Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

η-Δήμητρα-Γαλάνη-και-ο-Παντελής-Θεοχαρίδης-τραγούδησαν-εξαίσια-Λένα-Πλάτωνος-ΡΥΘΜΟΣ-Music-Stage-Review-27.2.15

Ήταν ένα ρίσκο η συναυλία της Λένας Πλάτωνος στη μουσική σκηνή ΡΥΘΜΟΣ της Ηλιούπολης. Ρίσκο από καλλιτεχνικής άποψης βασικά, αφού δεν θα τραγουδούσαν οι ''ιστορικοί'' ερμηνευτές της, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας, αλλά ο Θεσσαλονικιός Παντελής Θεοχαρίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.
 
Ωστόσο, με την μεν Γαλάνη η Πλάτωνος είχε ξανασυνεργαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Συγκεκριμένα, στις 8 Ιουλίου του 1989 είχαν παρουσιάσει στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας τη συναυλία ''3 + 1 Μύθοι της Ευρώπης'': τραγούδια του Nino Rota, του Μάνου Χατζιδάκι, του Kurt Weill και των Beatles για τη φωνή της Γαλάνη ενορχηστρωμένα από την Πλάτωνος. Το ηχητικό ντοκουμέντο από τη συναυλία έμελλε να κυκλοφορήσει στα τέλη του 1991 ως προσωπικός δίσκος της ερμηνεύτριας με τον τίτλο ''Μύθοι της Ευρώπης''. Για την ιστορία να πούμε ότι το ''Βράδυ'' της Πλάτωνος σε ποίηση Καρυωτάκη είχε επίσης ηχογραφηθεί με τη Γαλάνη στον πολυσυλλεκτικό δίσκο της, ''Ατέλειωτος δρόμος'', στα τέλη του 1983.
Με τον δε Θεοχαρίδη, η Πλάτωνος πρόσφατα έκανε ολόκληρο δίσκο, τον ''Ιερό Πόνο'' σε ποίηση Γιώργου Χρονά από την Οδό Πανός. Λίγα χρόνια πίσω, ο ίδιος ερμηνευτής είχε αποδώσει κι αυτός το καρυωτακικό ''Βράδυ'' σε ένα CD premium του περιοδικού ''Δίφωνο'' - αφιέρωμα στη συνθέτρια. Τελικά, η χημεία των τριών τους ''δούλεψε'' για τα καλά, κάτι που εισέπραξε το κοινό και γι'αυτό σχεδόν τους αποθέωσε!
 Δ. Γαλάνη - Λ. Πλάτωνος - Γ. Χρονάς - Π. Θεοχαρίδης
Τη συναυλία άνοιξε ο τζαζίστας Σπύρος Μάνεσης. Ένας σπουδαίος νέος πιανίστας, μέλος της μπάντας της Γαλάνη τον τελευταίο καιρό, του οποίου το master στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ είχε θέμα τη μουσική της Πλάτωνος. Αυτή την εργασία παρουσίασε ο Μάνεσης και κατάφερε να καθηλώσει τον κόσμο στην αίθουσα! Έπαιξε 6 από τα ''9 πορτραίτα της Λένας Πλάτωνος'', όπως δηλαδή ονομάζεται και η δισκογραφική του έκδοση σε διεθνή διανομή από την ANKH του Θάνου Φουργιώτη. Μια ''Ρόζα Ροζαλία'' κι ένα ''Σαμποτάζ'' αγνώριστα, πειραγμένα με άποψη και στυλ! Καμία σχέση η δουλειά του Μάνεση με τις τζαζ διασκευές που έχουν γίνει κατά καιρούς στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, λόγου χάριν. Κατά τη γνώμη της Πλάτωνος, η απόδοση των συνθέσεων της για πιάνο μόνο από έναν άνθρωπο - ορχήστρα άγγιξε τα όρια της αναδημιουργίας, εξ ου και του έδωσε την απόλυτη ελευθερία! Και κάτι ακόμη: Το opening act του Μάνεση προσέδωσε στη συναυλία έναν κάπως ευρωπαϊκό χαρακτήρα, που διατηρήθηκε αναλλοίωτος μέχρι το τέλος της. Ίσως πάλι αυτή η αίσθηση να δημιουργήθηκε, λόγω της διάρκειας της συναυλίας: Ένα γεμάτο δίωρο με ένα σύντομο διάλειμμα και κυρίως με ένα καλά δομημένο πρόγραμμα, όπου οι τραγουδιστές εναλλάσσονταν στη σκηνή. Ούτως ή άλλως είναι τέτοια η φύση μιας πλατωνικής συναυλίας που κανείς μάλλον δεν περιμένει να ξενυχτίσει.
 Βικτώρια Μπόζικ - Λιάνα Μαλανδρενιώτη
 Δ. Γαλάνη - Λ. Πλάτωνος - Γ. Χρονάς - Π. Θεοχαρίδης
Ο κύκλος τραγουδιών ''Ιερός Πόνος'' παρουσιάστηκε αυτούσιος με τη Λένα Πλάτωνος στο πιάνο, τον Στέργιο Τσιρλιάγκο στα πλήκτρα και το synthesizer και στο κέντρο τον ερμηνευτή Παντελή Θεοχαρίδη. Κανένας άλλος μουσικός, εφόσον το ρόλο της ορχήστρας έπαιξε το laptop (για ακόμη μία φορά η Λένα με το μοναδικό χιούμορ της ήθελε να προσφωνηθεί ως Λένα...Λάπτωνος). Σιγή ιχθύος από κάτω. Ο Χρονάς με την παρέα του παρακολουθούσε και η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Εγώ πάλι παρακολουθούσα τη Γαλάνη να έχει απορροφηθεί από το τραγούδισμα του Θεοχαρίδη! Δεν είναι και εύκολο πράγμα για κάθε τραγουδιστή να προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, ακούγοντας την ορχήστρα και τον μετρονόμο ταυτόχρονα από ακουστικό. Δύο δευτερόλεπτα να ''μπει'' αργότερα, πάει, ''έφυγε'' το κομμάτι. Ευτυχώς όλα πήγαν πρίμα και ο Θεοχαρίδης όχι μόνο δεν ''έχασε'' νότα, αλλά πρόσθεσε σε όλα τα τραγούδια του ''Ιερού Πόνου'', ακόμη και στις απαγγελίες, ένα δραματικό συναίσθημα, εντελώς ταιριαστό - κατά τη Γαλάνη - με το περιεχόμενο τους. Αξέχαστη στιγμή το ντουέτο του με τη Λένα Πλάτωνος στο ''Θάνατο της μητέρας μου'', εφόσον στη συναυλία δε μπόρεσε να συμμετάσχει η Μελίνα Κανά. Η Μαρίκα Παπάζογλου στη συνέχεια, η νεαρή αγγλόφωνη τραγουδοποιός που είχε εμφανιστεί πριν λίγα χρόνια στη δισκογραφία ως Neraida, έδωσε μια πιο ποπ χροιά σε κομμάτια σαν τους ''Εμιγκρέδες της Ρουμανίας'' και το ''DNA'' από τον ''Ιερό Πόνο''. Καλύτερη στιγμή, πάντως, η ερμηνεία της στην ''Αίθουσα αναμονής'' από την ''Ηχώ και τα λάθη της'', ένα από τα σπουδαιότερα και πιθανώς υποτιμημένα πλατωνικά τραγούδια.
 Δ. Γαλάνη - Γιώτα Γιάννα - Λ. Πλάτωνος
Την εμφάνιση της Δήμητρας Γαλάνη πολλοί την περίμεναν ως το ''κλου'' της βραδιάς, πέραν της πρώτης παρουσίασης του καινούργιου έργου με τον Θεοχαρίδη. Τρία κομμάτια από τον κύκλο ''Καρυωτάκης - 13 τραγούδια'' (το ''Βράδυ'', η ''Άνοιξη'' και το ''Μόνο'') ακούστηκαν έτσι όπως δεν τά'χαμε ξανακούσει με τη χαμηλότονη ερμηνεία της και την ίδια να κάθεται πάνω από το πιάνο ενόσω τη συνόδευε η Πλάτωνος. Με τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου στα συγκεκριμένα τραγούδια το ρίγος είναι πάντα δεδομένο, μ'αυτές όμως της Γαλάνη που ακούσαμε, πολλά μάτια δάκρυσαν. Δεν είναι τυχαίο που οι επευφημίες του κοινού οδήγησαν τη Γαλάνη να τραγουδήσει το ''Μόνο'' δύο φορές στη σειρά! Τι κρίμα, πραγματικά, που δεν ηχογραφήθηκε η παράσταση και μόνο για αρχειακούς λόγους! 
 Ο γράφων με τις κυρίες Δ. Γαλάνη - Γ. Γιάννα - Λ. Πλάτωνος
 Κι εδώ η Λένα Πλάτωνος με τον Απόλλωνα Μπόλλα που της έφερε την ανθοδέσμη του Χρονά.
Ακόμη λίγα τραγούδια με τον Παντελή Θεοχαρίδη και τη Μαρίκα Παπάζογλου, η ''Πτήση 201'' και το ''Κοπερτί'' από το ''Σαμποτάζ'', με τους τρεις ερμηνευτές επί σκηνής να κλείνουν το πρόγραμμα, τραγουδώντας όλοι μαζί τη ''Ρόζα Ροζαλία ή Το ροζ χρώμα'' από τη θρυλική ''Λιλιπούπολη''. Εκεί ήταν ακόμη πολλοί φίλοι και συνάδελφοι της Πλάτωνος. Μεταξύ αυτών, η πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου, ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ο ακορντεονίστας και τραγουδοποιός Λάζαρος Σαμαράς, οι ερμηνεύτριες Γιώτα Γιάννα και Κορίνα Λεγάκη, οι ποιητές George Le Nonce και Κωνσταντίνος Μπούρας, ο στιχουργός Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, οι ηθοποιοί Καλλιρρόη Μυριαγκού και Μάνος Καρατζογιάννης.
 Π. Θεοχαρίδης - Ντόρα Μπακοπούλου - Λιάνα Μαλανδρενιώτη
 Δ. Γαλάνη - Γ. Γιάννα - Λ. Πλάτωνος - Λ. Μαλανδρενιώτη
 Ο γράφων με τον Π. Θεοχαρίδη και τη Ντόρα Μπακοπούλου
Π. Θεοχαρίδης - Ν. Μπακοπούλου - Λ. Μαλανδρενιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: