Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

R.I.P. ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ (1913- 2009)

Η Δανάη Στρατηγοπούλου νοσηλευόταν εδώ και λίγο καιρό σε ένα από τα καλύτερα γηροκομεία της Αθήνας. Καθημερινά στο πλάι της βρισκόταν η μοναχοκόρη της, Λήδα Χαλκιαδάκη, η μπεμπέκα όπως τη φώναζε η Δανάη από τη μέρα που γεννήθηκε. Πριν μερικές μέρες η Δανάη είχε αντικαταστήσει το μπεμπέκα με το μανούλα. Η αρχή του τέλους, θα έλεγε κανείς, για ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του ελληνικού πολιτισμού του περασμένου αιώνα. Ή, έστω, μια αναμενόμενη εγκεφαλική μετάπτωση για έναν άνθρωπο που μετρούσε έναν ολόκληρο αιώνα ζωής στον πλανήτη. Χθες το πρωί η Λήδα της μιλούσε γλυκά για τα γενέθλια της, σε λίγες εβδομάδες η Δανάη, γνήσια Υδροχόος, θα έμπαινε στο 97ο έτος της ηλικίας της. Κατά τις 12 το μεσημέρι η Λήδα βγήκε στο διάδρομο να κάνει τσιγάρο. Όταν γύρισε στο δωμάτιο, η Δανάη είχε ήδη παραδώσει πνεύμα. Έτσι απλά, η μούσα του Αττίκ και του Πάβλο Νερούδα, η μεγάλη ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός, συγγραφέας και μεταφράστρια, πέρασε στο πάνθεο των Αθάνατων του Πολιτισμού και της Τέχνης.
Η κηδεία της Δανάης Στρατηγοπούλου θα γίνει μεθαύριο,
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου,
δημοσία δαπάνη από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

14 σχόλια:

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Πλήρης ημερών αλλά αυτό δεν παύει να την κάνει αναντικατάστατη.
Υπήρξε Γυναίκα, Καλλιτέχνης, Διανοούμενη και Ενεργός πολίτης.
Πόσες απο τις σημερινές βρίσκουν χρόνο να είναι τό ίδιο;

Πόσες απο τις σημερινές την έχουν πρότυπο, μιά γυναίκα αγωνίστρια στην καθημερινότητά της κι όχι στα λόγια και τις συνεντεύξεις και ταυτόχρονα κοσμοπολίτισα και αφάνταστη ...γητεύτρια.

Γι αυτό στερεύει η εποχή μας από μύθους.
Απο την αλαζονεία μας, την πρώιμη έπαρση μας, την ημιμάθεια και τα λανθασμένα πρότυπα

θερμά και σιωπηλά φιλιά σε όσους θα τους λείψει...

Rena Fan είπε...

Μια από τις σπουδαιότερες φωνές του 20ού αιώνα, μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές πέννες, η αγαπημένη μας "γιαγιά" Δανάη θα είναι πάντα κοντά μας μέσα από το έργο της. Καλό της ταξίδι.

musicbug είπε...

Na rwtisw kati pou mporei nanai ki asxeto? Einai ekeini pou leei to "As erxosoun gia ligo"?
Kali vdomada

BOSKO είπε...

"Αισθηματική ηλικία"...
έτσι ακριβώς είναι, όπως τα λες! Να προσθέσω μόνο ό,τι ήταν και μια γυναίκα με απίστευτη αίσθηση του χιούμορ ως τα βαθιά της γεράματα. Είχα βρεθεί δυο- τρεις φορές μαζί της, την κοιτούσα και σκεφτόμουν με πόσα πολλά και καλά πράγματα ο άνθρωπος αυτός έχει θωρακίσει το μυαλό και την ψυχή του. Ας πάει στο καλό...

BOSKO είπε...

Rena Fan...
εσύ την είχες γνωρίσει, Απόστολε, επομένως συμφωνείς μ' αυτά που λέμε παραπάνω με τον "Αισθηματική ηλικία". Καλό της ταξίδι...

BOSKO είπε...

musicbug...
ακριβώς! Αξεπέραστη ηχογράφηση! Λατρεύω επίσης με τη φωνή της και τη "Μισιρλού" του Ρουμπάνη! Μεγάλη απώλεια, αλλά τουλάχιστον έφυγε πλήρης ημερών!

Μαρία Δριμή είπε...

Μια πραγματική κυρία κι ένα μυαλό πολύπλευρο. Ας αναπαυθεί η ψυχή της...

ένας στρατολάτης είπε...

Σπάνια μπορεί να προκαλέσει συγκίνηση η απώλεια ενός ανθρώπου τέτοιας ηλικίας, όμως η Δανάη ήταν πραγματικά μια σπάνια γυναίκα.

mahler76 είπε...

ευτυχώς υπάρχει η φωνή της και τα γραπτά της που θα την κρατήσουν "ζωντανή".

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Πολύ παλιά για να τη ξέρω, αλλά αναμφισβήτητά κλασσική!...
Κι αυτό μόνο ως τραγουδίστρια... τ' άλλα δεν τα γνωρίζω!...
Νομίζω ότι πρέπει να πούμε "μπράβο" στο Υπ.Πολ..., τουλάχιστον για το "δημοσία δαπάνη", ε;

giorgisxristodoulou είπε...

Ο πιό μοντέρνος τρόπος τραγουδήματος ακόμα κι απο σημερινούς τραγουδιστές ήταν αυτός της Δανάης.Επέβαλλε την απλότητα σε μια εποχή που όλοι τραγουδούσαν λυρικά και με περιττες φιοριτούρες ναρκισσευόμενοι με τη φωνη τους.Θα την ακούμε πάντα για να μαθαίνουμε ...

BOSKO είπε...

Maria Jose...
ένας στρατολάτης...
mahler76...
εθνική απώλεια! Κανονικά θα έπρεπε ο θάνατος της Δανάης να αποτελεί δεύτερη είδηση σε όλα τα μέσα, αλλά δεν πειράζει...θα ζει για πάντα, όπως λέει κι ο mahler76, μέσα από τα γραπτά και τα τραγούδια της.
*ωραίο το "στρατολάτης"! Από τον Λουντέμη το πήρες;

BOSKO είπε...

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ...
σου συστήνω να την ανακαλύψεις μέσα από τα βιβλία της, τις μεταφράσεις στον Νερούδα, την ποίηση της και βέβαια τις ηχογραφήσεις της. Δε μπορούμε να ξέρουμε πόσο φωτεινό ήταν το αστέρι με το οποίο γεννήθηκε αυτή η γυναίκα! Γράφτηκαν πολλά στον Τύπο τις μέρες αυτές, και περί Υπουργείων και περί πολλών άλλων που μάλλον δεν μας αφορούν, αφού ανήκουν στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον της μακαρίτισσας. Ας βγει η Λήδα, η κόρη της, να απαντήσει! Όχι τώρα, σήμερα, που η μάνα της ειν' ακόμη άταφη, αλλά από μεθαύριο κιόλας! Το οφείλει!

BOSKO είπε...

giorgisxristodoulou...
αξία που έχει ο λόγος ενός τραγουδιστή για έναν συνάδερφο του, που τον τιμούσε όσο ζούσε!