Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ο-ντίνος-χριστιανόπουλος-και-οι-δηλώσεις-του

Free press ομολογώ ότι δεν διαβάζω, ασχέτως αν συχνά - πυκνά δημοσιεύονται και δικά μου κείμενα μέσα σ' αυτά. Απλώς τα ξεφυλλίζω όποτε πέσουν στα χέρια μου, ενώ ούτε κατά διάνοια δεν ανήκω σ' αυτούς που περιμένουν πως και πως την Πέμπτη για τα καινούργια φύλλα τους. Σε ένα πρόσφατο ξεφύλλισμα, λοιπόν, μιας τέτοιας εφημερίδας - οδηγό πόλης, έπεσα πάνω στην εξής φοβερή και τρομερή δήλωση του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου: Φανταστείτε που έχει φτάσει ο τόπος για να θεωρούν μεγάλους ποιητές τη Δημουλά κι εμένα! Απίστευτος ο κύριος Χριστιανόπουλος! Αν ζούσε, βέβαια, ο Ηλίας Πετρόπουλος - ο οποίος επίσης δεν θα πολυσυμπαθούσε τη Δημουλά - πιθανώς να έστηνε ακόμη έναν ομηρικό καυγά με τον Χριστιανόπουλο. Να τον κατηγορούσε για αδερφίστικες κακιούλες και να διέβλεπε πως πίσω απ' αυτή τη δήλωση, στην ουσία χτυπάει την ακαδημαϊκό και ποιήτρια. Για μένα παρ' όλα αυτά πιο σημαντικά είναι ο αυτοσαρκασμός και το αναρχικό χιούμορ του Χριστιανόπουλου. Γιατί, δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς πως, όντως, είναι αναρχική κίνηση, ειδικά για έναν ποιητή, να απαξιώνει και να κάνει κομματάκια τον ίδιο του τον εαυτό μέσω λίγων μόνο λέξεων. Respect!

27 σχόλια:

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Είναι φίλος φίλων και ακούω συχνά τρομερά αστείες ιστορίες.
Πάντως, γενικά, αντιπαθώ ανθρώπους με παρόμοιο χαραχτήρα.

τ2φ είπε...

Συμφωνώ με τον Χρηστιανόπουλο,αλλά εγω το εννοώ.Πραγματικά κατάντια.

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
εγώ, αντιθέτως, πολύ τους γουστάρω:-))

BOSKO είπε...

τ2φ...
καλά, ξέρουμε ότι δεν σου αρέσει ο Χριστιανόπουλος, μας τό 'χεις ξαναπεί και δε μπόρεσα να σε μεταπείσω.

τ2φ είπε...

Τη Δημουλά την αντιπαθώ περισσότερο.Έξυπνος όμως ο Χριστιανόπουλος,επέλεξε αυτόν απο την υποτιθέμενη αντεργκράουντ πλευρά της ελληνικής ποίησης,(που ποτέ δεν ήταν) και την ακαδημαϊκό Δημουλά, την κατεστημένη πλευρά της ελληνικής ποίησης,(που πάντα ήταν).

BOSKO είπε...

τ2φ...
ρε συ, μην είσαι τόσο αφοριστικός.
και η Δημουλά, και ο Χριστιανόπουλος, ασχέτως του τι εικόνα έχουμε γι' αυτούς, έχουν γράψει ωραία πράγματα.
δε μπορείς να τους "πετάξεις".
εγώ αυτό πιστεύω

τ2φ είπε...

Μπορώ,όταν η Δημουλά βγαίνει στην Φλέσσα με ύφος χιλίων καρδιναλίων και διαβάζει τα ποιήματά της λες και διαβάζει -δε ξέρω και 'γώ τι-
..πέφτει η βροχή/σι,σι,σι/
εσύ,εσύ,εσύ...
Και μιας που πολύ λόγο έχουμε κάνει για τους αγάμητους/ές,εε είναι η κατ'εξοχήν συμβολική τους ποιήτρια.
Ο Χριστιανόπουλος απο την άλλη πάλι στην Βικούλα μας, μας είπε για μια ακόμη φορά την ιστορία της ζωής του,αλλά δεν δέχτηκε να διαβάσει ποιήματά του.

Ανώνυμος είπε...

Από τους αγαπημένους μου ποιητές. Respect.

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Να σου πω, έχεις facebook? τώρα έκανα ένα και για μένα.
Θα σου έστελνα μέιλ να σε ρωτήσω, αλλά απ' ό,τι θυμάμαι δεν τα κοιτάς ή δεν απαντάς.

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

τ2φ,

Είπες αγάμητος και θυμήθηκα εκείνη την τρελοανάρτηση που είχε κάνει ο μποσκο πριν κάτι βδομάδες... τι απέγινε τελικά; Μαλλιοτραβήχτηκε κανείς με κανέναν; Έφυγα νωρίς, δυστυχώς.

OOO είπε...

Ρε συ BOSKO,εσυ που τα ξερεις σχεδον ολα,
γαμαει ποτε ποτε
αυτος/η τ0φ ??

despinach. είπε...

χαχα! δεν είμαι φαν της ποίησής του, αλλά στην τελική είναι από τους λίγους που μιλάνε κ τα χώνουν σε αυτή τη χώρα χωρίς να χαιδεύει τα αυτιά κανενός, ωστόσω δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αν ο αυτοσαρκασμός του είναι όντως γνήσιος...αλλά όταν τον ακούω να μιλάει, η αλήθεια είναι τον απολαμβάνω συνήθως!

Β.Σ. είπε...

«Μήπως στην Αθήνα οι άνθρωποι δεν γ[αμάνε] και δεν γ[αμιούνται]; Μήπως δεν υπάρχουν κρεβάτια εκεί; Όλη πια η πεμπτουσία, όλο το μάννα εξ ουρανού κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη; Τι πράγματα είναι αυτά;»


σε συνέντευξη στον
Γιώργο Λιάνη
στα Νέα 18/1/1988 για το μύθο περί ερωτικής πόλης.

άλλο ένα

«Ηθελα να πω ότι η περίπτωση Καρούζου ήταν προβληµατική. Κατ’ αρχήν δεν ήταν κορυφαίος ποιητής. Καλός ναι, κορυφαίος όχι. Και τη σύνταξη την αρνήθηκε λόγω επάρσεως, γιατί δεν του έδωσαν την ανώτατη που είχαν ηδη δώσει στη Ζωή Καρέλλη. Αν ήταν αντράκι, ας την αρνιόταν από την αρχή».

σε μια τιμητική βραδιά στην Αθήνα.

σε ένα διήγημα του ΄΄Το αναρριχητικό φυτό΄΄ που είχε αρχικά τον τίτλο ΄΄Το τσογλάνι΄΄ περιγράφει το πως ξεκίνησε ο Β.Βασιλικός την λογοτεχνική του καριέρα.


όλα αυτά κάποιος μπορεί να τα βρίσκει καταγγελτικά,χαριτώμενα, γελοία να έχουμε να λέμε με τον κάφε κτλπ

ο Χριστιανόπουλος μπορεί να έχει κάποια κολλήματα αλλά έγραψε ωραίους στίχους. Τα μικρά του ποιήματα ιδιαίτερα. τώρα όταν δίνει συνέντευξεις αν κάποιοι αναγουλιάζουν και άλλοι γελάνε είναι δίκο τους θέμα.

ας ανοίξουμε κάνα βιβλίο καλύτερα.


τ2φ - στην συγκεκριμένη εκπομπή, που πράγματι ήταν ένας μονόλογος με μπόλικη Θεσσαλονίκη που ειπώθηκαν πράγματα που είπε σε άλλες 1547896 συνεντεύξεις του, διάβασε ένα μικρό του κείμενο για την Ρόζα Εσκενάζυ.

Velvet είπε...

Δεν την εχει
γλυτωσει κανενας
αναλογα εχει πει
και για τον Σεφερη,
τον Ελυτη, τον Ριτσο

Ειναι ο μοναδικος ομως
που εκανε ποιηση
την καυλα του

Και μονο για αυτο
τον γουσταρω

-

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Ο χριστοανόπουλος, έχει γαμώ ποιήματα στο έργο του. Μιλάμε ελεύεθερα όμως για τα αρνητικά σημεία του έργου γιατί εκείνος μας έχει αφήσει ελεύθερους. Επειδή τον έχω γνωρίσει προσωπικά μπορώ να πω ότι είναι από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ο Χριστιανόπουλος είναι η Θεσσαλονίκη. Ξέρει ό,τι δεν ξέρει κανείς άλλος για την πόλη του και το παραδίδει απλόχερα στους συνανθρώπους του. Μιλάμε ελεύθερα για το έργο του γιατί δεν επέτρεψε σε κανένα μηχανισμό να μας κάνει πλύση εγκεφάλου για κάτι που πιθανόν να μην είναι.

BOSKO είπε...

τ2φ...
για Δημουλά στη Φλέσσα θα ανατρέξω στο youtube. Χριστιανόπουλο τον είχα δει και μου άρεσε πολύ η συνέντευξη του. Αλλά τώρα μην κρίνουμε τους ποιητές από μια παρουσία τους στη Φλέσσα, μην αποδώσουμε δηλαδή στην εν λόγω εκπομπή χαρακτήρα πολιτιστικού status. Τέλος, από τόσα και τόσα σκατά κατακλυζόμαστε, οι ποιητές μας πείραξαν;

BOSKO είπε...

Bad Seed...
και μένα:-))

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
όχι, απέχω συνειδητά απ' το facebook. Στα mail, πράγματι, σπάνια απαντάω, τα λαμβάνω πάντως!
εκείνη την ανάρτηση την είχα κατεβάσει αμέσως μετά τη λήξη της "συνεδρίασης", αφού είχε φτιαχτεί επί τούτου ως...ρινγκ!

BOSKO είπε...

AdeGia...
δεν είναι -η, αλλά -ο τ2φ, ο οποίος έχει γκόμενα, συζούν και ως εκ τούτου γαμάει συχνά-πυκνά!

BOSKO είπε...

despinach. ...
σ' αρέσει - δε σ' αρέσει η ποίηση του, αν μη τι άλλο, όσα λέει και όπως τα λέει είναι πάντα ενδιαφέροντα και με αίσθηση του χιούμορ μεσ' στη σοβαρότητα τους.

BOSKO είπε...

πλησίον του ποιητή...
ωραία τα αποσπάσματα που παραθέτεις.
όσο για το "Τσογλάνι", έχω στα χέρια μου το πρωτότυπο από εκείνο το παλιό τεύχος της "Διαγώνιου".
τι έντυπο!

BOSKO είπε...

Velvet...
σωστός!

BOSKO είπε...

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ...
κι εγώ τον έχω γνωρίσει και μού 'χε κάνει εντύπωση (θετική) το μπινελίκι πού 'χε ρίξει σε κόσμο και κοσμάκη της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου στα πρώτα 5 λεπτά της γνωριμίας μας.

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Δεν το πιστεύω ότι κατέβασες τέτοια αναρτησάρα! Κράτησες τουλάχιστον κάποιο αντίγραφο να έχουμε να γελάμε;

τ2φ είπε...

AdeGia...

Ποιός είσαι εσύ ρε;Ο Τάκης Τσουκαλάς;

BOSKO είπε...

τ2φ...
κι ο Τάκης Τσουκαλάς ποιος είναι πάλι;

τ2φ είπε...

Βάλε youtube και θα καταλάβεις!