. έχω βοηθήσει και στο γράψιμο του δυσεύρετου τώρα βιβλίου 'ελληνική pop - rock μουσική - Ζωντανοί στο κύτταρο'. ευχαριστώ,Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά αν το θέλει κανείς από mint βινύλιο σε χρυσό cdr και από πικάπ των 20.000! ευρώ, μου στέλνει μήνυμα! κάτι θα βρούμε να ανταλλάξουμε! ευχαριστώ. Δημήτρης, car313car@hotmail.com