Σάββατο 24 Απριλίου 2010

etten-live-knot-gallery-porcelain-voice-electricity-so-bright

Αξίζουν κατ' αρχάς συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση, στον μουσικό Γιάννη Κοτσώνη και στον interior designer Βαγγέλη Μουσίκα που πήραν μια ανακαινισμένη πρώην disco στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Πύρρου, στο κέντρο της Αθήνας, μετατρέποντας την σε ένα ολοζώντανο και κυρίως ανοιχτό πεδίο των πειραματικών τεχνών. Έτσι, με πέντε ευρώ εισιτήριο και με το κρασί δωρεάν, μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει συναυλίες νέων καλλιτεχνών, εικαστικά δρώμενα, underground θεατρικές παραστάσεις, αλλά και εργαστήρια δημιουργίας ηλεκτρονικών κυκλωμάτων! Σαν το Nosotros των Εξαρχείων, ένα πράγμα, αλλά λιγότερο απολιτίκ και περισσότερο alternative!
Χθες βράδυ ήταν η δεύτερη φορά που βρέθηκα στην Knot Gallery μετά από την παράσταση του Κτίρια τη Νύχτα, λίγο καιρό πριν. Ήθελα πολύ να δω live την Etten στα δικά της τραγούδια, αφού, ναι μεν το cd της έχει ήδη γίνει αγαπημένο, επί σκηνής όμως μόνο ως ερμηνεύτρια της Λένας Πλάτωνος στο Κύτταρο την είχα γνωρίσει.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια σεμνή και ταπεινή παρουσίαση του πρώτου δίσκου της τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας, χωρίς φρου- φρου κι αρώματα, τα οποία σίγουρα θα ήταν περιττά για την αισθητική του χώρου, του ως επί το πλείστον νεανικού κοινού και προπάντων της ίδιας της Etten.

Δε χωράει καμία αμφιβολία, η κοπέλα αυτή είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι ούτε pop, ούτε rock και οι μουσικοί της δεν πειράζουν απλώς ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια φτιάχνοντας ατμόσφαιρες (και να συνέβαιναν πάλι όλα αυτά, απολύτως θεμιτά θα ήταν).

Η Etten είναι δημιουργός. Ερμηνεύει τα ολόδικά της τραγούδια και αν ζούσε στο εξωτερικό ίσως να γέμιζε στάδια, παρ' όλο που περισσότερο δίνει το στίγμα μιας αυθεντικής αντιστάρ. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τη συστολή της στη σκηνή, όποτε δεν τραγουδούσε, και τη γλυκοπαρεΐστικη- με τα μέλη της μπάντας της- διάθεση.

Μου έλεγε τις προάλλες η Λένα πόσο καλή είναι η Etten στα τραγούδια του Μιχάλη Δέλτα, που έτυχε ν' ακούσει στο ραδιόφωνο. Αυτό που εγώ άκουσα χθες στην Knot Gallery ήταν μια φωνή με τεράστιο εύρος, η οποία, ξαναλέω για πολλοστή φορά, συγγενεύει με την Kate Bush και τη Bjork. Ενδεχομένως και με την τραγουδίστρια των Psycho της δεκαετίας του 1980, αν πρέπει να κάνω τώρα και μια σύνδεση με κάποια φωνή από τα πάτρια εδάφη της Etten.

Με ρομποτικές κινήσεις (να πως γράφονται κομμάτια σαν το make up for robots) και με ένα πάθος στην ερμηνεία χωρίς ίχνος υπερβολής, κάτι πρωτοφανές για νέο καλλιτέχνη, η Etten αποδείχθηκε θηλυκός θεός- ηδονιστής, αρχιΙέρεια μίας σκανδιναβικής διαγαλαξιακής τελετουργίας για laptop και συνθεσάιζερ, ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά και φωνή.

Το bubble factory παραλίγο να το χορέψουμε, στο another day έκλεισα τα μάτια και άκουγα με εφηβική κατάνυξη (το ξεχωρίζω, λόγω του Roy Harper) και στο 10.45 sling απλά εισπράξαμε μια μεγάλη ερμηνεία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εάν υπάρχει ένας μάνατζερ που τρέχει τη δουλειά της Etten και την ίδια, θα πρέπει αύριο κιόλας να φροντίσει για το, εκτός συνόρων, ξάνοιγμα της, είτε με συμμετοχή της σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, είτε με προγραμματισμό εμφανίσεων της σε μουσικές, έστω και μικρές, σκηνές. Μήπως παραείμαι αιθεροβάμων; Στην Ελλάδα του οικονομικού ναδίρ και του σκυλάδικου ζενίθ ζούμε, κι η Etten, κι εγώ, κι εσείς που διαβάζετε...Αυτές τις σκέψεις έκανα διασχίζοντας ολόκληρη τη λεωφόρο Αλεξάνδρας ένα όμορφο ανοιξιάτικο βράδυ, περνώντας έξω από πολωνικά εστιατόρια που έχουν κλείσει πια, τη σχολή κινηματογράφου της Χατζίκου που τώρα δεν ξέρω καν ποια υπηρεσία στεγάζει, το παραπλεύρως παράρτημα του ΙΚΑ που με πήγε σε αμερικανικά κοινωνικά σήριαλ, έτσι χωμένο και γκρίζο που είναι (όπως τ' άφησα από το ΄93), γκλαμουράτα καφέ και μπιραρίες, εκείνο το σπίτι όπου άνθρωπος έζησε το πιο εφιαλτικό όνειρο, καθώς και το ρημαγμένο Πεδίο του Άρεως. Πίσω, στο σπίτι, η ακρόαση του I know you' re behind me but I' m not scared, για μιαν ακόμη φορά, ήταν η πιο κατάλληλη γείωση με ότι πιο νεανικό και ενεργητικό, άρα ελπιδοφόρο, υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τόπο μου.

13 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Πέρασα απ΄έξω στις 10 και είδα πάρα πολύ κόσμο. Ο φίλος μου μου είπε να φύγουμε γιατί θα πέσαμε πάνω στο break και θα γινόταν μέσα πατείς με πατώ σε. Εκ των υστέρων στεναχωρήθηκα που διάβασα όλο αυτό και δεν είμασταν κι εμείς. Δεν πειράζει, να μας κρατάς ενήμερους για άλλη εμφάνιση της Έτεν.

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
καλά που το έγραψες εσύ, λοιπόν, διότι και πολύς κόσμος τίμησε χθες την καλλιτέχνιδα, και η συναυλία άργησε να ξεκινήσει. Να φανταστείς, έγραφε στις 20.30 ώρα έναρξης η αφίσα κι η συναυλία άρχισε δύο ώρες αργότερα! Επομένως, στις 22.00 που περάσατε εσείς, δεν πέσατε πάνω σε κανένα break, αλλά στην αναμονή για την έναρξη του προγράμματος!
περί ενημέρωσης για επόμενο live της Etten, εννοείται πως θα ενημερώσω!

Ανώνυμος είπε...

Την ETTEN δεν παει καιρός που την ανακάλυψα . την ανακάλυψα σε ένα τεύχος του ΠΟΠ+ΡΟΚ που έδινε ένα CD της εξαίρετης ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ και μέσα περιείχε το τραγούδι red rosy που έγραψε η Λένα και το έκανε δώρο στο συγκεκριμένο περιοδικό. Είναι παράξενο φυτό και μ’ αρέσει. Έχει δικό της στυλ και αέρα. Κρίμα που εδώ στην Κύπρο δεν φέρνουνε τέτοιες καλλιτέχνιδες. Σας ζηλεύω όλους εκεί στην Αθήνα γιατί υπάρχουν αρκετά ψαγμένα πλάσματα. Λυπάμαι που έχασα τέτοια συναυλία πολλών καρατίων – κρίμα- :(

Υ.Γ αν δεν κάνω λάθος στο σόλο άλμπουμ της ο τίτλος του δίσκου είναι ο στίχος της ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ από το τραγούδι της red rosy

Πέτρος

BOSKO είπε...

Πέτρος...
έχετε άλλα καλά στην Κύπρο εσείς, όπως το φεστιβάλ αντεργκράουντ κινηματογράφου που γίνεται κάθε χρόνο στη Λευκωσία, καθώς και χρήμα που γενικώς ρέει στα του πολιτισμού. Νομίζω παρ' όλα αυτά πως η Etten με το μικρό ευέλικτο σχήμα της μια χαρά θα' ρχόταν στην Κύπρο.
όσο για τον τίτλο του cd της, σε βεβαιώνω, ουδεμία σχέση με το red rosy της Πλάτωνος.

celsius33 είπε...

είναι θεά η έττεν, και ο δίσκος της τέλειος ¨)))))

BOSKO είπε...

celsius33...
βρε καλώς τον, που' χουμε κάνα χρόνο να τα πούμε!
συμφωνούμε απόλυτα, αγαπητέ, περί Etten!

Ανώνυμος είπε...

Poly spoydaia periptwsh. Apla sagineytikh sti skhnh me apisteyto eyros kai dynatothtes. Me toys Film h' xwris h Elenh ftiaxnei ena diko ths kosmo kai mas kalei. Osoi mpainoyme h' osoi tha eiselthoyn sti synexeia tha viwsoyn monadikes sygkiniseis.

Mpravo sas kyrie Mposkoith gia thn kritikh. Eiste paradeigma pros Mimish gia oloys emas toys kainoyrgioys poy prospathoyme na grapsoyme ti gnwmi mas gia th moysikh. Sas eyxaristw eilikrina.

P.S.

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
ευχαριστώ πολύ, αλλά ας μείνουμε στα της Ελένης- Etten, στα οποία ούτως ή άλλως συμφωνούμε απόλυτα.
να είστε καλά, όπως καλά λόγια μού γράφετε κι εσείς.

mziqass είπε...

Καλησπέρα κι απο μένα. Κατ' αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για τα πολύ όμορφα λόγια στην κριτική της συναυλίας της Παρασκευής. Γράφω αυτό το σχόλιο με διπλή ιδιότητα, καθώς είμαι ένας εκ των ιδρυτών της Knot Gallery αλλά και ένας από τους μουσικούς που συνοδεύουν την Etten επί σκηνής. Το μόνο που ήθελα να συμπληρώσω, ως δικαιολογία για την καθυστέρηση της έναρξης της συναυλίας, αν και έχετε απόλυτο δίκιο, είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής μας πληροφόρησαν ότι λόγω επεισοδίων ήταν κλειστό το κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να φτάσουν στο χώρο.

Με εκτίμηση,
Μουσίκας Βαγγέλης

greekgaylolita είπε...

χεχε,στο live οπως διαπιστωσες Αντωνη ειναι 1000 φορες πιο εκρηξιγενης απ οτι στο cd.αλλα εκρηξιγενης με μετρο και μ εκτοπισμα ολοδικο της.
η δικια μου γνωμη ειναι πως απο τη νεα φουρνια που εχει ξεπηδησει τα τελευταια χρονια στ αγγλοφωνο η Etten ειναι αυτη που ξεχωριζει απο τις γυναικες και μετα η (πολυπουσαρισμενη ελεω Θεοφανελλη)Μονικα. στις συνθεσεις και την ερμηνεια της Ελενης υπαρχει και ωριμοτητα και ερμηνευτικη στιβαροτητα και καλλιτεχνικος λυγμος. θα δυσκολευτει βεβαια στην Ελλαδα,οπως καιη Λενα,λογω του ηλεκτρονικου ιδιωματος σε θεματα απηχησης και θα πρεεπει ν αναπτυξει αντοχες αμα παραμεινει εδω και το παλεψει.
δυσθυμη πιατσα και ελλειψη μουσικων οριζοντων. αλλα της εχω εμπιστοσυνη;-)

BOSKO είπε...

mziqass...
ΟΚ, καλώς μας το διευκρινίζετε, γιατί πολύς κόσμος αναρωτήθηκε για την τόση καθυστέρηση στην έναρξη.
συνεχίστε την προσπάθεια με τα ωραία πράγματα που φτιάχνετε, εδώ θα' μαστε και θα τα λέμε!
καλημερίζω!

BOSKO είπε...

greekgaylolita...
καλά τα λες, συμφωνώ απόλυτα.
για τη Monika, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν έχω άποψη. Μια και δε μου εστάλη ποτέ το cd της, μένω σε δυο- τρία πράγματα που άκουσα σκόρπια, επιτυχημένα μπορώ να πω. Θα μου πεις "δηλαδή για ότι σου στέλνουν μόνο έχεις άποψη; δεν ακούς γενικώς;" Ακούω, αλλά έχουν προτεραιότητα άλλες δουλειές συνήθως που θ' ασχοληθώ μαζί τους για διάφορους λόγους, όπως τα έντυπα π.χ. Όσο για την ταύτιση Λένας- Etten που κάνεις στο σχόλιο, και ναι και όχι ειν' η άποψη μου. Δηλαδή, μπορεί η Λένα να ασχολήθηκε πρώτη με την electronica στην Ελλάδα, ξεκίνησε όμως από ένα πιο λόγιο περιβάλλον, το οποίο ουσιαστικά ποτέ δεν εγκατέλειψε.
καλημερίζω!

Kava είπε...

Όλα τα τραγούδια που έπαιξαν τα παιδιά την Παρασκευή στην Knot Art Gallery τα έχω ανεβάσει στο YouTube και μπορείτε να τα δείτε. Ήταν πραγματικά μια φανταστική βραδυά και η Etten πιο καλή από ποτέ.