Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ BOB DYLAN ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ!

Και μετά τη Σωτηρία Μπέλλου, τον Άκη Πάνου, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Γιώργο Ζαμπέτα κ.α., ήρθε η σειρά του Bob Dylan! Εν όψει της πολυαναμενόμενης συναυλίας του επί ελληνικού εδάφους, η Ελευθεροτυπία του Σαββάτου είχε την ωραιότατη φαεινή ιδέα να μας προσφέρει σε πέντε δόσεις, πέντε αντίστοιχα άλμπουμ του, αρχής γινομένης από σήμερα με το Blonde On Blonde του 1966. Ακολουθούν το Blood on the tracks (1975), το Infidels (1983), το Time out of mind (1997) και το Modern Times (2006). Πέραν του αριστουργηματικού Blonde On Blonde με τις κλασικές folk- rock μπαλάντες I want you, Just like a woman, από τους υπόλοιπους τέσσερις δίσκους του Dylan, εκείνος που λάτρεψα ήταν το Blood on the tracks, ίδιας περιόδου με τους εξίσου αγαπημένους Desire, Street Legal. Κομμάτια σαν το εναρκτήριο ρυθμικό Tangled up in blue, τη ριζοσπαστική μπαλάντα Idiot Wind ή το country- rock έπος Lily, Rosemary and The Jack of Hearts, μαρτυρούν πως το Blood on the tracks σηματοδότησε την επιστροφή του κορυφαίου τραγουδοποιού στον πιο οικείο του folk- rock ήχο, στις καθαρόαιμες μπαλάντες και κυρίως στον πολύ προσωπικό του ποιητικό στίχο. Λίγα χρόνια μετά ο Dylan θα γινόταν φανατικός χριστιανός- Ευαγγελιστής, συγκεκριμένα- κυκλοφορώντας όμως ακόμη ένα ξεχωριστό άλμπουμ, το Slow Train του ΄79. Η προσφορά της Ελευθεροτυπίας δεν καλύπτει το κεφάλαιο αυτό του Dylan. Το προσπερνάει για να φτάσει στα 1983 με το Infidels, έναν από τους λιγότερο δημοφιλείς δίσκους του Αμερικανού τροβαδούρου, που χαρακτηρίστηκε από επιτυχημένες πρωτότυπες συνεργασίες και την έντονα πολιτικοποιημένη του διάθεση. Το δε Time out of mind, το γνώρισα φαντάρος στη Λήμνο του 1998, ένα χρόνο δηλαδή αφότου κυκλοφόρησε, ενώ το Modern Times του 2006, δε μπήκα καν στον κόπο να το αγοράσω, αντιγράφοντας το απλά από φίλους φανατικούς του Dylan. Πιστεύω πως η προσφορά της Ελευθεροτυπίας που θα τερματιστεί τα τέσσερα επόμενα Σάββατα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όλους όσοι θα ήθελαν να πάρουν μια καλή μικρή γεύση από την τεράστια δισκογραφία του Bob Dylan και την πενηντάχρονη παρουσία του στα διεθνή μουσικά πράγματα!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

les kai den ta exeis idi. Tosi stegni diafimisi...

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
δεν κατάλαβα, που' ναι το πρόβλημα σου εσένα;
τι σημασία έχει αν ισχύει- που ισχύει- αυτό που λες;
υπάρχει κι άλλος πολύς κόσμος που διαβάζει, ιδιαίτερα πιο νέα παιδιά, άσχετα με τη μουσική του Bob Dylan. Ευκαιρία να τον μάθουν!
κι εσύ ρούφα τ' αυγό σου...

Ανώνυμος είπε...

nai, esena tha perimenan oi neoi na mathoun ton dylan. Idea pou exete gia ton eafto sas...

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
πάρε δρόμο, ρε χταπόδι ξεκουκούλωτο, ου στου διάουλου!

Κώστας Μαρκάκης είπε...

Γεια σου Αντωνη!Πρωι πρωι την αγορασα.Μπορει και να τα καταφερω να ρθω Αθηνα για τη συναυλια!Να σαι καλα!

BOSKO είπε...

Κώστας Μαρκάκης...
κι εσύ να' σαι καλά, Κώστα.
την αποψινή συναυλία του Χαλβατζή εννοείς; σε μια ώρα ξεκινάει, άρα να υποθέσω ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα; anyway, ελπίζω να τα πούμε εκεί!

Κώστας Μαρκάκης είπε...

οχι Αντωνη μου..Εννοω για τη συναυλια του Dylan..Δεν ειναι και τοσο ευκολο να φευγω απο Ηρακλειο.Σκεφτομαι να ανεβω και Gaetano Veloso.Χαιρετω!

BOSKO είπε...

Κώστας Μαρκάκης...
ααα, είπα κι εγώ!
κατά 90% θα πάω στον Dylan, μια και τον είχα δει τελευταία φορά στο Λυκαβηττό το ΄93.
δεν ξέρω για Caetano Veloso, που ήταν και φίλος με τον Παγουλάτο, αν τα καταφέρω θα είμαι κι εκεί.
χαιρετώ!