Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΑΓΟΡΑΙΟ & ΚΑΒΑΦΙΚΟ!

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης δεν είναι ένας απλός χώρος καθημερινών αγοραίων συναλλαγών. Τελεί υπό κατάληψη, γι' αυτό και μέσα της θα βρείτε αφίσες για παραστάσεις Μαγιακόβσκι, προβολές ταινιών, καθώς και αυτοσχέδια εργαστήρια γλυπτικής. Σ' αυτές τις θέσεις καθίσαμε πριν λίγες ώρες με την παρέα μου και είδαμε (οι περισσότεροι ίσως για πολλοστή φορά) το ντοκιμαντέρ για το Κύτταρο και το ελληνικό rock των 70s. Ο Νίκος, ο Γιάννης, η Λουκία, ο Χάρης και η Βίκυ, που κρατάει το myspace της Φλέρυς Νταντωνάκη κι όλο λέγαμε ότι θα βρεθούμε κάποτε.
Κάτω από τις ρεκλάμες των αλλαντικών λειτούργησε το επίσης αυτοσχέδιο μπαρ. Χώροι που κάποτε θα είχαν καφάσια στη σειρά σήμερα είναι αίθουσες συζητήσεων και διαλέξεων. Κανονικός σουρεαλισμός!
Και μια εικόνα να δακρύζεις: Μ' αρέσει η μουσική γράφει η νεαρή δασκάλα στον πίνακα. Οι μαθητές της δεν είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν το πρωί και σπουδάζουν το βράδυ, αλλά Ρώσοι, Αλβανοί και Αφρικανοί οικονομικοί μετανάστες που ενδιαφέρονται να μιλήσουν και να διαβάσουν σωστότερα την ελληνική γλώσσα, μπας και μπορέσουν να ενταχθούν με λιγότερα προβλήματα στην αντίστοιχη ελληνική κοινωνία. Ένα από τα πολλά σχολεία μεταναστών που λειτουργούν μέσα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Τραγικό σχεδόν ένα νόμιμο δικαίωμα των αλλοδαπών μεταναστών, σαν αυτό της παιδείας, να θεωρείται πρωτεύον μέλημα των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή της Αριστεράς γενικώς και όχι του επίσημου κράτους. Δεν πειράζει, τουλάχιστον μ' αυτό τον τρόπο ξέρεις με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις, μπορείς να λες ότι τελικά δεν έχουν μπει στο μπλέντερ όλες οι ιδεολογίες.
Γυρίζω σπίτι και διαβάζω επιλεκτικά το ολοκαίνουργιο τεύχος της Οδού Πανός- αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη. Τριάντα τεύχη κουβάλησα σήμερα το πρωί για να τα μοιράσω σε όλους τους συνθέτες, τους τραγουδιστές και τους ηθοποιούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου να συμμετάσχουν στο cd. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος διαβάζει τρία ποιήματα, ακούω τη φωνή του και νιώθω ότι έχει μεγαλώσει συγκριτικά με τις παλαιότερες απαγγελίες του σε έναν άλλο ολόκληρο δίσκο που έχω. Το συναίσθημα που φέρει και μεταφέρει ταυτόχρονα δεν έχει αλλάξει καθόλου όμως! Τον Θεσσαλονικιό ποιητή διαδέχεται ο Θεσσαλονικιός τραγουδιστής Παντελής Θεοχαρίδης στο, μελοποιημένο από τον Μιχάλη Τρανουδάκη, Μακρυά. Υπέροχο όσες φορές κι αν το ακούσω! Ξέρεις, μου έλεγε η Πλάτωνος πρόσφατα, ακούς το τραγούδι αυτό του Τρανουδάκη με τη φωνή του Παντελή και νομίζεις πως το' χει γράψει ο Χατζιδάκις κι απλά το είχε αφήσει εκτός του Μεγάλου Ερωτικού!
Αμέσως μετά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη διαβάζει είκοσι ένα ποιήματα του Καβάφη μέσα σε είκοσι πέντε λεπτά. Αν μη τι άλλο φαίνεται πόσο αυτή η γυναίκα ήθελε ολόψυχα να απαγγείλλει τον Αλεξανδρινό ποιητή. Κανονικά η απαγγελία της ποίησης θα έπρεπε να είναι μέρος των θεατρικών σπουδών και όχι αποκλειστικά των εισαγωγικών εξετάσεων στις δραματικές σχολές. Η Καρυοφυλλιά, πάντως, σίγουρα θα ήταν η καλύτερη δασκάλα γι' αυτό!
Το έπος του Lolek με τίτλο Candles (Τα κεριά στα αγγλικά), διάρκειας 08.32, με συγκλονίζει! Απόφευγα να τ' ακούσω προ μερικών εβδομάδων που δεν ήμουν καθόλου καλά ψυχολογικά, αλλά αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι είναι το ωραιότερο τραγούδι του φίλου τραγουδοποιού. Έτσι θα μελοποιούσε και ο Nick Cave τον Κωνσταντίνο Καβάφη, δε χωράει αμφιβολία! Κι ας γράφει η Μαργαρίτα Δαλμάτη στο κείμενο της Η καβαφική ποίηση: Ο Καβάφης είναι Έλληνας, όχι γιατί έγραψε σε γλώσσα ελληνική ή πάνω σε θέματα ελληνικά, αλλά γιατί έγραψε με τρόπο ελληνικό...
Στο δικό του κείμενο ο ποιητής και εκδότης της Οδού Πανός, ο Γιώργος Χρονάς θυμάται τον φιλόλογο του στο Γυμνάσιο του Πειραιά να διαβάζει στην τάξη τα ποιήματα του Καβάφη από το προσωπικό του βιβλίο. Πιθανώς τα ίδια ποιήματα που επέλεξε και απήγγειλε μέσα στο cd του τεύχους, δεκατρία τον αριθμό! Μου αρέσει ο Χρονάς όταν διαβάζει ποίηση. Είναι αυστηρός, άχρωμος και απέριττος. Δεν είναι ηθοποιός, αλλά ραδιοφωνικός παραγωγός. Και ποιητής. Στην έξοδο μας βγάζει ένας ηθοποιός, όμως, ο Θάνος Σαμαράς με τα ποιήματα Εν τη οδώ και Το διπλανό τραπέζι. Δικαιώνει με τη φωνή του το μέρος εκείνο του κειμένου του Χρήστου Κρεμνιώτη, σύμφωνα με το οποίο Η γλυκύτητα δεν προκύπτει εδώ, ούτε από κάποια ερωτική ανάμνηση του γερασμένου ποιητή, ούτε από τον θάνατο κάποιου ερωμένου, ούτε από την νόστο ενός τόπου της μνήμης, μα ποτέ με το σώμα φτασμένου. Η Λένα Πλάτωνος, πάλι, αφού βρήκε Πλατωνική τη μουσική της Μάιρας Λιούγκου και του Τάσου Καπίρη, έστειλε τα συγχαρητήρια της στους δύο δημιουργούς που δούλευαν για τρεις μήνες εμπνεόμενοι απ' όλες τις λέξεις ξεχωριστά των ποιημάτων και βέβαια από την ηθελημένα αποστασιοποιημένη ερμηνεία του Σαμαρά.
Σειρά έχουν το εμπεριστατωμένο άρθρο του, μονίμως βουτηγμένου στα γράμματα, ποιητή Αντρέα Παγουλάτου με τίτλο Η επίδραση του Νίτσε στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Ένα σπάνιο κείμενο του Μένη Κουμανταρέα που ανέσυρε από το αρχείο του συγγραφέα ο Θάνος Φωσκαρίνης, γραμμένο το 1983 για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Καβάφη. Επίσης, η εξαιρετική ποιητική ανάλυση όλων των στίχων που απαρτίζουν το ποίημα Φωνές από τον συγγραφέα (συνblogger και τακτικό επισκέπτη αυτού του blog) Φώτη Θαλασσινό.
Κι ακόμη, το απόσπασμα από τον λίβελο για τον Καβάφη του Γλαύκου Αλιθέρση (Μιχάλη Χατζηδημητρίου) που είχε κυκλοφορήσει το 1934, ένα χρόνο μετά το θάνατο του ποιητή, υπό τον τίτλο Το πρόβλημα του Καβάφη. Τη διερεύνηση της ερωτικής διάστασης των καβαφικών ποιημάτων στο άρθρο Και πλάγιασα στες κλίνες των του Παναγιώτη Γούτα. Τέλος, το αφηγηματικό κείμενο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου που ανοίγει το τεύχος με τον χαρακτηριστικό τίτλο Το χωριό της μητέρας μου και ολίγα καβαφικά.
Πιστεύω πως μόλις κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο μέχρι τώρα, αφιέρωμα στον σημαντικότερο Έλληνα ποιητή από ένα αμιγώς λογοτεχνικό περιοδικό. Το ίδιο ισχύει και για το ίδιο το περιοδικό, που κάθε τεύχος του, εδώ και πολλά χρόνια, είναι αφιερωμένο σε κάποια μεγάλη προσωπικότητα από τον χώρο των τεχνών. Αφού ευχηθώ να γίνει ανάρπαστο, θα συγχαρώ κι εγώ από δω τον Διονύση Στεργιούλα, αυτόν τον αυθεντικό διανοούμενο που επιμελήθηκε το αφιέρωμα και τον Γιώργο Χρονά που το εξέδωσε με το πάθος που τον διακρίνει σε ότι κάνει κάθε φορά!

24 σχόλια:

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Αντώνη, επισκέπτομαι καθημερινά το μπλοκ σου και πολλές φορές. Παρακολουθώ τα σχόλια σε κάθε σου ανάρτηση με πολύ ενδιαφέρον. Αγαπάμε σε αρκετές περιπτώσεις τα ίδια πράγματα. Θωράκισε τον όμορφο κόσμο σου από βέλη τοξικά. Μην τους δίνεις τροχιά ύπαρξης με το δικό σου φως. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε.

logia είπε...

Βρε Αντώνη,
εδώ και καιρό θέλω να σου πώ, πόσο με έχεις εντυπωσιάσει με τις δραστηριότητές σου!!!!!
Φτου σκόρδο βρε παιδί μου να μη σε ματιάσω!!!!
Έχεις απίστευτη ενέργεια μέσα σου!!!!

την καλημέρα μου

BOSKO είπε...

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ...
να' σαι καλά, Φώτη.
για τα προχθεσινά λες;
πάλι γελάσαμε, πάντως, δε μπορείς να πεις!
το βιβλίο σου θα το πάρω αυτές τις μέρες, αλλά θέλω αφιέρωση, ΟΚ;
καλοτάξιδο εύχομαι!

BOSKO είπε...

logia...
πράγματι, "φτύσε με", γιατί δε θέλει και πολύ ο άνθρωπος να...κραιπάρει απ' τις πολλές δραστηριότητες!
σ' ευχαριστώ!

Ελένη Μπέη είπε...

Βρε Bosko,
και μόνο το γεγονός πως το τεύχος της Οδού Πανός αναφέρεται στον Καβάφη θα έπρεπε να το οδηγήσει στο ράφι κάθε βιβλιοθήκης κάθε σπιτιού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κι αφού συνοδεύεται από ένα cd σαν αυτό, γίνεται διπλά απολαυστικό.

Αχ, η δημοτική αγορά της Κυψέλης! Σχεδόν απέναντί της πήγα σχολείο, στο 26ο Δημ. Σχ. Αθηνών. Να 'ξερες πού με γύρισες με τούτη την ανάρτηση!

Σ' άκουσα χτες στην εκπομπή -για πρώτη φορά, είν' αλήθεια- και θα σ' ακούω στο εξής όποτε μπορώ.

Καλημέρα και καλή δύναμη κι από μένα!

μαριάννα είπε...

Καλημέρα!

Εκτός από το ότι μας κάλυψες πλήρως και καλύτερα δε γίνεται, όπως συνήθως μας αφήνεις άναυδους με τη χειμαρρώδη γραφή σου και τις εκφραστικές φωτό σου, βάζοντάς μας στο κλίμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, εστίασες και σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Από τη συγκινητική εικόνα της νεαρής δασκάλας των μεταναστών, μέχρι τα θέματα του τεύχους της Οδού Πανός, ενός από τα καλύτερα που έχουν κυκλοφορήσει, θα μπορούσα να πω.



Φώτης Θαλασσινός

Καλοτάξιδο το καινούργιο βιβλίο! Το εξώφυλλο και μόνο είναι λόγος για να αγοραστεί. :) Πόσο μάλλον αν κάποιος έχει διαβάσει και τα προηγούμενα.

Το θέμα που θίγετε στον Αντώνη, είναι πολύ ενδιαφέρον και γενικά συμφωνώ. Μία τακτική είναι ακριβώς αυτή. Να παραβλέπουμε και ν' αδιαφορούμε μη δίνοντας φως και λόγο ύπαρξης στις τοξικές ρουκέτες.

Αυτό όμως, επιτρέψτε μου την αλαζονεία, μπορεί να ισχύσει και να πιάσει τόπο, μεταξύ ομοίων. Ομοίων στον τρόπο σκέψης και αντίδρασης, στο ήθος, στο ανοιχτό πνεύμα και ορίζοντα.

Δηλαδή η τακτική που λογικά θα έπρεπε να αποδυναμώνει τον όποιον συκοφάντη, δεν σπάει το απόστημα. Την ανωτερότητα της σιωπής μας, την εκμεταλλεύονται οι ίδιοι και την πλασάρουν ως ενοχή.

Από την άλλη ναι, παίζει κανείς το παιγνίδι τους και βρίσκεται μόνιμα απολογούμενος άνευ λόγου. Αλλά δεν θα πρέπει να μάθει και ο κόσμος τι ρόλο παίζουν κάποιοι που κατέχουν θέσεις κι έχουν δημόσιο λόγο και βήμα;

Θεωρώ ότι είναι δίκοπο μαχαίρι και πρέπει να λειτουργούμε κατά περίπτωσιν.

Τον ανώνυμο διαταραγμένο που συκοφαντεί, σαφώς τον θάβουμε. Δεν προβάλλουμε και δεν αναπαράγουμε τη λάσπη του.

Στον επώνυμο όμως, θεωρώ ότι του αξίζει μια απάντηση, όχι απολογητική, αλλά της αλήθειας, ώστε να απομυθοποιούνται μερικοί και να μαθαίνει και ο κόσμος με ποιούς έχει να κάνει.

Καλό ΣΚ!

BOSKO είπε...

Νερένια...
εγώ πάλι ως βέρος Πειραιώτης δε συμπάθησα ποτέ δύο μέρη στην Αθήνα: την Καλλιθέα και την Κυψέλη. Περπατούσα χθες βράδυ στη Φωκίωνος Νέγρη κι απορούσα πώς διασκεδάζει ο κόσμος σ' αυτά τα τριτοκοσμικά καφέ- μπαρ. Η Αγορά σαφώς, όμως, είναι ένας άλλος χώρος με ιδιαίτερη εικαστική και πλέον πολιτισμική αξία.
χαίρομαι που άκουσες την εκπομπή!
θα τα "λέμε" βουβά κάθε Παρασκευή απόγευμα, λοιπόν!

Ελένη Μπέη είπε...

Χαχαχαχαχα
Κι εγώ που άφησα την Κυψέλη στα 8 μου χρόνια για να εγκατασταθώ στην... Καλλιθέα;

Το πώς έχει καταντήσει η Φωκίωνος Νέγρη έχεις δίκιο που το επισημαίνεις. Εγώ όμως που την έχω δει κι αλλιώς συγκινήθηκα (μαζί με την πίκρα) που βρέθηκα εκεί προ μηνός περίπου σ' ένα οδοιπορικό στα λημέρια που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
το πήρες κιόλας το τεύχος; πέρασες απ' τη Διδότου ή κυκλοφόρησε κανονικά στη διανομή; όντως, είναι πολύ καλό το αφιέρωμα στον Καβάφη και όπως διάβασα το επόμενο θα' ναι Απόστολος Καλδάρας! Ενδιαφέρον!
συμφωνώ μ' αυτά που λες στον Φώτη. Στους ανώνυμους γυρνάμε την πλάτη ή το πολύ- πολύ σπάμε πλάκα με την πάρτη τους, όταν όμως έχεις να κάνεις με εκπροσώπους του κατεστημένου που σου τη λένε, κατηγορώντας ακριβώς εσένα ως κατεστημένο, εκεί οφείλουμε να τους τη βγαίνουμε το ίδιο και χειρότερα!

αν είμαι εγώ χειμαρρώδης, εσύ τι είσαι; α, και να σου πω ότι χθες που ήρθαν κάποιοι bloggers στην προβολή, με ρωτούσαν "ποια ειν' αυτή η μαριάννα κι έδωσε ρεσιτάλ με το Κρητικό ποίημα της"; τρελό γέλιο once again!

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Συμφωνώ με την άποψη της ώριμης συνομιλήτριας με την προϋπόθεση να έχεις χρόνος για κάτι τέτοιο. Για να μιλήσω πιο προσωπικά προτιμώ τη δημιουργία από τον διαξιφισμό. Ο διαξιφισμός περισπά. Χάνω τον διαξιφισμό και κερδίζω την συγκέντρωση που θέλω στο γράψιμο μου. Όπως λες Μαριάννα όλα είναι δίκοπο μαχαίρι ή όλες οι πράξεις έχουν τίμημα. Έτσι είναι...τώρα το βιβλίο διευκρινιστικά κυκλοφορεί του χρόνου. 10 Μαρτίου του 2010. Αυτό που είδατε ήταν διαφήμιση. Ή κατάθεση πίστης του Χρονά στο βιβλίο μου αυτό.

BOSKO είπε...

Νερένια...
ασ' το, πονάει πάντα το πισωγύρισμα στα μέρη που μεγάλωσες, έστω και σαν απλή επίσκεψη. Συχνά αναρωτιέμαι πως θα μοιάζει η παλιά μου γειτονιά μετά από 20 χρόνια που θα μετράω απουσίες σημαντικών ανθρώπων στη ζωή μου και με παίρνει χοντρά από κάτω...
είχα κάνει και σχετικό post παλαιότερα, κατ' εμέ από τα καλύτερα μου!

BOSKO είπε...

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ...
ΟΚ, Φώτη, χρήσιμη η διευκρίνιση σου για το πότε θα κυκλοφορήσει το βιβλίο σου. Τις προάλλες ξεκίνησα να διαβάζω ένα παλαιότερο σου, που λες; στο σπίτι της Πλάτωνος, αφού μη σου πω ότι έχει στη βιβλιοθήκη της τα άπαντα σου!
οπότε, πάμε για Μάρτιο! Με το καλό!

μαριάννα είπε...

Φώτης Θαλασσινός

Συμφωνώ απόλυτα. Δημιουργία κι όχι ανάλωση σε στείρες αντιπαραθέσεις.
Απλά όταν και όπου μπορούμε, να απαντάμε και να δείχνουμε τους λασπολόγους. Εν προκειμένω, εμείς το γλεντάμε και λιγάκι εδώ στα ιστολόγια. Κάνουμε ένα διάλειμμα εκτόνωσης και αναζωογόνησης γέλιου.
Το βιβλίο θα το περιμένουμε με ανυπομονησία κι ελπίζω σε κάποια παρουσίαση να τα πούμε κι από κοντά. Κάθε καλό!

BOSKO είπε...

μαριάννα...
μόνο εκτόνωση; μόνο αναζωογόνηση; κοιλιακούς κάνουμε απ' το γέλιο κάθε φορά! Ξέρει ο Φώτης, πριν λίγο καιρό σερνόταν κάτω απ' το γέλιο κι αυτός με τον Ανωνυμίδη!

μαριάννα είπε...

Όχι δεν το πήρα ακόμα. Σε λίγο θα βγω. Μιλάω για το εξαιρετικό σιντί και για τα θέματα που εσύ μας παρουσίασες εδώ και καιρό. Ελπίζω να το βρω στα πέριξ, αλλιώς θ' ανέβω κέντρο Δευτέρα. Ευκαιρία να δω και τον κ. Χρονά να τον ευχαριστήσω προσωπικά, εκτός του ότι θα το κάνω με ανάρτηση.

Ελπίζω να είπες στα παιδιά ότι ήταν στο πόδι το... έπος κι ότι κάναμε την πλάκα μας. Να κριθώ με τη δέουσα επιείκεια. :))))))

BOSKO είπε...

μαριάννα...
θα κάνω κι εγώ ανάρτηση! Σ'το είπα!
φαντάσου να μην την είχες γράψει στο πόδι τη μαντινάδα σου τι θα γινότανε!

Βίκυ είπε...

Bosko μου με τις εξαιρετικές σου αφηγήσεις! Η επόμενη συνάντηση θα είναι σύντομα με καφεδάκι η ποτάκι.

BOSKO είπε...

Βίκυ...
χάρηκα πολύ που σε γνώρισα από κοντά! Εννοείται πως θα τα ξαναπούμε σύντομα!

υ.γ. κι είσαι και μία κούκλα! Ορίστε, πήρες και το κομπλιμάν σου!

Βίκυ Οικονομοπούλου είπε...

Ευχαριστώ Bosko μου κ αν το ακούω και απο σένα.. (ντραπηκα πολύ να ξέρεις). Ευχαριστώ για τη Φλέρυ, υπέροχο το δωράκι σου το απρόσμενο. Κρίμα που δε μπορω να ερθω την Δευτέρα να δω και τον Λόλεκ και εσένα, αλλα είμαι σίγουρη ότι θα πούμε το συντομότερο..

Σε φιλώ

BOSKO είπε...

Βίκυ Οικονομοπούλου...
δεν πειράζει, νομίζω άλλωστε πως ο Lolek θα ξεκινήσει σειρά παραστάσεων στο Padou, οπότε σίγουρα θα σε πετύχω εκεί κάνα βράδυ!
see u!

Ανώνυμος είπε...

Bosko, μας προσφέρεις μία αληθινή πολιτιστική όαση!! Ευχαριστούμε!!Καλημέρες!

Δέσποινα

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
στον Χρονά να το πεις αυτό, στον Στεργιούλα, στον Φώτη και στους άλλους κυρίους και κυρίες που έφτιαξαν το τεύχος. Άντε και σε μένα, για το τρέξιμο που έριξα για το cd. Να το πάρεις, αν δεν το' χεις κάνει ήδη.
καληνύχτα, όχι καλημέρα (από τώρα)!

Ανώνυμος είπε...

Ναι έχεις δίκιο, αλλά εννούσα για ό,τι μας προτείνεις, για τα κείμενά σου.
Καληνυχτίζω λοιπόν..μετά τις δώδεκα συνηθως λένε καλημέρα, αλλά δεν ήθελα να σου βιάσω το χρόνο. Καληνύχτα!!
Δέσποινα

Giousurum είπε...

Καλησπέρα φίλε bosko..
ΤΟ πόσο περίμενα το τεύχος αυτό το ξέρεις!!!
Πριν απο 3-4 ημέρες ήρθε στα χέρια μου επιτέλους!!!
Εχόντας (πλεόν) διαβάσει όλο το τεύχος και έχοντας ακούσει το cd αρκετές φορές δεν μπορώ να σχολιάσω το παραμικρό..
Θα ήταν ασέβεια τόσο στον ίδιο τον Καβάφη όσο και στην όλη σας προσπάθεια!!!
Για το canldes του φίλου Lolek τι να πει και να σκεφτεί κάποιος!!
Κάλό απόγευμα.

p.s το σημερινό ποστ του γιουσουρούμ είναι μια αναφορά στο τεύχος και για τα υπόλοιπα στέλνουμε τους επισκέπτες μας στα μέρη σου.