Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

R.I.P. RONNIE JAMES DIO (1942 - 2010)

Από το blog του mhulot ενημερώνομαι για τον θάνατο του Ronnie James Dio και με πιάνει ένα απροσδόκητο πάγωμα. 'Οχι ότι τον άκουγα πια, παρ' όλο που με ένα σκάψιμο στη δισκοθήκη μου μπορεί να βρεί κανείς το Holy Diver και το The last in line, ξεχασμένα βινύλια από το 1991 ή το ΄92, το πολύ ΄93. Περισσότερο μού άρεσαν οι Elf, το πρώτο του hard- rock σχήμα από τις αρχές του ΄70, που εγώ ανακάλυψα γύρω στο ΄95. Σίγουρα πάντως ο εν λόγω heavy- metal performer ήταν μία από τις μεγαλύτερες φωνές της διεθνούς rock σκηνής, που στιγμάτισε μία μικρή περίοδο της ενηλικίωσης μου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα τρία βινύλια που αγόρασα στη ζωή μου (το θυμάμαι σαν χθες...) ήταν το 13 των Doors, η συλλογή Money for nothing των Dire Straits και το αριστουργηματικό Ritchie Blackmore's Rainbow με το The Temple of the King, στο οποίο τραγουδούσε ο Dio κι εμείς λιώναμε ως ανήσυχα και ερωτοχτυπημένα νειάτα. Μετά τον έχασα, τον ξαναβρήκα κατά την ένωση του με τους Black Sabbath κι από κει και πέρα, συνειδητά αγνόησα την τύχη και τα έργα του. Ο Ronnie James Dio έφυγε από καρκίνο του στομάχου και τον ερχόμενο μήνα θα γινόταν 68 ετών.
* τον βλέπετε εδώ αριστερά με το εμπριμέ πουκάμισο. Πίσω του, με το καπέλο, ο Ritchie Blackmore των Deep Purple και των Rainbow.

5 σχόλια:

Velvet είπε...

Τον γνώρισα μέσα από τους
πρώτα άλμπουμ των Rainbow
Μου άρεσε η φωνή του
Δυνατή με ιδιαίτερο ηχόχρωμα
Από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές
του Ηeavy Metal
Καλό ταξίδι ναχει
....

BOSKO είπε...

Velvet2...
όλοι τελικά ενηλικιωθήκαμε με τους Rainbow: Catch the Rainbow, Long live Rock' n' Roll, Gates of Babylon, Man on the silver mountain κλπ. Ήταν μεγάλη φωνή ο μακαρίτης, δε χωράει αμφιβολία!

Kostas L.A. είπε...

Μεγαλη απωλεια για το χωρο της μουσικης..
Δεν ξερω αν τετοιοι ανθρωποι φευγουν ποτε πραγματικα.. ισως και να αρνουμαι να το δεχτω μεσα μου..

κι οσο σκεφτομαι ολους εκεινους που θα ακολουθησουν τα επομενα χρονια..

οπως και να'χει..

We believe he caught the rainbow..

BOSKO είπε...

Kostas L.A. ...
τι να πεις, οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες- βλέπεις- είναι κάποιας ηλικίας οι περισσότεροι.
πάντως, ήταν πολύ ακμαίος ακόμη απ' ότι διάβασα, διότι, όπως λέω στο post, είχα πάψει να τον παρακολουθώ.

Kostas L.A. είπε...

ναι το προσεξα οτι ειχες σταματησει να παρακολουθεις την πορεια του.. αλλα μου το ειχες πει και κανα χρονο πριν οταν ειχαμε μιλησει καποια στιγμη για τον Dio κυριως μεσα απο τη δουλεια του με τους Rainbow..

ηταν οντως πολυ ακμαιος..
και παρολο που διαγνωστηκε με καρκινο στη μεση περιοδειας περυσι..
συνεχιζε να ειναι δυνατος οπως πριν..
εκανε ολες τις θεραπειες και ειχε καλυτερευσει σε τετοιο βαθμο που σχεδιαζε ηδη συναυλιες για το καλοκαιρι με τη συνθεση των Black Sabbath στις οποιες ισως να παιζανε και κανουριο υλικο που δουλευε ο Ronnie μαζι με τον Tony Iommi..

οπως και να'χει να'ναι καλα οπου κι αν βρισκεται..