Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Δώδεκα λεπτά με την ερμηνεύτρια Στέλλα Σειραγάκη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής

Μου αρέσουν οι γρήγορες συνεντεύξεις, ακόμη και από το τηλέφωνο, αν ο καλλιτέχνης θέλει να μιλήσει και να ''συστηθεί''. Την έψαχνα τη Στέλλα Σειραγάκη για μία συνέντευξη, λοιπόν, απ' όταν την άκουσα να τραγουδάει στο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Δεν είχα καμία αμφιβολία για το ''περιεχόμενο'' της και μάλλον δεν έπεσα έξω. Μία σύντομη κουβέντα κάναμε από το τηλέφωνο, λες και γνωριζόμασταν καλά όμως. Εγώ νιώθω ήδη ότι τη γνωρίζω, όπως της το είπα κιόλας, κλείνοντας το τηλέφωνο. Ελπίζω να τη γνωρίσετε κι εσείς και να την αναζητήσετε, τη στιγμή που η μουσική της Κρήτης δεν έχει πάψει να μας τροφοδοτεί με νέο καλλιτεχνικό αίμα, σπάζοντας το λεγόμενο τοπικιστικό φράγμα τουλάχιστον στο σύνολο της χώρας μας. 
Σε μερικές επισκέψεις μου στην Κρήτη διαπίστωσα ότι το μέρος αυτό είναι και μία αυτόνομη δισκογραφική πιάτσα. Ισχύει ότι κάθε οικογένεια στην Κρήτη βγάζει κι από έναν μουσικό;
Ισχύει, καθώς από παιδιά εδώ μεγαλώνουμε με τη μουσική και το στίχο, υπάρχει στην καθημερινότητα μας. Ακούμε ριζίτικα, Ξυλούρη, χορεύουμε στους γάμους και τα πανηγύρια, οπότε αν κάποιο παιδί θελήσει να μάθει ένα μουσικό όργανο, θα πάει κατευθείαν στη λύρα, στο μαντολίνο ή στο λαούτο και όχι στο πιάνο. Είναι πολύ εμφανές αυτό και το γνωρίζουν φυσικά οι δάσκαλοι στα τοπικά σχολεία.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη που υπηρετεί το Κρητικό μουσικό ιδίωμα να σπάσει το φράγμα του τοπικισμού;
Νομίζω το έχει κάνει ο Ψαραντώνης ήδη.
Ο Ψαραντώνης προέρχεται από μία μεγάλη οικογένεια μουσικών. Αναφέρομαι σε εσάς, τους νεότερους...
Θα έλεγα ότι είναι οι συνθήκες δύσκολες σε γενικό επίπεδο, όχι μόνο για μας που ασχολούμαστε με την Κρητική ή την παραδοσιακή μουσική.
Γράφετε και μουσικές ή είστε αποκλειστικά ερμηνεύτρια;
Όχι, ερμηνεύω μόνο. Είχα την τύχη να με εμπιστευθεί και να με πάρει κοντά του ο Μιχάλης Τζουγανάκης. Κέρδισα πολλά από τον Μιχάλη! Μπορεί να είναι ο καλύτερος λαουτιέρης που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα! Συνεργάστηκα στη συνέχεια με τον Κώστα Βερδινάκη, τον δημιουργό του γνωστού τραγουδιού ''Τούτο το μήνα'', ενώ είπα τέσσερα τραγούδια στον τελευταίο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Επίσης συμμετείχα στο CD ''Φεγγαρόκηπος'' του Αντώνη Ζαχαράκη με τη συμμετοχή επίσης πολλών σπουδαίων ερμηνευτών. Αυτόν τον καιρό γράφουμε ένα τραγούδι με τον Βασίλη Σκουλά, με τον οποίο επίσης είχα δουλέψει. 
Ποια είναι τα ακούσματα σας πέραν της Κρητικής μουσικής;
Τώρα θα σας απογοητεύσω λίγο (γέλια). Ελληνικά ακούω, δεν ακούω ξένα. 
Πως κι έτσι;
Αυτά που με τραβάνε τελευταία είναι τα αρμένικα. Ανέκαθεν με έλκυε η Ανατολή. 
Πως αντιλαμβάνεστε το τραγούδι ως μορφή τέχνης;
Είναι μια γέφυρα επικοινωνίας με τον κόσμο. Πρέπει ωστόσο να τα βρούμε εμείς με τον εαυτό μας, γιατί αν δεν τα βρούμε, δεν περνάει κι αυτό κάτω.
Πως τα βρίσκει κανείς με τον εαυτό του;
Εγώ μελετάω πάρα πολύ τον στίχο.  
Φτάνει αυτό;
Έκανα πολλή δουλειά με τον εαυτό μου και όχι μόνη μου. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ...
Ψυχανάλυση;
Βέβαια!
Το πιστεύετε ότι το κατάλαβα από τον ήρεμο τρόπο που μιλάτε;
Αλήθεια; 
Τι προσδοκάτε απ' την ενασχόληση σας με τη μουσική;
Θέλω αυτό που κάνω να έχει ουσία. Ίσως ακούγεται κοινότοπο, αλλά το εννοώ! Ότι τραγουδάω δηλαδή, να ευχαριστεί εμένα, να ευχαριστεί εσένα, αλλά νά'χει και κάτι ουσιαστικό να πει. Πάλι, όμως, δεν είμαι της γνώμης να τραγουδάμε μόνο για να αγαλλιάζει η ψυχή μας. Πρέπει να ευχαριστιέται και ο κόσμος κι εμείς παίζουμε συχνά σε μαγαζιά που υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ και όλα αυτά...
Έχετε μια καλή εξωτερική εμφάνιση και αναρωτιέμαι πόσο ρόλο παίζει αυτό για κάθε καλλιτέχνη.
Πάντα έπαιζε, νομίζω, αλλά κοιτάξτε: Στα πολύ μεγάλα ταλέντα, που εγώ ούτε κατά διάνοια δεν συγκαταλέγομαι μέσα σ' αυτά, δεν παίζει ρόλο η εμφάνιση, όσο αυτό που εκπέμπουν. Μπορεί να είσαι τεράστιος καλλιτέχνης, αλλά νά'χεις αρνητική αύρα. Κι απ' την άλλη, νά'σαι μικρότερης εμβέλειας, αλλά νά'χεις γλυκιά αύρα και να εκπέμπεις ερωτισμό. 
Θα λέγατε πως συγγενεύετε καλλιτεχνικά με τη Γεωργία Νταγάκη;
Η Γεωργία είναι αξιόλογη καλλιτέχνιδα και τη θαυμάζω πάρα πολύ! Τολμηρή στις επιλογές της με όλο το πακέτο: Παίζει όργανο, λύρα, έχει εξαιρετική φωνή και είναι και όμορφη. 
Έρωτας ή θάνατος;
Το ίδιο κάνει...Ένας μικρός θάνατος είναι ο χαμένος έρωτας. 
Το έχετε βιώσει;
Σε όλο του το μεγαλείο. Μπήκα σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια, αλλά βγήκα με τη βοήθεια του ψυχαναλυτή μου. Νιώθω τυχερή που έζησα τον πόνο αυτό, καθώς είναι σαν τον βυθό: Άμα βρεθείς στο βυθό, σου δίνει μια ώθηση για να βγεις προς τα πάνω. 
Θεωρείτε τον εαυτό σας ξεχωριστό;
Όχι...
Ιδιαίτερο, έστω;
Και ποιος δεν είναι ιδιαίτερος; Όλοι είμαστε...
Πείτε μου τα δισκογραφικά σχέδια σας.
Από δισκογραφία έχω μόνο συμμετοχές και όχι κάτι δικό μου ολοκληρωμένο. Τον Μάιο μπαίνω στο στούντιο με διασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια. Θα βάλω μέσα και σκόρπια κομμάτια μου από το διαδίκτυο, αλλά και δυο - τρία που μου ετοιμάζει ο Λουκάκης, το ένα ντουέτο με τον Σκουλά.
Σας ευχαριστώ. Νιώθω ότι πλέον σας γνωρίζω.
Εγώ σας ευχαριστώ. Πάρα πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: