Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ...ΘΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΒΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ ΣΤΗ ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ!

Την είχα συναντήσει πριν μερικά χρόνια σε μια μουσική σκηνή του Μεταξουργείου. Είχε έρθει να δει την κόρη της, τη Λήδα, που θα τραγουδούσε με τον Στέφανο Δεκεριάν στο πιάνο. Ακόμη και μέσα στο σκοτάδι της αίθουσας, δεν είχε βγάλει τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά της. Ένας άνθρωπος που είχε περάσει τα ενενήντα και κυκλοφορούσε ακόμη έξω, όλο ζωντάνια και με οξυμένο νου. Την ξανασυνάντησα λίγο καιρό μετά στην παρουσίαση του βιβλίου Εστραβαγάριο του Χιλιανού ποιητή Πάβλο Νερούδα στη δική της μετάφραση. Δίπλα της καθόταν η πρέσβειρα της Χιλής και ο Πέτρος Πανδής, ο ερμηνευτής του Κάντο Χενεράλ του Μίκη Θεοδωράκη. Μοναδική εκείνη η πρώτη έκδοση του έργου του Θεοδωράκη σε διπλό βινύλιο με τη μετάφραση της ποίησης του Νερούδα από τη Δανάη! Κι ακόμη τη θυμάμαι- το πιο εντυπωσιακό απ' όλα!- να μεταφράζει επί τόπου, χωρίς σημειώσεις μπροστά της, από τα ισπανικά στα ελληνικά, την ομιλία της Χιλιανής πρέσβειρας!
Σε λίγη ώρα η Δανάη Στρατηγοπούλου κηδεύεται από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός της θα τοποθετηθεί σε οικογενειακό τάφο. Την αποχαιρετώ μ' αυτό το αυτόγραφο σημείωμα του Νερούδα που γράφτηκε στις 23 Μαΐου του 1972 στη Χιλή, ενάμισι χρόνο πριν από το θάνατο του ποιητή. Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τη Δανάη μεγάλη καλλιτέχνιδα!
Και ήταν!

* η πρώτη ηχογράφηση του Ας ερχόσουν για λίγο του Μιχάλη Σουγιούλ και του Μίμη Τραϊφόρου από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 με την αξεπέραστη ερμηνεία της! Ένα υπέροχο ερωτικό τραγούδι, έξω από τα στεγανά του λεγόμενου ελαφρού ρεπερτορίου, που μέσα στα χρόνια οικειοποιήθηκαν πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, από τη Στέλλα Γαδέδη μέχρι τον Μανώλη Φάμελλο!

6 σχόλια:

Β.Σ. είπε...

το ΄΄Ας ερχόσουν για λίγο. . .΄΄ το άκουσα πρώτη φορά σε μια live, συγκινητικη εκτέλεση απο τον Διονύση Σαββόπουλο στο δίσκο - ντοκουμέντο ΄΄΄Κάποτε στο Ολυμπιακό΄΄ που είχε κυκλοφορήσει μαζί με το Δίφωνο.

υπέροχο κομμάτι όπως και όλα τα άλλα που τραγούδησε η Στρατηγοπούλου.


την καλησπέρα μου.

BOSKO είπε...

πλησίον του ποιητή...
την είχα ξεχάσει την εκτέλεση του Σαββόπουλου που μας θυμίζεις. Τόσοι και τόσοι τραγουδιστές έχουν ερμηνεύσει το "Ας ερχόσουν για λίγο", σε ποιον να πρωτοαναφερθεί κανείς...
καλησπέρα κι από μένα!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Ο Σαββόπουλος είχε τραγουδήσει το «Ας ερχόσουν για λίγο» ζωντανά στη ραδιοφωνική εκπομπή που έκανε στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ το 1981 και λεγόταν (η εκπομπή) «Χειμερινό ηλιοστάσιο». Αργότερα, αυτή η ηχογράφηση εντάχθηκε στο συλλεκτικό πλέον cd του Διφώνου με τις ηχογραφήσεις από το Ολυμπιακό Στάδιο, αν και δεν το τραγούδησε σ’ εκείνη τη συναυλία.

Πολύ καλά κάνετε και μας θυμίζετε τέτοια τραγούδια και τέτοιες ιδιαίτερες εκτελέσεις.

BOSKO είπε...

Το Άρωμα του Τραγουδιού...
εσύ τα' πες όλα τώρα, Μάκη. Έχεις δίκιο, εκείνη η ηχογράφηση ήταν συμπλήρωμα στο premium cd του διφώνου με τη συναυλία του Σαββόπουλου από το Ολυμπιακό στάδιο.

Ανώνυμος είπε...

Δανάη: Τι υπέροχος άνθρωπος και τι υπέροχη ζωή!!

Λοιπόν, BOSKO, πρόσεξε τώρα, διότι έχεις και εσύ ευθύνη: Οι κόρες μου έχουν κατέβει Ελλάδα. Δεν θα μπορούσα να τους απαγορεύσω να βλέπουν τηλεόραση. Τους ξεκαθάρισα, ως υπεύθυνος πατέρας, ότι αυτά, που θα βλέπουν θα είναι τα σκουπίδια της ελληνικής κοινωνίας. Τα κοσμήματα θα πρέπει να μάθουν να ψάχνουν για τα βρίσκουν. Τους έβαλα λοιπόν το μπλόγκ σου στα "favourites", για να παίρνουν μια γεύση από τα κοσμήματα. Αυτά, που διαβάζουν και ακούν δεν τα πολυκαταλαβαίνουν, "δεν είναι τόσο ωραία, όπως ο Ρουβάς και η Καλομοίρα" μου λένε, αλλά συγχώρεσέ τες, είναι πολύ πιτσιρίκες ακόμα, με τον καιρό θα νοιώσουν. Εσύ να επιμένεις.

Επίσης κάτι off topic, για τον Άγιο, που ακούς το όνομά του (χρόνια πολλά έστω και καθυστερημένα). Επειδή οι βίοι αγίων ήταν το αγαπημένο ανάγνωσμα της εφηβείας μου, σε διαβεβαιώ, ότι αν έκανες ταινία το βίο του Αγ. Αντωνίου, η ταινία σου θα είχε μονάχα ένα πλάνο. Πού πας ρε Αγ. Αντώνιε στην έρημο να βρεις το Θεό; Μείνε στη ζωή, αγάπησε δυο-τρεις γυναίκες, κάνε κανένα παιδί, πάλεψε για το μεροκάματο, βούτα στα σκατά και πάλαιψε εκεί να Τον βρεις. Τότε έχει αξία.

Συγγνώμη για το μακροσκελές του σημειώματος και για την προσβολή προς τον άγιο, του οποίου ακούς το όνομα.

Πάνος από Στοκχόλμη

BOSKO είπε...

Πάνος από Στοκχόλμη...
ΤΕΛΕΙΟ είναι το μεταμεσονύχτιο γράμμα σου, το χάρηκα ιδιαίτερα και το δημοσίευσα με ακόμη μεγαλύτερη χαρά! Κατ' αρχάς, ευχαριστώ για τις ευχές σου και λέγε ό,τι θες περί Αγίου Αντωνίου και όποιου άλλου αγίου σου γουστάρει (ή δεν σου γουστάρει)! Είμαι δηλωμένος άθρησκος, επομένως μετά και από το χθεσινό με τον τραγόπαπα στην κηδεία της Δανάης, τα' χω πάρει τόσο, όσο δε φαντάζεσαι!
Άσε τα κοριτσάκια να ακούνε ό,τι θέλουν στην ηλικία που βρίσκονται...θα ενηλικιωθούν, θα διαβάσουν, θ' ακούσουν πέντε- δέκα πράγματα και θα' χουν όλο τον καιρό μπροστά τους να επιλέξουν το σωστό ή έστω το ποιοτικό! Μην τα μαθαίνεις τα παιδιά στο blog μου, εδώ μέσα υπάρχουν και πολλά θέματα...ακατάλληλα για ανηλίκους!
Όπως και να' χει, σ' ευχαριστώ για τις μόνιμες πια επισκέψεις σου και τα καλά σου λόγια!
Καλό ξημέρωμα & χαιρετισμούς στη Στοκχόλμη!