Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Απαγγελίες, μαρτυρίες και τραγούδια στην προβολή του ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου στον τεχνοχώρο ''Φάμπρικα''

Αγγελική Νομικού - Μαρία Εσεπαλόγλου - Μπόσκο - Κατερίνα Παρασκευοπούλου
Άλλη μία προβολή του ντοκιμαντέρ Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου πραγματοποιήθηκε χθες στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στο Γκάζι, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο που διοργανώνει τις τελευταίες Κυριακές ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος. Η αλήθεια είναι πως τό'χα τρέξει πολύ το event από το facebook - παραπάνω απ' ότι χρειαζόταν ίσως - με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να νομίζουν πως δε θα βρουν θέση. Και πάλι παρ' όλα αυτά το μπαρ γέμισε από φίλους - εντός και εκτός facebook - που νομίζω πως χάρηκαν την προβολή και περάσαμε όμορφα. Εκεί ήταν η ερμηνεύτρια Ρηνιώ Κουρδάκη, ο ποιητής Γιώργος Δάγλας, ο μουσικός και εικαστικός Χρήστος Ζυγομαλάς, η ποιήτρια και στιχουργός Βέρα Βασιλείου - Πέτσα, η ποιήτρια Καρίνα Βέρδη, αλλά και η Αγγελική Νομικού, η Κατερίνα Παρασκευοπούλου, η Μαρία Εσεπαλόγλου και η Ιωάννα Κατσή, συμμαθήτριες οι τέσσερις τελευταίες από το λύκειο που βρισκόμαστε συχνά με αφορμή όλο και κάποιο event. Ας όψεται το facebook, σα να λέμε, που ενώνει κόσμο! 
Η Πάολα Ρεβενιώτη διαβάζει Κατερίνα Γώγου
Αμέσως μετά το τέλος της ταινίας, τον λόγο πήραν οι επίτιμοι καλεσμένοι μου: Πρώτη η Πάολα Ρεβενιώτη διάβασε το ποίημα της Κατερίνας Γώγου που είχε πρωτοδημοσιευθεί κατ' αποκλειστικότητα στο περιοδικό Κράξιμο. Εν τω μεταξύ, μόλις η Πάολα μπήκε στο χώρο, τα πρώτα της λόγια ήταν τα εξής: Μη με βάλεις να διαβάσω ποιήματα, δεν είμαι εγώ γι' αυτά τα κουλτουριάρικα...Αλλά μετά από λίγο: Έφερα τα γυαλιά μου μπας και διαβάσω τελικά τίποτα! Στη σύντομη ομιλία της η Ρεβενιώτη δε χαρίστηκε καθόλου στη μακαρίτισσα! Μοιράστηκε με το κοινό τρεις ιστορίες: Η πρώτη αναφερόταν σε μια ομοφοβία - τρανσοφοβία που της είχε βγάλει η Γώγου, όταν κάποια στιγμή στην κοινή πορεία τους γύρισε και της είπε: Α, ρε Παύλο, τόσο ωραίο παιδί! Γιατί πήγες κι έγινες Πάολα; Η δεύτερη, σε ένα περιστατικό στην πλατεία Εξαρχείων, όταν πήγαν να τη χτυπήσουν και μπήκε στη μέση η Γώγου: Αφήστε την, είναι δικιά μας! Κι η απάντηση της Πάολας: Δηλαδή άμα δεν ήμουν δικιά σας, θα με πλακώναν στο ξύλο αυτοί; Κι η τρίτη, όταν μια μέρα, αρχές του '90, η Γώγου της χτύπησε το κουδούνι και της πρότεινε να πάνε να βρουν πρέζα! Δεν την ήθελα, τη θεωρούσα κακή παρέα, ομολόγησε η Πάολα, πώς λες σε ένα μικρό παιδί τότε να πάτε για πρέζες; Όση ώρα τά'λεγε όλα αυτά η Πάολα, ο Ζυγομαλάς δίπλα μου γελούσε. Και μένα τα ίδια μού'κανε, θυμήθηκε, όλη την ώρα με έβριζε...Στο τέλος, όμως, η Πάολα συγκινημένη δήλωσε: Με τα χρόνια την αγάπησα και συνειδητοποίησα πόσο σπουδαία καλλιτέχνις και ιδιαίτερος άνθρωπος ήταν. Ακόμα έχω ένα βιβλίο της με την αφιέρωση της, ''Πάολα, σ' αγαπώ. Κατερίνα''...
Η Εύα Κουμαριανού διαβάζει Κατερίνα Γώγου
Μετά την Πάολα, το ποίημα της Γώγου για τη δολοφονημένη τρανς Σόνια διάβασε η Εύα Κουμαριανού. Εξίσου συγκινημένη η Εύα θυμήθηκε που είχε δουλέψει σαν χορευτής στο Ακροπόλ σε παράσταση με τη Γώγου, η οποία έδειχνε - είπε - άλλος άνθρωπος επί σκηνής και άλλος στο καμαρίνι της. 
Ο Δημήτρης Παπαδάτος διαβάζει Κατερίνα Γώγου
Τις απαγγελίες έκλεισε ο ηθοποιός και φίλος Δημήτρης Παπαδάτος στο περίφημο ποίημα της Γώγου για τη Μοναξιά - το ίδιο που ακούγεται με τη φωνή του και μεσ' στο ντοκιμαντέρ. Εξαιρετικός εν συνεχεία ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Πάνος Μπούσαλης που με την κιθάρα του και τη ζεστή φωνή του ερμήνευσε δύο μελοποιημένα ποιήματα της Γώγου, το Κόκκινο σε μουσική Βάσως Αλλαγιάννη και τον Συγκεκριμένο άνθρωπο σε μουσική Παντελή Θεοχαρίδη.
Ο Πάνος Μπούσαλης τραγουδάει Κατερίνα Γώγου
Βέβαια, επειδή το κλίμα είχε φορτιστεί αρκετά συγκινησιακά, η Πάολα πέταξε τη μεγαλειώδη ατάκα: Άντε, βάλε την Κουμαριανού να χορέψει κάνα οριεντάλ τώρα να στανιάρουμε! Αυτά εν ολίγοις έλαβαν χώρα χθες βράδυ στον τεχνοχώρο Φάμπρικα. Ήταν μια βραδιά για φίλους κυρίως, αφιερωμένη στη Γώγου που την είδαμε και τη χορτάσαμε ξανά στη μεγάλη οθόνη, προτού ξεκινήσουν οι απαγγελίες, οι μαρτυρίες και τα τραγούδια. 
Με τον Βασίλη Μαζωμένο
Οφείλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό τον Βασίλη Μαζωμένο για την πρόσκληση, τον Βασίλη Γουδέλη που το τρέξαμε καλά από κοινού εδώ και μία εβδομάδα, τα παιδιά της Φάμπρικας, τους συμμαθητές που με τίμησαν και τραβήχτηκαν από το Κερατσίνι και φυσικά τους εκλεκτούς καλλιτέχνες Πάολα Ρεβενιώτη, Εύα Κουμαριανού, Δημήτρη Παπαδάτο και Πάνο Μπούσαλη. Τι κρίμα να μην είναι μαζί μας και ο Αντρέας Παγουλάτος να διάβαζε κάτι και να μας μιλούσε...Θα το χαιρόταν πολύ. 
Με τις παλιές συμμαθήτριες και την Πάολα Ρεβενιώτη, αφού τα κορίτσια ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί της

Δεν υπάρχουν σχόλια: