Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

R.I.P. FRANCOIS TRUFFAUT (06/02/1932- 21/10/1984)...


Σαν σήμερα και πριν από 24 χρόνια ο Γάλλος Francois Truffaut εγκατέλειψε αρκετά νωρίς τον μάταιο τούτο κόσμο. Δε θα μιλήσω εγώ για την τεράστια συμβολή του στην εξέλιξη της κινηματογραφικής θεωρίας και πράξης. Θα αρκεστώ να θυμηθώ και να θυμίσω ταυτόχρονα λίγες ασπρόμαυρες νοσταλγικές στιγμές από τα 400 Χτυπήματα του, στην απαρχή ενός σαρωτικού καλλιτεχνικού ρεύματος που θα τελείωνε ένδοξα ύστερα από μια 15ετία με μια Μαμά και μια Πουτάνα!Τότε που το ασπρόμαυρο ήταν πολύ πιο ζωογόνο και οπτιμιστικό από πολλά σημερινά παρδαλά εγχειρήματα παντός είδους και ύφους...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μποσκάκι..έχεις δίκιο ένας από τους σημαντικότερους ίσως;; σκηνοθέτες ο Truffaut...θυμάμαι που είχαν γίνει και γινόντουσαν πολλέεεες προβολές ταινιών του στις αίθουσες της Παντείου..από όσο ήμουν φοιτήτρια εκεί..όμως λυπάμαι επειδή ΔΕΝ ευτύχισα δυστυχώς να δώ καμία από αυτές.. πολύ σπουδαίος...ένας άλλος που μου άρεσε πολύυυυ μιά ταινία του που είδα στη τιβί καιρό πολύυυυ καιρό τώρα είναι ο Ίγκμαρ Μπέργκμαν....κι αυτός καταπληκτικός...σπουδαίοι άνθρωποι και αξιόλογοι δημιουργοί....άφησαν πολύυυ σπουδαίο έργο πίσω τους..θα ήθελα να αξιωθώ κάποια στιγμή να δώ περισσότερες ταινίες τους...τη καλησπέρα μου,Αθανασία.

celsius33 είπε...

ταινιάρα!!άλλες εποχές ρε συ, τότε τα πράγματα σαν να χαν μια βαθύτερη σημασία, σαν να πιάναν κάτι οικουμενικό, αλλά κ οι εποχές πραγματικά μεταλλάζονταν. Αβανγκαρντίστες..

BOSKO είπε...

αθανασία...
να δεις, ποτέ δεν ειν' αργά! Με την πρώτη ευκαιρία!
την καληνύχτα μου!

BOSKO είπε...

celsius33...
άλλες εποχές, καλά λες! Μόνο που εγώ αν ζούσα στο 1959, μάλλον θα έβλεπα μετά μανίας τη "Νανούκ του Βορρά" και τη "Μισαλλοδοξία"...

ΕΥΟΙ! είπε...

σκίτσο του reiser με κλασσικό brutal ναύτη στραπατσαρισμένο, κτηνώδη, καυγατζή και το tatoo "όλες είναι πουτάνες εκτός απ' τη μαμά" !!!

BOSKO είπε...

ευοι!...
αυτό είναι! Κι αν βρεις πάντως και αντέχεις σχεδόν τέσσερις ώρες νωχελικού ασπρόμαυρου, αναζήτησε και την ταινία- ευαγγέλιο της nouvelle vague του αυτόχειρα Ζαν Ιστάς!