Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

R.I.P. ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΣΙΟΣ (1942 - 2011)


Μία μόνο ημέρα πριν τη συμπλήρωση 18 ετών από τον χαμό της γυναίκας του, της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, αλλά και λίγες μέρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Κοεμτζή, έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης της Παραγγελιάς, Παύλος Τάσιος. Είχε γεννηθεί το 1942 και από τις αρχές του ΄70 ανήκε στο δυναμικό του ΝΕΚ με ταινίες, οι οποίες ξεχώρισαν αρχικώς για τον κοινωνικό προβληματισμό τους και εν συνεχεία για την έντονα κριτική σατιρική τους διάθεση. Έξι ταινίες μπόρεσε να ολοκληρώσει στο πλαίσιο του ΝΕΚ (γιατί είχε πρωτοεμφανιστεί ως σκηνοθέτης από το 1960), σε μία περίοδο 14 ετών, αρχής γινομένης με το Ναι μεν αλλά του 1972 μέχρι το γνωστότερο Νοκ άουτ του ΄86. Οι υπόλοιπες ταινίες του ήταν το Βαρύ πεπόνι (1977), η Παραγγελιά (1980), το Στίγμα (1982) και το Άλλος για τον Κορυδαλλό ή Τα Βαποράκια του 1983. Το Βαρύ πεπόνι και το Στίγμα του συγκαταλέγονται στις αγαπημένες μου ελληνικές ταινίες με αντίστοιχα συγκλονιστικά πρωταγωνιστικά δίδυμα τους Μίμη Χρυσομάλλη - Κατερίνα Γώγου και τους Αντώνη Καφετζόπουλο - Όλια Λαζαρίδου. Ήξερα για την άνιση μάχη που έδινε με τον καρκίνο ο Τάσιος τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί να μη γνωριζόμαστε καλά προσωπικά, τον είχα συναντήσει όμως στη Θεσ/νίκη, στο Φεστιβάλ Κιν/φου κι είχαμε ανταλλάξει δυο λόγια περί της εργογραφίας του. Οι φίλοι του σιναφιού μιλούσαν συχνά για έναν εξαιρετικά δύσκολο, όσο και ευαίσθητο άνθρωπο. Για του λόγου το αληθές, στην ιστοσελίδα με την ιστορία του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσ/νίκης, υπάρχουν αποθηκευμένα δημοσιεύματα από τα αλησμόνητα επεισόδια στον διαβόητο Εξώστη, με συχνό πρωτεργάτη τον Τάσιο. Ωραία έντονα χρόνια, που εγώ τουλάχιστον πρόλαβα τον απόηχο τους. Ενώ σήμερα...μεσ' στη φλωριά και την ψευτογκλαμουριά κατήντησε το ελληνικό σινεμά. Τέλος πάντων, ας μην ξεφεύγω από το θέμα του post. Κι αυτό είναι ότι ο Παύλος Τάσιος πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω του τη Μυρτώ, την κόρη του από το γάμο τους με τη Γώγου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι από το νεκροταφείο στα Γλυκά Νερά.

* δείτε ένα μεγάλο απόσπασμα από το Βαρύ πεπόνι του 1977, την εποχή που η Κατερίνα Γώγου είχε εγκαταλείψει οριστικά το παλιό εμπορικό σινεμά κι είχε χωθεί με τα μπούνια στον ελπιδοφόρο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο.

11 σχόλια:

Αθανασία είπε...

Γειάσου καλό μου...ε,εμ καταρχήν καλό του ταξίδι,και ελαφρό το χώμα που θα τον σκεπάσει,και δέυτερον ε,μου θύμισες και πάλι ένα στυγμιοτυπάκι που έχω,ξαναγράψει γι'αυτό σε παλιότερο ποστάκι,σου (αν θες να ανατρέξεις,να το ξαναδείς είναι ένα που σου γράφω π ως είδα, (για πρώτη και τελευταία φορά?)το πρώσοπο της κόρης τους της Μυρτώς και πόοοσο τεράστια εντύπωση μου'χε κάνει,η απίστευτη ομοιότητά της με τη Κατερίνα μας τη μητέρα της!)ο πατέρας μου έτυχε να τον γνωρίσει κι εκείνος πρωσοπικά επειδή ο Τάσιος είχε κάποτε έρθει στο γραφείο μας (έχουμε ένα μεσιτικό,γραφείο)γιανά πουλήσει ένα σπίτι που είχε κάπου κοντά στη περιοχή που μένουμε...και τη πώληση ανέλαβε ο πατέρας μου...ένας σπουδαίος σκηνοθέτης...καλό του ταξίδι και πάλι....καλησπέρες...

Giannis Kafatos είπε...

οι απουσίες μεγενθύνουν τη μελαγχολία του φθινοπώρου! Πρέπει όμως να αντιδρούμε, να μην πέσουμε σε χειμερία νάρκη που ... τους βολεύει!
Καλοτου ταξίδι

Β.Σ. είπε...

στο τελευταίο βιβλίο της Κατερίνας Γώγου ΄΄μέ λένε ΟΔΥΣΣΕΙΑ΄΄ έχει ένα όμορφο κείμενο για τον Παύλο Τάσιο. τελείωνεί λέγοντας ΄΄Αγαπηθήκαμε, ε, Τάσιε;΄΄.

. . .

καλησπέρα. . .

Ανώνυμος είπε...

RIP... :(

ΥΓ: ''Ενώ σήμερα...μεσ' στη φλωριά και την ψευτογκλαμουριά κατήντησε το ελληνικό σινεμά. '' -> Προσυπογράφω!

Unknown είπε...

Δημσιευσε αρθρο η Σεμινα Διγενη σχετικα με τον Τασιο
http://www.mediasoup.gr/node/43204

BOSKO είπε...

Αθανασία...
ναι, τη θυμάμαι την ιστορία σου, Αθανασία. Μη νομίζεις, ο bosko έχει μνήμη...αυτιστικού! Για να καταλάβεις, θυμάμαι τα ονόματα όλων σχεδόν των bloggers που έχουν περάσει απ' το blog από τότε που το άνοιξα:-))

BOSKO είπε...

Giannis Kafatos...
πού 'σαι συ, ρε Γιάννη;
χαθήκαμε...long time no see, που λεν κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι.
μεγάλη κουβέντα είπες, εξ ου κι εγώ αυτές τις μέρες κανονίζω πότε θα ξεκινήσω τα καινούργια γυρίσματα!

BOSKO είπε...

Bad Seed...
ε, ακρότητα κι αυτό που έγραψα, αλλά τι να κάνω που αυτό μου βγήκε κι αυτό κατέθεσα όταν έφτιαχνα το post:-))

BOSKO είπε...

KOSTAS...
έλα ρε Εμπειρογνώμονα, εσύ είσαι; (όντως, που νά 'ξερα...)
η εκπομπή αυτή της Διγενή λίγες μέρες αφότου έφυγε η Γώγου θεωρείται συλλεκτικό κομμάτι. Μπράβο σου, λοιπόν, για την τροφοδοσία σου στο youtube!

Unknown είπε...

ΟΣΤΡΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
http://www.youtube.com/watch?v=TI4rQ1Cmrzc

despinach. είπε...

καλά μιλάμε, τρομερές οι συμπτώσεις πραγματικά...καρμικό!

ώστε μες στη φλωριά κ ψευτογκλαμουριά το ελληνικό σινεμά εεεεεε; ...με βρίσκεις κι εμένα σύμφωνη στην ακρότητα, γι αυτό μη μας τα μασάς! :D x