Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η Εθνική Ελλάδος των τραγουδιστών στη δισκοπαρουσίαση των Θάνου Μικρούτσικου - Λίνας Νικολακοπούλου - Μαριάννας Πολυχρονίδη

Με τη Χαρούλα Αλεξίου/ φώτο: Αφροδίτη Μάνου
Ήταν μια ατμοσφαιρική βραδιά η χθεσινή στο καφέ Rock'n'Roll στο Κολωνάκι, κατά την παρουσίαση του καινούργιου δίσκου του Θάνου Μικρούτσικου με ερμηνεύτρια την ηθοποιό και τραγουδίστρια Μαριάννα Πολυχρονίδη. Καταρχάς παρευρέθηκε κυριολεκτικά η Εθνική Ελλάδος των τραγουδιστών (Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Απόστολος Ρίζος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης), όσοι δηλαδή έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Μικρούτσικο, και αφετέρου θα χαρακτήριζα ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία, καθώς φυσικά και τη συμμετοχή στο δίσκο, της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου.
Ο λόγος στον εορτάζοντα Θάνο Μικρούτσικο. Στη γωνία αριστερά διακρίνεται το ζεύγος Βαρουφάκη
Ο Θάνος Μικρούτσικος που πρώτος πήρε το λόγο σε μια γιορτή, άψογα διοργανωμένη, όπου κυριάρχησαν το αλκοόλ και το κινέζικο γεύμα, αναφέρθηκε εκτενώς στη νεοσύστατη εταιρεία Spider Music με παραγωγό τον Ηλία Μπενέτο: Μάθαμε έτσι ότι πλέον εντάσσεται επισήμως ο ίδιος στο δυναμικό της εταιρείας και ότι η διευθύντρια της εταιρείας, η οποία επίσης μίλησε για λίγο στο κοινό, επιτελεί ένα κάπως κοινωνικό έργο, δεδομένης της δισκογραφικής και ευρύτερης οικονομικής - πολιτιστικής κρίσης. Προσωπικά θα ήθελα να μάθω κι άλλα πράγματα, τα οποία βέβαια δεν ήταν δυνατό να συζητηθούν στη συγκεκριμένη βραδιά. Ποιοί βρίσκονται, ας πούμε, πίσω απ'τη Spider Music; Είναι ελληνική ανεξάρτητη εταιρεία; Ποιος χρηματοδοτεί τις παραγωγές; Οι καλλιτέχνες ή η εταιρεία; Κι ακόμη, είναι μια νέα εταιρεία που ήρθε για να μείνει ή θα βγάλει μερικούς δίσκους ''μεγάλων'' ονομάτων και μετά είτε θα κλείσει, είτε θα συγχωνευθεί με κάποια άλλη; Εύχομαι φυσικά να ήρθε για να μείνει η Spider Music και να λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργεί η κάθε εταιρεία, με λεφτά δηλαδή από πίσω για κάθε νέα παραγωγή και με κατάλληλα πρόσωπα, σαν τον έμπειρο Μπενέτο. Θα δούμε, εδώ θά'μαστε και εδώ θά'ναι, μια και ''Η ομίχλη των καιρών'' του Μικρούτσικου είναι το πρώτο ηχηρό δισκογραφικό προϊόν της.
Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου ομιλεί στο κοινό της βραδιάς
Το λόγο εν συνεχεία πήρε η Λίνα Νικολακοπούλου. Προηγουμένως ο Μικρούτσικος, θέλοντας να αναφερθεί δηκτικά στην απουσία της από τη δισκογραφία, σχολίασε ότι ''την τελευταία δεκαετία η Λίνα παρουσίαζε βιβλία'', για να εισπράξει την απάντηση της στιχουργού από το κάθισμα της, ''Ε, τι να κάνω;''...Στη δική της σύντομη ομιλία, λοιπόν, η Νικολακοπούλου θυμήθηκε τις μέρες που έγραψαν τραγούδια με τον Μικρούτσικο για την τελευταία ταινία της Φρίντας Λιάπα (ένα κομμάτι παρουσιάζεται στον τωρινό δίσκο για πρώτη φορά) και ευχαρίστησε τον συνθέτη για την πρόταση της επανασύνδεσής τους με αφορμή τα τραγούδια για μια νέα φωνή. Υπήρχε μια μελαγχολία στο λόγο και στην παρουσία της Νικολακοπούλου που αδυνατώ να μεταφέρω ακριβώς τούτη τη στιγμή. Μακάρι να κάνουμε μία μεγάλη συνέντευξη για τη LIFO, όπως μου υποσχέθηκε η Λίνα, όπου εκεί σίγουρα θα έχουμε πολλά - πολλά πράγματα να πούμε δημοσίως.
Ένα φιλί στην Αλεξίου από τον Μικρούτσικο/ φώτο: Αντώνης Μποσκοΐτης
''Είσαι ευχαριστημένος;'' ρώτησα σε κάποια φάση τον Θάνο, ''είναι μια πολύ όμορφη γιορτή''. Και μου απάντησε: ''Η Μαριάννα τα κανόνισε όλα! Εγώ της είπα να κάναμε κάτι μικρό σε ένα θεατράκι με μια πορτοκαλάδα και αυτή γύρισε και μού'πε: Όχι, είναι η γιορτή σου και θα το γιορτάσουμε δεόντως''! Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η ατμόσφαιρα της εκδήλωσης είχε κάτι σπάνιο, πρωτόγνωρο σχεδόν για σημερινή δισκοπαρουσίαση. Απόδειξη είναι ίσως κι αυτό το γλυκό φιλί του συνθέτη στη Χαρούλα Αλεξίου για μια συνεργασία που μετράει πολλά χρόνια και πολλά μεγάλα τραγούδια.
Ο Γιώργος Νταλάρας συνομιλεί με την Αφροδίτη Μάνου υπό το βλέμμα του Γιάννη Κότσιρα/ φώτο: Αντώνης Μποσκοΐτης
Θάνος Μικρούτσικος - Λίνα Νικολακοπούλου - Μαριάννα Πολυχρονίδη/ φώτο από το internet
Εκείνη που θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα ευτυχής είναι η Μαριάννα Πολυχρονίδη, η τραγουδίστρια του δίσκου. Για τη Μαριάννα μού είχαν μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια ο Νίκος Κούνδουρος και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων που είχαν συνεργαστεί μαζί της στο θέατρο και τη δισκογραφία αντιστοίχως. Για την ακρίβεια, τη Μαριάννα την ξέρω από το 2001 που είχε παραστεί στην πρώτη, την ''κλειστή'', για φίλους, προβολή του ντοκιμαντέρ για τη Φλέρυ Νταντωνάκη στα κινηματογραφικά εργαστήρια ''Σκλαβής'' στα Εξάρχεια. Μ' αυτό το δίσκο εν έτει 2017 και μ' αυτή τη συνεργασία της με έναν κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, η Μαριάννα αφήνει το δικό της χνάρι στο νεοελληνικό πολιτισμό. Διόλου τυχαίο που χθες βρέθηκαν κοντά της ο δάσκαλος της, Σταμάτης Φασουλής, όπως και ο συνάδελφος της, Σταύρος Ζαλμάς. Κι εκείνη, σεμνή και ''αθόρυβη'', καθόταν πίσω και παρακολουθούσε τον Μικρούτσικο και τη Νικολακοπούλου να μιλούν για την περίπτωση της με τα καλύτερα λόγια. Της εύχομαι καλή συνέχεια στο χώρο του τραγουδιού και θα επανέλθω αμέσως μετά την ακρόαση της ''Ομίχλης των καιρών''.
Και μια χαρούμενη φώτο με τη Χαρούλα Αλεξίου, όπως μας ''τράβηξε'' χθες βράδυ η Αφροδίτη Μάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: